Çinli yatýrýmcýlarýn gözü Türkiye'nin üzerinde! Bakan Þimþek'ten kritik ziyaret
ABONE OL

Bakan Þimþek, Çin'in Ankara Büyükelçiliðinin, Çin'in kuruluþunun 75. yýlý dolayýsýyla JW Marriott Otel'de düzenlediði resepsiyona katýldý.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin 75. kuruluþ yýl dönümünü kutladýðýný ifade eden Þimþek, Çin Hükümeti'ne ve halkýna tebriklerini sundu. Türkiye ve Çin'in, köklü tarihleri, güçlü kültürel baðlarý ve kadim medeniyet geçmiþleriyle binlerce yýllýk etkileþime sahip olduðuna iþaret eden Þimþek, bugünkü dostluk ve iþbirliðinin de saðlam temeller üzerinde yükseldiðini vurguladý.

"ÇÝN ASYA'DA BÝRÝNCÝ"

Þimþek, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping'nin gerçekleþtirdikleri verimli görüþmeler baþta olmak üzere, ülkeler arasýndaki üst düzey temaslarýn, son dönemde ivme kazanmasýndan memnuniyet duyduðunu dile getirerek, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye-Çin Hükümetlerarasý Ýþbirliði Komitesi Eþbaþkaný olarak yakýnda Çin'i ziyaret edeceðim. Bu ziyarette ülkelerimiz arasýndaki ekonomik ve siyasi iliþkileri güçlendirmeye katký saðlayacaðýmýza inanýyorum. Türkiye ile Çin arasýndaki ekonomik iliþkiler, her geçen yýl daha da ivmeleniyor. Çin, bizim için Asya'da birinci, dünyada üçüncü büyük ticaret ortaðýmýz. Geçen yýl 48 milyar dolarý aþan ikili ticaretimizin, daha dengeli þekilde geliþmesi için birlikte çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda, Çinli yatýrýmcýlarýn son dönemde ülkemize artan ilgisini memnuniyetle karþýlýyor, iþbirliðimizin farklý alanlarda daha da güçlenmesini ümit ediyoruz. Keza, bu yýl daha fazla Çinli turistin ülkemizi ziyaret ediyor olmasý, bizler için çok sevindirici."

Çin'den vazgeçip Türkiye'yi seçtiler

BAKAN ÞÝMÞEK'TEN ÝPEK YOLU MESAJI

Ulaþtýrma koridorlarýnýn geliþtirilmesine de deðinen Þimþek, Türkiye ve Çin olarak, Ýpek Yolu'nun canlandýrýlmasý amacýyla Orta Koridor ile Kuþak ve Yol Projesi'ni uyumlaþtýrmak için çalýþtýklarýný anlattý. Bu durumun hem bölgesel ticaretin geliþmesine hem de küresel tedarik zincirlerinin daha etkin hale gelmesine katký saðlayacaðýnýn altýný çizen Þimþek, þunlarý kaydetti:

Tayvan Adasý yakýnlarýnda Çin'e ait 41 askeri hava aracý tespit edildi

"Ýki ülke arasýnda yapay zeka, yeni teknolojiler, yeþil enerji, sürdürülebilir tarým ve finans gibi alanlarda da iþbirliðini önemsiyoruz. Yeniden Asya Giriþimimiz kapsamýnda da Çin'le iliþkilerimizi daha ileri noktalara taþýma iradesindeyiz. Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluþ yýl dönümünü bir kez daha içtenlikle kutluyorum."

Þimþek, konuþmasýný Çince "Dostluðumuz sonsuza kadar sürsün." diyerek tamamladý.