ABONE OL

Ýzmir'de yaþanan deprem sonrasýnda Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ve depremin en çok hasar oluþturduðu Bayraklý ve Bornova belediyelerine sahip olan CHP yoðun bir þekilde hükümete deprem bütçesi konusunda eleþtirilerinde bulundu. Yaþanan acýlar henüz tazeyken yakýþýksýz bir politika izleyen CHP’nin asýl hedefinin ise kendi sorumsuzluk ve kusurlarýný örtmek olduðunu rakamlar gösterdi. 

- CHP'DEN HÝZMETLERÝN ÜSTÜNÜ ÖRTME ÇABASI

Her saniyenin önemli olduðu ve enkaz altýndan yeni canlara ulaþýldýðý saatlerde canla baþla çalýþan yetkilileri hedef alan CHP ve belediyeleri aslýnda kendi sorumluluk alanlarýnda olmasýna raðmen yerine getirmedikleri hizmetlerin üzerini çirkin algý operasyonu örtmeye çalýþtýklarý görülüyor.

Özellikle toplanan deprem paralarý ve vergiler üzerinden algý operasyonu gerçekleþtiren CHP ve bileþenleri söz konusu paralarýn kentsel dönüþüm için kullanýlmadýðý, depremzedelere yardým yapýlmadýðý algýsýný oluþturmak istedi. CHP’li isimlerin sosyal medya üzerinden öne sürdüðü iddialar, CHP’ye yakýn medya kuruluþlarý tarafýndan büyük puntolarla duyuruldu.

- CHP BELEDÝYESÝ 8 MÝLYARLIK BÜTÇENÝN ON BÝNDE 70'ÝNÝ AYIRDI

Ancak rakamlar ise bunun tam tersini gösterdi. Ýzmir Büyükþehir Belediyesi’nin resmi rakamlarýna göre belediye 2020 yýlý için kentsel dönüþüme 27 milyon 122 bin TL ayýrdý. Bunun 5,5 milyon lirasýna yakýný personel giderlerine ayrýldý (3.752.000,00 TL’sini personel giderleri(memur) 2.901.000,00 personel(sözleþmeli), 457.000,00 TL’si sosyal güvenlik ödemeleri). Gayrimenkul alýmlarý ve kamulaþtýrma gideri olarak sadece 6 milyon TL öngörüldü. Yani yýllýk bütçesi 8 milyar lirayý bulan Ýzmir BÞB, gayrimenkul ve kamulaþtýrma için bütçesinin sadece on binde 75’ini ayýrdý. Kentsel dönüþümün toplam bütçesi ise genel bütçenin yüzde 0,34 (Yüzde bir bile deðil) oldu.

2019 yýlý kesin hesap tablosuna göre ise Ýzmir Büyükþehir Belediyesi Kentsel Dönüþüm Daire Baþkanlýðý sadece 13 milyon 915 bin TL harcadý. Bunun afete maruz bölgelerin tahliyesi için ayrýlan kýsmý 101 bin TL, gayrimenkul alýmlarý ve kamulaþtýrýlmaya ayrýlan kýsmý ise 2 milyon TL oldu.

- TUNÇ SOYER KARDEÞÝNÝN VAKFINA TEK SEFERDE 8 MÝLYON 948 BÝN TL AKTARDI

Ayný Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, baþkan Tunç Soyer kardeþi Onur Soyer’i genel sekreter olarak atadýðý Ýzmir Vakfýna tek seferde 8 milyon 948 bin TL aktarýlmasý için AK Parti’nin red oylarýna karþýlýk CHP’li meclis üyelerinin oylarýyla meclis kararý çýkartmýþtý. Yani kentsel dönüþüm için ayrýlan gayrimenkul ve kamulaþtýrma bütçesinden (6 milyon TL) daha fazlasý bu vakfa adeta peþkeþ çekildi.

- KENTSEL DÖNÜÞÜM ARKA PLANDA BIRAKILDI

Bu rakamlardan anlaþýlacaðý üzerine Ýzmir Büyükþehir Belediyesi kentsel dönüþüme planlama olarak en arka sýralarda yer verdi ve pek de üzerine düþmedi. Ancak ayný partinin kentsel dönüþüm ve deprem yardýmý üzerinden eleþtirdiði hükümet ise Ýzmir depremi sonrasý anýnda 29 milyon TL kaynaðý bölgeye gönderdi. AFAD 13 milyon TL, Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý 10 milyon TL, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý 6 milyon TL’yi anýnda bölgeye ulaþtýrdý.

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi’nin 2020 performans programýnda, kentsel dönüþüm ve saðlýklý yapýlaþma faaliyetlerini yürütmek performans hedefi baþlýðýnda kentsel dönüþümü alanlarýnda uzlaþmasý yapýlan ve ihalesine çýkýlan konut ve iþyeri hedef sayýsý 2.341 adet, kentsel dönüþüm projesi hazýrlanan alan miktar hedefi 54.000 metrekare olarak yer aldý.

30 Ekim depreminde ortaya çýkan tabloya göre bölgede 17 bina yýkýlýrken (yaklaþýk 170 daire), 504 hasarlý bina tespit edildi ve bin 172 bina boþaltýldý.

- 35 BÝN KONUT DÖNÜÞÜMÜ PLANLANDI ANCAK SENELERDÝR SADECE BÝN TANESÝ GERÇEKLEÞTÝ

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi 2012 yýlýnda Bakanlar Kurulundan kentsel dönüþüm onayý alarak, kentsel dönüþümü kendi bünyesinde gerçekleþtirmek istemiþtir. 2020 yýlý verilerine göre; Ýzmir Büyükþehir Belediyesi 7 adet kentsel dönüþüm ve geliþim alaný çalýþmasý yürütmekte ve bu çalýþmadan toplam 141.600 kiþi etkilenmektedir. 35 bin konut dönüþümü planlanmýþ bunun sadece bin tanesi gerçekleþmiþ. 5 bin civarý ihale aþamasýnda kalmýþtýr.

- BELEDÝYELERÝN KUSURUNUN FATURASINI HÜKÜMETE KESMEYE ÇALIÞIYORLAR

Deprem sonrasý bilanço ve Ýzmir Büyükþehir Belediyesinin hem 2020 Performans Programý hem 2019-2024 Stratejik Planýndaki sayýlarý hem de 2012’den beri gösterdiði performans kýyas edilemeyecek seviyededir.

Tüm bu rakamlara raðmen CHP’nin kendi belediyelerini aklamak için sürekli olarak topu hükümete atmaya çalýþmasý ise açýk bir þekilde belediyelerin kusurunu saklamak için uygulanan bir algý operasyonundan öteye gitmemektir.

- SKANDAL ÝTÝRAF!

Ýzmir depremi sonrasý CHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Seyit Torun, belediyelerin yaptýðý denetimlerde depremde yýkýlan üç bina dahil olmak üzere, sadece Bayraklý Ýlçesi'nde ‘çürük' olduðu yönünde toplam 208 bina ile ilgili hazýrlanan raporlarýn Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý'na bildirildiðini kaydetti. CHP’li belediyeleri aklayarak faturayý bakanlýða atmaya çalýþan Torun hasarlý ve riskli binalar konusunda yetkinin tamamen Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý'nda olduðunu belirterek, “Bu konuda tam yetki bakanlýðýn. Belediyelerin ne ceza kesme ne de yýkým yetkisi bulunuyor” dedi. 

- KANUN AÇIK: BELEDÝYE YIKAR

Torun’un bu yalaný ise yasaya takýldý. Çünkü 3194 sayýlý imar kanununun “Yýkýlacak derecede tehlikeli yapýlar” ile ilgili 39. maddesinde tam olarak þu ifadeler yazýlýydý:

“Bir kýsmý veya tamamýnýn yýkýlacak derecede tehlikeli olduðu belediye veya valilik tarafýndan tespit edilen yapýlarýn sahiplerine, tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe on gün içinde tebligat yapýlýr. Yapý sahibinin bulunmamasý halinde binanýn içindekilere tebligat yapýlýr. Onlar da bulunmazsa tebligat varakasý teblið yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapýya asýlýr ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabýtla tespit edilir. Tebligatý müteakip süresi içinde yapý sahibi tarafýndan tamir edilerek veya yýktýrýlarak tehlike ortadan kaldýrýlmazsa bu iþler belediye veya valilikçe yapýlýr ve masrafý yüzde 20 fazlasý ile yapý sahibinden tahsil edilir.”