Çin: Türkiye'de ABD ve Rusya'yı yendik
ABONE OL
Çin'in yazılı ve görsel medyasında haber, 'Rusya ve ABD'yi yenerek Türkiye'deki ihaleyi kazandık' başlıklarıyla ön plana çıktı.

Türkiye'nin uzun zamandır beklediği Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesi Çin'in CPMIEC firmasına verildi. Çin'deki Komünist Partisi yayın organlarından Global Times gazetesi, CPMIEC'in ürettiği HQ-9 (Kızıl Bayrak, füzenin ihracat için ismi FD-2000) füze savunma sisteminin Türkiye'deki ihaleyi kazanmasına geniş yer verdi. Haberlerde, ihalenin kazanılmasının tüm dünyadaki yansımalarına değinildi.

Gazetenin haberinde, Çin'in Rusya ve ABD karşısında büyük bir zafere imza attığı vurgulandı.

2005 yılında Pekin'i ziyaret eden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına, Çin'in orta menzilli hava savunma füzelerine ilgi duyduklarını, uzay alanında işbirliğine de hazır olduklarını söylemişti.

Çin medyası ayrıca, Türkiye'nin Çin'den ilgili füze alımını ABD medyasının Haziran ayında gündeme getirdiğini de yazdı.

FÜZE SATAN ÇİNLİ ŞİRKET

Çin'in eski Uzay Sanayi Bakanlığı (MSI) yetkisi altında üretilen füzelerin satışı için 1980 yılında kurulan Çin Hassas Makina İthalat ve İhracat Şirketi (CPMIEC) şu anda MSI'ın halefleri olan Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Şirketi (CASC) ve Çin Uzay Bilimleri ve Endüstrisi Kurumu (CASIC) tarafından üretilen füzeleri pazarlıyor.

CPMIEC kendisi füze üretmiyor, daha çok füze ve füze teknoloji sağlayıcıları ile yakın işbirliği bulunuyor. Şirket aynı zamanda, söz konusu Çinli sağlayıcıların ürünlerini pazarlama, görüşmelerini yapma, sipariş alma ve banka transfer işlemlerini gerçekleştiriyor.

CPMIEC, aralarında Dong Fang-15 (DF-15 / M-9/CSS-6), Dong Fang-11 (DF-11/M-11/CSS-7) ve M-7 bulunduğu kitle imha yeteneğine sahip balistik füzeler ihraç etti. Şirket, 2007 yılında, ihracat için iki karadan karaya B611M (80-260 kilometre arası ve 480 kilo savaş başlığı) ve P12 (50-150 kilometre arası ve 480 kilo savaş başlığı) füzelerini kamuoyuna duyurmuştu.

CPMIEC'nin İran ve Pakistan'a füze teknolojisi satışıyla, ABD, bu şirket ve yan kuruluşlarına yaptırım uygulamıştı.