''Bir Çocuk Gelsin Bir Uçaða Dokunsun'' projesi hedefine ulaþtý
ABONE OL

Anadolu Ajansý'nýn 9'uncu kez global iletiþim ortaðý olduðu, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý yürütücülüðünde Ýzmir Çiðli Havaalaný'nda gerçekleþtirilen dünyanýn en büyük uzay, havacýlýk ve teknoloji festivali TEKNOFEST'in dördüncü gününde de çeþitli etkinlikler düzenlendi.

TEKNOFEST Ýzmir'de "Bir Çocuk Gelsin Bir Uçaða Dokunsun" projesi kapsamýnda çevre illerden gelen öðrenciler ilk kez helikopterle uçuþ deneyimi yaþadý. Helikoptere binecek olmalarýndan habersiz olan bazý öðrencilerin büyük heyecan yaþadýðý görüldü.

Saymaz, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Özdemir Bayraktar anýsýna düzenledikleri proje kapsamýnda yüz binlerce çocuðu TEKNOFEST alanýna taþýdýklarýný söyledi.

En önemli amaçlarýnýn çocuklarýn Türkiye'nin geliþtirmiþ olduðu projelere tanýklýk etmesi olduðunu aktaran Saymaz, "Onlarýn þahit olmasýný saðlamak ve ufuklarýný açmak çok önemli. Biz bu programa ilk önce Samsun'da baþladýk. Sonra Ýstanbul, Ankara, Ýzmir ile devam ediyoruz. 2023'te TEKNOFEST'i Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir'de düzenledik. Aslýnda Ýstanbul'da 40 bin, Ankara'da 30 bin öðrencimizi taþýdýk. Bugün de Ýzmir'de son günümüz. Cumhuriyetimizin 100. yýlýnda 'Bir Çocuk Gelsin Bir Uçaða Dokunsun' programý kapsamýnda 100 bin çocuðumuzu taþýmayý hedeflemiþtik. Bu hedefimize de bugün itibarýyla Ýzmir'de ulaþmýþ bulunmaktayýz." diye konuþtu.

Ýstanbul'daki TEKNOFEST sürecinde bilhassa 40 bin öðrencinin içerisinde deprem bölgesinden de çocuklarýn olmasýna önem verdiklerini vurgulayan Saymaz, hava yolu vasýtasýyla deprem bölgesindeki çocuklarý Ýstanbul'daki TEKNOFEST alanýna taþýdýklarýný ifade etti.

Saymaz, deprem bölgesindeki çocuklarýn bir nebze o psikolojiden kurtulmasý için hem sahada hem de Ýstanbul TEKNOFEST'te ciddi anlamda gayret sarf ettiklerini kaydederek, þöyle devam etti:

"TEKNOFEST 2018'den bu yana düzenlediðimiz bir festival aslýnda. 2018'den bu yana bir yarýþmacýya o dönemki þartlarýný, ufkunu sorduðunuzda, bugün tekrar sorduðunuzda daðlar kadar fark vardýr. 2018'de hiçbir çalýþma içerisinde olmadýðýný düþündüðünüzde TEKNOFEST'e baþvurmuþsa hiçbir þey yapmamýþsa bile bir takým olmayý, bir zaman planlamasý yapmayý, bazen kaybetmeyi, üzülmeyi, bazen de kazanýp sevinmeyi bile tatmasý bence çok kýymetli bir duygu. Bu bile onlar için küçük yaþta çok ciddi bir kazaným. 2018'den bu yana aslýnda TEKNOFEST yarýþmalarý organize ettik. Ankara'da ise bunu biraz daha deðiþtirmiþ olduk. Ankara'da biraz daha TEKNOFEST Giriþim Yarýþmalarýna odaklandýk. 2018'den bugüne kadar yarýþmacý olarak yarýþan ve projelerini geliþtiren yarýþmacýlarýmýz bugün artýk onlarý giriþime dönüþtürüyor. Topluma bir hizmet olarak sunmasý için biz onlara bir alan açmýþ olduk. Bunu ilk defa Ankara'da ve Ýzmir'de yapmýþ olduk."

"TEKNOFEST GENÇLERE CÝDDÝ ANLAMDA UFUK AÇAN, GÖRÜÞ KATAN BÝR FESTÝVAL"

TEKNOFEST'in gençlere ciddi anlamda ufuk açan, görüþ katan bir festival olduðuna dikkati çeken Saymaz, kültürel anlamda da TEKNOFEST'i, teknolojiyi, milli teknoloji hamlesini toplumun gündemine oturtmayý hedeflediklerini söyledi.

Saymaz, "Bu zamana kadar 'icat çýkarma' kavramýyla yetiþen bir nesil vardý. Birkaç nesil vardý hatta. Þimdi ise icat çýkaran 'T kuþaðý' TEKNOFEST alanýnda projelerini geliþtiriyor. Ayný zamanda kendilerini de geliþtiriyor. Ayný zamanda burada muazzam bir network var. Ciddi anlamda birbirlerini besleyen ve kaybedeni olmayan bir ortam var. Takým ruhu olmanýn, takým olmanýn ve takým ruhunu ortaya çýkarmanýn en önemli alanlarýndan bir tanesi TEKNOFEST alaný. O yüzden gençlerimiz burada kendilerine öz güven aþýlýyorlar, birbirlerine destek oluyorlar. Bu da ülkemizin geliþimi için ciddi bir lokomotif desteði oluyor." þeklinde konuþtu.

"TEKNOFEST, AYLAR ÖNCESÝNDEN HAZIRLANILAN BÝR FESTÝVAL"

Saymaz, TEKNOFEST'in günler öncesinden, hatta aylar öncesinden hazýrlanýlan bir festival olduðunu vurguladý.

Bu hazýrlýklarýn buraya gelen bir ziyaretçi için aslýnda 5 günlük bir organizasyon gibi görünse de arkasýnda ciddi bir emek ve gayret olan bir festival olduðunu aktaran Saymaz, þunlarý kaydetti:

"Mesela Ýzmir'de 205 bin metrekarelik bir alan var. Ankara'da 225 bin metrekareydi. Ýstanbul'da daha da büyüktü. Bu kadar büyük bir alanýn organize edilmesi, hazýrlanmasý bütün alanýn en ince ayrýntý ayrýntýsýna kadar düþünülerek insanlarýn en rahat ulaþabileceði þekilde, insanlarýn yine en rahat þekilde faydalanabileceði etkinliklerden, organizasyonlardan, çadýrlardan, stantlardan faydalanabileceði bir ortam hazýrlamak için aylar öncesinden düþünülen bir organizasyon. Paydaþlarýmýz, çalýþma arkadaþlarýmýz ve gönüllülerimiz ciddi bir emek sarf ediyor arka planda. Alanýn kurulumunda, yerleþiminde, kurgusunda tüm emeði olan arkadaþlarýmýz mevcut burada. Tabii gönüllülerimiz bizim için olmazsa olmazýmýz. Yani bu iþe gönlünü katan insanlar olmadýðý zaman bu kadar kýsa sürede ortaya çýkan güzel iþler ne yazýk ki gerçekleþmeyecek. O yüzden gönlünü katan birçok insanla bu organizasyonu hep birlikte, el birliðiyle tamamlýyoruz."

  • Bir Çocuk Gelsin Bir Uçaða Dokunsun
  • TEKNOFEST
  • baþarý