Cumhurbaþkaný Erdoðan, ''12. Kazan Summit 2021'' zirvesi için mesaj gönderdi
ABONE OL

Erdoðan'ýn, Anadolu Ajansýnýn (AA) "Global Ýletiþim Ortaðý" olduðu "12. Kazan Summit 2021" zirvesinde gerçekleþtirilen "Bilinçli Tüketim" baþlýklý oturumda mesajý okundu.

Mesajýnda, Türkiye olarak gerek Rusya Federasyonu'yla gerekse Ýslam ülkeleriyle ekonomik, ticari, savunma, turizm ve yatýrým iþ birliðinin kazan kazan temelinde geliþmesine büyük önem verdiðini bildiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bu anlayýþla bir taraftan yakýn coðrafyamýzdan baþlayarak komþularýmýzla iliþkilerimizi ilerletirken, diðer taraftan da Ýslam ülkeleri arasýndaki ticaret ve yatýrým imkanlarýnýn artýrýlmasý için gayret gösteriyoruz. Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý Ekonomik ve Ticari Ýþbirliði Daimi Komitesi bünyesinde attýðýmýz adýmlarýn yaný sýra helal gýda standardý ve belgelendirilmesine yönelik faaliyetlerimize de son dönemde hýz verdik."

Erdoðan, özellikle içe kapanmanýn ve korumacýlýðýn arttýðý yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýný döneminde ticareti teþvik edici ve kolaylaþtýrýcý önlemlerin devreye alýnmasýný saðlayarak kýsýtlamalarýn ekonomileri üzerinde yol açtýðý tahribatý en aza indirmeye çalýþtýklarýný belirtti.

Erdoðan, mesajýnda þu ifadelere yer verdi:

"Nitekim salgýn dönemine ait ekonomik veriler Türkiye'nin bu kritik süreçte oynadýðý rolü açýk ve net bir þekilde ortaya koymaktadýr. Olumsuz ekonomik iklime, tedarik ve lojistik zincirlerindeki akamete raðmen Türkiye, 2020 yýlýný yüzde 1,8'lik büyüme oranýyla kapatmýþtýr. Kýsa süre önce açýklanan ihracat ve ilk çeyreðe ait büyüme rakamlarý, ülkemizin baþarýsýnýn 2021 yýlýnda da sürdüðünü göstermektedir. Salgýnýn açtýðý fýrsat pencerelerini en etkin þekilde kullanarak ticaret, yatýrým, sanayi ve lojistikte yakaladýðýmýz bu ivmeyi devam ettireceðiz."

Türkiye'nin müesseseleþmesi ve standardizasyonu için büyük çaba harcadýðý ve ciddi ekonomik potansiyel barýndýran helal gýda meselesini gündemde tutmayý sürdüreceðine iþaret eden Erdoðan, "Kazan Zirvesi'nin, ülkemizin bu alandaki gayretlerine olumlu katký saðlayacaðýna inanýyorum." deðerlendirmesinde bulundu.