Çamlıca Camii’ne kadın mimar eli
ABONE OL
İSTANBUL Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin Çamlıca Tepesi’ne yapımı planlanan cami için açtığı yarışma kapsamında; birincilik ödülüne layık proje bulanamadı. İkincilik ödülüne, Süleyman Akkaş, Nihal Şenkaya Akkaş, Dilek Ersen ve Şeyda Osanmaz Sanmaz’ın projesi ile Bahar Mızrak ve Hayriye Gül Totu’nun projesi layık görüldü. Yarışmada üçüncülük ödülü de Eyüp Dursun ile Ercan Şahin’in projesi arasında paylaştırıldı. Dernek, jüri tarafından ikinciliğe layık görülen iki projeden Bahar Mızrak ve Gül Totu’nun projesinin inşa edilmesine karar verdi.



Mimar Sinan’dan etkilendik

Dernek projeyi, “Geleneksel Türk-İslam mimari tarzı ile günümüz çizgilerini bütünleştirerek Anadolu’nun batıya bakan yüzünde şehir siluetine katacağı değer ile döneminin sembol eserlerinden biri olarak yerini alacak bir proje olmasından dolayı’’ seçti.

9 erkek mimar arasından seçilen ve kendi projelerinin uygulanacak olmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Hayriye Gül Totu, “Projemizin seçildiğini akşam öğrendik. Çok gurur verici bir durum. 10 yıldır çalıştığım Bahar arkadışımla her mimar gibi Mimar Sinan’ın çalışmalarından etkilendik. Geleneksel olmasına özen gösterdik. Sinan’ın camilerde uyguladığı oranlara dikkat ettik. Projemizde de bu oranları dikkate aldık ve uyguladık” dedi.

30 bin kişi ibadet edecek

İSTANBUL Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, caminin bağışlarla inşa edileceğini belirterek projenin, 100 milyon lirayı geçeceğini belirtti. Cemaat kapasitesi 30 bin olarak tasarlanan cami, 15 bin metrekarelik alan üzerine oturtulacak. Eğitime yönelik 10 derslik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlara yönelik 750 kişilik konferans salonu, 250 kişilik toplantı salonu, kütüphane, sergi salonu ile birlikte tasarımın gerektirdiği mekanlar ile bin kişilik otopark düzenlenecek.