Birbirlerini suçladýlar! Akla ziyan ifade: Burayý yakalým, yarýn iþe gelmeyiz
ABONE OL

Silifke ilçesi Ýmamuþaðý, Çadýrlý, Mukaddem ve Bolacalýkoyuncu mahallelerindeki ormanlýk alanlarda 15 Aðustos'ta çýkan ve ayný gün ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle söndürülen yangýnla ilgili soruþturma kapsamýnda dün tutuklanan R.K ve Ý.O'nun eylemine iliþkin yeni bilgilere ve zanlýlarýn jandarmadaki ifadelerine ulaþýldý.

Buna göre, iki þüphelinin olay günü çalýþtýklarý mermer þantiyesinden hastaneye gitme bahanesiyle ayrýlýp motosikletle ilerledikleri 4 güzergahta yangýn çýkardýklarý belirlendi.

Tutuklu þüpheli R.K, ifadesinde, arkadaþý Ý.O. ile Ýmamuþaðý Mahallesi'ndeki bir þantiyede mermer iþçisi olarak çalýþtýklarýný anlattý.

Olay günü þantiyede yanýna gelen Ý.O'nun kendisine "Senin elini akrep soktuðunu söyleyip hastaneye gitmek için izin isteyelim" dediðini öne süren R.K, þöyle devam etti:

"Aþçýya elimi akrep soktuðunu, tedavi için hastaneye gideceðimizi söyleyerek iþ yerinden ayrýldýk. Hatta dikkat çekmemesi için motosikletimi Ý.O. kullandý. Þantiye sahasýndan çýktýktan yaklaþýk 500 metre sonra Ý.O. kenara çekerek 'Al motoru sen sür' dedi. Direksiyona geçtim. Bir süre gittikten sonra Ý.O. motosikleti durdurmamý istedi. Daha sonra 'Þurada iþ yerine giden elektrik kablolarý var. Burayý yakalým. Elektrikler gider. Biz de yarýn iþe gelmeyiz' diyerek motosikletten indi. Orman içerisine yürüdü. Çakmakla yere eðilerek ormandaki çalýlarý tutuþturup sonra geri yanýma geldi."

R.K, motosikletle Gülnar-Silifke kara yoluna çýktýktan sonra Ý.O'nun yönlendirmesi üzerine Çadýrlý Mahallesi istikametine döndüklerini belirterek, þu ifadeleri kullandý:

"Bu yoldan seyrettim. Yaklaþýk 500 metre sonra Ý.O. tekrar motosikleti durdurmamý istedi. Ý.O. motosikletten inerek ormana doðru yürüdü. Yamacý çýktýktan sonra eðilerek çalýlýklarý tutuþturdu. Sonra tekrar yola devam ettik. Bir süre sonra durduk. Burada sigara ve yanýmýzda bulunan alkollerden içtik. Sonra Silifke Devlet Hastanesine gidip Acil Servis'ten giriþ yaparak sýra aldýk. Bunu da iþ yerinden sorarlarsa sýra numaramýzý göstermek için yaptýk. Sýra aldýktan sonra tedavi olmadan Burunucu Mahallesi istikametine seyir ettik. Ý.O, oradaki mezbahaneyi geçtikten sonra stabilize yola girip ileride durmamý söyledi. Yanýmýzda ormanlýk alan vardý. Ý.O, motosikletten inerek ormana yöneldi. Yaklaþýk 30 metre içeri girdi. Ben onu göremiyordum ama yangýn çýkarttýðýný biliyordum. Bir süre sonra yanýma geldi. Tekrar yola çýktýk. Tuvalet ihtiyacý için bir yerde durdum. Orada tüm suç, arkadaþým Ý.O'ya kalmasýn diye ben de bulunduðum bölgeyi çakmakla tutuþturdum. Ý.O'nun ilk yangýný, iþ yerine giden elektrik tellerinin yanmasý ve iþe gelmemek amacýyla çýkardýðýný biliyorum ancak diðer iki noktayý ne maksatla yaktýðýný bilmiyorum. Benim yaktýðým noktadaki amacým ise tüm suç arkadaþýmýn üzerine kalmamasýydý."

- "BENÝM PSÝKOLOJÝM BOZUK. YAKACAÐIM BURAYI, ORMANCILAR YATMASIN"

Tutuklu diðer þüpheli Ý.O. ise olay günü iþ yerinde kendisini akrep soktuðunu ve R.K'ye birlikte hastaneye gitme teklifinde bulunduðunu ileri sürdü.

Ýþ yerinden izin almadan R.K'nin motosikletiyle þantiyeden ayrýldýklarýný ileri süren Ý.O, "Ben de R.K. de iþ yerinde zaman zaman alkol kullanýrýz. O gün de alkollüydük. Ýþ yerinden çýkarken R.K. motosikleti dikkat çekmemek için benim kullanmamý istedi. Yola çýktýktan 2 kilometre sonra R.K. motosikleti durdurmamý istedi. Yolun saðýna motosikleti çektim. R.K. 'Benim psikolojim bozuk. Yakacaðým burayý, ormancýlar yatmasýn' diyerek hemen yolun kenarýnda çakmakla çalýlarý ateþe verdi." iddiasýnda bulundu.

Ý.O, alkollü olduklarý için trafik polislerine yakalanmamak için farklý güzergahlara doðru hareket ettiklerini anlatarak, þunlarý kaydetti:

"Çadýrlý Mahallesi merkezini geçip yaklaþýk 500 metre sonra Gülnar-Silifke kara yoluna varmadan önce R.K. motosikleti durdurdu. 3-5 metre orman tarafýna doðru yürüdü. Daha sonra hiçbir þey söylemeden buradaki çalýlarý da çakmakla tutuþturdu. Tekrar motosiklete bindik. Yaklaþýk 2 kilometre gittikten sonra kara yolu üzerinde durduk ve alkol içtik. Daha sonra tekrar yola çýktýk. Normal kara yolunu kullandýk. Amacýmýz hastaneye ulaþmaktý ancak R.K. bir süre sonra tekrar motosikleti durdurdu. Yine hiçbir þey söylemeden motosikletten indi ve yol kenarýndan ormana doðru yürüdü. Çakmaðýyla oradaki çalýlarý da tutuþturdu. Ben yine motosikletin baþýnda bekliyordum. Aþýrý alkollü olduðumdan dolayý kendisine tepki veremiyordum. Tekrar hastane istikametine yöneldik ancak baþka bir yerde de arka yola girdik. R.K. yeniden motosikletten indi. Ormana girerek oradaki çalýlarý da yaktý. Sonra Silifke Devlet Hastanesine gittik. Ýþ yerinden izin aldýðýmýz için acilden giriþ yaptýrdýk ancak tedavi olmadan geri döndük. Beni eve býraktý. R.K'nin orman yakma eylemini neden yaptýðýný bilmiyorum. Bana söylediði kadarýyla eþiyle ayrýlma aþaðýndaydý. Psikolojisinin bozuk olduðunu biliyorum. Ayrýca R.K. sürekli alkol alýr ve uyuþturucu kullanýr. Olay günü de iþ yerinden ayrýlmadan önce esrar içtiðini biliyorum."

- SÝLÝFKE ÝLÇESÝNDEKÝ 4 NOKTADA ÇIKAN YANGINLAR

Mersin Orman Bölge Müdürlüðünce 15 Aðustos'ta insansýz hava aracýyla (ÝHA) yapýlan kontrollerde, Silifke ilçesine baðlý Ýmamuþaðý, Çadýrlý, Mukaddem ve Bolacalýkoyuncu mahallelerindeki ormanlýk alanlardan duman yükseldiði belirlenmiþ, alana Orman Ýþletme Müdürlüðü personeli ile söndürme helikopterleri ve arazözler yönlendirilmiþti. Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle 4 noktadaki yangýnlar söndürülmüþtü.

Ýl Jandarma Komutanlýðýnca baþlatýlan geniþ çaplý çalýþma kapsamýnda, özel ekip oluþturularak yangýn çýkan mevkilerdeki güvenlik kameralarýna ait görüntüler incelenmiþti.

Yangýn bölgelerinden motosikletle geçen 2 kiþiyi tespit eden ekipler, kimliðini belirledikleri þüphelileri saklandýklarý adreste yakalamýþtý. Ýfadelerinde suçlarýný itiraf eden zanlýlar, çýkarýldýklarý nöbetçi sulh ceza hakimliðince dün tutuklanmýþtý.