Birleþik Krallýk'ýn Ankara Büyükelçisi Morris: Türkiye'de saðlýk sektörü çok güçlü
ABONE OL

Morris, Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Saðlýk Ýþ Konseyi ve Birleþik Krallýk Ýstanbul Baþkonsolosluðu ortaklýðýnda düzenlenen Saðlýklý Yaþ Alma Zirvesi'nin kapanýþ oturumunda yaptýðý konuþmada, Türkiye ve Ýngiltere'nin birbirlerinden ayrýlamaz iki stratejik partner olduðunu, bir sürü alanda dünyanýn birçok yerinde iþ birliðine devam ettiðini kaydetti.

Türkiye ile iþbirliklerini sürdürdüklerini ifade eden Morris, "Ayný zamanda temiz enerji ve temiz çevre anlamýnda iþbirliðimizi sürdürüyoruz ve bu anlamda hedeflerimizi sürdürmeye devam ediyoruz ve birbirimizden neler öðrenebiliriz? Onlara bakmaya ve gelecekte güvenlik, saðlýk ve refah anlamýnda vatandaþlarýmýza bunlarý sunmak anlamýnda neler yapabileceðimize dikkat ediyoruz." diye konuþtu.

Bunlarýn iki ülke için çok önemli ve elzem hususlar olduðunu belirten Morris, Ýngiltere'nin saðlýk sistemi anlamýnda dünyada öncülük eden duruþundan çok mutlu olduðunu ifade etti.

"TÜRKÝYE'DE SAÐLIK SEKTÖRÜ ÇOK GÜÇLÜ"

Morris, "Türkiye'de saðlýk sektörü çok güçlü. Bu yüzden bu iki ülke arasýndaki iþbirliðinin çok büyük potansiyel olduðunu bahsetmekten de mutluluk duyuyorum. Ayný zamanda bu saðlýk sektörü geliþiyor ilerlemeye devam ediyor bu anlamda." þeklinde konuþtu.

DEÝK Saðlýk Ýþ Konseyi Baþkaný Mehmet Altuð da tüm diplomatik iliþkilerin dostça ve samimiyetle yürüdüðü bir iklimde iþ dünyasýna da iþ birliklerini geliþtirmek ve tecrübeleri paylaþarak büyüme görevi düþtüðünü söyledi.

Altuð, ikili ticaret için önemli bir noktanýn da Türkiye-Birleþik Krallýk Serbest Ticaret Anlaþmasý (STA) olduðunu belirtti.

Ortak yatýrýmlara saðlýk hizmetlerinin eklenmesi gerektiðini belirten Altuð, "Çünkü saðlýk hizmetleri, saðlýk teknolojileri sektörlerinde Türk giriþimleri Birleþik Krallýk'a ilgi gösteriyor." diye konuþtu.

Birleþik Krallýk-Türkiye iþbirliði fýrsatlarýný konuþup, bilimsel ve teknolojik geliþmeleri, bilhassa yapay zekanýn tüm sektörlerde olduðu gibi saðlýk sektöründe de açtýðý çýðýr üzerine deðerlendirmeler yapýlmasý ve bu konuya daha çok eðilmesi gerektiðinin altýný çizen Altuð, "Saðlýk, insanoðlunun var olduðu günden günümüze kadar hep ilk sýrada ya da ilk sýralarda yer almýþ bir olgudur. Her devirde saðlýkta belirli trendler ve akýmlar olmuþ olsa da hayatta kalmak, saðlýklý olmak ve saðlýklý kalmak konularý hayatýn vazgeçilmez gündemleri olmuþ ve olmaya devam etmektedir. Saðlýk sisteminde, geçtiðimiz yüzyýlýn ilk yarýsýnda özellikle enfeksiyonlarla, salgýnlarla mücadeleler ön planda iken ikinci yarýsýnda kronik hastalýklar, kalp hastalýklarý, kanser gibi hastalýklarla mücadele ile geçmiþ. 21. yüzyýla baktýðýmýzda da bunlarla beraber Alzheimer, demans ve yaþlýlýða baðlý diðer rahatsýzlýklar gündemimizde yer almaya baþlamýþtýr." ifadelerini kullandý.

"GELÝÞMÝÞ ÜLKELER DAHÝ YAÞLILIKLA MÜCADELEDE SINIFTA KALMIÞTIR"

Altuð, tarihsel olarak söz konusu deðiþim ve geliþmeler ýþýðýnda bu süreçte insan ömrünün de uzadýðýný ve buna baðlý olarak da insana ve insan saðlýðýna bakýþýn odaðýnýn deðiþtiðini dile getirerek, þöyle devam etti:

"Aslýnda geliþmiþ ülkeler dahi yaþlýlýk ve beraberinde gelen sorunlarla mücadelede sýnýfta kalmýþtýr. Bugün onun için hastalýklarla mücadeleden çok nasýl saðlýklý kalýrýz, nasýl saðlýklý yaþ alýrýz konusunu konuþuyoruz. Bu gündem iþin doðrusu bize kendisini konuþmaya zorlamýþ hatta dayatmýþtýr. Aslýnda Osmanlýnýn ilk zamanlarýnda þifahane ifadesi kullanýlýyordu. Sonradan þifahane hastaneye dönüþtü. Ýþin doðrusu bu isimlendirmenin bile insanlýðýn istikametini belirlemesi açýsýndan düþündüðümüzde ne kadar da önemli olduðunu söylemeye gerek yok.

Hastalýk odaklý bir bakýþtan saðlýk odaklý bakýþa nasýl geçeriz. Bunu yaparken özellikle bu iþten hayatýný kazanan ve bu alana yatýrým yapmýþ olan kesimi nasýl ikna edeceðiz. Saðlýk profesyonellerini hastalýklarýn tedavisine deðil de koruyucu saðlýða ve saðlýklý kalmaya nasýl yönlendireceðiz. Bu manada devletlerin dahi saðlýk bütçelerini belirlerken ne kadarýný koruyucu saðlýða ne kadarýný tedavi edici kýsma ve ne kadarýný da rehabilitasyona ayýrdýðý çok büyük önem arz etmektedir."

Zirveye Saðlýk Bakan Yardýmcýsý Þuayýp Birinci ve çok sayýda davetli katýldý.