Ülkesindeki zor þartlarý geride býrakýp Avrupa'ya ulaþma umuduyla yola çýkan, Akdeniz'de verdiði yaþam mücadelesinde bebeðinin cansýz bedenini kendi elleriyle denize býrakmak zorunda kalan Lübnanlý anne, günler sonra Türk askerleri sayesinde kurtarýldýðýný söyledi.
Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaþayan Lübnan'da, son zamanlarda Kýbrýs üzerinden Avrupa'ya ulaþma umuduyla yasa dýþý göç dalgasý baþlamýþ durumda.
Ancak yasa dýþý bir þekilde gerçekleþtirilen bu geçiþler, çoðu zaman düzensiz göçmenlerin hayatýna mal oluyor.
Avrupa'ya gitmek üzere ülkenin kuzeyindeki Trablusþam kentinden bir tekneye binen 50 düzensiz göçmen de bu talihsiz duruma acý bir þekilde tanýklýk etti. Yolu kaybetmeleri ve teknenin yakýtýnýn bitmesinin ardýndan göçmenler denizde 8 gün boyunca aç ve susuz mahsur kaldý.
Aralarýndan 4 kiþinin çaresizlik içinde can verdiðine daha sonra da yüzerek karaya ulaþma umuduyla denize atlayan 10 kiþinin kaybolduðuna þahit olan 36 kiþilik göçmen kafilesinin imdadýna Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Barýþ Gücü (UNIFIL) bünyesinde görevli TCG Bozcaada korveti personeli yetiþti.
Trablusþam'dan yasa dýþý yollarla Akdeniz'e açýlan ve TCG Bozcaada korveti personelinin dikkati sayesinde kurtarýlan göçmenlerden Zeynep el-Kak, acýlý hikayesini gözyaþlarý içinde AA muhabirine anlattý.
Büyük zorluklar ve yoksulluk yaþadýklarýný aktaran anne Kak, bebeðine süt dahi alamadýðýný ifade ederek, daha iyi bir hayat umuduyla Kýbrýs'a gitme meselesini eþiyle konuþtuklarýný dile getirdi.
"Kýbrýs'a gitmek için evimizi ve eþyalarýmýzýn tamamýný sattýk. Sonra da parayý, bizi götürecek kiþilere verdik. Bundan sonra olanlar oldu." diyen acýlý anne, eþi ve çocuklarýyla birlikte toplam 50 kiþinin olduðu bir tekneye bindirildiklerini aktardý.
Çocuklarýna daha iyi bir hayat saðlamak için çýktýklarý yolda oðlunu kaybeden anne Kak, "3 kýzým bir oðlum vardý, oðlumu kaybettim. Ben, eþim ve 3 kýzým kaldýk." diye konuþtu.
Eþinin anlaþtýðý adamýn kendilerini bir iki gün oyaladýðýný daha sonra Trablusþam'ýn Minye bölgesinden tekneye bindirdiðini aktaran Kak, sözlerine þöyle devam etti:
"Sözde teknenin içinde yiyecek ve her türlü ihtiyacýmýz karþýlanacaktý. Kaptan yanýmýzdaydý ve kendisine tekne kullanmayý bilip bilmediðini sorduðumda bildiðini söyledi. Ancak bir pusula verdiklerinde onu bile kullanamadý. Elindeki pusulaya göre uzun süre gitmeye devam etti. Bizi gönderen adamý arayarak kaybolduðumuzu söyledik.
O da bize sýrtýmýzý güneþe vererek devam etmemiz gerektiðini söyledi. Bu sefer sýrtýmýzý güneþe verdik ve yine uzun süre yol aldýk ancak herhangi bir yere varamadýk. Sonunda denizin ortasýnda yakýtýmýz bitti ve çaresizce kalakaldýk."
Kak, denizin ortasýnda kaldýktan 2 gün sonra gözleri önünde dayýsýnýn oðlunu kaybettiðini belirterek, gözyaþlarý içinde 2 yaþýndaki oðlunun da üçüncü gün vefat ettiðini þu sözlerle anlattý:
"Üçüncü gün oðlumun ölüm acýsýný yaþadýk. Susadýk, oðlum su içmek için çýðlýklar atýyordu, diðer çocuklar da açlýk ve susuzluktan baðýrarak aðlýyordu. Onlara verebilecek hiçbir þey yoktu. Oðlum ateþlendi, iki gün boyunca ateþini düþürmek için kucaðýmdan ayýrmadým ve baþýna ýslak bez koydum. Ama onu kaybettik."
Oðlunu bez parçalarýyla kefenlediðini söyleyen Kak, "Oðlumun cansýz bedenini bir iple tekneye baðladýk. Ýki gün boyunca tekneye baðlý þekilde suda kaldý. Daha sonra eþim bu þekilde devam edemeyeceðimizi onu býrakýrsak belki onun sayesinde kurtulacaðýmýzý söyledi. Oðlumun cansýz bedenini denize býraktýk. Daha sonra vefat edenler de ayný þekilde denize býrakýldý." dedi.
- "BÝZLERÝ TÜRK ASKERLERÝ KURTARDI"
Vefat eden bebeðin bezleriyle 8 gün boyunca denizden aðýzlarýna su damlatmaya çalýþtýklarýný dile getiren Kak, 8 gün aradan sonra üzerinde Türk bayraðý olan askeri bir gemiyle karþýlaþtýklarýný söyledi.
Gemiyi gördüklerinde çýðlýklarla seslerini duyurmaya çalýþtýklarýný ve Türk gemisinin kendilerini fark etmesi üzerine yavaþladýðýný belirten Kak, "Bizleri bu þekilde Türk askerleri kurtardý." dedi.
Toplam 4 kiþinin can verdiði teknede günlerce aç susuz beklediklerini söyleyen acýlý anne, Türk askerleri için þunlarý söyledi:
"Bizleri kurtaran Türk ordusu oldu, Lübnan ordusu ise bizleri 8 gün boyunca kendi halimize býraktý. Sahil Güvenlik nerede, denizdeki insanlar nerede? Ýnsanlar Sahil Güvenliðin gözleri önünde göç ediyor. Saatlerce yol alýyoruz kimse yok. Türk askerleri gelinceye kadar hiç kimse yoktu, Türk askerleri geldi ve bizleri çýkardý. Türk askerleri gelmeseydi ne yapabilirdik ki? (Cumhurbaþkaný Recep Tayyip) Erdoðan'ýn ellerinden öpüyorum, Türk ordusuna bizleri yanlarýna alýp götürmelerini bile rica ettim."
Teknede yaþamýný yitiren diðer bebek Sufyan Muhammed'in dedesi Adnan Bahri Ýsmail, Lübnan'daki ekonomik krizden sonra damadýnýn artýk ailesini geçindiremediðini ve Kýbrýs üzerinden Avrupa'ya gitmek için borç aldýðýný anlattý.
Kýzý ve ailesinin Avrupa'da iyi bir hayat umuduyla yola çýktýklarýný dile getiren Ýsmail, göçmenleri götüren adamýn güvenilir olup olmadýðýný damadýna sorduðunu ve bu konuda olumlu yanýt aldýðýný söyledi.
Kýzý ve torunu yola çýktýktan sonra kendilerinden 2 gün boyunca haber alamadýklarýný belirten Ýsmail, "Ýlk baþta Kýbrýs'a vardýklarýný düþündük ancak daha sonra þüphelenmeye baþladýk. Bunun üzerine Kýbrýs'tan birileriyle iletiþime geçtik ve oraya ulaþmadýklarý haberini aldýk." dedi.
Ýsmail, kýzýndan öðrendiði hikayesini þu sözlerle aktardý:
"Gece yola çýktýktan sonra yakýtlarý bitiyor ve bebekler ölmeye baþlýyor. Yanlarýnda ne su ne de süt var. Bir gün arayla ölen bebekleri, birileri görüp kendilerini kurtarsýn umuduyla iplere baðlayarak denize salýyorlar. Günler sonra teknedeki gençlerden biri yakýnlarýndan geçen bir gemi görüyor, çýðlýklarý sonucunda yanlarýna yanaþan geminin Türk gemisi olduðu ortaya çýkýyor. Türk askeri gemisi, böylece onlarý kurtarýyor."
Ýsmail, kendilerinin de Türk asýllý olduðunu ve annesinin Türk vatandaþý olduðunu anlatarak, "Göçmenleri taþýyan teknenin kaybolduðuna dair Lübnanlý makamlarý haberdar ettik ancak herhangi bir yanýt almadýk. Türkiye'den yardým bekliyoruz." diye konuþtu.
Söz konusu olay, sosyal medyada da geniþ yanký buldu. Vakayý, 2015 yýlýnda ailesi ile birlikte lastik botla Yunanistan'a geçmeye çalýþýrken annesi ve kardeþi ile boðularak hayatýný kaybeden 3 yaþýndaki Suriyeli Alan Kurdi bebeðin olayýna benzeten sosyal medya kullanýcýlarý, cesedi Akdeniz'e atýlan yeni bebek için "Lübnanlý Alan" ifadesini kullandý.
Kamu borcunun 90 milyar dolarý aþtýðý Lübnan, 1975-1990 yýllarýndaki iç savaþtan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaþýyor.
Ýþsizliðin yüzde 35 ve yoksulluðun yüzde 50'nin üzerinde olduðu Lübnan, geçen ay Beyrut Limaný'nda meydana gelen büyük patlamayla daha da zor bir duruma düþtü.
Siyasi güçler ile yöneticileri ülkedeki mevcut ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yýllardýr yönetimi paylaþan mezhepsel siyasi partilerin yer almadýðý, teknokratlardan oluþan küçültülmüþ bir hükümetin kurulmasýný talep ediyor.