Ýletiþim Baþkaný Altun: Ýsrail'in yalanlarýný ifþa etmeyi sürdüreceðiz
ABONE OL

TRT Akademi'nin Ýstanbul Kongre Merkezi'ndeki tanýtým programýnda konuþan Altun, yoðun bir emeðin ve yenilikçi bir yayýncýlýk anlayýþýnýn eseri olan TRT Akademi'nin bahtýnýn açýk olmasýný temenni ederek, burada bulunmaktan memnuniyet duyduðunu söyledi.

Altun, TRT'nin serencamýnýn Türkiye Cumhuriyeti'nin serencamýyla birebir koþut gittiðini kaydederek, TRT'nin tarihsel olarak giderek büyüyen, gittikçe geliþen, baþarýlarýyla ulusal ve uluslararasý alanda boy gösteren bir kurum olduðunu ifade etti.

TRT'nin 1927'de radyo yayýncýlýðý ile hayatýna baþladýðýný ve 1968'de televizyon yayýncýlýðýna adým attýðýný anýmsatan Altun, kurumun zorlu koþullarda varlýk göstermesini bildiðini söyledi.

Bugün birçok alanda olduðu gibi medya ve enformasyon alanýnda da baðýmlýlýk zincirini yýrtmýþ bir Türkiye'nin karþýlarýnda olduðunu belirten Altun, "Ve bu Türkiye'de kamusal iletiþim politikalarýna etki eden kurumlarýmýz, kamu yayýncýlarýmýz var. TRT bugün ulusal ve uluslararasý alanda yayýn yapmakta, 17 televizyon kanalý, 17 radyo kanalý ile boy göstermekte ve 41 dil ve lehçede yayýnlar gerçekleþtirmektedir. TRT bugün habercilik ve spordan kültür ve sanata, uluslararasý yayýncýlýktan dijital yayýncýlýða kadar geniþ bir yelpazede güçlü, etkili ve baþarýlý bir performans ortaya koymaktadýr." diye konuþtu.

Altun, kamusal iletiþim politikasýný yürütmekle sorumlu kurumlarýnýn en temel hedefinin Türkiye'yi medya ve enformasyon alanýnda bir çekim merkezine dönüþtürmek, bu alandaki kabiliyet ve kapasiteyi en üst seviyeye çýkarmak olduðunu, gerek Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý gerek TRT, gerek Anadolu Ajansý gerekse de Basýn Ýlan Kurumunun bu baðlamda güçlü bir performans ortaya koyduðunu belirtti.

- "TRT AKADEMÝ, TÜRKÝYE'NÝN ULUSLARARASI BÝR MARKA OLMASININ ÖTESÝNE GEÇECEK"

Altun, bugün de bu yaklaþýmla TRT'nin çok önemli bir proje olan TRT Akademi'yi baþlattýðýný belirterek, þunlarý söyledi:

"Fiilen aslýnda Türkiye'de bir medya okulu olarak faaliyet gösteren TRT, artýk eðitim fonksiyonunu kurumsal bir çerçeveye oturtmuþtur TRT Akademi ile birlikte. TRT Akademi, Türkiye'nin uluslararasý bir marka olmasýnýn ötesine geçerek ülkemizi dünyada iletiþim merkezlerinden biri haline getirmeye matuf, bu yönde büyük katkýlar saðlayabilecek müstesna bir projedir."

"MEDYA DÜZENÝNÝN EN BÜYÜK TEHDÝTLERÝNDEN BÝRÝ DEZENFORMASYON"

Altun, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde ülkenin son yýllarda hemen her alanda büyük atýlýmlar gerçekleþtirdiðini, bu alanlardan stratejik olanýnýn da medya ve iletiþim alaný olduðunu ifade etti.

Günümüzdeki medya düzeninin çok büyük fýrsatlar sunduðu gibi olaðanüstü tehditleri de bünyesinde barýndýrdýðýný kaydeden Altun, "Bu tehditlerin en büyüðü çaðýmýzýn vebasý olarak nitelendirebileceðimiz dezenformasyondur. Yanlýþ, kurgu ve sahte haberler, bilgi kirliliði, manipülasyon ve bunlara eþlik eden siber tehditler günlük hayatýmýzýn her alanýnda karþýmýza çýkabilmekte ve kararlarýmýzý, olaylara yaklaþýmýmýzý ve düþüncelerimizi kolaylýkla etkileyebilmektedir. Sadece bireysel hayatý deðil, toplumlarýn hayatýný da dezenformasyon olumsuz yönde etkileyebilmekte ve bu baðlamda toplumlar arasý iliþkileri de olumsuz yönde þekillendirebilmektedir." ifadelerini kullandý.

Altun, sözlerine þöyle devam etti:

"Bugün dezenformasyonla yine yeni medya düzeniyle birlikte karþýmýza çýkan bilgi kirliliðiyle mücadele noktasýnda ana akým medya araçlarýnýn hakikati araþtýrma, savunma ve sunma konusundaki kurumsal kabiliyetini öne çýkarmamýz, vurgulamamýz gerekiyor. Bu anlamda ana akým medyanýn, hakikati savunma noktasýndaki tarihsel bilgi ve birikimini, yeni medya düzeniyle birlikte karþýmýza çýkan bu dijital faþizmle mücadelede, dezenformasyonla mücadelede bir kalkan olarak kullanmak durumundayýz. Bu anlamda sadece bir mesleki birikimden bahsetmiyoruz. Ayný zamanda bir hakikat aktivizminden bahsediyoruz. Ana akým medyanýn bugün özel sektörden kamu yayýncýlýðýna kadar bu baðlamda üstlenmesi gereken misyon, dezenformasyon, sistematik yalan kampanyalarýna karþý hakikatin sesi olmaktýr ve bu noktada kamu yayýncýlarýmýz TRT baþta olmak üzere Anadolu Ajansý, hakikatin savunuþu noktasýnda örnek bir performans ortaya koymakta ve bu baðlamda tarihsel bir sorumluluðu, fonksiyonu yerine getirmektedir."

- "ÝSRAÝL FÝLÝSTÝN'DE BÝR SAVAÞ SUÇU ÝÞLÝYOR, BÝR SOYKIRIM GERÇEKLEÞTÝRÝYOR"

Altun, yalan ve kurma haberlerle deðil, hakikat düsturuyla toplumun bilgilendirilmesinin esas olduðunu, bu prensip doðrultusunda hakikate ýþýk tutan bir medya düzeninin bir ülkenin ulusal demokratik kültürünü geliþtirebileceði gibi, onun uluslararasý konumunu da güçlendirecek asli bir unsur olduðunu dile getirdi.

Bölgesinde güçlü, küresel düzlemde oyun kurucu, istikrarlaþtýrýcý bir aktör olarak Türkiye'nin tam da bu yaklaþýmla hareket ettiðini, birçok alanda olduðu gibi medya ve enformasyon alanýnda da hakikat mücadelesi verdiðini vurgulayan Altun, "Bugün bütün dünya, hepimizin malumu Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de sürdürdüðü zulme tanýk oluyor. Hepimiz biliyoruz ki Ýsrail'in hukuksuz ve insanlýk dýþý saldýrýlarýyla Filistin'de son yýllarýn en büyük zulmü, en büyük vahþeti yaþanýyor, bir soykýrým yaþanýyor, bir halk haksýz bir þekilde yerlerinden, yurtlarýndan edilmeye, her türlü zulme, ayrýmcýlýða ve katliama maruz býrakýlmaya çalýþýlýyor. Ýsrail, Filistin'de bir savaþ suçu iþliyor, bir soykýrým gerçekleþtiriyor." diye konuþtu.

Altun, küresel vesayet düzeni ve onlarýn güdümündeki uluslararasý medya kuruluþlarýnýn Ýsrail'in zalimce acýmasýz saldýrýlarýný kamufle etmek, dahasý çok daha acýsý meþrulaþtýrmak için büyük bir ikiyüzlülük örneði sergilediðini, büyük bir kötülük performansý ortaya koyduðunu söyledi.

- "KURUMLARIMIZIN ORTAYA KOYDUÐU KANITLAR ÝSRAÝL'ÝN YÜRÜTTÜÐÜ ZULMÜ ÝFÞA ETMEKTE"

Kendilerinin bu ikiyüzlülüðe ve bu kötülüðe baþýndan beri karþý çýktýðýný, çýkmaya da devam edeceðini kaydeden Altun, "Ýsrail'in yalanlarýný, sistematik dezenformasyon kampanyalarýný ifþa etmeye yönelik gayretlerimizi baþýndan beri sürdürdük, sürdüreceðiz. Biz inanýyoruz ki verdiðimiz bir hakikat mücadelesidir ve bu hakikat mücadelesi Gazze'deki zulmün son bulmasýna Allah'ýn izniyle hizmet edecektir. Bu süreçte Ýletiþim Baþkanlýðýmýz bünyesindeki Dezenformasyonla Mücadele Merkezimiz, Anadolu Ajansýmýz ve TRT'mizin ortaya koyduðu kanýtlar, Ýsrail'in Gazze'de, Filistin'de ortaya koyduðu zulme iliþkin, soykýrýma iliþkin kanýtlar bugün uluslararasý alanda Ýsrail'in yürüttüðü zulmü, gaddarlýðý ve soykýrýmý ifþa etmekte, tescil etmektedir" ifadelerini kullandý.

- "ULUSLARARASI ADALET DÝVANI'NDAKÝ YARGILAMA SÜRECÝNÝ ÇOK ÖNEMSÝYORUZ"

Altun, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Daha adil bir dünya mümkün." þiarýyla Filistin baþta olmak üzere tüm mazlum ve maðdur halklarýn sesi olmanýn, insani ve vicdani anlamda bir sorumluluðun tescili olduðunu belirterek, konuþmasýný þu þekilde sürdürdü:

"Bu kapsamda Ýsrail'in Filistin'de iþlediði cürümlerin hesabýný sormak adýna dün baþlayan Uluslararasý Adalet Divaný'ndaki yargýlama sürecini çok önemsiyoruz. Türkiye baþýndan itibaren bu sürecin içindedir ve sürecin yakýn takipçisi olmaya devam edecektir. Bu baðlamda kurumlarýmýzýn, Dezenformasyonla Mücadele Merkezimizin, Anadolu Ajansýmýzýn ve TRT'mizin ortaya koyduðu kanýtlarýn yargýlama sürecinde de delil olarak deðerlendirilmesi ise bizim için birer gurur vesilesidir. Ben bu baðlamda sürece katký sunan bütün arkadaþlarýma, bütün mesai arkadaþlarýma canýgönülden teþekkür ediyorum. Ýnanýyorum ki bu dava ve yargýlama süreçleriyle Ýsrail'in hukuku ayaklar altýna alarak iþlediði suçlar uluslararasý yargý mercileri tarafýndan da kabul edilir, tescil edilir ve gereken ceza uygulanýr."

- "MEDYA ALANINDA SOMUT EYLEMLER ORTAYA KOYMAK ÝÇÝN ÇABA SARF EDÝYORUZ"

Kendilerinin geleceðe dair daha adil, daha hakkaniyetli bir irade ve perspektife sahip olduklarýný belirten Altun, "Bunun için de diðer alanlarda olduðu gibi iletiþim ve medya alanýnda da her þeyden önce adalet talebinde bulunuyoruz ve sürdürülebilir ve sürekliliðe sahip somut eylemler ortaya koymak için çaba sarf ediyoruz. Hiç þüphesiz TRT Akademi Platformu, bu konuda ülkemizin sahip olduðu insan kaynaðý potansiyelinin çaðýn ruhuna uygun niteliklerle donatýlmasý adýna en somut projelerden birisi olarak öne çýkacaktýr." dedi.

Altun, bu platformun kurulmasýnda TRT'nin öz kaynaklarýnýn kullanýlmasýnýn kendileri için memnuniyet ve gurur vesilesi olduðunu ifade ederek, katýlýmcýlara teþekkür etti.