Çin ordusundan ABD'ye savaþ tehdidi
ABONE OL

Çin ordusu, son dönemde Amerikalý yetkililerin, Güney Çin Denizi'nde Pekin yönetiminin etkinliðinin kýsýtlanmasý yönündeki söylemleriyle ilgili olarak, "Savaþ istemiyoruz ancak birileri Çin'in kapýsýný çalarsa savaþtan da korkmayýz." ifadesiyle tehditte bulundu.

Çin Halk Kurtuluþ Ordusu'nun (ÇHKO) internet sitesinde yer alan makalede, gözdaðý ve sindirme giriþimlerinden korkulmadýðý bildirilerek "Çin askeri güçlerinin kýlýcýný çýkarýp ulusal çýkarlarýný koruma cesaretinde olduðu" belirtildi.

ÇÝN ÝLE OYUN MANTIKSIZ VE TEHLÝKELÝ

Ordularýnýn, geçmiþte düþmanlarýndan sayýca az ya da daha az donanýmlý olmasýna karþýn savaþlarda "çok sayýda mucize ürettiðine" iþaret edilen makalede, "Bugün birliklerimiz, hem iyi donanýmlý hem de daha yüksek enerjili. Dongfeng serisi balistik füzelerle donanmýþ ÇHKO, onlara savaþa hazýr olduðunu ve kokmadýðýný gösterecek. Savaþ istemiyoruz ancak birileri Çin'in kapýsýný çalarsa savaþtan da korkmayýz." ifadesine yer verildi.

 

 

ÇHKO'nun internet sitesinde paylaþýlan diðer bir makalede de "Bazý Amerikalý politikacýlar, dünya lideri konumlarýnýn sürmesini Çin ile Asya Pasifik bölgesinde yapacaklarý mücadeleye baðlýyor ancak bu oyun son derece tehlikeli ve mantýksýz." denildi.

ABD'YÝ YENÝDEN BÜYÜK YAPMAK ÝSTÝYORSA..

ABD Baþkaný Donald Trump'a gönderme yapýlan yazýda, "Eðer ABD'yi yeniden büyük yapmak istiyorlarsa kendi iç iþlerine odaklanmalarý gerekiyor." ifadesi kullanýldý.

Öte yandan Çin basýnýna konuþan askeri uzmanlar, ÇHKO'nun açýklamalarýný "tehdit deðil, uyarý" olarak deðerlendirirken, ülke egemenliðinin ABD tarafýndan tehdit edilmesi durumunda bunun karþýlýksýz kalmayacaðý mesajýnýn verildiðini belirttiler.

Makaleler, Amerikalý yetkililerin egemenlik tartýþmalarýnýn yaþandýðý Güney Çin Denizi üzerinde "Pekin yönetiminin etkinliðinin kýsýtlanmasý gerektiði" þeklindeki açýklamalarýnýn üzerine yayýmlandý.

TRUMP'IN TAVRININ NE OLACAÐI MERAK KONUSU

Kampanya döneminde ve baþkanlýk koltuðuna oturduktan sonra birçok kez ABD ile Çin arasýndaki ticari ve ekonomik iliþkilerin yapýsýndan duyduðu rahatsýzlýðý dile getiren Trump'ýn yeni dönemde Pekin ile nasýl bir iliþki kuracaðý merak ediliyor.

 

 

Trump, daha önce sosyal medya üzerinden, "Çin, Güney Çin Denizi'nin ortasýna askeri üs inþa ederken bize sordu mu? Hiç sanmýyorum." paylaþýmýnda bulunmuþtu.

ABD Dýþiþleri Bakaný Rex Tillerson, geçen ay yaptýðý açýklamada, "Çin'in Güney Çin Denizi'ne eriþimini engellemeliyiz." diye konuþmuþtu.

Savunma Bakaný Jim Mattis de Japonya ziyaretinde, Pekin yönetimini eylemleriyle "bölge ülkelerinin güvenini zedelemekle" suçlamýþtý.

ÇÝN BÖLGENÝN YÜZDE 80'ÝNDE HAK ÝDDÝA EDÝYOR

Pekin hükümeti, Güney Çin Denizi'nde yaklaþýk 3 milyon kilometrekare büyüklüðündeki bölgenin yüzde 80'i üzerinde hak iddia ediyor. Pekin, bu iddiasýný 1940'lardan kalma bir haritaya dayandýrýyor.

 

 

Güney Çin Denizi'nde oluþturduðu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inþa ederek ihtilaflý sularda konumunu güçlendirmeye çalýþan Pekin yönetimi, yer altý kaynaklarý açýsýndan zengin Güney Çin Denizi'nde baþta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nýn da aralarýnda bulunduðu bölge ülkeleriyle egemenlik tartýþmalarý yaþýyor.

Washington yönetimi, ihtilaflý Güney Çin Denizi'nin, seyrüsefer özgürlüðü olan uluslararasý sulara dahil olduðunu ileri sürerek bölgeye askeri unsurlar gönderiyor. ABD yetkilileri, tartýþmalý sulardaki yapay adalarda tesisler inþa eden Çin'e "uluslararasý hukuku ihlal ederek bölgeyi askerileþtirdiði" suçlamasýnda bulunuyor.