Cumhurbaþkaný Erdoðan: Ýsrail'in uyguladýðý devlet terörünün karþýsýnda durmak hepimiz için vicdani bir zorunluluktur
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Arnavutluk'un baþkenti Tiran'da Türkiye'nin desteðiyle Balkanlar'ýn en büyük camisi olarak inþa edilen Namazgah Camisi'nin açýlýþýnda konuþtu.

Bu önemli açýlýþ töreni dolayýsýyla Arnavutluk'ta bulunmaktan duyduðu mutluluðu dile getiren Erdoðan, kendilerini aþkla baðrýna basan Arnavutluk'a teþekkür etti.

Çok büyük bir bahtiyarlýk yaþadýðýný ifade eden Erdoðan, 2015 yýlýnda temelini attýklarý Balkanlar'ýn en büyük camisi Namazgah Camisi'nin tüm Müslümanlar için hayýrlý olmasýný diledi.

Erdoðan, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ve Diyanet Vakfýnýn katkýlarýyla inþa edilen Namazgah Camisi'ne saðladýklarý destek için Arnavutluk Baþbakaný Edi Rama baþta olmak üzere emeði geçen herkese þükranlarýný sundu.

Balkan coðrafyasýnýn bu en büyük camisinin ayný zamanda 6 asrý aþan ortak tarih ve kardeþliðin en yeni niþanesi olarak hafýzalardaki yerini alacaðýna iþaret eden Erdoðan, Tiran Namazgah Camisi'nin gelenekten geleceðe uzanan, kadim ile teknolojiyi bütünleþtiren, bugünün inþaat teknolojisiyle Balkanlar'da hakim olan klasik Osmanlý mimarisini buluþturan bir yapý olarak tasarlandýðýný ifade etti.

Yaklaþýk 10 dönümlük arazi üzerine inþa edilen camide, açýk alanlarla birlikte ayný anda 8 bin kiþinin ibadet edebileceðini belirten Erdoðan, ibadet alanýnýn yaný sýra konferans salonu, derslikler, Kur'an kursu, sergi salonu, kütüphane, engelli ve yaþlý asansörü, çalýþma odalarý ve kültür merkeziyle camiyi bir külliye anlayýþýyla inþa ettiklerini söyledi.

Erdoðan, cami alanýnda bulunan Balkan Kültürleri Birlikte Yaþam Müzesi ile de Arnavutluk'un zengin kültür mirasýný yansýtmayý hedeflediklerini dile getirerek, "Namazgah Camii'nin aramýzdaki dostluðun, kardeþliðin, dayanýþmanýn sembolü olacaðýndan þüphe duymuyorum." dedi.

"ARNAVUTLUK'UN YANINDAYIZ"

Görenleri hayran býrakan, iç huzuru veren, manevi dünyayý dýþ dünya ile bütünleþtiren bu muhteþem eserde emeði geçen herkesi tebrik eden Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Þunu özellikle vurgulamak isterim, sýký kardeþlik hukukuyla baðlý olduðumuz Arnavutluk ile kültürel ve sosyal iliþkilerimizin daha da derinleþtirilmesi önceliðimizdir. Ýki millet birbirlerini her vesileyle desteklemiþ, derdine ve sevincine ortak olmuþtur. Ülkelerimizdeki deprem felaketlerinde Türk ve Arnavut halklarýnýn gösterdiði dayanýþma uluslararasý camiaya örnek teþkil etmiþtir. Fier ilinde inþa ettiðimiz Türkiye Arnavutluk Dostluk Hastanesi ve Laç'ta yaptýðýmýz deprem konutlarý bu dayanýþmamýzýn en somut eseridir. Ýnþallah bundan sonra da devletimizle, kurumlarýmýzla, sivil toplum kuruluþlarýmýzla Arnavutluk'un yanýnda yer almaya devam edeceðiz."

Ýslam düþüncesinde hayatýn kalbinde, þehrin merkezinde, medeniyetin temelinde camilerin olduðuna iþaret eden Erdoðan, camilerin kardeþlik, yardýmlaþma ve dayanýþma gibi toplumu yücelten deðerlerin yaþatýldýðý, mekan birliðini ruh birliðine dönüþtüren mabetler olduðunu ifade etti.

"HEP BÝRLÝKTE GAYRET GÖSTERMELÝYÝZ"

Erdoðan, camilerin sadece ibadet mekanlarý olmadýðýný belirterek þöyle devam etti:

"Ezanlarýyla bütün insanlýðý tevhide, kulluða ve Allah'a çaðýran, kubbesiyle müminleri birleþtiren, mihrabýyla yüzleri ve gönülleri yüce Rabbimize döndüren hakikat merkezleridir. Yüce dinimiz biz Müslümanlara camiler inþa etmeyi ve camilerimize sahip çýkmayý bir görev olarak yüklüyor. Bugün camiler inþa ettiðimiz gibi bu camilerin temsil ettiði deðerleri yaþamak ve yaþatmak için de hep birlikte gayret göstermeliyiz.

Barýþ dini Ýslam'ýn yüce deðerlerinden kopmamalý, kutsal dinimizi þahsi emelleri için istismar eden çýkar gruplarýna meydaný boþ býrakmamalýyýz. Bu vesileyle genç, yaþlý bütün kardeþlerimizi bu mabedi bir huzur mekanýna dönüþtürmeye, camilerimizin temsil ettiði deðerleri yaþatmaya davet ediyorum. Davetimize icabet eden tüm kardeþlerime teþekkür ediyorum."

ÝSRAÝL'ÝN SALDIRILARINA TEPKÝ

Gazze'de ve iþgal edilmiþ Filistin topraklarýnda Ýsrail'in uyguladýðý soykýrýmýn bir yýlý geride býraktýðýný hatýrlatan Erdoðan, 50 bin masum Filistinli'nin þehit edildiðini, 100 bini aþkýn kiþinin yaralandýðýný söyledi.

Erdoðan, camiler, kiliseler, hastaneler, okullar, üniversiteler ve pazar yerlerinin bombalandýðýný, Ýsrail yönetiminin Filistin'de çocuk, kadýn, genç, yaþlý demeden saldýrýlarýna devam ettiðini kaydetti.

Ýsrail yönetiminin katliam politikasýný Lübnan'a taþýdýðýna iþaret eden Erdoðan, "Ýsrail'in uyguladýðý devlet terörünün karþýsýnda durmak hepimiz için vicdani bir zorunluluktur. Netanyahu yönetimi son olarak Lübnan'a da saldýrmak suretiyle bölgede barýþ saðlanmasý gibi bir niyeti olmadýðýný tekrar göstermiþtir. Bu kutsal mekandan bir kez daha Müslümanlar baþta olmak üzere vicdan sahibi tüm dünyaya, Ýsrail saldýrganlýðýna karþý ortak tavýr almalarý çaðrýsýnda bulunuyorum." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Namazgah Cami'sinde edilecek dualarýn, yapýlacak ibadetlerin Hak katýnda kabul olmasýný niyaz etti.

ERDOÐAN'IN ARACINA KARANFÝLLER ATILDI

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn camiye geliþinde arabasýna karanfiller atýldý. Türk ve Arnavutluk bayraklarý asýlan Tiran Namazgah Camisi'nin açýlýþýndan önce Tiran Müftüsü ve Tiran Namazgah Camisi Ýmamý Gazment Bilal Teqja ile Büyük Çamlýca Camii Müezzini Enes Özsoy, Kur'an-ý Kerim tilavetinde bulundu.

Diyanet Ýþleri Baþkaný Ali Erbaþ'ýn okuduðu duanýn ardýndan Cumhurbaþkaný Erdoðan, Arnavutluk Baþbakaný Rama ve beraberindeki protokol üyeleri kurdele keserek açýlýþý gerçekleþtirdi.

Erdoðan ve Rama ile beraberindekiler daha sonra Tiran Namazgah Camisi'ne girerek incelemede bulundu. Cumhurbaþkaný Erdoðan, cami çýkýþýnda ellerinde Türk bayraklarý olan ve kendisine sevgi gösterisinde bulunan halký selamladý.

Törende, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Gençlik ve Spor Bakaný Osman Aþkýn Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, Milli Ýstihbarat Teþkilatý Baþkaný Ýbrahim Kalýn, Cumhurbaþkaný Dýþ Politika ve Güvenlik Baþdanýþmaný Akif Çaðatay Kýlýç, Diyanet Ýþleri Baþkaný Ali Erbaþ, Savunma Sanayii Baþkaný Haluk Görgün, Yükseköðretim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Erol Özvar, Türk Ýþbirliði ve Koordinasyon Ajansý Baþkaný Serkan Kayalar ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý Baþkaný Okay Memiþ de hazýr bulundu.

4 anlaþmaya imza atýldý!

Ýmzalar atýldý: Türkiye ile Arnavutluk arasýnda iletiþim ve medya iþbirliði

Emine Erdoðan, Arnavutluk Cumhurbaþkaný'nýn eþi Armanda Begaj ile görüþtü

Cumhurbaþkaný Erdoðan Arnavutluk'tan ayrýldý