Cumhurbaþkaný Erdoðan: Türkiye'yi Avrupa'nýn üretim üssü yapmayý hedefleyerek yola koyulduk
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Bursa'nýn Gemlik ilçesindeki Togg Teknoloji Kampüsü'ndeki SIRO Batarya Geliþtirme ve Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni'nde, geçen haftanýn "Türkiye Yüzyýlý" vizyonu ve "Milli Teknoloji" hamlesi açýsýndan adeta hasat dönemi olduðunu, bugüne kadar yapýlan teknoloji altyapý ve insan kaynaðý yatýrýmlarýnýn önemli meyvelerini tek tek topladýklarýný anlattý.

Bor madeninin katma deðerini "cevherden mücevhere" anlayýþýyla 300 kat arttýracak üretim tesisini hizmete açtýklarýný, Türkiye'nin uzaydaki gözü olacak ÝMECE uydusunu yolcu ettiklerini aktaran Cumhurbaþkaný Erdoðan, ÝMECE'nin uzaya fýrlatýldýktan sonra ilk sinyali aldýðýný ifade etti.

TÜBÝTAK Aþý ve Ýlaç Geliþtirme Merkezi'nin resmi açýlýþýný yaptýklarýný hatýrlatan Erdoðan, Türkiye'nin ilk yerli elektrikli lokomotifi E5000'nin ilk hareket testini baþarýyla gerçekleþtirdiklerini kaydetti.

Donanmanýn amiral gemisi TCG Anadolu'yu Deniz Kuvvetlerine gururla teslim ettiklerinin altýný çizen Erdoðan, insansýz hava araçlarýnýn iniþ-kalkýþ yapabildiði TCG Anadolu'nun dünyanýn ilk SÝHA gemisi olduðunu dikkati çekti.

"ÞU ANA KADAR YAKLAÞIK 70 BÝNÝ AÞKIN VATANDAÞIMIZ TCG ANADOLU'YU ZÝYARET ETTÝ"

TCG Anadolu ile Türkiye'nin Ege, Doðu Akdeniz ve Karadeniz'deki haklarýný daha güçlü savunmasýný saðlayacak çok stratejik bir savaþ gemisine kavuþtuðunu vurgulayan Erdoðan, "Þu ana kadar yaklaþýk 70 bini aþkýn vatandaþýmýz TCG Anadolu'yu ziyaret etti. Son 1 hafta 10 gün içerisinde de Ýzmir'de demirlemek suretiyle Ýzmir'deki vatandaþlarýmýzýn da ziyaretine inþallah TCG Anadolu'yu açacaðýz." diye konuþtu.

"TOGG ALDIÐI ÖN SÝPARÝÞLERÝYLE TALEP REKORU KIRARAK BU BÜHTANLARA EN GÜZEL CEVABI VERDÝ"

Savunma Sanayii atýlýmlarýna dün bir yenisini daha eklediklerini belirten Erdoðan, "Yeni Altay tankýmýzý testleri yapýlmak üzere Silahlý Kuvvetlerimize teslim ettik. Yeni Altay, inþallah ordumuz için çok önemli bir güç çarpaný olarak görev yapacaktýr. Geçen ay gerçeðe dönüþtürdüðümüz en büyük hayallerimizden biri hiç þüphesiz Türkiye'nin otomobili Togg'dur. Togg, hikayesi ve özellikleriyle asla sýradan bir araç deðildir. Milli gururumuz Togg, Türkiye'nin teknolojik geliþiminin, ekonomik kalkýnmasýnýn ve küresel saygýnlýðýnýn da sembollerinden biridir." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Togg'un satýþa sunulmasýyla Türkiye'nin giderek geliþen elektrikli araç sektöründe "artýk ben de varým" dediðine dikkati çeken Erdoðan, þöyle devam etti:

"Yerli ve milli otomobilimizin yollara çýkmasýyla ülkemiz dünyanýn en iyileriyle rekabet edebilecek bir otomobile ve markaya sahip oldu. Son 20 yýlda ülkemize kazandýrdýðýmýz her eser gibi maalesef Togg'un üretim sürecinde de çok ciddi zorluklarla karþýlaþtýk. Koronavirüs salgýnýnýn küresel ekonomideki olumsuz yansýmalarý ile emtia fiyatlarýndaki fahiþ fiyatlar veya fahiþ fiyat artýþlarý bizi de etkiledi. Rusya-Ukrayna savaþý ile Türk ekonomisini mahvetmeye yönelik tehditleri de bunlara eklememiz gerekiyor. Bu süreçte Togg ilk günden itibaren haksýz eleþtirilerin, iftira derecesine varan bühtanlarýn, yýpratma kampanyalarýnýn muhatabý oldu. Mühendislerimizin ilk yerli araç teþebbüsü Devrim otomobilini 60 sene önce garaja hapsetmek için neler yapýldýysa çok daha fazlasý Togg için de uygulandý. Binlerce mühendisimiz, teknisyenimiz, emekçimiz bu proje için gece gündüz çalýþýrken, vatandaþlarýmýz bu projeyi yürekten desteklerken birileri hep ayný yalana sarýldýlar, hep ayný hezeyanlarý tekrarladýlar. Önce çýktýlar, 'Togg'un fabrikasý nerede?', 'Bu inþaatý bitiremezsiniz' dediler. Sonra, 'Buralarda üretim bandý yok, siz bu araçlarý üretemezsiniz' dediler. Bu iddialarý da boþa çýkýnca bu defa, 'Bu araç satýlmaz, vatandaþ bunu alamaz' dediler. Togg, aldýðý ön sipariþleriyle talep rekoru kýrarak bu bühtanlara en güzel cevabý verdi."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Bursa'nýn Gemlik ilçesinde bulunan Togg Teknoloji Kampüsü'ndeki SIRO Batarya Geliþtirme ve Üretim Kampüsü'nün Temel Atma Töreni'nde yaptýðý konuþmada, "Muhalefetin 'Fabrikasý yok' dediði Togg'un Gemlik'teki tesislerinde her 3 dakikada bir araç üretiliyor. Bu sene 28 bin adet, 2030 senesine kadar da toplam 1 milyon adet Togg'u sahipleriyle buluþturmayý hedefliyoruz. Ýnþallah 2025 yýlýndan itibaren Togg'u ihraç edip tüm dünyaya satacaðýz." ifadelerini kullandý.

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev ile Özbekistan Cumhurbaþkaný Þevket Mirziyoyev'e birer Togg gönderdiklerini dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti:

"Diðer kardeþ ülkelerden de bizi arayýp tebrik edenler, araç talep edenler oldu fakat ne muhalefet ne de ülkemizdeki kimi çevreler, bu olgunluðu, bu milli duruþu henüz gösteremedi. Þöyle yarým günlerini ayýrýp Gemlik'e gelerek Togg'un fabrikasýný bir kez bile ziyaret edemediler. Altýnda Türk mühendislerinin, iþçilerinin, babayiðit iþ adamlarýnýn imzasý bulunan teknoloji harikasý böylesi bir araç için býrakýn teþekkür etmeyi, yarým aðýzla dahi olsa tebrik etmediler. Yollarda gezen Togg araçlarýna raðmen ülkemizin, milletimizin, Türk mühendislerinin bu baþarýsýný halen görmezden geliyorlar. Varsýn, görmesinler. Az önce Gemlik'te, deniz kenarýnda, meydandaki 60 bin kiþiye hitap etmeye giderken arabamýzýn önünü kesenler, karanfillerle bizi karþýlayanlar, uðurlayanlar, iþte bu milletin gerçek evlatlarýdýr. Varsýn onlar Türkiye'nin baþarýlarýndan rahatsýzlýk duysun. Allah'ýn izniyle aziz milletimizin de desteðiyle Cumhur Ýttifaký olarak Türkiye Yüzyýlý'nýn kilometre taþlarýný döþemeyi sürdürüyoruz."

"ÞARJ VE BATARYA TEKNOLOJÝLERÝNDE DE AVRUPA'NIN ÜRETÝM ÜSSÜ YAPMAYI HEDEFLEYEREK YOLA KOYULDUK"

Erdoðan, "Türkiye'nin otomobili elektrikli olacak." derken aslýnda bir vizyon ortaya koyduklarýný vurguladý.

Otomotiv sektöründe yaþanacak dönüþümü, dünyada yaþanan devrimi öngörüp vizyoner bir adým attýklarýna dikkati çeken Erdoðan, "Türkiye'yi elektrikli araçlarla birlikte þarj ve batarya teknolojilerinde de Avrupa'nýn üretim üssü yapmayý hedefleyerek yola koyulduk. Togg, bu vizyonun birinci adýmýydý. Bu akýllý cihazýmýzý seri üretime geçirerek ülkemizin otomotiv sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir geleceðinin tohumlarýný da serptik. Þarj istasyonlarý da bu vizyonun bir baþka önemli halkasýdýr. Elektrikli Araçlar Ýçin Hýzlý Þarj Ýstasyonlarý Destek Programý kapsamýnda 81 ilde 1572 þarj istasyonu kurulumuna destek verdik. Aðustos 2022'de 250 adet olan hýzlý þarj noktasý sayýsý 700 adedi aþtý. AC þarj istasyonu sayýsý ise 3 bine ulaþtý. Bu sayýlar önümüzdeki dönemde daha da artacak." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin yeþil teknolojiler konusunda ilerlemesinin sadece çevre açýsýndan deðil ayný zamanda ekonomik ve stratejik açýdan da önemli olduðuna iþaret etti.

Özellikle batarya teknolojileri alanýnda yapýlan yatýrýmlarýn Türkiye'nin dünyadaki yerini deðiþtirecek potansiyele sahip bulunduðunu dile getiren Erdoðan, "Hem yerli teknolojileri geliþtirerek hem de uluslararasý yatýrýmcýlarý ülkeye çekerek bu alanda söz sahibi olmayý hedefliyoruz. Ýþte bugün Türkiye'nin batarya teknolojilerinde güçlü bir oyuncu olmasýný temin edecek devasa bir yatýrýmýn daha adýmýný atýyoruz. Togg, akýllý cihazlarýnýn bataryalarýný üretmek üzere Farasis Energy ortaklýðý ile kurulan SIRO, hücre teknolojisinin ülkemizde geliþtirilmesini ve üretimini gerçekleþtirecektir." diye konuþtu.

"ENTEGRE BÝR MERKEZ HALÝNE GELECEK"

SIRO Togg Teknoloji Kampüsü'nde batarya, modül ve paket seri üretimine zaten baþlanmýþ olduðunu anlatan Erdoðan, mart ayýnda Togg'un ilk akýllý cihazý T10X'in seri imalatýyla birlikte SIRO'nun üretiminin de hýzlandýðýný söyledi.

"Bugün inþasýna baþlanan tesisin devreye girmesiyle bu kampüs, 2026 itibarýyla batarya hücresi de dahil olmak üzere yüksek nikel içerikli batarya modül ve paketleri üreten entegre bir merkez haline gelecek." bilgisini paylaþan Erdoðan, böylece Türkiye'nin az sayýda ülkede bulunan hücre geliþtirme ve üretme yetkinliðine de sahip olacaðýný, böylece otomotivin yaný sýra mikromobilite, endüstriyel uygulamalar, deniz taþýtlarý, yenilenebilir enerji için sabit enerji depolama uygulamalarýyla geniþ bir alanda hizmet verileceðini bildirdi.

Erdoðan, "Dünyaya gerçekleþtireceði ihracat, yerli elektrikli araç üreticilerine yapacaðý tedarik, geliþtireceði fikri mülkiyet haklarý ve nitelikli istihdamla bu tesis, ülkemize çok ciddi bir ekonomik deðer kazandýracak. SIRO, bu yatýrýmla 10 yýlda milli gelire 30 milyar avronun, cari açýðýn azaltýlmasýna 10 milyar avronun üzerinde katký saðlayacak, istihdama da 7 bin çalýþanla destek verecektir." þeklinde konuþtu.

SIRO'nun ilk etapta hedeflediði 20 gigavatsaatlik kapasiteyi yeni fýrsatlarla 50 gigavatsaatin üzerine çýkarmasýný beklediklerini dile getiren Erdoðan, þu anda otomotivde yaþanan çip krizinin benzerinin gelecekte batarya konusunda çýkacaðýnýn anlaþýldýðýný belirtti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, SIRO'nun hem bu kritik dönemde 2030'a kadar devam edecek arz açýðýný deðerlendireceðini hem de Togg üretimi için batarya arz güvenliðini saðlayacaðýný kaydetti.

Türkiye ile Türk ekonomisine güvenen, bu ülkenin kalkýnmasýna katký veren herkesin baþlarýnýn üstünde yeri olduðunun altýný çizen Erdoðan, þu ifadeleri kullandý:

"Türkiye'ye ciddi deðer katacak stratejik bir yatýrým olan SIRO'yu Türkiye Cumhuriyeti olarak biz de destekliyoruz. Bu desteðimizi 30 milyar lira sabit yatýrým tutarý ile ülkemizin en etkili teþviklerinden birini vererek gösterdik. Bundan sonra da yerli-yabancý ayrýmý yapmadan Türk ekonomisine katký sunan, istihdam oluþturan herkesin yanýnda olmayý sürdüreceðiz. Nasýl son 21 yýlda tefecilerle deðil iþte bugün burada olduðu gibi gerçek yatýrýmcýlarla yol yürüdüysek inþallah gelecekte de yatýrýmcý dostu tavrýmýzý devam ettireceðiz. Milli Teknoloji Hamlesi rehberliðinde Türkiye'yi yeni teknolojilerin pazarý yerine üretim üssü yapmak için gece gündüz çalýþýyoruz. Türkiye, dünyanýn ilk 10 ekonomisinden birisi olacaksa bunun yolu bürokrasiyi daha fazla þiþmanlatmaktan deðil özel sektörün öncülüðünde bir ekosistem oluþturmaktan geçiyor. Elbette vatandaþýmýzýn her alanda en iyi kamu hizmetini almasý için kurumlarýmýzý daha da güçlendireceðiz."

"DOÐAL KAYNAKLARIMIZIN TAMAMINI DEVREYE ALACAÐIZ"

Erdoðan, öðretmeninden saðlýkçýsýna, polisinden, askerinden mühendisine kadar hiçbir alanda boþluk býrakmayacaklarýný, asýl enerjilerini ve mesailerini kamunun teþvik ve destekleriyle özel sektörün büyümesine vereceklerini bildirdi.

Bu amaçla devlet olarak ülkenin altyapý ve üstyapý eksiklerini gidereceklerini vurgulayan Erdoðan, "Yeni yollar, tüneller, köprüler, hýzlý tren hatlarý ve havalimanlarý yapacaðýz. Doðal kaynaklarýmýzýn tamamýný devreye alacaðýz. Eðitim kalitemizi artýrarak evlatlarýmýzýn en güzel, en donanýmlý þekilde yetiþmelerini temin edeceðiz. Gençlerimizi ve genç giriþimcilerimizi destekleyerek onlarýn kendi iþlerini kurmalarýný saðlayacaðýz. Ülkemizin ve Türk ürünlerinin itibarýný küresel ölçekte güçlendireceðiz. Yeni ihracat pazarlarý bularak daha önce varlýk gösteremediðimiz yerlere ulaþacaðýz. Þimdiye kadar ülkemize 250 milyar dolar yatýrým yapan uluslararasý yatýrýmcýlarý çekmek için daha fazla çaba harcayacaðýz. Böylece Türkiye'de kamunun himayesinde, özel sektörün lokomotifliðinde, uluslararasý yatýrýmcýlarýn da destekleriyle yeni bir hikaye yazacaðýz." diye konuþtu.

Son 21 yýlda katettikleri göz kamaþtýran mesafenin Türkiye'nin teknoloji alanýnda neler yapabileceðini, neleri baþarabileceðini gösterdiðine dikkati çeken Erdoðan, þunlarý belirtti:

"Ancak bizim bu ülke ve gelecek nesiller için yapacaklarýmýz asýl þimdi baþlýyor. Coðrafi konumuyla, altyapýsýyla, genç, nitelikli nüfusuyla, siyasi istikrarý ve güçlü liderliðiyle Türkiye, çok büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli tam manasýyla hayata geçirmekte kararlýyýz. Gençlerimize mutlu, müreffeh bir ülke býrakmakta kararlýyýz. Ýçinde bulunduðumuz asrý milletimizin asrý yapmakta kararlýyýz. Türkiye Yüzyýlý'ný inþa etmekte hiç olmadýðýmýz kadar kararlýyýz. Ýnþallah, 14 Mayýs imtihanýný da alnýmýzýn akýyla vererek Türkiye Yüzyýlý vizyonumuzu inþa yolunda tarihi bir adým daha atmýþ olacaðýz. Rabb'im yolumuzu, bahtýmýzý açýk etsin diyorum."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, SIRO Batarya Geliþtirme ve Üretim Kampüsü'nün ekonomiye ve þehre hayýrlý olmasý temennisinde bulundu.

"2024'TE ÝLK ÜRETÝM BAÞLAYACAK"

Konuþmasýnýn ardýndan katýlýmcýlarla butona basarak kampüsün temeline harç döken Erdoðan, "2024'te ilk üretim baþlayacak. O fabrikanýn þu anda temelini atmýþ oluyoruz. Bu hayali beton deðil ha, görüyorsunuz." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Togg'un satýþýna yönelik kredi konusunu Manisa'da kamu bankalarýnýn genel müdürleriyle görüþeceðini ifade ederek, "Ondan sonra orada açýklamayý daha farklý bir þekilde yaparým." diye konuþtu.

Erdoðan, törende Togg ve yeni nesil araçlarda kullanýlacak bataryalarý da inceledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank ve TOBB Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu'nun da konuþma yaptýðý törende SIRO Yönetim Kurulu Baþkaný Gürcan Karakaþ ve Togg'un iþ ortaðý Farasis Energy'nin kurucu ortaðý Keith Kepler de sunum gerçekleþtirdi.