Cumhurbaþkaný Erdoðan: 6-8 Ekim olaylarý protesto deðil terör kalkýþmasýdýr
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Beþtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 26. Dönem Adli Yargý ve 16. Dönem Ýdari Yargý Kura Töreni'ne katýldý.

Konuþmasýna, bugün komþu ve kardeþ ülke Ýran'dan üzüntü verici bir haber aldýklarýný ifade ederek baþlayan Erdoðan, Ýran Ýslam Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin helikopter kazasýnda vefat ettiklerini öðrendiklerini belirtti.

Merhum Reisi'ye ve kazada hayatýný kaybeden Ýran Dýþiþleri Bakaný ile diðer yetkililere Allah'tan rahmet niyaz eden Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu elim kazadan duyduðumuz derin teessürü burada öncelikle ifade etmek istiyorum. Þahsým, ülkem ve milletim adýna Ýran halkýna baþsaðlýðý diliyorum. Kaza haberini aldýktan sonra süratle Ýran makamlarýyla irtibata geçerek tüm imkanlarýmýzla arama, kurtarma çalýþmalarýna katký vermeye hazýr olduðumuzu ilan ettik. Akýncý insansýz hava aracýmýz ile gece görüþ kabiliyeti olan Cougar tipi helikopteri bölgeye sevk ettik. Arama kurtarma ekiplerimiz de Ýranlý kardeþlerimize yardýmcý olmak üzere bölgeye intikal etmek suretiyle hemen yola çýktýlar. Helikopterin enkazýnýn tespiti yapýldýktan ve vefat edenlerin naaþlarýna ulaþýldýktan sonra ekiplerimiz geri döndü."

- "BÖLGEMÝZÝN HUZURU ÝÇÝN VERDÝÐÝ SAMÝMÝ ÇABALARA BÝZZAT ÞAHÝTLÝK ETTÝM"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, merhum Reis'yi 24 Ocak'ta, Ankara'da resmi ziyaret kapsamýnda misafir ettiðini, bunun dýþýnda farklý vesilelerle de bir araya geldiklerini anýmsattý.

Gerek ikili iliþkiler, gerekse bölgeyi ilgilendiren konularda Reisi ile çok yakýn diyalog içinde olduklarýný hatýrlatan Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Görevde bulunduðu sürede Ýran halkýnýn ve bölgemizin huzuru için verdiði samimi çabalara bizzat þahitlik ettim. Ayný þekilde Ýran Dýþiþleri Bakaný merhum Hüseyin Emir Abdullahiyan'ýn Türkiye ile iliþkileri döneminde baþarýlý bir diplomat olduðunu gördük. Kendilerini þükranla ve hürmetle yad ediyoruz. Ýranlý kardeþlerimizin bu süreci kadim ve güçlü devlet geleneklerine uygun þekilde suhuletle yöneteceklerine yürekten inanýyorum. Türkiye olarak biz de her zaman olduðu gibi bu zor günlerinde dost ve kardeþ Ýran halkýnýn yanýnda olacaðýz. Bir kez daha Ýran Ýslam Cumhuriyeti'nin dini lideri Sayýn Ali Hamaney baþta olmak üzere dost Ýran halkýna, hükümetine, merhumlarýn acýlý ailelerine en derin taziyelerimi iletiyorum."

- "GENÇ KARDEÞLERÝMÝZÝN ADALET SANCAÐINI YÜCELTECEKLERÝNE ÝNANIYORUM"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bugün 26. dönem yanýnda, farklý dönem adli ve idari yargýlarýnýn bir kýsmýnýn kurasýný çekeceklerini ifade etti.

Kura töreni ile 1044 hakim ve cumhuriyet savcýsýný, ülkenin dört bir yanýndaki görev yerlerine yolcu edeceklerini vurgulayan Erdoðan, þunlarý paylaþtý:

"Kendilerine yeni görev yerlerinde baþarýlar diliyorum. Hakim ve savcýlarýmýzdan 81 vilayetiyle, 85 milyon vatandaþýyla bu ülkeyi çok sevmelerini, bu devlete en güzel þekilde hizmet etmelerini istiyorum. Hepsi birbirinden baþarýlý, gayretli ve donanýmlý bu genç kardeþlerimizin, inþallah gittikleri yerlerde adalet sancaðýný yücelteceklerine inanýyorum. Biz de 21 yýldýr olduðu gibi ülkeye ve millete karþý mesuliyetlerini hakkýyla ifa etmeye çalýþan herkese destek vereceðiz. Bugünkü kura töreniyle, hakim, savcý sayýmýzý 25 bine yaklaþtýrmýþ oluyoruz. Kaliteli insan kaynaðý, kamu ve özel sektör fark etmeksizin hayatýn her alanýnda sistemin baþarýsýnýn temel unsurudur. Adalet sisteminin kusursuz iþlemesinin de öncelikli þartý, nitelikli yetiþmiþ ve yeterli personeldir. Bu anlayýþla, adalet hizmetlerinin standardýný yükseltme yolunda bugüne dek attýðýmýz adýmlarýn en baþýnda personel sayýmýzýn arttýrýlmasý vardýr."

Ýktidara geldiklerinde 9 bin 349 olan hakim, savcý sayýsýný 2,5 kattan fazla arttýrmak suretiyle mahkemelerin yükünü hafiflettiklerini belirten Erdoðan, "Yardýmcý personel sayýmýz 26 bin 274'ten 96 bin 650'ye, ceza infaz kurumlarýndaki görevli sayýsý ise 25 bin 407'den 83 bine çýktý. Adalet teþkilatýmýzýn personel sayýsý, 2002 yýlýnda göreve geldiðimizde 61 bin iken bugün bu rakam 204 bini buldu. Personelin yaný sýra mahkeme sayýsý, bina, teknoloji ve diðer alanlarda da adalet camiamýza güçlü destek verdik. Yani merdiven altý sistemden bugünkü fiziki koþullara ulaþtýk. Mahkeme sayýsý adli yargýda yüzde 99, idari yargýda yüzde 51 oranýnda arttý." diye konuþtu.

- "GÜVEN VEREN VE ERÝÞÝLEBÝLÝR BÝR ADALET HEDEFÝ..."

Erdoðan, mahkeme kararlarýndaki hatalarý en aza indirme ve temyizdeki yýðýlmayý önlemek amacýyla istinaf mahkemelerini kurduklarýný dile getirdi.

Bölge adliye mahkemelerini 15 yerde, bölge idare mahkemelerini 9 yerde faaliyete geçirdiklerini anýmsatan Erdoðan, þöyle devam etti:

"Adalet kurumlarýnýn modern ve fonksiyonel mekanlara sahip olmasýna hassasiyet gösterdik. Ýnþa ettiðimiz 284 adalet hizmet binasýyla hakimlerimize, savcýlarýmýza, avukatlarýmýza yakýþýr modern çalýþma imkanlarý sunduk. Bina ve kadro haricinde, hayata geçirdiðimiz kanuni düzenlemelerle hukuk devletini güçlendirdik, yargýnýn tarafsýz ve baðýmsýz hareket edebilmesinin yasal ve anayasal altyapýsýný oluþturduk. Hukuk sistemimize sirayet etmiþ, adaletin tecellisi önünde engel teþkil eden vesayet araçlarýný tek tek ortadan kaldýrdýk. Yargýda çift baþlýlýða son verilmesinden bireysel baþvuru hakkýna, hedef süreden elektronik devlet uygulamalarýna, adli týptan bilirkiþiliðe, lekelenmeme hakkýndan arabuluculuk müessesesine, tutukluluk þartlarýndan ifade özgürlüðünün geniþletilmesine, hasýlý çok geniþ bir yelpazede adalete eriþimi kolaylaþtýran, adalet sisteminin iþleyiþini hýzlandýran, tarihi reformlara imza attýk. Güven veren ve eriþilebilir bir adalet hedefiyle bu alandaki çalýþmalarýmýza hýz kesmeden devam edeceðiz."

Erdoðan, medeniyetin temel direðinin adalet olduðunu söyledi.

Yusuf Has Hacib'in, Kutadgu Bilig'de, "Bir memleketin baðý ve kilidi iki þeyden ibarettir, biri ihtiyatlýlýk, biri kanun. Bunlar esastýr" dediðini aktaran Erdoðan, "Anadolu'nun manevi mimarlarýndan mütefekkir ve mürþit Hazreti Mevlana Hazretleri de ayný þekilde adalet mefhumuna büyük önem vermiþtir. Mesnevi'nin özünü adalet, hukuk ve zulüm kavramlarý oluþturur desek hatalý bir genelleme yapmýþ olmayýz." diye konuþtu.

Hazreti Mevlana'nýn, adaleti "Adalet her þeyi yerli yerine koymak demektir. Ayakkabý ayaðýndýr, külah da baþa aittir. Her þey yerinde güzeldir. Ormanda fakat zincire vurulmuþ bir aslan, kum üstünde çýrpýnan bir balýk, mahmur bir halde ötemeyen bülbül tabii özelliklerini kaybetmiþtir" þeklinde tarif ettiðini anlatan Erdoðan, Necip Fazýl Kýsakürek'in de "Adalet, hakký yerine koymaktýr" diyerek ayný hakikati ifade ettiðini dile getirdi.

Fikir ve gönül dünyasýnýn önderlerinin sözlerine, eserlerine ve tavsiyelerine bakýldýðýnda, adaletin genellikle bu minvalde tanýmlandýðýnýn görüldüðüne dikkati çeken Erdoðan, þöyle devam etti:

"Maðdur ve masum ile zalim ve mücrimi, olmasý gereken yerlere koymanýn adý adalettir. Halkýmýzýn tabiriyle 'adalet suçlunun hapiste, masumun dýþarýda olmasýdýr'. Suçun cezasýz kalmadýðý duygusunu toplumda yerleþtirdiðimiz ölçüde adaleti tesis etmiþ yani hakký yerine koymuþ oluruz. Ýnsanlar arasýnda cezasýzlýk algýsýnýn yaygýnlaþmasý ise adalete güveni sarsacak, toplumsal barýþý dinamitleyecektir. Bu bakýmdan güvenilir ve seri bir þekilde tecelli eden adalet, millet olarak birliðimizin, beraberliðimizin, huzurumuzun güvencesidir. Þunu çok net ifade etmek isterim, her mahkeme kararý sonrasýnda 'hak yerini buldu' anlayýþý ne kadar güçlenirse, toplum da kendini o derece emniyette hisseder. Özellikle bizim gibi yakýn siyasi tarihinde adaletsizliklere tanýk olmuþ bir millet için hakkýn yerini bulmasýnýn önemi tartýþma götürmez. Bu gerçeðe, darbe ve terör davalarý gibi kritik baþlýklara, bir fiil þahitlik ettik. Milli iradeyi güçlendirme mücadelemizde ülkemizdeki darbe geleneðiyle de hesaplaþtýk. Anayasayý deðiþtirerek darbecilerin yargýlanmasýný saðladýk."

- "YURT DIÞINA KAÇAN ALÇAKLARIN DA PEÞÝNÝ ASLA VE ASLA BIRAKMAYACAÐIZ"

Erdoðan, AK Parti iktidarý döneminde, Cumhuriyet tarihinde ilk defa milli iradeye kasteden darbecilerin yargýlandýðýný, geç de olsa hak ettikleri cezalarý aldýklarýný hatýrlattý.

Darbeden 60 sene sonra kurduklarý bir komisyon vasýtasýyla, 27 Mayýs maðdurlarýnýn zararlarýný tazmin ettiklerini anlatan Erdoðan, 12 Eylül ve 28 Þubat'ta demokrasiye darbe yapanlarýn, milletin vicdanýyla birlikte baðýmsýz Türk mahkemeleri tarafýndan da mahkum edildiðini anýmsattý.

Darbe suçunun asla cezasýz kalmayacaðýnýn böylece anlaþýlmýþ olduðunu vurgulayan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ayný durum 15 Temmuz darbe teþebbüsünün elebaþlarý için de geçerlidir. Milletin namuslarýný emanet ettiði silahlarý, o silahlarýn asýl sahiplerine doðrultanlar, ihanetlerinin hesabýný hukuk önünde verdiler. 253 insanýmýzý þehit edenler Allah'ýn izniyle gün yüzü göremeyecekler. Yurt dýþýna kaçan alçaklarýn da peþini asla ve asla býrakmayacaðýz. Son FETÖ'cü hain de yargýya hesap verene kadar enselerinde olacaðýz. Milletin kendilerine vermediði yetkiyi silah gücüyle, fezlekelerle veya diðer kanun dýþý yollarla gasbetmeye yeltenenler, bundan sonra da adaletin pençesinden kurtulamayacaklar.

Vatanýmýzýn bekasýna, devletimizin bütünlüðüne, milletimizin birlik ve dirliðine, milli iradenin egemenliðine, vatandaþlarýmýzýn huzuruna, refahýna ve özgürlüklerine kim kastederse dün olduðu gibi karþýsýnda yine bizi bulacak, yargýmýzý bulacaktýr. Demokrasimize uzanan elleri kýrmaktan çekinmedik, yine çekinmeyeceðiz. Milletin muazzez iradesine kimsenin gölge düþürmesine müsaade etmeyeceðiz. Görevi huzuru saðlamak olanlarýn darbe þartlarýnýn olgunlaþmasýný beklediði ve tereyaðýndan kýl çeker gibi darbe yapmakla övündüðü günler artýk geride kalmýþ, eski Türkiye'de kalmýþtýr. Antidemokratik veya gayrimeþru yollara tevessül edenlerin Türkiye'de varacaðý tek yer mahkeme salonlarýnda hukuka hesap vermek olacaktýr."

- "6-8 EKÝM, 37 ÝNSANIMIZIN VAHÞÝCE ÖLDÜRÜLDÜÐÜ BÝR TERÖR KALKIÞMASIDIR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 6-8 Ekim olaylarýyla ilgili birkaç gün önce açýklanan mahkeme kararlarýný da bu bakýþ açýsýyla deðerlendirdiklerini aktardý. 6-8 Ekim olaylarýnýn asla bir protesto gösterisi olmadýðýný söyleyen Erdoðan, þöyle devam etti:

"37 insanýmýzýn vahþice öldürüldüðü bir terör kalkýþmasýdýr. Suriye'deki geliþmeleri bahane eden bölücü örgüt unsurlarý doðrudan devletimizin bekasýný hedef alan bir isyan giriþiminde bulunmuþtur. Bu isyan giriþiminde 37 insanýmýz, þehir eþkýyalarý tarafýndan katledilmiþtir. Ülkemizin 35 ili, 96 ilçesi ve 131 yerleþim biriminde sokaklar, dükkanlar, okullar ateþe verilmiþ, masumlarýn kaný akýtýlmýþtýr. Bölücü canilerin katlettiði insanlar arasýnda ihtiyaç sahiplerine kurban eti daðýtan 16 yaþýndaki Yasin Börü ve arkadaþlarý da vardýr. 6-8 Ekim olaylarýný kýþkýrtanlar, yönlendirenler, azmettirenler milletimize böyle bir acýyý yaþatanlar bellidir. Hukuk elbette bunlardan hesap sormak zorundadýr. 'Siyasi dava' denilerek terör kalkýþmasýnýn aklanmaya çalýþýlmasý her þeyden önce hukuka ve demokrasiye hakarettir. 6-8 Ekim olaylarýný kimse mazur ve meþru gösteremez. Mahkeme kararýyla ilgili haddi aþan yorumlarý tasvip etmiyoruz. Karar, kayýplarýnýn acýsýyla son 10 yýldýr Kerbela'ya dönmüþ yüreklere su serpmiþ, adaletin tecellisine olan inancý yeniden güçlendirmiþtir. Ýsyan giriþiminden 10 yýl sonra geç de olsa hakkýn yerini bulduðunu görüyor, bundan da maðdurlar ve demokrasimiz adýna memnuniyet duyuyoruz. Sokaklarý kan gölüne çevirerek, bu ülkede siyaset yapýlmayacaðýný artýk herkesin anlamasýný ümit ediyoruz."

- "YARGIYA GÜVENÝN PEKÝÞTÝRÝLMESÝYLE MÜMKÜN"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, hukuk devleti ilkesinin yaþatýlabilmesi için yargýnýn her türlü taassuptan, hizipleþmeden azade tutulmasýnýn þart olduðunu vurgulayarak, "Siyasi ve ideolojik kamplaþmalarýn adalet sisteminde yol açtýðý tahribatlarý, özellikle tecrübelerimizle çok iyi biliyoruz. Bunlarýn tekrarýna izin vermeyeceðiz. Yargýmýzýn tarafsýzlýðýný ve baðýmsýzlýðýný korumasý ilk ve öncelikli þarttýr. Þunu bir kere daha kabul etmemiz lazým. Adalete güveni ne kadar saðlam tesis edersek ekonomi ve demokraside o derece hýzlý mesafe alýrýz." dedi.

Türkiye Yüzyýlý'na giden yolun, diðer alanlarla birlikte adaletin iþleyiþindeki eksikliklerin giderilmesi olduðunun farkýnda olduklarýný belirten Erdoðan, ülkenin aydýnlýk yarýnlara ulaþmasýnýn, ancak adalet sisteminin kusursuz iþleyiþi, hukukun eksiksiz tecellisi, yargýya güvenin pekiþtirilmesiyle mümkün olacaðýna iþaret etti. Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Bu hususta da yaþanan ve yaþanacak sýkýntýlarýn bizi yavaþlatacaðýný, hedeflerimiz ile aramýza gireceðini asla göz ardý etmiyoruz. Adalet ve hukuk alanýndaki reform iradesinin güçlü olmasýný bu bakýmdan kritik önemde görüyoruz." diye konuþtu.

Erdoðan, adalet sisteminin þeffaflaþtýrýlmasý, hesap verebilirliðin artýrýlmasý, yargý baðýmsýzlýðýnýn ve tarafsýzlýðýnýn tahkim edilmesi için bundan sonra da yeni adýmlar atmayý sürdüreceklerini kaydederek, siyaset kurumunun bütün paydaþlarýný, bu doðrultuda yürütülen çabalara destek olmaya çaðýrdý.

Mesleðe kabul edilen ve kura töreniyle görev yerleri belli olacak hakim ve savcýlara baþarýlar dileyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Buradaki her bir genç arkadaþýmýn meslek hayatý boyunca üzerindeki cübbenin, vatandaþýn adalete ve hukuk devletine olan itimadýný temsil ettiðinin þuuruyla hareket edeceðine yürekten inanýyorum. Ülkemize ve milletimize yapacaðýnýz hizmetlerden dolayý þimdiden sizlere teþekkür ediyorum." sözlerini sarf etti.

- NOTLAR

Konuþmalarýn ardýndan Cumhurbaþkaný Erdoðan ve beraberindekiler, butona basarak 1044 hakim ve savcýnýn atama kuralarýný baþlattý.

Törene, Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi Baþkaný Kadir Özkaya, Yargýtay Baþkaný Ömer Kerkez ve Sayýþtay Baþkaný Metin Yener de katýldý.