Acýbadem Mehmet Ali Aydýnlar Üniversitesi Atakent Hastanesi'nde düzenlenen basýn toplantýsýnda konuþan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmaný Doç. Dr. Erdem Güven, ameliyatýn yapýlacaðý bölgenin yakýnýndaki bölgede fazla bir deri oluþturmaya çalýþtýklarýný söyledi.
Temel amacýnýn dýþarýdan yabancý bir doku almadan ikizlerin kendi dokularýyla onarým saðlamak olduðunu, özellikle çok küçük bebeklerde bu yöntemin "altýn standart" kabul edildiðini aktaran Güven, "Her iki bebeðe de silikon bir balon yerleþtirdik. Haftalýk periyodlarla genleþme saðladýk. Aynen hamile bir kadýnýn karnýnýn büyürken derisinin geniþlemesi gibi düþünebilirsiniz. Bu çocuklarda da derinin büyümesini ve genleþmesini saðladýk. Kendi canlýlýðý olan, ayný kalite ve renk tonunda bir deri elde ettik. Þayet baþka bir doku kullanýlsaydý, bunlar bedenlerinde bir yama gibi dururdu." diye konuþtu.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmaný Dr. Mehmet Bilhan Hayýrlýoðlu, ameliyat sürecinde 4 anestezi uzmaný ve 4 anestezi teknikeri olmak üzere 8 kiþiden oluþan anestezi ekibin görev aldýðýný anlattý.
Hayýrlýoðlu, yapýþýk ikizlerin çok sýk karþýlaþtýklarý bir hasta grubu olmadýðýna dikkati çekerek, þöyle devam etti:
"Bu, dünya üzerinde görülme sýklýðý çok düþük. Bizim açýmýzdan zorlayýcý olan nokta, ameliyat sýrasýnda entübasyon, bir baþka deyiþle solunum yoluna tüp yerleþtirme süreciydi. Göðüslerinden yapýþýk ve yüzleri de birbirlerine bakar pozisyonda olmalarý nedeniyle Rinad ve Rinas'ýn ameliyat masasýnda pozisyon vermekle ilgili sýkýntýlarý vardý. Ayný sebepten ötürü damar yolu açýlmasý ve kateterizasyonla ilgili de güçlükler yaþadýk. Bunlarýn yaný sýra ikizlerden Rinas'a doðumsal kalp hastalýðý olmasý nedeniyle daha özellikli bir anestezi uygulamamýz gerekiyordu. "
Diðer önemli problemin ise ayný anda iki çocuða müdahale etmek olduðuna iþaret eden Hayýrlýoðlu, normal prosedürün dýþýnda, ayný anda ve ayný ameliyat salonunda iki farklý hastayý takip etmelerinin gerektiðini belirtti.
Rinad ve Rinas'a iki farklý anestezi ekibi belirlediklerini dile getiren Hayýrlýoðlu, ekiplerin operasyon süresince hastalardaki deðiþiklikleri yakýndan takip edip gerekli müdahalelerde bulunduðunu anlattý.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmaný Prof. Dr. Ersin Erek, her iki kalbi çevreleyen büyük kalp kesesini açtýktan sonra sýðýrdan elde edilen perikardit dokunun her bir kalbin kendine ait kesesi olacak þekilde dikildiðini söyledi.
Tek kese içinde iki kalbin yan yana attýðýný görmenin heyecan verici olduðunu kaydeden Erek, "Yaptýðýmýz ameliyatla her iki kalbe de iki kese oluþturduk. Ýki ayrý kesede atan kalpleri görmek daha büyük bir mutluluktu. Çünkü artýk onlar iki ayrý bedende saðlýklý olarak atmaya devam edecekler. Rinas'ýn stabil durumda olmasý ve büyük bir iþlem yapýlmasý gerektiði için kalbine müdahale etmedik. Ona 6-12 ay içinde ikinci bir kalp ameliyatýnýn yapýlmasýný planladýk. Bununla kalbindeki diðer sorunlar da giderilecek." bilgisini verdi.
Anne Amal Belkacem, ameliyatýn ardýndan kýzlarýný ilk kez tek baþýna kucaklayabilmenin mutluluðunu yaþadýðýný ifade etti.
Ameliyat sonrasýnda kýzý Rinad'ýn gözleriyle yoðun bakým servisinde yatan kardeþi Rinas'ý aradýðýný dile getiren Belkacem, kýzlarýnýn 18 ay boyunca yüzleri birbirlerine bakacak þekilde göðüslerinden yapýþýk halde yaþadýðýný söyledi.
Belkacem, ikizlerin elleri, kollarý ve ayaklarýyla sürekli birbirleriyle temas halinde olduðunu, kendilerini bir bütün olarak gördüklerini anlatarak, "Ameliyat sonrasýnda servise getirilen kýzým Rinad, sürekli kardeþinin olduðu yere bakmaya baþladý. Geceleri tek uyuyamýyor ancak yanýnda ben yatýnca gözlerini kapatabiliyordu." dedi.
Baba Said Belkacem ise ikizlerinin saðlýklý olarak birbirlerinden ayrýlabileceklerine yönelik umutlarýný hep koruduklarýný kaydetti.
Ýkizlerin Türk hekimlerinin büyük çabasý ve baþarýsý sayesinde birbirinden ayrýldýðýný aktaran Belkacem, "Þimdi tek dileðimiz, kalp hastasý olan kýzýmýzýn birkaç ay sonra gerçekleþtirilecek olan ameliyatla saðlýðýna kavuþmasý." ifadelerini kullandý.