Çiftçiden yerli tohumlar 'Selami Bey' ve 'Ayten Haným' tam not
ABONE OL

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Tarýmsal Araþtýrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüðü (TAGEM) tarafýndan geliþtirilen 'Selami Bey' ve 'Ayten Haným' isimli yerli ekmeklik buðday tohumlarýnýn tanýtýmýný yaptý. Bakan Yumaklý, tohumlarýn çiftçiden tam not aldýðýný söyledi.

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Ankara'nýn Gölbaþý ilçesinde düzenlenen yerli ve milli buðdaylarýn hasat ve tanýtým programýna katýldý. Bakan Yumaklý, TAGEM tarafýndan üretilen yerli tohumlarýn soðuða ve kuraklýða dayanýklý, uyumlu, toleranslý olduðunu belirtti. Yumaklý, Tarla Bitkileri Enstitüsü'nün Ar-Ge çalýþmalarýnýn yansýmasý olan tohumlardan 'Selami Bey'in ayný zamanda hasadýný yaptýklarýný vurgulayarak, "Bu enstitümüz çok köklü bir enstitü, 1926 yýlýnda kuruldu. 150 tarla bitkisi çeþidi geliþtirdik. Bunlardan 104'ü milli çeþit listesinde. Ülkemiz, yerli tohum konusunda çok ciddi aþamalar kaydetti. Yerli ve milli tohumumuzu geliþtirme konusunda çok ciddi aþamalar kaydedildi. Türkiye'deki sertifikalý tohumun yarýsý bu Araþtýrma Enstitümüz ve Tarýmsal Araþtýrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüðümüzün çalýþmalarýyla çiftçimizin hizmetine sunulmuþ oldu" ifadelerini kullandý.

'KURU ÞARTLARDA 500 KÝLOGRAM VERÝM'

Tohum konusundaki Ar-Ge çalýþmalarýnýn bütün hýzýyla devam edeceðini söyleyen Yumaklý, ilerleyen yýllarda kuraklýðýn tarýmý etkilememesi için gerekli tüm çalýþmalarýn yapýldýðýný belirterek, "Biz ülke olarak hep ifade ediyoruz. Akdeniz havzasýndayýz ve iklim deðiþikliðinden en çok etkilenecek olan ülkelerin baþýnda geliyoruz. Dolayýsýyla bundan sonraki dönemde hem kuraklýðýn, hem de diðer iklimsel etkenlerin tarýmsal üretimi etkilememesi adýna bu alanda yapýlan çalýþmalar var. Bugün burada hasadýný yaptýðýmýz Selami Bey çeþidimiz, kuru þartlarda 450 ile 500 kilogram arasýnda, sulu þartlarda ise 600 ile 725 kilogram arasýnda verim verebilen çok önemli bir tohum. Yine ayný þekilde buna benzer bir tohum çeþidi de 'Ayten Abla' çeþidi. Netice itibarýyla ýslah çalýþmalarýnýn çok uzun süren, sabýr isteyen her seferinde bir adým daha ileriye gidebilmek için cesaret isteyen bir yönü var. Selami Bey çeþidinin bu hale gelmesi için yaklaþýk 14 yýl geçmesi gerekti, yine ayný þekilde Ayten Haným ekmeklik buðday çeþidinin de bu hale gelebilmesi için 6 yýllýk bir süre gerekti. Ýkisinin arasýndaki farký bu kullanýlan yöntemlerin her seferinde geliþmesi, modern ýslah yöntemlerinin ýslah çalýþmalarýna katýlmasýdýr. Bu alanda ülkemizde gerçekten pýrýl pýrýl gençlerimiz var. Bütün amaçlarý, Türkiye'deki tarýmsal üretimin her türlü þartlarýný göz önüne alarak hiç kesintisiz bir þekilde daha verimli ürünlerde daha kaliteli ürünlerle yapýlabilmesini saðlamak" diye konuþtu.

'ÇÝFTÇÝLERÝMÝZDEN TAM NOT ALDI'

Geliþtirilen 2 buðday çeþidinin de çiftçilere hayýrlý olmasýný dileyen Yumaklý, "Bugün burada hasadý yapýlan tohum çeþidinin, çiftçilerimizden de tam not aldýðýný tekraren belirtmek istiyorum. Islah çalýþmalarý baþta olmak üzere tarýmsal üretimin bütün ülkemiz çiftçileri için en iyi þekilde yapýlabilmesi için tohumdan mekanizasyona kadar, hasat metotlarýndan diðer unsurlara kadar her hususta çalýþan bütün arkadaþlarýma canýgönülden teþekkür ediyorum. Bu her iki çeþidimizin de ülkemiz için çiftçimiz için hayýrlý olmasý diliyorum" dedi.

  • yerli buðday
  • milli tohum
  • ekmeklik buðday