Borsa haftaya yükseliþle baþladý
ABONE OL

Açýlýþta BIST 100 endeksi, önceki kapanýþa göre 47,27 puan ve yüzde 0,84 deðer kazanarak 5.673,76 puana yükseldi.

Bankacýlýk endeksi yüzde 0,51 ve holding endeksi yüzde 0,70 artýþ kaydetti. Sektör endeksleri en fazla kazandýran yüzde 2,08 ile ticaret, tek kaybettiren ise 0,49 ile spor oldu.

Analistler, küresel pay piyasalarýnýn, ABD, Avrupa, Japonya ve Çin merkez bankalarýnýn para politikalarýnýn açýklanacaðý haftaya temkinli baþladýðýný ifade etti.

Cuma günü yükseliþ eðiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, yüzde 1,31 deðer kazanarak günü 5626,49 puandan tamamladý.

ABD Merkez Bankasý'nýn (Fed) çarþamba günkü toplantýda yüzde 74 ihtimalle politika faizini sabit býrakmasýnýn beklendiðini aktaran analistler, politika metni ve toplantý sonrasý Fed Baþkaný Jerome Powell'ýn açýklamalarýndaki sinyallerin yatýrýmcýlarýn odaðýnda olacaðýný dile getirdi.

Analistler, para piyasalarýndaki fiyatlamalarda Fed'in, bu hafta faiz artýrýmlarýna ara verebileceðinin öngörülmesine karþýn temmuzda 25 baz puan daha faiz artýrarak "þahin" politikalarýna son vermesinin tahmin edildiðini söyledi.

ABD ekonomisinde iþ gücü piyasasýnýn soðuma sinyalleri verdiðini ancak hala istenilen sonuçlarýn alýnamadýðýný aktaran analistler, yarýn açýklanacak enflasyon verilerinin fiyatlamalar açýsýndan önemli bir baþka unsur olduðunu vurguladý.

Analistler, bugün yurt içinde iþsizlik oraný, yurt dýþýnda ise ABD'de hazine bütçe dengesi verilerinin takip edileceðini belirterek, teknik açýdan BIST 100 endeksinde 5.700 ve 5.850 seviyelerinin direnç, 5.500 ve 5.400 puanýn destek konumunda olduðunu kaydetti.

Öte yandan, AA Finans'ýn beklenti anketine katýlan ekonomistler, cari iþlemler hesabýnýn nisanda 4,47 milyar dolar açýk vermesini bekliyor.