Çevre Bakaný Kurum: Ýmar Barýþý'na 3 milyon 780 bin vatandaþýmýz müracaat etti
ABONE OL

Kurum, ÝLBANK Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "100 Günlük Ýcraat Programý Basýn Buluþmasý" programýyla Baþkent'teki medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Ordu'da yaþanan sel felaketine zarar gören vatandaþlara "geçmiþ olsun" dileklerini ileten Kurum, yaralýlara da acil þifalar diledi.

Bakanlýða ait ekiplerin sel felaketinin yaþandýðý bölgede sahada olduðuna ve gerekli çalýþmalarýn Valilik koordinasyonunda yapýldýðýna iþaret eden Kurum, Ordu Valisi Seddar Yavuz ile bizzat görüþtüðünü söyledi.

Kurum, "Gerekli tedbirleri devletimiz anýnda inþallah alacak. Biz de Bakanlýk olarak vatandaþlarýmýzýn bu zarardan en az etkilenmesi noktasýnda üstümüze düþenleri hýzlý bir þekilde yerine getireceðiz. Cuma günü de biz bakanlýk ve baðlý kuruluþlarýmýzla birlikte orada orada olup, hasar tespitleri sonrasýnda yapýlabilecek ne varsa bunlarý hýzlý bir þekilde yapma gayreti içerine gireceðiz." diye konuþtu.

- "Sektöre uzak deðilim"

Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'yle kurulan yeni kabinenin Çevre ve Þehircilik Bakaný olduðunu hatýrlatan Kurum, "Sektöre çok uzak deðilim, sektörün içinden gelen biriyim. Ýnþallah bu sistemle birlikte hýzlý karar alan, sahada hýzlý uygulamalar yapan bir yapý içerisinde bakanlýðýmýz çalýþacak. Önceliðimiz insan, çevre, devlet olacak. Akabinde vatandaþlarýmýza hýzlý hizmet etmek adýna alýnmasý gereken kararlarý yine hýzlý bir þekilde alacaðýz." ifadelerini kullandý.

Bu konuda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan açýklanan 100 günlük eylem planý içerisinde Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna iliþkin 39 madde olduðunu anýmsatan Kurum, bu maddelere iliþkin detaylarý hazýrladýðý sunumla anlattý.

- Kanal Ýstanbul Projesi

Bu maddelerden ilkinin Marmara ile Karadeniz'i birbirine baðlayacak, "Kanal Ýstanbul Projesi" olduðunu aktaran Kurum, þöyle devam etti:

"Bu asrýn projesi diyeceðimiz Ýstanbul'a ve ülkemize deðer katacak çok önemli bir proje. 43 kilometre uzunluðundaki kanalýn her iki tarafýnda yatay mimarinin hakim olduðu, 4 katý geçmeyen, içinde fuar, üniversite alanlarýnýn ve üniversite alanlarýnýn içinde her türlü eðitimin, araþtýrmanýn, Ar-Ge çalýþmasýnýn yapýlabileceði mekanlar, sosyal donatý anlamýnda, çocuklarýmýzýn, gençlerimizin yaþlýlarýmýzýn vakit geçireceði, zaman harcayacaðý aklýnýza gelen ne varsa bunlarýn da içinde barýndýrýldýðý inþallah modern iki þehir kurma arzusundayýz.

Bu, þehirde yeni bir nüfus deðil, daha çok Ýstanbul'un içindeki hasarlý diyebileceðimiz veya yýkýlmasý gereken binalarýn rezervi noktasýnda kullanýlacak konutlar olacak. Bu kapsamda ilk 100 gün içerisinde 1/100.000 ölçekli planlarýmýzý hýzlý bir þekilde hazýrlayacaðýz ve alt ölçekleri 1/25.000, 5000, 1000 ölçekli planlarý da yine süreç içerisinde hýzlý bir þekilde hayata geçirmeye çalýþacaðýz."

Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý olarak, ihaleyi yapacak olan Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý ile bir protokol yaptýklarýný anlatan Kurum, "Bu protokol çerçevesinde biz bu arazi üretimini yapacaðýz, Ulaþtýrma Bakanlýðýmýz da inþallah çok yakýn zamanda buranýn ihalesine çýkýyor olacak." dedi.

Bunun içinde yat limanlarý, marinalar, yeþil alanlar olacaðýna deðinen Bakan Kurum, "Örnek þehircilik diyeceðimiz bir þehircilik anlayýþýyla Ýstanbul'a ve ülkemize deðer katacak bu projeyi hayata geçirmeye çalýþacaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.

- Ýmar Barýþý'nda vatandaþlara ve Belediye baþkanlarýna uyarý

Kurum, 100 günlük eylem planý içerisinde Ýmar Barýþý'nýn da yer aldýðýna iþaret ederek, "Ýmar Barýþý'na 3 milyon 780 bin vatandaþýmýz müracaat etmiþ, 1 milyar 350 milyon lira para ödenmiþtir." dedi.

Baþvurularýn 31 Ekim'de, imar barýþý bedel ödemelerinin ise 31 Aralýk'ta sona ereceðini hatýrlatan Kurum, burada ciddi bir talep olduðunu, yýl sonuna kadar da hem birçok vatandaþýn bu projeden faydalanacaðýný hem de kamuya, devlete ve kentsel dönüþüme de fon ayýrmýþ olacaklarýný ifade etti.

Ýmar Barýþý'nýn 2017 sonuna kadar yapýlan projeleri ilgilendirdiðinin altýný çizen Kurum, "Su anda hemen hemen tüm ekiplerin sahada tespitleri yapýyorlar. 2017 sonrasýnda yapýlan kaçak yapýlara iliþkin tespitlerimizi yapýp, Ýçiþleri Bakanlýðýmýza, Valiliklerimize bildiriyoruz, bunlarýn yýkýmýný da gerçekleþtiriyor olacaðýz." þeklinde konuþtu.

Vatandaþlara kaçak bina yapmamalarý konusunda ve buna müsaade eden belediye baþkanlarýna uyarýda bulunarak, þunlarý kaydetti:

"Bu yeni bina yapma kanunu deðil, bir imar barýþý. 2017 sonuna kadar yapýlan binalarý ilgilendiriyor. Þu an yeni bina yapmaya müsade eden bir yasa, barýþ deðil, dolayýsýyla bunlarý yapanlar, bunlara izin verenler hakkýnda Bakanlýðýmýz olarak yapýlmasý gereken neyse bunlarý süreç içerisinde yapacaðýmýzý ve bunlara müsaade edenlere de en sert þekilde cevaplarýmýzý vereceðimizi herkesin bilmesini istiyorum. Bütün teftiþ ve Ýl Çevre Þehircilik Ýl Müdürlüðü elemanlarýmýz sahada, bunlarýn tespitlerini yapýyoruz, tutanaklarýný tutuyoruz. Hem savcýlýk noktasýnda hem de valilik ve Ýçiþleri Bakanlýðý noktasýnda gerekli bildirimleri yaptýðýmýzý bilmelerini istiyorum. Bu mana da buna Belediye Baþkanlarýmýzýn müsaade etmemesini de hasseten rica ediyorum."