Ceza infaz sistemi deðiþecek! Bakan Tunç: Ýyi hal indirimini deðerlendiriyoruz
ABONE OL

Bakan Tunç, Ankara'da katýldýðý Ýþyurtlarý Ürün ve El Sanatlarý Fuarý'nda basýn mensuplarýnýn gündeme iliþkin sorularýný yanýtladý.

Ceza adalet sisteminin soruþturma, kovuþturma ve infazdan ibaret olduðunu belirten Tunç, ceza infaz sisteminin caydýrýcý olmasý gerektiðini vurguladý.

9. Yargý Paketi'nin TBMM Adalet Komisyonundan geçtiðini, þu an Genel Kurul aþamasýnda olduðunu anýmsatan Tunç, pakette özellikle yargýyý hýzlandýrma, suç ve suçluyla mücadele konusunda bazý hususlar olduðunu söyledi.

Bakan Tunç, 10. Yargý Paketi'yle ilgili kanun teklifinin de önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacaðýný, son günlerde kamuoyunun gündeminde olan Yargý Reformu Strateji Belgesi ile ilgili de kapsamlý hazýrlýklarý olduðunu kaydetti.

Yargý Reformu Strateji Belgesi'yle ilgili yaklaþýk 1,5 yýldan bu yana uzun bir çalýþma yaptýklarýný aktaran Tunç, bu süreçte yargý mensuplarýnýn, barolarýn, avukatlarýn, akademisyenlerin, bilim adamlarýnýn ve vatandaþlarýn görüþlerini aldýklarýný ifade etti.

Görüþleri toplantý ve çalýþtaylarda deðerlendirdiklerini kaydeden Tunç, "Özellikle cezasýzlýk algýsýný ortadan kaldýrmaya yönelik birtakým düzenlemelerimiz olacak. Tabii Yargý Reformu Strateji Belgemizi Sayýn Cumhurbaþkanýmýz kamuoyuyla paylaþtýktan sonra içindeki detaylarý göreceðiz." dedi.

"KÝÞÝNÝN NE KADAR CEZAEVÝNDE KALACAÐINA YÖNELÝK ALTERNATÝFLÝ DÜZENLEMELERÝMÝZÝ SUNDUK"

"Özellikle 2 yýlýn altýndaki suçlar bakýmýndan, bu suçlarýn yatarýnýn olmamasý kamuoyunda büyük bir rahatsýzlýða neden oluyor." diyen Tunç, þöyle devam etti:

"Ýnfaz sistemimizin çeþitli suçlar bakýmýndan koþullu salýverme süreleri farklýlýk arz eder. Basit suçlar dediðimiz, özellikle ilk iþlendiðinde infial oluþturan ama ceza miktarý bakýmýndan baktýðýmýz zaman 2 yýl, 3 yýlýn altýnda bir cezaya tekabül ettiðinde yatarýnýn olmamasý tutuklama noktasýnda da birtakým sorunlara yol açýyor. Burada 2 yýlýn altýnda ceza alan, 1 yýl koþullu salýverme, 1 yýl da denetimli serbestlikten yararlandýðýnda cezaevinde hiç yatmamýþ oluyor. Kapýya gidiyor, imza atýp çýkýyor. Burada 1 yýllýk denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için belli bir süre cezaevinde kalmasý gerektiði, geçen yasama döneminin 9. Yargý Paketi'ne önerdiðimiz bir husustu."

Bakan Tunç, milletvekillerinin bu konuyu deðerlendirdiðini belirterek, "Bu 1 yýllýk denetimli serbestlik süresinden yararlanabilmek için kiþinin ne kadar cezaevinde kalacaðýna yönelik biz alternatifli düzenlemelerimizi, taslaklarýmýzý sunduk. Orada 1 ay mý olur, ne kadar olur onlar milletvekillerimizin takdirinde. Onlar bu konuyu deðerlendirecek. Biz de teknik çalýþmalarýn, akademisyen görüþlerinin nasýl olduðunu da kendilerine o çalýþmalar sýrasýnda hem ibraz ettik hem de aktarmaya devam edeceðiz." diye konuþtu.

"ÝYÝ HAL ÝNDÝRÝMÝ" UYGULAMASI

Kamuoyunda iyi hal uygulamasýyla ilgili de eleþtirilerin olduðunu anlatan Tunç, bu uygulamayla ilgili Türk Ceza Kanunu'nda deðiþiklik yaptýklarýný ancak bunun sorunu ortadan kaldýrmadýðýný söyledi.

Bu konuyu da deðerlendirdiklerini bildiren Tunç, "Bazý suçlar bakýmýndan, özellikle kasten öldürme, kasten yaralama gibi toplumun huzur ve sükununu bozmaya yönelik suçlar bakýmýndan, hem denetimli serbestliðin uygulanýp, uygulanmayacaðý hem de iyi hal indirimleriyle ilgili alternatifli düzenlemeleri hem Merkez Yönetim Kurulumuzun hem Kabinemizin hem de bunu deðerlendirecek olan Meclis komisyonlarýmýzýn gündemine getireceðiz. Bir kýsmýný getirdik, getirmek üzere olduðumuzu da Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, Yargý Reformu Strateji Belgesi'nden sonra açýklayacak." bilgisini paylaþtý.

"KATALOG SUÇLARA YENÝ SUÇ TÝPLERÝNÝN ÝLAVE EDÝLMESÝ SÖZ KONUSU OLABÝLÝR"

Bakan Tunç, ceza adalet sisteminin en önemli hedefinin toplumu suçtan korumak olduðunu belirterek, þu ifadeleri kullandý:

"Adaletin tecellisinin gecikmeden saðlanmasý lazým. Tutuklama tedbirine yönelik özellikle belli suçlarýn, katalog suçlarla ilgili tutuklama sebeplerinin varlýðýyla ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu'muzun 100. maddesinde bir hüküm var. Bu katalog suçlara yeni suç tiplerinin ilave edilmesi söz konusu olabilir. 2 yýlýn altýndaki suçlar bakýmýndan da özellikle burada tutuklama yasaðýný tekrar tartýþtýk akademisyenlerle. Toplumda özellikle infial oluþturma sebebi daha önce tutuklama sebebi sayýlýyordu. Orada da yine geçmiþ düzenlemeyi de ona benzer ama daha teknik ve hukuki, onun formülünü de inþallah Meclis grubumuza aktarmýþ olacaðýz."

Yargýnýn, kanun, mevzuat ve dosyanýn içindeki delillere göre karar verdiðini anlatan Tunç, ulaþýlan kararýn zaman zaman hatalý olabileceðini ancak bu kararlarýn kendi mekanizmalarý içerisinde düzeltilme imkanýnýn bulunduðunu kaydetti.

Bakan Tunç, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn TBMM'deki AK Parti Grup toplantýsýnda Adalet Bakanlýðý bünyesinde kadýna þiddet ve çocuklarýn korunmasýyla ilgili birim kurulacaðýný söylediðini anýmsatarak, "Kamuoyunun bu soruþturmalar bakýmýndan doðru bilgilendirilmesi amacýyla maðdur hizmetleri ve destek hizmetleriyle ilgili bir daire baþkanlýðýmýz var, bunun daha kurumsal bir yapýya kavuþturulmasý konusunda önerimizi Cumhurbaþkanýmýza aktardýk, bu konudaki düþüncesini de kamuoyuyla paylaþtý." dedi.

Bakan Yýlmaz Tunç, gençler ve çocuklar baþta olmak üzere toplumu kötülüklerden korumak için topyekun bir mücadelenin gerekli olduðunu, bu kapsamda cezalarýn alt ve üst sýnýrlarý konusunda düzenlemelerin yapýlacaðýný dile getirerek, þöyle devam etti:

"Özellikle Türk Ceza Kanunu'muzda toplumun huzur ve güvenliðini bozmaya yönelik cezalarýn alt ve üst sýnýrlarýyla ilgili yeni bir deðerlendirmemiz olacak. Bazý suçlar bakýmýndan özellikle alt sýnýrlarýn çok düþük kalmýþ olmasý, yeni suç tiplerinin de ortaya çýkmasý hasebiyle özellikle suçla mücadelede Türk Ceza Kanunu'muzda da yapýlmasý gereken deðiþiklik önerilerini yine Yargý Reformu Strateji Belgemiz kapsamýnda gündeme getireceðiz."

"(NARÝN GÜRAN CÝNAYETÝ) ÝDDÝANAME HAZIRLIÐI SÜRECÝ BAÞLAMIÞ DURUMDA"

Adalet Bakaný Tunç, 8 yaþýndaki Narin Güran cinayetine iliþkin soruþturmanýn titizlikle devam ettiðini vurguladý. Konuyla ilgili hem tutuklularýn hem de adli kontrollü þüphelilerin bulunduðunu bildiren Tunç, yaklaþýk 250'ye yakýn kiþinin ifadesinin alýndýðýný söyledi.

Konuyla ilgili tespit edilen kamera görüntülerinin bulunduðunu, bu görüntülerin TÜBÝTAK'ta deðerlendirmesinin yapýldýðýný anlatan Tunç, geriye dönük HTS kayýtlarýnýn incelendiðini ve daraltýlmýþ baz çakýþmalarýyla da çok önemli verilere ulaþýldýðýný aktardý.

Yapýlan incelemelerle çok önemli verilere de ulaþýldýðýný vurgulayan Tunç, þu ifadeleri kullandý:

"Hiç kimsenin þüphesi olmasýn Narin evladýmýzýn katilleri yargý önünde hesap verecek. Þu anda teknik çalýþmalarýn son aþamasýna gelinmiþ durumda. Son deðerlendirmeleri Cumhuriyet Baþsavcýlýðýmýz yapýyor ve iddianame hazýrlýðý süreci de baþlamýþ durumda. Özellikle daraltýlmýþ baz çakýþmalarýnda, kimin, hangi dakikada nerede olduðu, hangi evin içerisinde kimlerle kimin beraber olduðu tek tek belirlenmiþ durumda. Kimsenin þüphesi olmasýn, teknolojinin son imkanlarý kullanýlarak bu soruþturma yapýldý."

Dosya ve soruþturmanýn gizli olmasý nedeniyle kamuoyunda farklý yorumlamalarýn yapýlabildiðini dile getiren Tunç, konunu yargý sürecinin uzamadan tamamlanacaðýný söyledi.

"YENÝ ANAYASA ÇALIÞMALARINI TARTIÞMALARA BOÐMAMAK LAZIM"

Yýlmaz Tunç, "Gündemde 'çözüm süreci' tartýþmalarý var, olasý bir gündemde Adalet Bakanlýðý nerede olacak?" þeklindeki soruya, "Böyle bir gündem olmadýðý için þu anda dedikodudan ibaret bir husus." cevabýný verdi.

TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ'un açýklamalarý hatýrlatýlarak, Anayasa'nýn ilk 3 maddesinin deðiþtirilmesi ile ilgili soru üzerine Tunç, þunlarý kaydetti:

"Meclis Baþkanýmýz bir açýklama yaptý, onu kastetmediðini söyledi. Anayasamýzýn ilk 4 maddesiyle ilgili bizim herhangi bir tartýþmamýz söz konusu olamaz. Anayasamýzýn ilk 4 maddesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin niteliklerini belirleyen bir maddedir. Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüðüne vurgu yapar. Ýstiklal Marþýmýz, baþkentimiz Ankara, bayraðýmýz al yýldýzlý al bayrak. Bu nedenle ilk 4 maddeyle ilgili kesinlikle bir tartýþma söz konusu olamaz. Sayýn Meclis Baþkanýmýz da bunu ifade ettiler. Yeni anayasa çalýþmalarýný bu þekildeki tartýþmalara boðmamak lazým. Özellikle Meclis Baþkanýmýz da kastýnýn bu olmadýðýný, yurt dýþýndan verdiði demeçle gösterdi. Özellikle ilk 4 maddenin tartýþýlmadan, bir uzlaþma komisyonu kurarak, öncelikle usulde anlaþarak yeni bir anayasa yapým süreciyle ilgili çaba var. Bu çaba çok önemli, bu çabayý baltalamak isteyenler, birtakým deðerlendirmeler yaparak, özellikle Meclis Baþkanýmýzýn kastetmediði bir hususu farklý noktaya çekerek birtakým yorumlar yapýyorlar."

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn her konuþmasýnýn sonunda söylediði, "tek devlet, tek vatan, tek millet, tek bayrak" sözlerini anýmsatan Tunç, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacý olduðunu, milletin, cumhuriyetin nitelikleri, devletin bütünlüðü, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüðü konusundaki hassasiyetini korumaya devam edeceklerini söyledi.

"YASA, HAYVANLARI ÖLDÜRME YASASI DEÐÝL"

Gebze Belediyesi Sokak Hayvanlarý Tedavi, Rehabilitasyon ve Eðitim Merkezi'ndeki görüntülere iliþkin de açýklama yapan Tunç, olayla ilgili soruþturma baþlatýldýðýný, kanuna aykýrý uygulamanýn olmasý durumunda gerekli yaptýrýmlarýn gerçekleþtirileceðini ifade etti.

Söz konusu yasanýn "hayvanlarý öldürme yasasý" olarak lanse edildiðini iþaret eden Tunç, "Özellikle bu yasa, hayvanlarý öldürme yasasý deðil, hayvanlarý da yaþatma, insanlarý da tehlikeli durumlardan korumak, çocuklarýmýzý korumak, sokaklarý daha güvenli hale getirmek için. Eðer orada bir yanlýþ uygulama varsa elbette ki onun soruþturmasý yapýlýr." dedi.

Bakan Tunç, Eylem Tok'un iade sürecine iliþkin, iade yargýlamasýnýn devam ettiðini, ABD'deki sürecin tamamlanmasýný beklediklerini belirtti.

Tunç, 2 yýlýn altýnda suç iþleyenlerin cezaevine girmesi durumunda kapasite sorunu yaþanýp yaþanmayacaðýna iliþki soru üzerine, kapasite sorununun cezasýzlýkla ilgisinin olmadýðýný kaydetti.