CHP'ye 'para sayma' soruþturmasý... Baþkan Erdoðan: Ýþin içine deste deste para girdi, oyun iyice kirlendi
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Beþyol Meydaný'nda partisince düzenlenen mitingde yaptýðý konuþmada, dün Hakkari'den dönerken geçirdiði trafik kazasýnda vefat eden AK Parti Van Ýl Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Eryiðit'e Allah'tan rahmet, ailesi ve AK Parti Van teþkilatýna baþsaðlýðý ve sabýr diledi.

Ýpek Yolu'nun hiç sönmeyen kutup yýldýzý, medeniyet beþiði, tabiatýyla, kültürüyle, insanýyla dünyanýn gýpta ettiði Van'da olmaktan büyük bir memnuniyet duyduðunu belirten Erdoðan, "Hasretin cana düþer, çekmesi bana düþer, Fizanlý olsak bile gönlümüz Van'a düþer." dizelerini okudu.

Erdoðan, Van'a düþen gönüllerini hasret pýnarýndan kana kana doyurmak için her fýrsatta Van'a koþtuklarýný ifade etti.

Ýyi günlerinde, kötü günlerinde hep Van'ýn yanýnda olduklarýný vurgulayan Erdoðan, özü sözünden, sözü özünden ayrýlmayan, Hak ve hakikatin þehri Van'ýn da kendilerini hep baðrýna bastýðýný vurgulayarak sözlerini þöyle sürdürdü:

"Geçtiðimiz mayýs seçimlerinde, Cumhurbaþkanlýðýnda yüzde 38,5'luk oy oranýyla þahsýma verdiðiniz destek için sizlere teþekkür ediyorum. Tabii, bu oy oraný Van ile aramýzdaki muhabbeti, gönül baðýný, vefayý ifade etmekten çok uzaktýr. Mayýs seçimlerinde karþýmýzdaki CHP adayý etrafýnda birleþtiler. Ülkemizde tek parti faþizmi döneminin acýlarýný bilmeyen, yaþamayan, dinlemeyen yoktur. Yeniden bu zihniyeti diriltmek için var gücüyle çalýþan CHP'yi ve adayýný getirip sizlere dayattýlar. Sizlerin, kapýnýzýn önünden geçirmeyeceðiniz isimleri iradenize ipotek koyarak Meclis'e taþýdýlar. Hatta cumhurbaþkaný yapmak istediler, Van'ý da bu oyuna alet ettiler. Oysa 'þehirler içinde divan kurulsa ehli irfan Van'ý birinci seçer' derler. Ýþte bu Van'ý götürüp tek parti faþizminin temsilcisi CHP ve onun kifayetsiz yöneticilerinin ihtiraslarýna kurban ettiler. Bugün ayný oyunu yine sahnelemenin peþindeler. Fiyakalý ifadelerle gizlemeye, saklamaya, gözlerden kaçýrmaya çalýþtýklarý ittifaklarla sizlerin iradesini bir kez daha satýlýða çýkarttýlar."

Erdoðan, alanda açýlan, "Mutfaktan konuþanlarýn sonunu gördük ama balkondan konuþanlar çok þükür karþýmýzda", "Havada, karada, denizde, her yerdeyiz, biz bu seçimde Reis'leyiz", "Yollarda Togg, havada KAAN, kalbimizde Recep Tayyip Erdoðan" pankartlarýný okudu.

- "UTANMA BÝLMEYEN SURATLARA MÝLLÝ ÝRADE TOKADINI VURACAKTIR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Al poþu, ver kalpak pazarlýðýna girdiler. Þu ilçe senin, bu belediye meclis üyesi benim hesabý yaptýlar. Kazanmak için deðil kaybettirmek için çalýþ mantýðýný devreye soktular. Kurduklarý bu çapraþýk oyunla milletin aklýyla alay ettiler. Ýþin içine deste deste paralarýn da girmesiyle bu oyun iyice kirlendi. Baðýrarak, çaðýrarak, yalan üstüne yalan söyleyerek, arsýzca etrafa saldýrarak, kibirle milleti aþaðýlayarak, kimse kendini bu kirden arýndýramaz. Milletimiz bu sinsi ve kirli oyunlarýn hesabýný 31 Mart'ta sandýkta soracak. Utanma bilmeyen suratlara milli irade tokadýný vuracaktýr."

Alandaki coþkuya ve katýlýma dikkati çeken Erdoðan, "Þimdi girerken arkadaþlara sordum. Verdikleri rakam 55 bin, maþallah." ifadesini kullandý.

Bir vatandaþ tarafýndan açýlan, "Vanlýyýz, þanlýyýz, biz Reis'e sevdalýyýz" pankartýný okuyan Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Ben de sizlere sevdalýyým. Sizleri karanlýk gündemlerine meze etmek isteyenlere hak ettikleri dersi vermeye var mýsýnýz? Vanlýnýn iradesini sapkýn ideolojilere, zübük siyasetçilere peþkeþ çekmeye çalýþanlara 'dur' demeye var mýsýnýz? Van'ýn geleceðini umursamayanlarý, maþeri vicdanda mahkum etmeye var mýsýnýz? Van'ý kendisi için deðil, emperyalistlere hizmet için enerjisini sömürenlerden kurtarmaya var mýsýnýz? Ýþte benim gönüldaþým, yoldaþým, ahiretliðim Van budur."

Erdoðan, bu coðrafyanýn büyük zorluklarla vatan yapýldýðýný ve böyle kalmasý için de büyük fedakarlýklarda bulunulduðunu söyledi.

Son asrýn her döneminde "demokrasi geliþmesin, kalkýnma gerçekleþmesin, kendi ayaklarý üzerinde durulmasýn" denilerek baþa musallat edilen musibetlerin önlerine çýkarýldýðýný ifade eden Erdoðan, "Musibet, kimi zaman darbeler kimi zaman cuntalar kimi zaman siyasi ve ekonomik krizler kimi zaman sosyal gerilimler kimi zaman terör eylemleri olarak karþýmýza çýktý. Kirli iç ve dýþ pazarlýklar hep bunlara eþlik etti." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, þimdi de ayný tabloyla karþý karþýya olunduðunu belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bir yandan tarihi demokrasi ve kalkýnma atýlýmlarýyla asýrlýk eksikliklerini tamamlayan, 2023 hedefleriyle egemenliðini güçlendiren, Türkiye Yüzyýlý vizyonuyla zirveye gözünü diken bir Türkiye var. Diðer tarafta ise ülkemizi kendi güvenlik ve refah düzenlerine hizmetle mükellef gören emperyalistlerin ýsrarla dayattýklarý istikrarsýzlýk girdabý var.

Kendi ihtiraslarý uðruna veya aldýklarý talimatlar gereði þahsýmýza ve hükümetimize karþý emperyalistlerin koçbaþýlýðýna yeltenenlerin üstünü kazýrsanýz, altý hep ayný adrese çýkar. Hepsinin de ipleri ayný ellerde toplanýr. Son iki asýrdýr biz bu oyuna çok maruz kaldýk ve maalesef çok da örselendik. Koskoca bir cihan devletinden geriye kalan bu vatan topraðýný bile bize çok gördüler. Milletimizi parçalamak, ülkemizi bölmek için sürekli uðraþtýlar."

- "ARTIK MASKELERÝN ÝNME VAKTÝ GELMÝÞTÝR"

Bu çabalarda içerde de maþalar bulmakta zorlanýlmadýðýný dile getiren Erdoðan, þu ifadeleri kullandý:

"Artýk maskelerin inme vakti gelmiþtir. Karþýmýzdaki muhalefetin hiçbiri kendisi deðildir. 'CHP' dediðiniz CHP deðildir, bu tabela altýnda toplananlar, bilhassa da þu anda bir titan zincirinin halkalarý, rantiye çarkýnýn diþlileri haline gelmiþlerdir. Herkes kendi ihtirasýnýn peþindedir.

Öte yandan DEM dediðiniz partide kimin iradesi kimin elinde belli deðil. Bu yapýnýn gerçek anlamda bir siyasi faaliyetini, ülkenin ve milletin hayatýný deðiþtirecek bir programýný, projesini, gayretini gördünüz mü? Göremezsiniz. Çünkü bu yapýnýn tek misyonu, Türkiye'nin aleyhine olan ne varsa ona destek vermektir. Mirasyedisinden partimizin eskilerine kadar ötekileri söylemeye gerek bile duymuyorum."

- "AKITTIÐIMIZ HER DAMLA TER, KADÝR KIYMET BÝLENE FEDA OLSUN"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Türkiye'de ülkenin ve milletin güvenliði, huzuru, selameti, refahý için çalýþan, çabalayan, ter döken, mücadele veren sadece biz varýz. Cumhur Ýttifaký bunun için saldýrýlarýn hedefindedir." dedi.

"Giderem Van'a doðru, yolum Ýran'a doðru/ Kes baþým kaným aksýn, kadir bilene doðru" dizelerinin yer aldýðý türküyü anýmsatan Erdoðan, "Akýttýðýmýz her damla ter, kadir kýymet bilene feda olsun, helal olsun. Ama kadir kýymet bilmeyip de sýrf ülkenin ve þehirlerin kaynaklarýna göz diktikleri için milli irade iþportacýlýðýna soyunan istismarcýlara da eyvallah etmeyiz." þeklinde konuþtu.

Van'ý bu mücadelede yanlarýnda görmek istediklerini vurgulayan Erdoðan, alandaki vatandaþlara þöyle seslendi:

"Buradan öyle bir ses verin ki Van Gölü'nün etrafýnda duymayan kalmasýn. Van, medeniyetler kavþaðý, gönlü güzel, sözü güzel, kendisi güzel Van, 31 Mart'ta Türkiye Yüzyýlý þehirleri için hazýr mýyýz, kararlý mýyýz? 31 Mart'ta gerçek belediyeciliði tercih ediyor muyuz? Bunun için seçim gününe kadar, ana kademe, kadýn kollarý, gençler kapý kapý dolaþmaya var mýyýz? Van'la birlikte Türkiye haritasýnýn tamamýný Cumhur Ýttifaký'nýn renkleriyle boyamaya var mýyýz? Ýnþallah Ramazan-ý Þerif'in bayramý gelmeden, 31 Mart'ý 'milli irade bayramý' haline getireceðiz."

Alandaki vatandaþlardan "evet" yanýtýný alan Erdoðan, seçime kadar hep birlikte gece gündüz çok çalýþacaklarýný kaydetti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, millete verdikleri her sözün, ortaya koyduklarý her vizyon ve programýn gerisinde ülkeye kazandýrdýklarý eser ve hizmetlerin bulunduðuna dikkati çekerek, her bir þehrin, vizyonun bu eser ve hizmetlerden payýna düþeni aldýðýný anlattý.

Van'a 168 milyarlýk kamu yatýrýmý yaptýklarýný belirten Erdoðan, eðitimde 9 bin 974 derslik inþa ettiklerini ve üniversiteyi büyüterek fakülte sayýsýný 9'dan 19'a çýkardýklarýný söyledi.

Gençlik ve Spor'da 8 bin 300 kiþi kapasiteli yüksek öðrenim yurt binalarý açtýklarýný ifade eden Erdoðan, 77 spor tesisi inþa ettiklerini, sosyal yardýmlarda ise Vanlý ihtiyaç sahiplerine 21 milyar liralýk kaynakla destek olduklarýný söyledi.

Engellilere yönelik sosyal hizmet kampüsünün yapýmýna devam ettiklerini bildiren Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Saðlýkta 500 yataklý merkez ve 400 yataklý bölge hastanesi baþta olmak üzere toplamda 1562 yataklý 19 hastanenin de aralarýnda bulunduðu 104 saðlýk tesisi inþa ettik. Yapýmý süren 15 saðlýk tesisimiz daha var. Yatak kapasitesi 800 olan Van Þehir Hastanemizin projesini tamamladýk. Yakýnda ihalesine çýkýyoruz." diye konuþtu.

TOKÝ vasýtasýyla 25 bin 736 konutu tamamlayýp hak sahiplerine teslim ettiklerini anýmsatan Erdoðan, 2 bin 299 konutun yapýmýnýn devam ettiðini aktardý.

Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Acýsý hala yüreklerimizi yakan 2011 depremiyle yýkýlan Van'daki yerleþim yerlerimizi yeni baþtan inþa ettik. Erciþ nasýl? Peki, Edremit nasýl? Kentsel dönüþümde þehrimizde riskli yapý olarak belirlediðimiz 13 bin 820 baðýmsýz bölümün dönüþümünü gerçekleþtirdik. Edremit zaten bambaþka bir yer oldu. Ýktidara geldiðimizde il sýnýrlarý içerisinde 2 atýk su arýtma tesisi varken bugün 8 atýk su arýtma tesisiyle belediye nüfusunun yüzde 84'üne hizmet veriyoruz.

Van'daki 10 millet bahçesi projemizden 6'sýný tamamladýk, üçünün yapýmýna devam ediyoruz. Biri de proje safhasýndadýr. Van Gölü Havza Koruma Eylem Planý'ný hazýrladýk ve hayata geçirmeye baþladýk. Ulaþtýrmada 36 kilometreden devraldýðýmýz Van'ýn bölünmüþ yol uzunluðunu, 597 kilometreye çýkardýk."

- "ÝKÝNCÝ TÜP TÜNELÝN PROJE ÇALIÞMALARINA DEVAM EDÝYORUZ"

Van-Tatvan yolu üzerindeki 2 bin 306 metre uzunluðundaki Kuskunkýran 1 Tüp Tüneli'ni çift yönlü olarak trafiðe açtýklarýný hatýrlatan Erdoðan, bunun devamý olan 4 bin 18 metre uzunluðundaki ikinci tüp tünelin proje çalýþmalarýna devam etiklerini söyledi.

Erdoðan, þunlarý belirtti:

"Ýçinde 3 bin 150 metre uzunluðunda çift tüplü Güzel Dere Tüneli'nin de bulunduðu Van Hakkari Yüksekova Ayrýmý yolunu, Van çevre yolunun Özalp Kavþaðý ile Erciþ Kavþaðý arasýný Doðu Beyazýt- Çaldýran yolunu Erciþ þehir geçiþini inþallah bu yýl tamamlýyoruz. Ayrýca, Van çevre yolunun kalan kýsmýný Erciþ Muradiye Çaldýran yolunu Van Özalp Kapýköy yolunu, Edremit Gevaþ ayrýmý yolunu, Adilcevaz Erciþ yolunu, Van Muradiye ayrýmý yolunu önümüzdeki yýl. Erciþ Patnos yolunu bir sonraki yýl bitirmeyi hedefliyoruz.

Þehrimize kazandýrmakta kararlý olduðumuz bir diðer önemli eser de Bahçesaray Tüneli'dir. Demir yollarýnda Van il sýnýrlarýndaki mevcut hatlarý komple yeniledik. Van Gölü kenarýna gemi üretme tesisi yaptýk. Sultan Alparslan ve Ýdris-i Bitlisi feribotlarýný iþletmeye aldýk. Kuru havuzu da yeniliyoruz. Edremit ve Deve Boyunu iskelelerini, Edremit tekne barýnaðýný inþa ettik. Gevaþ Akdamar iskelesini, Gevaþ barýnaðýný onardýk. Tatvan ve Van feribot iskelelerinin yenilenmesi ve baðlantý yollarýnýn inþasýný büyük oranda tamamladýk. Van Ferit Melen Havalimaný'mýzý yeniledik."

- "YATIRIMLAR ANLATMAKLA BÝTMÝYOR"

Tarým ve ormanda Van'a 5 baraj, 18 sulama tesisi, 134 taþkýn koruma tesisi, 5 gölet ve 4 hidroelektrik santrali inþa ettiklerini bildiren Erdoðan, 42,5 milyon metre küp su biriktirme hacmine sahip olacak 11 barajýn inþaatýnýn da sürdüðünü kaydetti.

Erdoðan, 21 yýlda inþa ettikleri sulama projeleriyle 374 bin dekar zirai araziyi sulamaya açarak çiftçilere yýllýk 3 milyar lira gelir artýþý saðladýklarýný dile getirerek, inþaat çalýþmalarý devam eden 7 sulama tesisiyle 165 bin dekar münbit araziyi daha sulamaya açacaklarýný söyledi.

Vanlý çiftçilere, 26 milyar lira tutarýnda tarýmsal hibe desteði verdiklerini belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, bir yeni organize sanayi bölgesi ve bir teknoparký faaliyete geçirdiklerini, Van Erciþ Organize Sanayi Bölgesi'nin 25 hektar alan büyüklüðündeki ikinci etabýný ise bu yýlýn yatýrým programýna aldýklarýný dile getirdi.

Gençlere ve kadýnlara istihdam alaný açmak üzere, Muradiye ve Özalp tekstil kent projelerini tamamlayarak hizmete açtýklarýný da bildiren Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Ýstihdamý desteklemek için Vanlý iþverenlerimize 3 milyar lira prim teþviki verdik. Enerjide Van, Çaldýran, Edremit, Erciþ, Gevaþ, Gürpýnar, Ýpek yolu, Muradiye, Özalp ve Tuþba'ya doðal gaz arzýný saðladýk. Bu yýl içerisinde Saray'a, 2025 yýlýnda Baþkale'ye doðal gaz arzýný saðlamayý planlýyoruz. Ýnþallah bu seçim, ülkemiz için yýllarýmýza mal olan istismar siyasetinin yerini eser ve hizmet siyasetinin aldýðý bir dönüm noktasý olacak. Van sahip olduðu muazzam potansiyelle Türkiye yüzyýlýnýn lokomotif þehirlerinden biri olmaya aday zaten. Biz bu süreci hem hýzlandýrmak hem güçlendirmek için çalýþýyoruz. Bu duygularla büyükþehir ve ilçe belediye baþkan adaylarýmýzý sizlere emanet ediyorum. Van'ýn adaylarýmýza çok güçlü destek vereceðine inanýyorum."

- NOTLAR

Miting alanýnda, "Vanlýyýz, þanlýyýz biz Reis'e sevdalýyýz" ve "Van memleketin sýnýr çizgisidir, Reis Vanlý gençlerin kýrmýzý çizgisidir" pankartlarý yer aldý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýnýn ardýndan AK Parti Van Büyükþehir Belediye Baþkan adayý Abdulahat Arvas ve diðer ilçe belediye baþkanlarý ile vatandaþlarý selamladý.

Mitinge, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz ile AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Erkan Kandemir katýldý.