Bir ilimizdeki kuþ gribi vakasýna iliþkin bakanlýktan açýklama: Her türlü tedbir alýndý
ABONE OL

Bakanlýðýn sosyal medya hesabýndan yapýlan açýklamada, geçen yýl 158, bu yýl ise 74 ülkede kuþ gribi vakasýna rastlandýðý bildirildi.

Açýklamada, Türkiye'nin 3 ana kuþ göç yolu üzerinde bulunmasý ve göç esnasýnda muhtelif sürelerde yabani kuþlara geçici ev sahipliði yapmasý nedeniyle Avrupa'da ortaya çýkan vakalarýn ülkeye taþýnmasý riskinin oluþtuðu belirtildi.

- "YUMURTALAR TÜKETÝME SUNULMADAN DERHAL ÝMHA EDÝLMÝÞTÝR"

Konya'nýn Meram ilçesinde 31 Ekim'de yumurtacý kanatlý hayvan ölümleri olduðuna iliþkin bilgi alýnmasý üzerine, Ýl Tarým Müdürlüðünde görevli veteriner hekimlerin derhal iþletmeye intikal ettiði ve bölgeyi karantinaya aldýðý bilgisi verilen açýklamada, þunlar kaydedildi:

"Ýþletmeden alýnan numuneler Konya Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüðümüz uzman ekiplerince analize alýnmýþ ve yapýlan testlerde Avian Influenza H5N1 (Kuþ Gribi) tespit edilmiþtir. Dünya Hayvan Saðlýðý Örgütü prensipleri çerçevesinde, hastalýk çýkan yumurta üretimi yapan iþletme merkez alýnarak, yarý çapý 10 kilometre olan koruma ve gözetim bölgesi belirlenmiþ, söz konusu bölgede yer alan iþletmelerde gerekli biyogüvenlik tedbirleri alýnmýþtýr. Ýlk ölüm vakasýndan itibaren canlý hayvan, yumurta, viyol (yumurta kabý) ve bulaþma riski olan her türlü madde ve malzemenin bölgeden çýkýþý durdurulmuþ, tespiti yapýlan veya bulaþma riski olan hayvan, yumurta ve yemlerin imhasýna baþlanmýþtýr. Hastalýðýn yayýlmasýný önlemek adýna her türlü tedbir alýnmýþtýr. Konya'da tespit edilen hastalýk, münferit bir vakadan ibaret olup, ülkemizde salgýn olarak nitelendirilebilecek bir durum söz konusu deðildir. Enfekte olmuþ hayvanlardan elde edilen yumurtalar tüketime sunulmadan derhal imha edilmiþtir. Tüketime sunulmuþ olan kanatlý hayvan ürünlerinde insan saðlýðýný tehdit edecek herhangi bir durumun olmadýðýný temin eder, halkýmýzca güvenle tüketilebileceðini kamuoyuna saygýyla sunarýz."

  • kuþ gribi yayýlýmý
  • yumurta üretimi
  • Konya haberleri