Cumhurbaþkaný Erdoðan: Birileri þov peþinde koþarken biz dertlere derman için gecemizi gündüzümüze kattýk
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Harran Üniversitesi Spor Salonu'nda düzenlenen Deprem Konutlarý Kura ve Teslim Töreni'ne katýldý. Cumhurbaþkaný Erdoðan, yapýlan duanýn ardýndan Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki ile butona basarak kura çekimini baþlattý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, daha sonra yaptýðý konuþmada, 6 Þubat depremlerinin 1. yýl dönümünde deprem bölgesini yeniden ziyaret ederek depremzedelerle dayanýþmalarýný güçlendirdiklerini, bu vesileyle inþasý tamamlanan afet konutlarýnýn kuralarýný çektiklerini, hak sahipliði kesinleþenlere evlerini teslim ettiklerini söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ilk olarak cumartesi günü Hatay'da 550 ve 200 yatak kapasiteli iki önemli saðlýk tesisini hizmete açtýklarýný ve 7 bin 725 deprem konutunun kura törenini gerçekleþtirdiklerini anýmsattý.

Pazar günü Gaziantep'in misafiri olduklarýný, 1875 yatak kapasitesiyle bölgenin en büyük saðlýk tesisi olan Gaziantep Þehir Hastanesinin resmi açýlýþýný yaptýklarýný anýmsatan Erdoðan, daha sonra 10 bin 698 afet konutunun kura törenini icra ettiklerini belirtti.

Ayný gün Þahinbey Belediyesinin yaptýrdýðý Þahinbey Millet Camisi'nin açýlýþýný yaptýklarýný hatýrlatan Erdoðan, "Leyle-i Miraç'ta, izleme fýrsatýnýz olduysa oradan naklen yayýn yapýldý. Muhteþem bir eseri Þahinbey Belediyemiz meydana getirdi. Belediye baþkanýmýzý ve ekibini tebrik ediyorum. Böyle muazzam bir eseri kýsa zamanda Þahinbey'e kazandýrmýþ olmasý bizim iftihar vesilemiz." diye konuþtu.

- "GÖZLERÝMÝZÝ DEPREM BÖLGESÝNDEN BÝR AN OLSUN AYIRMIYORUZ"

Erdoðan, asrýn felaketi olarak kayýtlara geçen büyük afetin 1. yýl dönümünde Cumhur Ýttifaký ortaðý MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli ile Kahramanmaraþ'ta olduklarýný dile getirdi.

Kahramanmaraþ'ta da hem depremzedelerle kucaklaþtýklarýný, dertleþtiklerini hem de yapýmý tamamlanan 9 bin 289 konutun kurasýný çekerek hak sahiplerine teslim ettiklerini anlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, bugün Þanlýurfalýlar ile kura sevincini yaþadýklarýný, yarýn da Adýyaman'da olacaklarýný aktardý. Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ne yaparsak yapalým gözlerimizi deprem bölgesinden bir an olsun ayýrmýyoruz. Bölgede yürütülen çalýþmalarla ilgili hemen her kabine toplantýmýzda bakanlarýmýzdan düzenli bilgiler alýyoruz. Bakanlarýmýza gerekli talimatlarý vererek þehirlerimizin yeniden inþa ve ihya çalýþmalarýnýn sorunsuz bir þekilde yürütülmesini temin ediyoruz. 6 Þubat tarihinde yaþadýðýmýz felaket gerçekten çok büyük olsa da þimdiye kadar süreci alnýmýzýn akýyla bugünlere getirmeyi baþardýk. Zaman zaman ortaya çýkan sorunlar karþýsýnda gereken tedbirleri alýyor, kördüðüm haline gelmeden sýkýntýlarýn çözülmesini saðlýyoruz. Devlet, millet el ele vermek suretiyle, 53 binden fazla canýmýzý yitirdiðimiz asrýn felaketinin üstesinden asrýn birlikteliði ile geliyoruz."

- ÞANLIURFA'DA YAKLAÞIK 4 BÝN KONUTUN YAPIMI DEVAM EDÝYOR

Bugünkü kura ve anahtar teslim töreninin devletin depremin yol açtýðý yaralarý sarma iradesinin en somut tezahürü olduðuna dikkati çeken Erdoðan, "Bugünkü törenimizle Þanlýurfa'da 1208'i il ve ilçe merkezlerinde, 106'sý kýrsalda olmak üzere toplam 1314 afet konutumuzun kurasýný çekiyoruz. Deprem konutlarýnýn hak sahibi kardeþlerimize hayýrlý uðurlu olmasýný diliyorum. Þanlýurfa'da yaklaþýk 4 bin konutumuzun yapýmý hýzla devam ediyor. Bunlarý en kýsa sürede tamamlayýp hak sahibi kardeþlerime peyderpey teslim edeceðiz." dedi.

- "ÝMTÝHANLARI, TAM BÝR DAYANIÞMA ÝÇÝNDE HAREKET EDEREK VERMEYÝ BAÞARDIK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Þanlýurfa ile birlikte deprem bölgesindeki vatandaþlarýn hiçbirine mahcup olmamak için canla baþla çalýþmayý sürdüreceklerini ifade etti.

Yaklaþýk 22 yýlý iktidarda olmak üzere 40 yýldýr vatandaþlarýn huzurunda olduklarýný söyleyen Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bugüne kadar, depremden sel felaketine, yangýnlardan su baskýnlarýna, terör eylemlerinden sokak olaylarýna, salgýndan bölgesel çatýþmalara kadar çok farklý sýnamalarla karþýlaþtýk. Tüm bu imtihanlarý 85 milyon tam bir dayanýþma içinde hareket ederek vermeyi baþardýk. Bir baþka ülkenin veya milletin baþýna gelse o ülkeyi yerle yeksan edecek nice hadise, kriz Allah'a hamdolsun bizi yolumuzdan döndüremedi. Elbette bedel ödedik, yaralar aldýk, sarsýldýk ama ne kadar büyük olursa olsun hiçbir badirenin hedeflerimizle aramýza girmesine müsaade etmedik."

Erdoðan ekonomide, saðlýkta, demokraside, terörle mücadelede tarihi nitelikli adýmlar atarken vatandaþlara meydanlarda verdikleri sözleri de tek tek hayata geçirmeye gayret ettiklerini belirtti.

Özellikle afet yönetimi ve yaralarýnýn sarýlmasýnda ülkeyi çok farklý bir seviyeye taþýdýklarýný vurgulayan Erdoðan, "Þehirlerin altyapý ve üstyapý eksiklerinin giderilmesinden, kentsel dönüþüm projeleriyle saðlýksýz yapýlarýn dönüþtürülmesine pek çok adým attýk. TOKÝ vasýtasýyla vatandaþlarýmýzý güvenli konutlara kavuþtururken, yatay mimari örneklerinin yaygýnlaþtýrýlmasýna dikkat ettik. AFAD Baþkanlýðýnýn kurulmasýyla afetlerle mücadelede kurumsal kapasitenin güçlendirilmesinden, hukuki düzenlemelere kadar çok geniþ bir yelpazede, çok önemli reform, icraat ve programlara öncelik yaptýk." diye konuþtu.

Buradaki konuþmasýnda son 21 yýlda yaþanan tabii afetlerden sonra yaralarý sarma noktasýnda ortaya koyulan gayretin en yakýn þahidinin vatandaþlar olduðunu söyleyen Erdoðan, "Ne Van, Elazýð, Malatya, Ýzmir depremlerini yaþayan kardeþlerimize ne Kastamonu, Bartýn, Giresun sellerini yaþayan insanlarýmýza ne Antalya, Muðla yangýnlarýný yaþayan vatandaþlarýmýza hasýlý en zor anýnda devletine umut baðlayan kardeþlerimizin hiçbirisine bugüne kadar mahcup olmadýk. Milletçe yüreðimizin yandýðý tüm bu afetlerde birileri sadece þov peþinde, sadece siyasi istismar peþinde koþarken biz bir an önce dertlere derman olabilmek için gecemizi gündüzümüze kattýk." ifadelerini kullandý.

Toplamda 14 milyon insaný ve 11 þehirdeki 7 bin mahalle ve köyü etkileyen 6 Þubat depremlerinin þüphesiz son bir asýrda maruz kalýnan en büyük felaket olduðunu belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, can kaybý olarak 53 binden fazla insanýn topraða verildiðini, Þanlýurfa'da da 200 vatandaþýnýn depremlerde hayatýný kaybettiðini hatýrlattý.

Hayatýný kaybedenlere rahmet, ailelerine ve yakýnlarýna sabýr dileyen Erdoðan, þöyle devam etti:

"Þanlýurfa'da depremde 719 bina yýkýldý, acil yýkýlacak ve yýkýk 1437 bina enkazýnýn tamamý temizlendi. Aðýr hasarlý 8 bin 217 binadan 7 bin 321'inin enkazý kaldýrýldý. Þanlýurfa'da 9 bin 799 konut, 651 iþ yeri, 441 ahýr olmak üzere toplam 10 bin 891 hak sahibi kardeþimiz bulunuyor. Depremden etkilenen ailelere þimdiye kadar geçici barýnma kapsamýnda toplam 288 milyon lira tutarýnda kira yardýmý yaptýk. Þanlýurfa'da kurulan ve daðýtýlan çadýr sayýsý yaklaþýk 9 bindir. Ýlimizde 578 konteynerin olduðu 2 konteyner kent faaliyet gösteriyor. Kýrsalda ise 20 bin 595 kiþinin kaldýðý 3 bin 470 konteyner mevcuttur. Yani Þanlýurfalý depremzedelerimizin ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý için ne yapýlmasý gerekiyorsa bugüne kadar onu yapmaktan çekinmedik."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, deprem bölgesinde son 1 yýlda yapýlan çalýþmalarýn anlatýldýðý videonun da izletildiði törende, "Biz temeli atarken ne söz verdiysek onu yaptýk." dedi.

- "TÜM DEPREMZEDE KARDEÞLERÝMÝZ ÝÇÝN ÇALIÞMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Seçime, bölgede yaþanan krizlere raðmen bir yýl gibi kýsa sürede tüm bu çalýþmalara imza attýklarýný söyleyen Erdoðan, "Kimi zaman elimizde olmayan sebeplerle ortaya çýkan eksiklikleri de hýzla telafi etmenin çabasý içinde olduk. Ýnþallah bundan sonra da sizin için tüm depremzede kardeþlerimiz için çalýþmaya devam edeceðiz. Deprem gibi hepimizi derinden sarsan ve yaralayan bir meseleyi günlük tartýþmalarýn mezesi haline getirmek son derece yanlýþ bir tutumdur. Ýlk günden itibaren bizim deprem bölgesiyle ilgili tavrýmýz hep böyle oldu." ifadelerini kullandý.

Hiçbir ayrým yapmadan deprem bölgesini yeniden hýzlý ayaða kaldýrmaya çalýþtýklarýný belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Siyasi görüþüne, meþrebine, kökenine bakmaksýzýn depremzedelerimizin yaralarýnýn sarýlmasýna odaklandýk. Devletimizin imkanlarýný harekete geçirerek vatandaþlarýmýzýn ihtiyaçlarýný gidermenin mücadelesini verdik. Sizler Þanlýurfa'da nasýl büyük bir fedakarlýkla ve samimiyetle çalýþtýðýmýzý çok iyi biliyorsunuz. Diðer illerimizde yaþayan kardeþlerimiz de gayretlerimizin þahididir. Çünkü biz meseleye, 'nasýl siyasi kazaným elde ederim?' zihniyetiyle deðil 'vatandaþýmýzýn hayýr duasýný nasýl alýrým?' anlayýþýyla yaklaþýyoruz."

Fatih Sultan Mehmet'in "Hüner bir þehir bünyad etmektir; Reaya kalbin abad etmektir." sözünü anýmsatan Erdoðan, "Marifet ne koltuk, ne makam, ne mal ve mülktür. Atamýz Sultan Fatih'in de buyurduðu üzere asýl marifet þehirleri, ülkeyi imar ve inþa etmek, halkýn kalbini kazanmak, onlarý mutlu etmektir. Baþkalarý siyasi ikbal hesabý yapýyor olabilir ama biz Þanlýurfalý kardeþlerimizin þöyle içten söylediði, 'Allah ondan razý olsun' niyazýný hiçbir dünyalýða deðiþmeyiz." dedi.

Millete, 22 yýlý iktidarda olmak üzere 40 yýl boyunca siyaset yoluyla hizmet etme imkaný bulduklarýný hatýrlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Allah'a hamdolsun 81 vilayetimizin her bir ilçesinde, her bir mahallesinde ayak izimiz, eserimiz, dikili bir taþýmýz var. Afrika'dan Asya'ya, Filistin'den Türkistan'a gönül coðrafyamýzdaki tüm mazlumlarýn imdadýna koþtuk. Þimdi soruyorum sizlere bir siyasetçi için bundan daha büyük bir lütuf olur mu? Bir devlet adamý için bundan daha büyük bir paye, daha büyük bir þeref olur mu? Tabii ki olmaz. Dolayýsýyla biz eskisi ve yenisiyle CHP genel baþkanlarý gibi polemik yapma, laf üstüne laf koyma hevesinde deðiliz. Bilakis biz iþ yapmanýn, hizmet etmenin, eser kazandýrmanýn Þanlýurfalý kardeþlerimizin sorunlarýna çare bulmanýn peþindeyiz. 'Eþek ölür, kalýr semeri. Ýnsan ölür, kalýr eseri.' Biz insanýmýzýn yürek yangýnýný bir an önce söndürmenin derdindeyiz.

Sýrf oy vermediler diye depremzedelerimize hakaret edenleri, gecenin bir yarýsýnda kaldýklarý misafirhanelerden kapý dýþarý atanlarý, ufukta seçim sandýðýný görünce deprem bölgesini hatýrlayanlarý yani deprem meselesinde bile yük almak yerine millete yük olmayý tercih edenleri tarihe ve maþeri vicdana havale ediyoruz. Vaktimizi ve enerjimizi bu kifayetsiz muhterislerle asla harcamayacaðýz. Bunlarýn siyasi sahtekarlýklarla, bizim üzerimizden kendi koltuk kavgalarýný, beceriksizliklerini ve iþ bilmezliklerini örtmelerine alet olmayacaðýz. Biz iþimize bakacaðýz, hedeflerimize kilitleneceðiz. Tüm gücümüzle deprem þehirlerimizi bir an önce ihya ve imar etmeye çalýþacaðýz. Bugün burada olduðu gibi depremzedelerimizi en kýsa sürede yeni, güvenli, huzurlu ve mutlu yuvalarýna kavuþturmak için koþturacaðýz."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, kura çekimiyle yeni evlerine kavuþan vatandaþlarý bir kez daha tebrik ederek, "Önümüzdeki 31 Mart seçimlerinin tüm ilçeleriyle birlikte Þanlýurfa için de hayýrlara vesile olmasýný temenni ediyorum." dedi.

Konuþmasýnýn ardýndan Erdoðan, kurayla belirlenen hak sahiplerine deprem konutlarýnýn anahtarlarýný teslim etti.

Törene, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki, Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, AFAD Baþkaný Okay Memiþ, TOKÝ Baþkaný Ömer Bulut ile milletvekilleri de katýldý.