Aksam.com.tr’den Ezgi Aþýk’a konuþan M5 Dergisi Genel Yayýn Yönetmeni Ceyhun Bozkurt, Türkiye ve Libya arasýnda imzalanan anlaþmanýn tarihi bir adým olduðunu belirtti. Bozkurt, “Bu adýmýn devamýný saðlamak için artýk bir an önce Doðu Akdeniz için Münhasýr Ekonomik Bölge ilaný yapýlmalý ve diðer kýyýdaþ ülkelerle deniz sýnýrlarýmýzýn belirlenmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandý.
Bozkurt, þunlarý kaydetti:
“Türkiye’nin 27 Kasým 2019 tarihinde Libya’daki meþru Ulusal Mutabakat Hükûmeti ile imzaladýðý deniz yetki alanlarý sýnýrlandýrma anlaþmasý tarihi önemde. Türkiye, deyim yerindeyse Yunanistan’ýn vezirini düþürmüþtür. Bundan sonraki aþama Yunanistan’ýn þahýný düþürmektir. Yani Türkiye Yunanistan’a þah çekmiþtir.”
“YUNANÝSTAN, LÝBYA’NIN ÝÇ SAVAÞINI FIRSAT BÝLÝP DENÝZ ALANINI GASP ETTÝ”
Ýki ülke arasýnda imzalanan anlaþmada Libya’nýn da kazandýðýný belirten Ceyhun Bozkurt, “Anlaþmayla Libya, Yunanistan ile yapýlacak antlaþmaya nazaran 16 bin 700 km’lik daha fazla bir deniz yetki alanýna sahip olmuþtur. Ayrýca malumunuz Yunanistan Libya’daki iç savaþý fýrsat bilip bu ülkenin 39 bin kilometrekarelik bir deniz alanýný 2014 yýlýnda oldubittiye getirip gasp etmiþti.” diye konuþtu.
Ceyhun Bozkurt sözlerine þöyle devam etti:
“Þimdi Libya, Yunanistan ile anakaralar esas alýnarak bir sýnýrlandýrma anlaþmasý yapýlmasýna zemin hazýrlayacaðýndan, Girit Adasý güneyindeki toplam deniz yetki alaný kazancýný 39 bin kilometrekareye ulaþtýracaktýr.”
“LÝBYA BU ANLAÞMADAN GERÝ ADIM ATAMAZ”
Türkiye’nin desteklediði Ulusal Mutabakat Hükûmeti’nin meþru olduðunu söyleyen Bozkurt, “Libya bu anlaþmadan geri adým atamaz. Atarsa, Libya topraðýný baþka ülkeye peþkeþ çekmiþ olur ve vatan haini ilan edilir. Bu durum Türkiye’nin ýsrarla yaptýðý ‘Doðu Akdeniz’de hakkaniyetli paylaþým’ çaðrýsýnýn ne kadar samimi olduðunu göstermektedir. Batý’nýn þýmartýlmýþ, pohpohlanmýþ çocuðu Yunanistan’ýn ve Rumlarýn ‘hep bana hep bana’ anlayýþýnýn yerine Türkiye’nin ‘herkesin hakký teslim edilsin’ anlayýþý öne çýkacaktýr.” ifadelerini kullandý.
“MISIR TÜRKÝYE’NÝN ÇAÐRISINA BAÐLI KALIRSA KAZANÇLI ÇIKAR”
Mýsýr’ýn Türkiye’nin “hakkaniyetli çözüm” çaðrýsýna baðlý kalýrsa bu konuda kazançlý çýkabileceðini belirten Bozkurt, “Uzmanlarýn aktardýðý bilgiler önemli. Aktarýlan þu; Mýsýr, 2003 yýlýnda Rumlar yerine Türkiye ile Anadolu-Afrika ortay hattýna göre sýnýrlandýrma anlaþmasý yapsaydý Rumlar ile yaptýðý anlaþmaya nazaran 11 bin 500 kilometrekare daha fazla deniz alaný kazanabilecekti.” dedi.
Mýsýr’ýn kaybedeceði kilometrekareyle ilgili sözlerine devam eden Bozkurt, þunlarý söyledi:
“Yunanistan’ýn Girit, Kaþot, Kerpe, Rodos, Meis hattýný esas alarak belirlediði ortay hat üzerinden Mýsýr ile bir anlaþma yapmasý durumunda ise Mýsýr’ýn kaybý Türkiye ile yapýlacak bir sýnýrlandýrma anlaþmasýna nazaran 15 bin kilometrekare deniz alaný olacak. Yani Türkiye bunu da göstermiþtir.”
“RUMLAR ÝSRAÝL’ÝN 130 MÝLYAR METREKÜPLÜK DOÐALGAZINI GASP ETTÝ”
Rumlarýn bölgede Ýsrail’in haklarýný da gasp ettiðini söyleyen Bozkurt, “Yine ayný durum Ýsrail için de geçerli. Eðer hakkaniyetli yaklaþýrsa Rumlarýn gasp ettiði alanlarda Ýsrail de hakkýný alacaktýr. Bu geçmiþte Rumlarýn ilan ettiði Afrodit sahasýndaki durumda ortaya çýkmýþtýr. Ýsrail’in bu sahada 130 milyar metreküp doðalgazýný Rumlarýn gasp ettiði ortaya çýkýnca Ýsrail sesini yükseltmiþti.” diye konuþtu.
“YUNANÝSTAN TÜRKÝYE ÝLE ÇATIÞMAYA GÝRMEYÝ GÖZE ALAMAZ”
Türkiye’nin Libya ile imzaladýðý anlaþmayla Sevilla haritasýný çöpe attýðýný ifade eden Bozkurt, “Mutabakat sayesinde Yunanistan ile GKRY-Mýsýr arasýnda bir kalkan þeklinde deniz yetki alaný þeridi oluþturuluyor. Önümüzdeki dönem Meis Adasý etrafýnda ciddi geliþmeler yaþanabilir. Önümüzdeki dönemin kriz veya olasý çatýþma alaný bu bölge olacak gibi görünüyor. Ancak kimsenin, hele de silahlý kuvvetler dengesi çok aþaðýmýzda olan Yunanistan’ýn Türkiye ile bir çatýþmaya girmeyi göze alacaðýný da sanmýyorum.” sözlerini kullandý.
“BÖLGEDEKÝ MEÝS ADASI KRÝTÝK ÖNEM TAÞIYOR”
Türkiye’nin Doðu Akdeniz’de kýyýsý bulunan her ülkenin hukuka uygun þekilde hakkýný almasýný istediðini sözlerine ekleyen Ceyhun Bozkurt, þöyle konuþtu:
“Doðu Akdeniz’e en uzun sýnýra sahip ülke olan Türkiye ýsrarla sýkýþtýrýlmak, kýyýlarýna hapsedilmek isteniyor. Bunun en çarpýcý örneði Sevilla Haritasý denen kabul edilemez haritadýr. AB, Yunanistan ve Rumlarýn desteklediði bu haritaya göre Türkiye Antalya Körfezi’ne hapsedilmek istenmektedir. Bu sayede Yunanistan ile Rumlar ve Mýsýr arasýnda haksýz ve hukuka aykýrý bir þekilde deniz sýnýrý oluþmaktadýr.
Türkiye bunu kabul etmemekte, bu haritada özellikle Meis Adasý kritik önem taþýmaktadýr. Kýyýlarýmýzýn dibindeki bu adanýn çevresini Yunanistan kendi deniz bölgesi ilan etmiþtir. Ancak denizcilik uzmanlarý adalar ile anakaralarýn deniz sýnýrlarýnýn bir tutulamayacaðý konusunda vurgu yapýyor. Bu durum Libya ile yaptýðýmýz anlaþmada görüldüðü üzere Girit Adasý için de geçerli.”