BM: Ýsrail sadece 28'ine geçit verdi
ABONE OL

BM Sözcü Yardýmcýsý Farhan Haq, günlük basýn toplantýsýnda açýklamalarda bulundu.

Gazze'nin kuzeyine 1-18 Haziran'da planlanan insani yardým operasyonlarý hakkýnda bilgi veren Haq, Ýsrailli yetkililerin yardým sevkiyatýna yönelik engellerinin sürdüðünü belirtti.

Haq, Ýsrailli yetkililerin, Gazze'nin kuzeyine gidecek, daha önceden koordine edilmiþ 61 insani yardým operasyonundan sadece 28'ine geçit verdiðini, 8'inin giriþinin engellendiðini, 16'sýnýn yavaþlatýldýðýný ve 9'unun iptal edildiðini kaydetti.

BM Sözcü Yardýmcýsý, "Gazze'ye yönelik insani yardým operasyonlarýnýn kolaylaþtýrýlmasý ve tüm engellerin kaldýrýlmasý gerekiyor." ifadesini kullandý.

- YERÝNDEN EDÝLENLER ÇOK ZOR KOÞULLAR ALTINDA MÜCADELE VERÝYOR

Gazze'nin güneyinde yerinden edilen yüz binlerce kiþinin çok zor koþullar altýnda mücadele verdiðine iþaret eden Haq, barýnak, saðlýk hizmeti, gýda, su ve hijyene eriþimin zayýf olduðunu ifade etti.

Haq, BM Ýnsani Ýþler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) yerinden edilmiþ kiþilerin bulunduðu 4 farklý tesiste insani yardým durumuna iliþkin tespit yaptýðýný belirterek, insanlarýn tadilat gerektiren ve sýcaklardan korumayan aþýrý kalabalýk çadýrlarda yaþamak zorunda kaldýðýný bildirdi.

Suya eriþimin çok düþük düzeyde olduðunu ve insanlarýn deniz suyu kullanmak zorunda kaldýðýný vurgulayan Haq, hijyen koþullarý nedeniyle hastalýklarýn yayýldýðýný ifade etti.

Haq, birçok ailenin günde sadece bir öðün yemek yediðini, bazýlarýnýn ise 2 ya da 3 günde bir öðün yiyebildiðini söyledi.