CHP'de tüm hesaplar 1 Nisan sonrasýna! 'Yeni yol' arayýþlarý baþladý
ABONE OL
CHP'de 31 Mart yerel seçimleri adeta yeni bir olaðanüstü kurultayýn zemini olarak kullanýlýyor. Delege deposu ve maddi imkaný yüksek il ve ilçeler için yoðun bir çatýþma yaþanýrken, bu tartýþmalar 40 yýllýk CHP'li Gürsel Tekin'in istifasýyla iyice gün yüzüne çýktý.

TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiðitel CHP'de yaþanan adaylýk kriziyle ilgili edindiði bilgileri paylaþtý.

Yiðitel'in Akþam Gazetesi'nde yayýnlanan haber/analizi þöyle:

Gürsel Tekin, dün sosyal medya hesabý üzerinden CHP'den istifa ettiðini duyurdu. Ýstifa açýklamasýnda CHP yönetimine aðýr eleþtirilerde bulunan Tekin, CHP'nin "iktidar olma ve halka hizmet etme amacýndan" uzaklaþtýðýna dikkat çekti. Aday belirleme süreçlerini ise "Hiçbir objektif koþul, liyakat ve ehliyetin olmadýðý, parti içi hemþericilik, gruplaþma, partinin iktidar olmasý için çalýþan insanlarýn dýþlandýðý" þeklinde sýraladý.

'YENÝ YOL BULACAÐIZ'

Aslýnda bu eleþtirileri, CHP kulislerinde de sýkça duyuyoruz. Olaðan Büyük Kurultay'dan sonra Kemal Kýlýçdaroðlu'na yakýn isimlerin üzerinin çizildiði dile getiriliyordu. Edindiðim bilgiye göre CHP'de tüm çalýþmalar 31 Mart yerel seçimleri sonrasý, 1 Nisan'a odaklý. Taraflar buna göre tutum alýyor. Bunun en somut ifadesi, Gürsel Tekin'in yakýn çevresine söylediði "Yeni bir yol bulacaðýz" ifadesi oldu. Tekin'in yakýn çevresine "arkadaþlarýmýzla görüþeceðiz, gruplarýmýzla istiþare edeceðiz ve yeni bir yol bulacaðýz. Temiz eller þiarýyla bundan sonra yolumuza devam edeceðiz" dediðini öðrendim.

DELEGE KAVGASI

CHP'de tüm hesaplarýn 1 Nisan sonrasý için yapýldýðýný savunan bazý muhalifler buna örnek olarak, en güçlü il ve ilçe adaylarýnýn en son açýklanmasýný ve burada yürütülen kavgalara dikkat çekiyor. Ýzmir, Ýstanbul Kadýköy, Bakýrköy, Ankara Çankaya gibi yerler partinin adeta delege deposu. Buralarda rant da var. Normal þartlarda en önce buralarýn adaylarýnýn açýklanmasý beklenirdi de deniyor.

DEM'E SÖZ MÜ VERÝLDÝ?

Parti kulislerinde konuþulanlara göre Kadýköy'de yapýlan birden fazla ankette hep Tekin ismi çýkmýþ. Ancak Ýmamoðlu'nun Esenyurt için ihtiyaç olduðunu söylediði, sonuçta buradan da aday gösterilmediði ifade ediliyor. CHP kulislerinde konuþulan iddiaya göre, DEM Parti'ye söz verildiði için Esenyurt'a "güçlü aday gösterilmemiþ. Bütün bunlar Tekin'i istifaya götüren süreci hýzlandýrmýþ gibi duruyor.