Cumhur Ýttifaký'nýn Hatay Büyükþehir Belediye Baþkan adayý Öntürk: Muazzam bir þehir yapacaðýz
ABONE OL

Zeytinburnu'ndaki bir otelde düzenlenen iftar programýnda, iþ insanlarý ve basýn mensuplarýyla bir araya gelen Öntürk, depremde büyük yýkým yaþayan kentin yeniden imarý için hazýrladýðý projelerini anlattý.

Depremde aðýr hasar gören bölgenin bir þantiye alaný gibi olduðunu ifade eden Öntürk, bugün 3 bin 255 konutun daha kura çekiliþinin yapýldýðýný ve hak sahiplerine teslim edildiðini söyledi.

Her ay konut tesliminin devam edeceðini belirten Öntürk, "Birkaç aya kadar 45 bin konuta ulaþacaðýz. Ýnþallah yýl sonuna kadar ciddi bir konut arzýný saðlamýþ olacaðýz." diye konuþtu.

Devletin deprem bölgesini yeniden ayaða kaldýrmak için önemli çalýþmalar yaptýðýný anlatan Öntürk; konut, kamu binalarý, okullar, hastaneler yapýlýrken bunlara entegre bir yerel yönetimin de bu çalýþmalara ayak uydurmasý gerektiðini belirtti.

Hatay'ýn yeniden imarýnda altyapý, yol, su yönetimi, kanalizasyon, otogar, hal, turizm ve sanayi projeleri dýþýnda kadýnlar ve gençlerle ilgili de projeler geliþtirdiklerini aktaran Öntürk, mevcut yerel yönetimin 10 yýldýr bir büyükþehir havasýný yakalayamadýðýný ifade etti.

Ýl Özel Ýdaresi tarafýndan 10 yýl önce ne yapýlmýþsa þehrin ayný durumda býrakýldýðýný söyleyen Öntürk, þöyle devam etti:

"Her iþin baþý plan. Biz turizmle ilgili master planýmýzý çýkaracaðýz. Yatýrýmcýnýn önünü açýp bu plan çerçevesinde uygun taksitlerle devletimiz tarafýndan verilecek uygun kredilerle bir þekilde turizmi açacaðýz. Sanayisiyle ilgili Hatay 7'nci bölge oldu. Türkiye 6 bölgeydi. Daha önce 4'üncü bölgedeydik. Depremden dolayý Hatay, en geri kalmýþ bölgeden bile daha geri olmuþ durumda. Ancak sanayi alanlarýnýn planlamalarýný yaptýk. Onlarý daha da artýracaðýz ve hýzlandýracaðýz. Yatýrýmcýnýn önünü açacaðýz."

Türkiye'de bu dönemde en cazip yatýrýmýn Hatay'a yapýlacaðýný vurgulayan Öntürk, "Bununla ilgili belediyenin de þehrin planlamasýný yapmasý lazým. Otogarýndan hallerine ve ulaþýmýna kadar tüm bu iþlerin entegrasyonunu saðlayacak yan iþlerle beraber þehri yeniden planlayýp hizmetini yapmasý lazým." deðerlendirmesini yaptý.

- "TEMELÝNÝ ATTIÐIMIZ BÝNA 7 AYDA TESLÝM EDÝLÝYOR"

Hataylýlarýn bu þehre baðlý olduðunu ifade eden Öntürk, depremin ardýndan farklý yerlere göç eden kent sakinlerinin þehrin yeniden imar edilmesi durumunda memleketlerine döneceðini söyledi.

Öntürk, Hatay'ýn gelecek yýl itibarýyla ayaða kalkmýþ olacaðýný belirterek "Bu iþi önümüzdeki yýl sonu itibarýyla kökten bitireceðiz. Muazzam bir þehir yapacaðýz. Tarihiyle, kültürüyle, çalýþma alanlarýyla ve kiracýlarýmýzý da konut sahibi yapmak için uygun ödeme planlarýnda her gelir grubuna göre konutlar üretip Hatay'ýmýzý cazip hale getireceðiz. Allah devletimize zeval vermesin. Cumhurbaþkaný'mýza çok teþekkür ediyorum. Temelini attýðýmýz bina 7 ayda teslim ediliyor." dedi.

Mehmet Öntürk, "Bizim derdimiz, Hatay. Tüm renkliliðimizle el ele, omuz omuza vereceðiz ve Hatay'ýmýzý ayaða kaldýracaðýz." ifadelerini kullandý.

Programa ev sahipliði yapan iþ insaný Ömer Niziplioðlu ise turizmin geliþtirilmesi durumunda Hatay'ýn, Akdeniz'in ikinci Antalyasý olabileceðini ve pamukta da organize sanayi merkezi haline getirilmesi yönünde önerileri olduðunu dile getirdi.

  • Hatay Yeniden Ýmar
  • Konut Saðlayýcý Planlar
  • Kültürel Çalýþma Alanlarý