Çocuklar için kurulacak: TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
ABONE OL

TBMM Genel Kurulunda, çocuklarýn korunmasýyla ilgili Meclis Araþtýrma Komisyonu kurulmasý kabul edildi.

Genel Kurulda, siyasi partilerin, "çocuklarýn her türlü þiddet, ihmal ve istismardan korunarak akýl, ruh ve beden saðlýklarýnýn geliþimi için alýnmasý gereken tedbirlerin belirlenmesi" amacýyla TBMM Baþkanlýðýna sunulan Meclis Araþtýrmasý açýlmasýna iliþkin önergeleri birleþtirilerek ele alýndý.

- "DÝZÝLERÝN TÜRK AÝLE YAPISINA UYGUN DURUMA GETÝRÝLMESÝ GEREKÝYOR"

MHP Çankýrý Milletvekili Pelin Yýlýk da her gün bir yenisine þahit olduklarý cinayet, taciz ve þiddet vakalarýnýn artmasýnýn toplumsal endiþeyi ve infiali týrmandýrdýðýný dile getirdi.

Çocuklarýn ihmal ve istismarý ile çocuklara yönelik þiddetin, kadýna yönelik þiddetten ayrý düþünülemeyeceðini vurgulayan Yýlýk, "Son dönemlerde her türlü sosyal medya platformunda, dijital mecralarda, filmlerde ve bilgisayar oyunlarýnda þiddetin ve her türlü cinsel sapkýnlýðýn özendirildiðini ve artýrýldýðýný görüyoruz. Bu konuda denetim mekanizmasýnýn daha sert tedbirler almasý, özellikle televizyon programlarýnýn ve dizilerinin Türk aile yapýsýna uygun duruma getirilmesi gerekiyor." diye konuþtu.

Çocuklarýn geleceðe güvenle bakabildikleri, þiddet, ihmal ve hak ihlallerinin korunduðu yarýnlarý inþa edebilmek için gerekli önlemlerin alýnmasýnýn ve mevcut uygulamalarýn daha da güçlendirilmesinin ertelenemez bir gerçek olduðunu ifade eden Yýlýk, þunlarý kaydetti:

"Son dönemlerde birçok tehdit unsuruyla hedef alýnan aile kavramýnýn ve çocuklarýmýzýn korunmasý için her türlü platformda gerekli tedbirlerin alýnmasý, gerekli hassasiyetin ve duyarlýlýðýn gösterilmesi bir zarurettir. Devletimiz çocuklarýmýzýn korunmasý için birçok hukuki tedbir ve yargýsal mekanizmayý uygulamaya geçirmiþtir. Tüm bu gayretlere raðmen yaþanan, vicdanlarýmýzýn hiçbir þekilde kabul etmeyeceði insanlýk dýþý olaylar neticesinde aile yapýsýný ve çocuklarýmýzý koruyucu mekanizmalarýn tekrar gözden geçirilip iyileþtirilmesi gereði hasýl olmuþtur."

- "YAPTIÐIMIZ HÝÇBÝR ÇALIÞMAYI YETERLÝ GÖRMEDÝK"

TBMM Ýnsan Haklarýný Ýnceleme Komisyonu Baþkaný ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanýk ise Türkiye nüfusunun yüzde 26'sýný 22 milyon çocuðun oluþturduðunu; çocuklarýn beden ve ruh saðlýklarýný koruyarak güven içinde geleceðe hazýrlamanýn en büyük görevleri olduklarýný söyledi.

AK Parti iktidarlarý boyunca çocuklarýn yüksek yararýný gözeterek onlarýn iyiliði ve esenliði için destek mekanizmalarýný geliþtirdiklerini ve geliþtirmeye devam ettiklerini anlatan Yanýk, þunlarý kaydetti:

"AK Parti 22 yýldýr kadýn ve çocuklar noktasýnda yapýlabilecek her þeyin hem dünyadaki örnekleri hem de kendi örneklerimizi geliþtirerek yaptýk, bu konuda asla yüksüneceðimiz bir husus yoktur. Kandil'e çýkarýlan çocuklarý burada konuþamayanlar, kendi parti mensuplarý tarafýndan tacize uðrayan çocuklarý burada konuþamayanlar, AK Parti'nin 22 yýllýk birikimine söz edemez. Biz çocuklarýmýz için elimizden geleni yaptýk ve yapmaya devam ediyoruz. Çocuklara yönelik riskleri öngören ve gerekli adýmlarý atacak mekanizmalarý kuruyoruz. 2002 yýlýndan bu yana saðlýktan eðitime, sosyal hizmetlerden güvenliðe her alanda çocuk haklarýný temelini oluþturan ve Anayasa'mýzda yer alan, 'çocuklarýn yüksek yararý' ilkesini gözeterek, pek çok alanda devrim niteliðinde uygulamaya imza atsak da bu çalýþmalarý hiçbir zaman yeterli görmedik. Bugün kurduðumuz komisyon da bu anlamda, 'ihtiyaçlarýn, güncel geliþmelerin ýþýðýnda yapýlabilecek ne var?' sorusunun peþinde koþtuðumuz bir çalýþmadýr. Yaptýðýmýz hiçbir çalýþmayý yeterli görmedik, görmeyeceðiz."

Yanýk, sosyal medyanýn kontrolsüz kullanýmýnýn çocuklar ve aileler üzerinde ciddi bir risk oluþturduðuna iþaret ederek "Çocuklarýmýzý dijital dünyanýn risklerinden korumaya çalýþýrken bu mecralarýn sorumlu bir þekilde kullanýlmasý da ayný ölçüde hayati öneme sahiptir." deðerlendirmesinde bulundu.

Yapýlan görüþmelerin ardýndan, komisyon kurulmasý kabul edildi; tüm siyasi partiler olumlu yönde oy kullandý. 22 üyeden oluþacak komisyonun çalýþma süresi 3 ay olacak ve gerektiðinde Ankara dýþýnda da çalýþabilecek.

  • TBMM Genel Kurulu
  • çocuk
  • komisyon