Cumhurbaþkaný Erdoðan: Ýç cephemizi sarsamayacaklar
ABONE OL

Erdoðan, Gülderen Mahallesi TOKÝ Konutlarý'nda düzenlenen "Yeniden Daha Güçlü Anadolu" 130 Bin Konut Anahtar Teslimi, Kura Çekimi ve Toplu Açýlýþ Töreni'ne katýldý.

Alandaki katýlým ve coþkuya dikkati çeken Erdoðan, "Maþallah bu coþkunuz, bu kararlýlýðýnýz son seçimlerde nereye gittiðinizi gösterdi ve son seçimlerden büyük bir zaferle çýkarak bugünlere geldik." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, havalimanýndan miting alanýna vatandaþlarýn yoðun ilgisi nedeniyle 1,5 saatlik gecikmeyle geldiðini belirterek, vatandaþlardan haklarýný helal etmelerini istedi.

Kardeþlik, barýþ ve tarih þehri Hatay'da çok önemli bir tören vesilesiyle beraber olduklarýný vurgulayan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bizleri buluþturan Rabb'ime sonsuz hamdolsun. 'Hatay'ý alýn.' dedik ve aldýnýz. Hatay 1 Nisan'da gerçek belediyecilikle tanýþtý. Öncelikle Hatay'a olan þükran borcumuzu ödemek istiyorum. Bundan 7 ay önce çok çekiþmeli geçen bir yerel yönetimler seçimi yaþadýk. 31 Mart seçimleri sürecinde en fazla örselenen, hýrpalanan, tartýþma konusu yapýlan þehirlerimizin baþýnda Hatay geliyordu. Geriye dönüp baktýðýmýzda üzüntü verici hadiselere þahit olduk. Hataylý kardeþlerimiz depremin yaralarýný sarmaya çalýþýrken maalesef baþkalarý da kendi aralarýnda koltuk kapmaca oynuyordu. Hatay, belediyecilik hizmetlerinde bakýmsýzlýða terk edilmiþti. Hatay gündelik siyasetin ayak oyunlarýnýn kurbaný olmuþtu. Cumhur Ýttifaký olarak Hataylý kardeþlerimizin çýðlýklarýna kulak verdik. Tek gündemi Hatay'a hizmet olacak bir kadroyla sizlerin huzuruna çýktýk."

"HATAY HALKINA GÖNÜLDEN TEÞEKKÜR EDÝYORUM"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 31 Mart gecesi gözlerinin, kulaklarýnýn hep Hatay'da ve Hataylýlarýndan gelecek müjdeli haberde olduðunu dile getirdi.

Erdoðan, bir vatandaþýn açtýðý, "Sayende Reis, Anka kuþu gibi yeniden küllerimizden doðuyoruz." ve "Hatay'a bakan bir çift göz lazým" yazýlý pankartlarý okudu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Sizlere öyle bir belediye baþkaný gönderdik ki milletvekilleri ile beraber inþallah çift gözlü olacak, dört gözlü olacak ve Cumhurbaþkaný'yla birlikte burasý yeniden ayaða kalkacak. 31 Mart'ta Hatay'dan tüm Türkiye'ye örnek olacak bir sonuç bekliyorduk, Hatay halký da bizim bu beklentilerimizi boþa çýkarmadý. Büyükþehir Belediyesi ile toplam 8 ilçemizin emaneti, emin ve ehil ellere sayenizde teslim edildi. Cumhur Ýttifaký'nýn gerçek belediyecilik vizyonuna güvenen Hatay halkýna gönülden teþekkür ediyorum. AK Parti'li kardeþlerimle birlikte MHP'li kardeþlerime, bunun yanýnda muhalefetten umudunu keserek adaylarýmýza destek olan tüm vatandaþlarýma teþekkürlerimi iletiyorum. Rabb'im hepinizden, tüm Hataylý kardeþlerimden razý olsun."

"SÝZLERE AÞKLA HÝZMET EDECEÐÝZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 31 Mart akþamý sandýklarýn kapanmasý ile seçim yarýþýnýn bittiðini, Hatay'a hizmet yarýþýnýn baþladýðýný ifade etti.

Önemli olanýn Hatay'ýn bir an önce ayaða kalkmasý olduðuna dikkati çeken Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Önemli olan Hatay halkýnýn birliði, beraberliði ve dayanýþmasýdýr. Cumhur Ýttifaký olarak sizlerin teveccühüne layýk olmaya çalýþacaðýz. Beþeri ve kültürel zenginliðimizin sembol þehri Hatay, bundan sonra belediyecilik hizmetlerinde de artýk parmakla gösterilecek. 31 Mart'ta 10 yýllýk fetret devrinden kurtardýðýmýz Hatay'ý hep birlikte çok daha güzel yerlere taþýyacaðýz. Hatýrlayýn. 'Oy yoksa hizmet de yok.' diyenlerden deðil, bize oy versin veya vermesin Hataylý kardeþlerimizin tamamýna hizmet götürenlerden olacaðýz. Hataylý kardeþlerim þunu çok iyi bilsin. Biz de ayrýmcýlýk, ötekileþtirme olmaz. Biz de insanlarý kökenine, meþrebine, görüþüne göre tasnif etmek olmaz. Bizde aslolan milletimizin takdiridir, muhabbetidir, hayýr duasýný almaktýr. Siz bize inandýnýz, bize itimat ettiniz, bize güvendiðinizi gösterdiniz. Ýnþallah biz de her günü fýrsat bilecek ve sizlere aþkla hizmet edeceðiz."

"BAÞKALARININ GÜNDEMÝ NE OLURSA OLSUN..."

6 Þubat depremlerinin vurduðu þehirleri yeniden ihya ve imar etmek için durmadan, dinlenmeden çalýþtýklarýna iþaret eden Erdoðan, "Baþkalarýnýn gündemi ne olursa olsun iktidarýmýzýn ve ittifakýmýzýn birinci gündemi, depremzedelerimizi süratle yeni yuvalarýna kavuþturmaktýr. Seçim dönemlerinde bile bu önceliðimizi geri plana almadýk, devletimizin tüm kapasitesini deprem bölgesine teksif etmiþ durumdayýz." diye konuþtu.

Birileri halen yeterince kavrayamasa da Türkiye'nin 6 Þubat'ta tam anlamýyla "asrýn felaketini" yaþadýðýný vurgulayan Erdoðan, Türkiye'nin, 2010'da 316 bin kiþinin öldüðü Haiti'deki depremden 15 kat daha büyük enerji açýða çýkaran bir doðal afetle sarsýldýðýna dikkati çekti.

Erdoðan, "Dünyanýn 90 ülkesinden daha geniþ bir alaný etkileyen bu depremler, Hatay'ýmýz baþta olmak üzere 11 ilde büyük yýkýmlara yol açtý. O gün kimi kardeþlerimizin ifadesiyle hüznü, çaresizliði, kýyameti, kimine göre endiþeyi, felaketi, acýyý yaþadýk. Topraðýn altýnda kalan canlarýmýzý hiçbir zaman unutmadýk ama yüreðimizdeki acý, yaþadýðýmýz yýkým çok büyük olsa da umudumuzu daima diri tuttuk." ifadesini kullandý.

"11 ÝLÝMÝZÝ DÜNYANIN EN BÜYÜK ÞANTÝYE SAHASINA DÖNÜÞTÜRDÜK"

Depremin hemen ardýndan 3 ay gibi kýsa bir sürede 180 bin konutun yapýmýna baþladýklarýný anýmsatan Erdoðan, "Böylece 11 ilimizi dünyanýn en büyük þantiye sahasýna dönüþtürdük. Bugün deprem bölgemizde 1900 þantiyede ve 4 bin 333 köyümüzde 160 bin mimar, mühendis ve iþçi kardeþimiz canla baþla çalýþýyor. Þu ana kadar 350 bin 430 konut ve iþ yerimizin ihalesini gerçekleþtirdik. Bunlardan 18 bin 404'ü Hatay'da olmak üzere 101 bin 254 tanesini teslim ettik." dedi.

Alandaki vatandaþlara "Hazýr mýsýnýz?" diye seslenerek "Tek vatan, tek bayrak, tek devlet. Bir olacaðýz, iri olacaðýz, diri olacaðýz. Hep beraber kardeþ olacaðýz." diyen Erdoðan, þöyle devam etti:

"Bugün Hatay'ýmýzda 7 bin 856, Malatya'mýzda 6 bin 759, Gaziantep'imizde 5 bin 259, Kahramanmaraþ'ýmýzda 3 bin 135, Adýyaman'ýmýzda 3 bin 108, Adana'da 648, Diyarbakýr'ýmýzda 641, Elazýð'ýmýzda 569, Þanlýurfa'mýzda 17, Kilis'imizde 9, Osmaniye'mizde 1310 olmak üzere toplamda 29 bin 311 yuvamýzýn daha kuralarýný çekerek hak sahiplerine teslim ediyoruz. Böylece 130 bininci afet konutumuzun anahtarlarýný depremzedelerimize teslim etmenin bahtiyarlýðýný yaþýyoruz."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, yeni evlerin depremzedeler için hayýrlý, uðurlu olmasýný diledi.

"EVÝNE GÝRMEYEN HÝÇBÝR HAK SAHÝBÝMÝZ KALMAYACAK"

Hatay'da toplam 152 bin 959 hak sahibi olduðu bilgisini veren Erdoðan, þunlarý söyledi:

"11 ilimizde ise toplam 442 bin 709 hak sahibi bulunuyor. Bu yýlýn sonuna kadar 201 bin 688 ev ve iþ yerimizin daha anahtarlarýný sahiplerine teslim edeceðiz. 2025 yýlý sonunda 452 bin 958 konut, iþ yeri ve ahýrý teslim etmiþ olacaðýz. Deprem bölgesinde evine girmeyen hiçbir hak sahibimiz kalmayacak. Bir defa þunu çok açýk ve net söylemek isterim. Biz meydanlarda verdiði sözü göreve gelince unutanlardan deðiliz. Biz ahdine, vadine, millete verdiði sözlere sadýk bir yönetimiz. Biz 'bir þeyi yapacaðýz' dersek, Allah'tan bir mani olmazsa yaparýz."

Erdoðan, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnýn yaný sýra AFAD, Kýzýlay, belediyeler ve sivil toplum kuruluþlarýnýn da þehirleri ayaða kaldýrmak için uðraþtýðýna iþaret ederek, "AFAD vasýtasýyla Hatay'a yaptýðýmýz nakdi yardýmlarýn toplamý nedir biliyor musunuz? 36 milyar 150 milyon lirayý aþtý. Ýmece usulüyle Hatay'ýn ihtiyaçlarýný gidermek için devlet-millet el ele vermiþ durumdayýz. Hataylý kardeþlerim bu konuda gönüllerini ferah tutsun. Deprem bölgemiz sanayisiyle, ticaretiyle, üretimiyle, kültürel zenginliðiyle yeniden ayaða kalkana kadar buradan asla ayrýlmayacaðýz." diye konuþtu.

Depremde vefat edenlere bir kez daha Allah'tan rahmet, yakýnlarýna sabýr dileyen Erdoðan, evlerin yapýmýnda alýn teri döken mimar, mühendis, iþçi ve kurumlarý da tebrik etti.

Erdoðan, "Ayný þekilde Hataylý kardeþlerimizin bir an önce yeni hayatlarýna baþlamasý için desteklerini esirgemeyen savunma sanayimizin gururu Baykar'a, Doðuþ Grubuna, Türkiye Ýþ Bankasýna ve tüm hayýrseverlere en kalbi þükranlarýmý sunuyorum." dedi.

"MAZÝMÝZ DÜNYADA EÞÝ BENZERÝ BULUNMAYAN NADÝDE BÝR HAZÝNEDÝR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Cemil Meriç'in "Tarihimiz mührü sökülmemiþ bir hazinedir." sözlerini anýmsatarak, "Üstadýn dediði gibi mazimiz dünyada eþi benzeri bulunmayan nadide bir hazinedir. Þehirlerimizi ayaða kaldýrýrken hafýza mekanlarý olan kültür varlýklarýmýzý da ihya ediyoruz." ifadesini kullandý.

Hatay'da Habibi Neccar Camii ve meclis binasýndaki çalýþmalarýn tüm hýzýyla devam ettiðini dile getiren Erdoðan, Uzun Çarþý bölgesi, Kurtuluþ Caddesi ve Kemalpaþa Caddesi gibi tarihi alanlarý restore ederek, kültürel mirasý yaþattýklarýný söyledi.

- "Ýskenderun sahilinde yeni bir projeyi daha hayata geçiriyoruz"

Asi nehrinin çevresi, altyapýsý, yeþil alanlarý, parklarý, bisiklet ve yürüyüþ yollarýnýn yeniden canlandýrýldýðýný belirten Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Deprem nedeniyle 80 santim çökme yaþanan Ýskenderun sahilinde yeni bir projeyi daha hayata geçiriyoruz. Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý'mýz deniz dibindeki tahkimatý tamamladý. Çevre Bakanlýðý'mýz ise 303 bin metrekare alanda çalýþmalarýna devam ediyor. Projemizin tamamlanmasýyla yürüyüþ yollarý, çocuk oyun alanlarý, kafeteryalarý ve restoranlarý vatandaþlarýmýzýn hizmetine sunmuþ olacaðýz. 2025'ten sonra da yüzlerce yýldýr Harput Kalesi'nden yükselen o güzel selamlara Hatay Habibi Neccar Camisi'nin minareleri yine cevap verecek."

"ÖYLE HER BABA YÝÐÝDÝN HARCI DEÐÝLDÝR"

Hatay'ýn eskisinden daha güzel daha modern depreme daha dayanýklý hale getirene kadar durmadan ve dinlenmeden çalýþmalarýný sürdüreceklerini belirten Erdoðan, "Burada þunu söylemek isterim, altyapýsý ve üstyapýsýyla bu kadar çok çalýþmayý, ayný anda yürütmek öyle her baba yiðidin harcý deðildir. Geliþmiþ denilen ülkelerin daha küçük afetlerde nasýl zorlandýðýný hepimiz görüyoruz." ifadelerini kullandý.

Deprem bölgelerindeki çalýþmalarýn, devletin vatandaþýna verdiði deðer yanýnda organizasyon kapasitesini de gösterdiðini söyleyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle devam etti:

"Daha önemlisi depremzedelerimizi yuvalarýna bir an önce kavuþturma, þehirlerimizi bir an önce ayaða kaldýrma irademizi gösteriyor. Ýþte bunun için 'Yeniden daha güçlü Anadolu' diyoruz. Ýþte bunun için 'Güçlü Türkiye' diyoruz. Ýþte bunun için 'Türkiye Yüzyýlý' diyoruz. Allah'ýn izniyle bu iddialarýmýzýn hiçbirinden vazgeçmeyeceðiz. Þunu herkes görsün ve anlasýn, ne kandan ve gözyaþýndan beslenen terör baronlarý ne gözlerini Hatay'a diken emperyalizmin uþaklarý ne de bölgemizi kana ve ateþe boðan terör devletleri, bunlarýn hiçbiri Türkiye Yüzyýlý ülkümüzle aramýza giremez.

Türkiye, sadece tarihiyle kültürüyle birikimiyle deðil, hadiseleri okuyuþ tarzý itibarýyla da çok büyük bir devlettir. Biz meseleleri baþkalarý gibi yarým asýrlýk, çeyrek asýrlýk tecrübeyle deðil 2 bin 200 yýllýk süreci aþan köklü bir hafýzayla deðerlendiriyoruz. Bin düþünüyor, bir söylüyoruz. Ýktidar ve Ýttifak olarak bir adým atmadan önce de her þeyi en ince detayýna kadar hesaba katýyoruz. Önümüze çýkan engelleri aþarak, kurulan tuzaklarý bozarak, hedeflerimize doðru emin adýmlarla yürüyeceðiz. Ülkemizde olan tüm araçlarý, bütün imkanlarý kullanarak terörün olmadýðý, þiddetin olmadýðý, huzurun, demokrasinin ve kardeþliðin egemen olduðu bir Türkiye'yi mutlaka inþa edeceðiz."

"KARDEÞLÝÐÝMÝZÝ BOZAMAYACAKLAR"

"Bu topraklar üzerinde daha nice asýrlar boyu Türk, Kürt, Arap, Alevi, Sünni demeden 85 milyon hep beraber kardeþçe yaþayacaðýz" diyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Millet olarak birlik ve beraberliðimiz her türlü hainliðin, her türlü alçaklýðýn, her türlü sabotaj giriþiminin fevkindedir." ifadesini kullandý.

Terör örgütlerinin Türkiye'yi maþa gibi kullanamayacaðýný vurgulayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Hedeflerine ulaþamayacaklar, iç cephemizi sarsamayacaklar, ezeli ve ebedi kardeþliðimize nifak tohumlarý ekemeyecekler. Hep beraber Türkiye olmamýzý engelleyemeyecekler, kardeþliðimizi bozamayacaklar." dedi.

Ýsrail'in Ýran'daki askeri noktalara saldýrýsýna da deðinen Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bu vesileyle dün gece Ýsrail saldýrganlýðýnýn hedefi olan komþumuz Ýran'a ve Ýran hükümetine geçmiþ olsun dileklerimi iletiyorum. Batýlý güçler tarafýndan iyice þýmartýlan, Siyonist Ýsrail hükümeti bu tarz saldýrýlarla bölgesel bir çatýþmanýn fitilini ateþlemeye çalýþýyor. Ýsrail'in ve destekçilerinin bu oyununa gelinmemesi son derece önemlidir. Ýsrail bu anlayýþla, bu kafayla bir yere varamayacak. Duamýz þu, 'Ya Kahhar' ismi þerifi hürmetine Allah'tan bunlarýn kahrýný bekliyoruz."

ANAHTAR TESLÝMÝ

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn konuþmasýnýn ardýndan dua edilirken AFAD Baþkaný Okay Memiþ, TOKÝ ve Emlak Konut yetkililerinin baþlattýðý kura çekimiyle de hak sahipleri belirlendi.

Depremden etkilenen Adana, Adýyaman, Diyarbakýr, Elazýð, Gaziantep, Kahramanmaraþ, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Þanlýurfa'ya canlý baðlantýyla hak sahiplerine konutlarýn anahtarlarý teslim edildi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, canlý baðlandýðý Ýskenderun-Antakya Otoyolu Temel Atma Töreni'nde Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu'na "Yeþillendirmeyi unutma" demesi üzerine Uraloðlu, "Hassasiyetinizi biliyoruz, gereðini yapacaðýz." yanýtýný verdi.

Törene, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Merkez Kadýn Kollarý Baþkaný Ayþe Keþir ve Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun da katýldý.

"Her zaman milletimize koþacaðýz"

Yeni yuvalarýnda ilk misafir Baþkan Erdoðan Afetzede aile çifte mutluluk yaþadý