Bölgede iki gündür etkili olan fýrtýna nedeniyle kýyý kesimleri ile sahil bölgesi kýrmýzý alglerle kaplandý.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetiþtiricilik Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ýlknur Ak, AA muhabirine, sadece bu bölgede görülen yosunlarýn deniz çayýrlarý üzerinde yaþayan ve geliþen kýrmýzý yosunlar olduðunu söyledi.
Bu durumun mevsime, akýntýya ve rüzgara baðlý olarak zaman zaman çayýrlar üzerinden koparak kýyýya doðru hareket ettiðini belirten Ak, þunlarý kaydetti:
"Bu durum bölgenin tehlike altýnda olduðunu gösteren bir durum deðil. Aslýnda deniz çayýrlarýnýn olduðu her yer verimli alanlardýr. Bakýyoruz burasý kumluk ve deniz çayýrlarýndan özellikle zostera ve cymodoceae olarak adlandýrýlan topluluklarýnýn bol bulunduðu yerler. Bu topluluklarýn üzerinde çok fazla yeþil alglerden olsun, kahverengi alglerden olsun, kýrmýzý alglerden olsun çeþitli türlerde algler yaþýyor. Bunlar zaman içerisinde dalga hareketleri olabilir, akýntýlarý olabilir bir þekilde kopup sahile geliyor. Zaten çok büyük miktarda kýyýda bir birikim de yok. Sonbahar mevsimi süresince bu olayý belli periyotlarla görmemiz doðal."
Ak, vatandaþlarýn gördükleri bu olayla ilgili herhangi bir tedirginlik yaþamamalarý, olayýn mevsimsel olarak geliþebilecek doðal bir durum olduðunu sözlerine ekledi.