Cuma namazý farz mý? sorusunun yanýtý bugün camilere gidecek olan müminler tarafýndan merak ediliyor. Koronavirüs vaka sayýlarýnýn arttýðý bu günlerde camilerde Cuma namazý kýlamayan pek çok vatandaþ, Cuma namazý erkeklere farz mý vacip mi? sorusuna cevap arýyor. Cuma namazý, her cuma günü kýlýnan Ýslam dininde farz olan bir namazdýr. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý salgýn hastalýk durumunda cuma namazý için fetva verdi. Ýþte konu hakkýnda ayrýntýlý bilgi...
CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?
Cuma namazý farz-ý ayýndýr. Farz oluþu Kur’an-ý Kerim, Sünnet ve Ýcma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çaðrý yapýldýðýnda, alýþveriþi býrakýp hemen Allah’ý anmaya koþun. Eðer bilirseniz bu, sizin için daha hayýrlýdýr. Namaz kýlýnýnca artýk yeryüzüne daðýlýn ve Allah’ýn lütfundan nasibinizi arayýn. Allah’ý çok zikredin ki kurtuluþa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadýr. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Cuma namazýna gitmek, ergenlik çaðýna ulaþmýþ her müslüman erkeðe farzdýr.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuþtur. Cuma namazý, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kýlýnagelmiþ ve bunun farz olduðu konusunda herhangi bir farklý görüþ ortaya çýkmamýþtýr.
CUMA NAMAZI ERKEKLERE FARZ MI VACÝP MÝ?
Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Cuma namazýna gitmek, ergenlik çaðýna ulaþmýþ her müslüman erkeðe farzdýr.” (Ebu Davud, Tahâret, 130; Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra, III, 245-246) buyurmuþtur.
Cuma namazý, akýllý, ergenlik çaðýna eriþmiþ, saðlýklý, hür ve mukim (misafir olmayan) erkeklere farzdýr. ... Ancak, köle, kadýn, çocuk ve hastaya farz deðildir.” (Ebû Dâvûd, Salât, 217; Ýbn Ebî Þeybe, el-Musannef, II, 550; Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, III, 246) buyurmuþtur.
DÝYANET'TEN CUMA NAMAZI AÇIKLAMASI
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, Din Ýþleri Yüksek Kurulu, Cuma namazýna iliþkin Twitter hesabýndan son dakika açýklamasý bulundu. 'Bulaþýcý hastalýklara karþý gereken tedbirlerin alýnmasý dinimizin bir gereðidir.' denilen açýklamada, 'Meþru bir mazeretin varlýðý, Cuma namazýnýn farziyetini düþürmektedir. Hastalýk, þiddetli yaðýþ, aþýrý sýcak ve soðuk gibi elveriþsiz hava þartlarý yanýnda salgýn hastalýk da kiþiye cumanýn farz olmasýný düþüren bu tür mazeretler kapsamýndadýr.' ifadelerine yer verildi. Açýklamada ayrýca, 'Bulaþýcý salgýn hastalýða yakalananlarýn ve temasý' olanlarýn cemaate katýlmamalarý ve karantina þartlarýna riayet etmeleri dinen zorunludur.' denildi.
Cuma Namazýnýn farz olduðu kiþi ve haller
1- Erkek olmak, (Kadýn ve hünsâya farz deðildir.)
2- Hür olmak, (Esir veya hapiste olana farz deðildir.)
3- Mukim olmak, (Yola gidene farz deðildir.)
4- Sýhhatli olmak, (Namaza gidemeyecek kadar hastaya farz deðildir.)
5- Gözleri saðlam olmak, (Âmâya; görmeyene farz deðildir.)
6- Ayaklarý saðlam olmak, (Kötürüme farz deðildir.)
7- Namaza gitmeye mâni’ ve gitmemeyi mübah ký- lan bir özrü bulunmamak. (Düþman korkusu, þiddetli yaðmur, çamur gibi þeyler cumaya mâni’ hâllerdir.)
Cuma Namazýnýn Sýhhatinin Þartý Altýdýr:
1- Cuma namazý kýlýnacak yer, þehir olmak (izin ve berât verilen köylerde de kýlýnabilir),
2- Emîr veya vekîlinin kýldýrmasý,
3- Öðle namazý vaktinde kýlýnmasý,
4- Cemâatin huzûrunda hutbe okumak,
5- Ýmamdan baþka üç kiþi bulunmak,
6- Cuma kýlýnan yer herkese açýk olmak.