Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan dünyaya Gazze mesajý: Derhal ve kalýcý ateþkesin saðlanmasý çaðrýsýnda bulunuyorum
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Brezilya'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamýnda "Sosyal Kapsayýcýlýk ile Açlýk ve Yoksullukla Mücadele" oturumunda konuþtu.

Her 10 kiþiden birinin açlýkla mücadele ettiði dünyada Birleþmiþ Milletler Genel Kurulunda 9 yýl önce kabul edilen "2030 Sürdürülebilir Kalkýnma Hedeflerine" ulaþma yolundaki gayretlerin henüz beklenen neticeleri veremediðini belirten Erdoðan, Türkiye'nin, dünyanýn neresinde bir ihtiyaç sahibi varsa imkanlarý dahilinde yardýma koþmayý görev bilen bir geleneðin temsilcisi olduðunu hatýrlattý.

Dünyanýn gözü bu zirvede! Baþkan Erdoðan liderlere Gazze'yi anlatacak

"Komþusu açken tok yatmamayý" kendisine þiar edinen milletin, 2015'ten bu yana milli gelirinin yaklaþýk yüzde 1'ini insani yardýmlara ayýrarak "dünyanýn en hamiyetperver ülkeleri" arasýnda yer aldýðýný ifade eden Erdoðan, Brezilya Dönem Baþkanlýðý'nýn "Açlýk ve Yoksulluða Karþý Küresel Ýttifak" kurma seferberliðini, sadece stratejik bir giriþim deðil, ahlaki bir sorumluluk olarak da gördüklerini dile getirdi.

"DERHAL VE KALICI ATEÞKESÝN SAÐLANMASI ÇAÐRISINDA BULUNUYORUM"

Erdoðan, bugün bir yandan bu küresel ittifaký kurarken, diðer yandan da Gazze baþta olmak üzere Orta Doðu, Afrika ve Asya'daki çatýþmalarda hayatlarý altüst olan sivillerin kaderleriyle baþ baþa býrakýlmamasý gerektiðinin altýný çizerek, þunlarý kaydetti:

"Özellikle Gazze'de kýtlýk riski uluslararasý sýnýflandýrmalara göre 'felaket' düzeyine ulaþmýþtýr. Gazze nüfusunun yüzde 96'sý, diðer bir ifadeyle 2 milyondan fazla insan saðlýklý gýda ve suya eriþemiyor. Artan saldýrýlar ve yaklaþan kýþ mevsimiyle, Gazze halkýnýn þartlarý günden güne kötüleþiyor. Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardýmda bulunduk, Lübnan'a yardýmlarýmýz ise 1300 tonu aþtý. Gazze'de yaþanan insani felaket karþýsýnda bir kez daha derhal ve kalýcý ateþkesin saðlanmasý çaðrýsýnda bulunuyorum."

Emine Erdoðan'dan 'G20 Liderler Zirvesi' paylaþýmý

"'SIFIR ATIK PROJESÝ' KÜRESEL DÜZEYDE BÝR HAREKET HALÝNE GELDÝ"

Sosyal devlet vasfýnýn bir gereði olarak yoksullukla mücadelede ve sosyal güvenlik aðýný geliþtirmede önemli adýmlar attýklarýný anýmsatan Erdoðan, "Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn" anlayýþýyla sosyal güvenlik sistemini baþtan sona yeniden dönüþtürüp, yoksul kesimi büyük ölçüde koruma altýna aldýklarýný söyledi.

Erdoðan, Türkiye'nin dünyanýn en kuþatýcý ve kapsayýcý sosyal güvenlik sistemlerinden birine sahip olduðunu vurgulayarak, "Farklý sosyal destek programlarýmýzla ihtiyaç sahibi vatandaþlarýmýza sahip çýkýyoruz. Hedefimiz, tek bir yoksul insanýmýzýn kalmamasýdýr. Bunu saðlayana kadar çalýþmalarýmýzý devam ettireceðiz." açýklamasýnda bulundu.

Ayrýca çeþitli gýda güvenliði giriþimlerinde aktif rol oynamayý insani dýþ politikanýn önemli bir unsuru olarak gördüklerini dile getiren Erdoðan, "Karadeniz Tahýl Koridoru Giriþimi"nin küresel gýda fiyatlarýnýn hýzla artmasýný önlediðini, kýtlýk riskini azaltmaya katkýda bulunduðunu ifade etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 2015 G20 Dönem Baþkanlýðý sýrasýnda geliþtirip onaya sunduklarý "G20 Gýda Güvenliði ve Sürdürülebilir Gýda Sistemleri Eylem Planý"nýn, birçok hükümete çalýþmalarýnda rehberlik ettiðine iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Çevre kirliliðini önlemek ve tasarruf kültürünü yaymak amacýyla baþlattýðýmýz 'Sýfýr Atýk Projesi' ise kýsa sürede küresel düzeyde bir hareket haline geldi. 30 Mart günü Birleþmiþ Milletler tarafýndan Uluslararasý Sýfýr Atýk Günü ilan edildi. Açlýk ve Yoksulluða Karþý Küresel Ýttifaký'ný, gýda israfýnýn azaltýlmasýný ve sýfýr atýk giriþimini öncelikleri arasýna dahil etmesi gerektiðine inanýyorum. Sözlerime son verirken, her çocuðun, her gencin ve her yaþlýnýn yeterli ve saðlýklý gýdaya eriþebildiði bir dünya için Türkiye'nin iþbirliðine her zaman hazýr olduðunu vurgulamak istiyorum."