Çanakkale'de orman yangýný! Bakan Yumaklý: Yangýnýn ilerlemesi durduruldu
ABONE OL

Bakan Yumaklý, Çanakkale Destaný Tanýtým Merkezi'nde oluþturulan koordinasyon merkezinde gazetecilere yaptýðý açýklamada, dün saat 16.05'te Büyükanafarta köyü yakýnýnda baþlayýp ormana sýçrayan anýz yangýnýna saat 16.11 itibarýyla müdahaleye baþlandýðýný bildirdi.

Büyükanafarta ve Küçükanafarta köylerinin tedbir amaçlý tahliye edilmesine karar verildiðini belirten Yumaklý, "Bu tahliyelerde yaklaþýk 530 kiþi Gençlik ve Spor Bakanlýðýmýzýn Gençlik Konukevi'ne yerleþtirildi. Herhangi bir can kaybý ya da saðlýk sorunu söz konusu deðil çok þükür. Ýlk müdahale 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve iþ makinesi ve 540 personel ile baþlamýþtý. Valiliðimiz, AFAD'ýmýz, Orman Genel Müdürlüðümüz ve diðer kamu kurum ve kuruluþlarýyla özel sektörden de desteklerle bu müdahaleye, mücadeleye devam edildi." diye konuþtu.

Yumaklý, gün battýktan sonra hava araçlarýnýn görev yapamadýðýný, gece boyunca 73 arazöz ve iþ makinesi, bir gece görüþ helikopteri ve 402 Orman Genel Müdürlüðü personeli olmak üzere toplamda diðer kamu kurum ve kuruluþlarýnýn 290 aracý dahil olmak üzere 970 personelle mücadelenin sürdüðünü anlattý.

- "ÝLERLEYEN SAATLERDE 'KONTROL ALTINA ALINDI' HABERÝNÝ VERECEÐÝMÝZÝ UMUYORUM"

Yangýn bölgesinin büyüklüðüne deðinen Yumaklý, "Yangýndan etkilenen alanýn yaklaþýk 575 hektar olduðunu tahmin ediyoruz. Ýncelemeler bittiðinde kesin rakamlarý söyleyeceðiz. Bunun yaklaþýk 340 hektarlýk alaný orman, geri kalaný orman dýþý bölüm." dedi.

Bakan Yumaklý, gün doðumuyla söndürme çalýþmasýnýn yoðun bir þekilde devam ettiðini vurguladý.

Havadan müdahalenin saat 05.45 itibarýyla 10 uçak ve 7 helikopterle yeniden baþladýðýný aktaran Yumaklý, þöyle devam etti:

"Sorunlu tek bir alan kaldý, þu anda arkadaþlarýmýz oraya yoðunlaþmýþ vaziyetteler. Halihazýrda yangýnýn ilerlemesi durduruldu, enerjisi büyük ölçüde azaltýldý ancak rüzgar çok yoðun olduðu için þu anda 'tamamen kontrol altýnda' diyemiyoruz. Karadan ve havadan arkadaþlarýmýzýn hem kýsmi müdahaleleri hem kontrolleri devam ediyor. Ýlerleyen saatlerde 'kontrol altýna alýndý' haberini vereceðimizi umuyorum. Bütün gece boyunca hiç uyumadan alevlerle mücadele eden bu alandaki bütün kurumlara ait çalýþan arkadaþlarýmýza canýgönülden teþekkür ediyorum. Kurumlarýmýzýn bu yönüyle entegrasyonu ve birbirleriyle dayanýþmasý da son derece mutluluk verici."

- BOÐAZ TRAFÝÐÝ YENÝDEN TEK YÖNLÜ OLARAK KAPATILDI

Yumaklý, saat 02.30 sularýnda Gelibolu ilçesi Deðirmendüzü köyünden baþka bir yangýn haberi aldýklarýný, ciddi bir alanda ve çok þiddetli rüzgarla baþlayan yangýn için güçlerini bölmek zorunda kaldýklarýný dile getirdi.

Yoðun müdahaleyle alevlerin 2 saat içinde kýsmen, þu an ise tamamen kontrol altýna alýndýðýný, herhangi bir sorun olmadýðýný söyleyen Yumaklý, Eceabat'taki yangýnla ilgili tedbirler hakkýnda þu bilgileri verdi:

"Yangýnýn baþlamasýyla Boðaz trafiði tek yönlü olarak kuzey-güney yönü itibarýyla kapatýlmýþtý. Halihazýrda hava araçlarýnýn su alma yönlerinde olmasý hasebiyle bu yasaðýn ayný þekilde devam etmesi kararlaþtýrýldý ve bu þekilde devam edecek, ta ki arkadaþlarýmýz 'artýk kontrol altýna alýndý' diyene kadar.

Ýçinde bulunduðumuz Tarihi Yarýmada'nýn ziyaretçi trafiðine açýlýp açýlmamasýyla alakalý da bir deðerlendirme yaptýk. Özellikle yangýnýn etkili olduðu Conkbayýrý bölgesinin ziyaretçiye kapalý tutulmasý ama kýsmen ziyaretçilere Alan Baþkanlýðýnýn kontrolünde ve koordinasyonunda açýlmasýna karar verdik. Boþaltýlan iki köyle ilgili halihazýrda geri dönüþe iliþkin herhangi bir karar vermedik. Orada da tedbiren bu þekliyle köyün tahliye edilmiþ haliyle devamýna karar verdik. Umuyorum ki yine 'kontrol altýna alýndý' kararýyla bu köy sakinlerimiz evlerine geri dönebilecekler."

- "HASAT ÝÞLEMLERÝNÝN 11.00'E KADAR TAMAMLANMASINA KARAR VERDÝK"

Ýbrahim Yumaklý, 5 gün boyunca özellikle Çanakkale bölgesinde fýrtýnaya varan derecede þiddetli bir rüzgar olacaðý ve hava sýcaklýklarýnýn mevsim normallerinin 5 derece üzerinde olacaðýnýn tahmin edildiðini duyurdu.

Bu nedenle Çanakkale'de hasat yapacak çiftçilere saat 11.00'e kadar iþlemlerini tamamlamalarý, ondan sonrasýna izin verilmeyeceði konusunda bildirim yapýldýðýna dikkati çeken Yumaklý, þunlarý kaydetti:

"Özellikle rüzgarýn çok þiddetli olduðu saatlerde herhangi bir makine kullanýmýndan kaynaklanabilecek bir kývýlcýmýn bile çok ciddi bir yangýna sebebiyet verebilecek olmasý nedeniyle saat 11.00'e kadar hasat iþlemlerinin tamamlanmasýna karar verdik. Tabii bu önümüzdeki 5 gün boyunca arkadaþlarýmýz, Valiliðimiz bu konuda deðerlendirmelerini yapacaklar. Belki daha önce ya da birkaç gün uzatýlmasý þeklinde de olabilir."

Yumaklý, Uþak'ta dün saat 18.30'da çýkan yangýný kontrol altýna alma çalýþmasýnýn da sürdüðünü belirtti.

Ýlerleyen saatlerde "kontrol altýna alýndý" haberini vermek üzere çalýþmalara devam edildiðini anlatan Yumaklý, sözlerini þöyle tamamladý:

"Deðerli vatandaþlarýmýza genel bir uyarý yapmak istiyorum. Özellikle bayram tatili sebebiyle mesire yerleri ya da piknik alanlarý belirlenmiþ olan yerlerde vakit geçirmelerini, bu alanlarda kendilerine yapýlan ikazlara kesinlikle riayet etmelerini, yangýna sebebiyet verebilecek en küçük bir unsuru gözetmeleri ve bu konuda ihtimam göstermeleri, özellikle bu alanlar baþta olmak üzere zaten yasaklý orman alanlarýna hiçbir þekilde girilmeyip ateþ yakýlmamasýný özellikle rica ediyoruz. Hakikaten yeþil vatanýmýzýn bu þekliyle hasar görmesi yaný sýra gerçekten çok büyük bir kaynak kaybýna sebep olan bu hususta en büyük baþarýnýn, yangýnýn çýkmamasý olduðunu tekraren hatýrlatmak istiyorum."