Cesetsiz cinayet davasý sil baþtan! Yargýlama yeniden baþladý
ABONE OL

Yeþiloba Mahallesi'ndeki TOKÝ evlerinde Zeynep Söðüt ile yaþayan Savaþ Sanatma, 23 Aralýk 2013'te emniyete giderek nikahsýz yaþadýðý Zeynep'in kendisi iþteyken evi terk ederek gittiðini ve bir daha dönmediðini belirterek kayýp baþvurusunda bulundu. Savcýlýk, kayýp baþvurusu üzerine 31 Aralýk 2013'te kovuþturmaya yer olmadýðýna dair karar verdi.

'KIZIM ÖLDÜRÜLMÜÞ OLABÝLÝR'

Zeynep Söðüt'ün annesi Arbiye Ballý da 27 Aralýk 2013'te Sarýçam Polis Merkezi'ne giderek 2 çocuk annesi kýzýndan haber alamadýðýný, hayatýndan endiþe ettiðini, öldürülmüþ olabileceðini, kýzýnýn en son Savaþ Sanatma ile yaþadýðýný ve bu kiþiden þüphelendiðini bildirdi. Anne Ballý'nýn þikayeti üzerine Sanatma'nýn bilgi sahibi olarak ifadesine baþvuruldu. Sanatma, Zeynep Söðüt ile 8-9 ay beraber yaþadýklarýný, kaybolunca kayýp baþvurusunda bulunduðunu, anne ve babasýna da bilgi verdiðini söyledi. Söðüt Ailesi, 21 Kasým 2018'de televizyon programlarýna çýkarak kýzlarýndan haber alamadýklarýný anlattý. Savaþ Sanatma da telefonla programa katýlarak sevgilisinden haber alamadýðýný söyledi.

DOSYA YENÝDEN AÇILDI

Cinayet Bürosu ekipleri, Zeynep Söðüt'ün cinayete kurban gitmiþ olabileceðini deðerlendirerek 2020 yýlýnda kayýp dava dosyasýný yeniden açtý. Söðüt'ün kaybolmasý ile ilgili onlarca kiþinin ifadesine baþvuruldu, güvenlik kamera görüntüleri ve cep telefonu kayýtlarý incelendi. Elde edilen bilgiler doðrultusunda Zeynep Söðüt'ü öldürdükleri iddiasý ile Savaþ Sanatma, arkadaþý Ersin Yalçýnkaya ve çiçekçilik yapan akrabasý Nazlý Tuðlucan yakalanýp, gözaltýna alýndý.

BÝRBÝRLERÝNÝ SUÇLADILAR

Sorgularýnda, Savaþ Sanatma, Zeynep'i arkadaþý Ersin Yalçýnkaya'nýn öldürdüðünü belirterek, "Ersin gece bizde kalmýþtý. 24 Aralýk 2013 günü sabah erken uyandým, Ersin de uyanmýþtý. Zeynep yatýyordu. Ersin'e 'Sen otur sýcak pide alayým geleyim birlikte kahvaltý yapalým' dedim. Ekmek alýp eve döndüðümde Ersin kapýyý açtý. Her iki kolunda ve yüzünün bir kýsmýnda týrnak izlerinden dolayý kanamalar olduðunu görünce ne olduðunu sordum. 'Sesini çýkartma Zeynep'i yatak odasýnda boðarak öldürdüm, bu esnada boðuþtum, Zeynep týrnaklarý ile beni bu hale getirdi' dedi. Yatak odasýnýn kapýsýný açtýðýmda Zeynep yataðýn üzerinde sýrt üstü hareketsiz yatýyordu" ifadelerini kullandý.

ÝÇÝNDE CESET OLAN BAVULU DEREYE ATMIÞLAR

Sanýk Sanatma daha sonra Zeynep'in cesedini bavula yerleþtirip taksinin bagajýna koyduklarýný, Nazlý Tuðlucan'ýn öncülüðünde 2 otomobil halinde gittikleri Pozantý'nýn Bürücük Yaylasý'nýn yüksek yerinde dere yataðýna attýklarýný ileri sürdü. Ersin Yalçýnkaya ise polisteki ifadesinde, Zeynep Söðüt'ü Savaþ Sanatma'nýn öldürdüðünü iddia etti. Nazlý Tuðlucan da içinde ceset olduðunu bilmediði bavulu Pozantý'da dereye attýklarýný kabul edip, suçsuz olduðunu iddia etti. 3 þüpheli de 'Tasarlayarak adam öldürme' suçundan tutuklandý.

CESET BULUNAMADI

Polis, Zeynep Söðüt'ün cesedini bulmak için þüphelilerin gösterdikleri bölgede kadavra köpeði ile arama yaptý. Belirtilen bölgede bavul bulundu, içinden taþlar çýktý. Geniþletilen aramada kemikler bulundu. Yapýlan analizde kemik parçalarýnýn insana deðil, bir hayvana ait olduðu tespit edildi.

DAVA AÇILDI

Cesedi bulunamayan Zeynep Söðüt'ü öldürdükleri iddiasý ile Söðüt'ün nikahsýz yaþadýðý Savaþ Sanatma ile Ersin Yalçýnkaya ve Nazlý Tuðlucan hakkýnda Adana 6'ncu Aðýr Ceza Mahkemesi'nde 'Tasarlayarak öldürme' suçundan aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasý ile cezalandýrýlmalarý istemiyle dava açýldý.

MAHKEMEDE ÝFADE DEÐÝÞTÝRDÝLER

Emniyetteki ve savcýlýktaki sorgularýnda Zeynep Söðüt'ün öldürülmesini ayrýntýlarýyla anlatan sanýklar Savaþ Sanatma, Esrin Yalçýnkaya ve Nazlý Tuðlucan yargýlandýklarý mahkemede ifadelerini deðiþtirdi. Ersin Yalçýnkaya, suçlamayý kabul etmeyerek, "Emniyette verdiðim ifademi kabul etmiyorum, ben ilgim ve alakam olmadýðýný söylememe raðmen bana emniyette iþkence yaptýlar. Olay tarihinde ben mide ameliyatý geçirmiþtim, çok kilo vermiþtim, rahatsýzdým, bu suçu iþlemem de mümkün deðildir" dedi. Savaþ Sanatma da suçlamayý kabul etmeyerek, poliste ve savcýlýkta psikolojik baskýyla korkudan ifade verdiðini söyledi.

'BAVULLA UZAKLAÞTI, GELDÝÐÝNDE BAVUL YOKTU'

Sanýk Nazlý Tuðlucan ise Savaþ ve Ersin ile Pozantý'ya gittiklerini belirterek, "Ersin taksinin arkasýndan koyu renkli bir bavul çýkardý. Bizim olduðumuz yerden bavulla uzaklaþtý. 10 dakika sonra geldi, elinde bavul yoktu. O arada Savaþ diz çökmüþ titriyordu. Ersin 'Burada gördüklerinizi hiç kimseye söylemeyeceksiniz' dedi. Bavulun içinde ne olduðunu defalarca sordum bir þey söylemedi" diye konuþtu. Sanýk avukatlarý da Zeynep Söðüt'ün yaþýyor olabileceðini ifade ederek müvekkillerinin beraatini istedi.

MÜEBBET HAPSE MAHKUM EDÝLDÝLER

Mahkeme heyeti, 17 Ekim 2023'te tutuklu sanýklar Savaþ Sanatma ve Ersin Yalçýnkaya'yý 'Kasten öldürme' suçundan müebbet, yargýlama sýrasýnda tahliye edilen Nazlý Tuðlucan'ý ise 'Suç delillerini gizleme ve yok etme' suçundan 3 yýl hapis cezasýna mahkum etti.

KARAR BOZULDU

Sanýklarýn avukatlarý, karara itiraz etti. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Dairesi, yaptýðý incelemede eksik kovuþturma nedeniyle sanýklara verilen kararý bozdu. Bu geliþme üzerine dava Adana 6'ncý Aðýr Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye baþlandý. Duruþmaya, tutuklu sanýklar Savaþ Sanatma ve Ersin Yalçýnkaya ile öldürülen Zeynep Söðüt'ün annesi Arbiye Ballý ile taraflarýn avukatlarý katýldý. Sanýklar önceki savunmalarýný tekrar ettiklerini, bozmadaki aleyhe olan hususlarý kabul etmediklerini söyledi. Arbiye Ballý ise, sanýklarýn en aðýr þekilde cezalandýrýlmalarýný istedi.

OLAYI SORUÞTURAN POLÝSLER DÝNLENDÝ

Daha sonra, olayla ilgili soruþturmayý yürüten polis memurlarý dinlendi. Polis memuru Z.G., sanýk Savaþ Sanatma'nýn Zeynep Söðüt'ün cesedini bavula koyup Pozantý'ya attýklarýný, yerini gösterebileceðini söylediðini anlattý.

Zeynep Söðüt dosyasýnýn kendi dosyasý olduðunu belirten polis memuru E.Z. ise o dönemde Erzurum'da bulunan sanýk Nazlý Tuðlucan'ý emniyete getirdiklerini ifade ederek, þöyle konuþtu:

"Nazlý Tuðlucan kendisini gözaltýna alan arkadaþlara Zeynep Söðüt'ü Ersin Yalçýnkaya'nýn öldürdüðünü, arabaya koyup iki araçla Pozantý'ya götürdüklerini söylemiþ. Biz bunun üzerine Savaþ Sanatma ile ifadesi alýnmadan önce sözlü olarak görüþtüðümüzde bize, olay günü ekmek almak için fýrýna gittiðini, eve geri döndüðünde Zeynep'i yatak odasýnda ölmüþ gördüðünü, Ersin'in de kendisine Zeynep'i kendisinin öldürdüðünü, cesedi ortadan kaldýrmamýz lazým, dediðini söyledi. Pozantý'ya gittiklerini Ersin'in ceset bulunan bavulu alýp 'Siz gelmeyin' diyerek yanlarýndan ayrýldýðýný, bir süre sonra bavulsuz bir þekilde geri geldiðini bize anlattý. Ardýndan Ersin Yalçýnkaya'yý alýp yer göstermeye gittik. Ersin her defasýnda bizi bir noktaya kadar götürüp 'Devamýný hatýrlamýyorum' diyordu. En son gittiðimizde bize bir yer gösterdi, bize gösterdiði yerin biraz aþaðýsýnda bir bavul bulduk, içinde taþlar vardý, bavul da parçalanmýþtý. 3 sanýk bavulun, bu bavul olduðunu söylediler" dedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanýklarýn tutukluluðunun devamýna karar vererek, dinlenmeyen tanýklarýn dinlenmesi ve sanýk Nazlý Tuðlucan'ýn zorla getirilmesi için duruþmayý erteledi.

  • Zeynep Söðüt
  • cinayet
  • dava