Cumhurbaþkaný Erdoðan Ýstanbul için tarihi kentsel dönüþüm planýný açýkladý! Vatandaþa büyük destek
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Ýstanbul Lütfi Kýrdar Uluslararasý Kongre ve Sergi Sarayý'nda düzenlenen "Yüzyýlýn Dönüþümü Ýstanbul Programý"ndaki konuþmasýna "Dün Irak'ýn kuzeyinde bölücü hainler tarafýndan gerçekleþtirilen saldýrýlarda þehit olan kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine, yakýnlarýna ve milletimize baþ saðlýðý diliyorum." sözleriyle baþladý.

Yaralý Mehmetçiklere de Allah'tan acil þifalar temenni eden Erdoðan, "Þehitlerimizin ruhu þad, mekanlarýn cennet, makamlarý ali olsun." dedi.

Erdoðan, "Mehmetçiklerimizin kaný yerde kalmamýþ, bölücü alçaklardan döktükleri kanýn hesabý misliyle sorulmuþtur ve sorulmaktadýr. Pençe Harekatý bölgesiyle Suriye'nin kuzeyinde þimdiye kadar 12 terörist etkisiz hale getirilmiþtir. Terörü kaynaðýnda kurutma, bu stratejimizi uygulamayý son terörist de bertaraf edilene kadar kararlýlýkla sürdüreceðiz." diye konuþtu.

Türkiye'nin ne pahasýna olursa olsun Irak'ýn veya Suriye'nin kuzeyinde bir terör yapýlanmasýna müsaade etmeyeceðini vurgulayan Erdoðan, emperyalistlere taþeronluk yapan, kiralýk katil sürüleriyle mücadelelerinden de kesinlikle geri adým atmayacaklarýný vurguladý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, hem eli kanlý canilerin hem de bölücü örgüte destek verenlerin bölgenin geleceðinde teröre yer olmadýðýný er ya da geç anlayacaklarýný belirterek, "Sýnýrlarýmýz içinde ve dýþýnda teröristlere nefes aldýrmayan tüm güvenlik güçlerimize yüce Allah'tan muvaffakiyetler niyaz ediyorum. Rabbim kahraman askerlerimizi muzaffer eylesin diyorum." ifadelerini kullandý.

"KREDÝLERÝN ÖDENMESÝ EVLER TAMAMLANDIKTAN SONRA BAÞLAYACAK"

Yüzyýlýn Dönüþümü Ýstanbul Programý buluþmasýna vesile olan herkese teþekkür eden Erdoðan, bugün Ýstanbul'u depreme hazýrlama noktasýnda tarihi nitelikte adýmlarý eþ zamanlý olarak atmanýn gururunu yaþadýklarýný dile getirdi.

Erdoðan, nisan ayýnda þehrin en acil ihtiyaçlarýnda olan kentsel dönüþümle ilgili özgün bir projeyi kamuoyu ile paylaþtýklarýný hatýrlatarak, þunlarý dile getirdi:

"Kentsel dönüþümde Yarýsý Bizden' adýný verdiðimiz kampanyamýza Ýstanbullu kardeþlerimiz çok yoðun teveccüh gösterdi. Kampanyaya bugüne kadar 1 milyon 233 bin baðýmsýz bölüm için baþvuru yapýldý. Yarýsý Bizden kampanyasýyla toplamda 350 bin konutun dönüþümünü gerçekleþtirmeyi hedefliyoruz. Kampanyamýz kapsamýnda her baðýmsýz bölüm için toplamda 1,5 milyon liralýk destek vereceðiz. Bunun 100 bin lirasý kira desteði olmak üzere 800 yüz bin lirasý hibe, 700 bin lirasý çok uygun þartlarda kredi þeklinde verilecektir. Kredilerin ödenmesi evler tamamlandýktan sonra baþlayacak ve ilk yýlý faizsiz olarak tahsil edilecektir."

"YÜZDE 100 ANLAÞMAYA VARAN BAÐIMSIZ BÖLÜM SAYISI 71 BÝNÝ AÞTI"

Kalan yýllarda kredi maliyet oranýnýn da TEFE'nin yarýsý kadar olacaðýný aktaran Erdoðan, "Vatandaþýmýz alacaðý bu 1,5 milyon liralýk destekle inþallah evini yapacak, yeni yuvasýnda güvenli, huzurlu, mutlu bir þekilde oturacaktýr." þeklinde konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, kampanyaya baþvurup yüzde 100 anlaþmaya varan baðýmsýz bölüm sayýsýnýn 71 bini aþtýðýný kaydederek, "Yine baþvuru yapýp yüzde 50 ve üzerinde mutabakat oluþan baðýmsýz bölüm sayýsý ise 158 bine ulaþtý. Bu insanlarýmýz da aralarýndaki pürüzleri giderip, anlaþma saðlayabilirse kampanyadan faydalanma imkanýna kavuþacaklardýr." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan konuþmasýnda, Marmara Kentsel Dönüþüm Hizmet Ofisine canlý baðlantý yaparak 100 binadaki 500 kiþiyle ilk sözleþmelerini imzalayacaklarýný söyledi.

Böylelikle toplamda 350 bin konutu dönüþtürmeyi amaçlayan "Yarýsý Bizden Kampanyasý"ný "bismillah" diyerek fiilen baþlatmýþ olacaklarýný belirten Erdoðan, kampanyanýn Ýstanbul'a ve Ýstanbullulara þimdiden hayýrlý, uðurlu olmasýný diledi.

Erdoðan, bugün atacaklarý bir diðer kritik adýmýn "Ýstanbul Kentsel Dönüþüm Yýkým Programý"nýn baþlatýlmasý olduðunu ifade ederek, þöyle konuþtu:

"Þehrimizdeki kentsel dönüþüm çalýþmalarý kapsamýnda toplam 17 yapýda yer alan 261 baðýmsýz bölümün yýkýmýný gerçekleþtireceðiz. Bugün ayrýca, Baðcýlar'da 371, Gaziosmanpaþa'da 1096, Tuzla'da 3 farklý noktada 1570 olmak üzere toplam, 3 bin 37 konutun temellerini atýyoruz. Dolayýsýyla bugünkü programýmýzda imza, yýkým ve yapým dahil tüm aþamalarýyla Ýstanbul'da 'Yüzyýlýn Dönüþümü" projemize start veriyoruz. Bu projelerde emeði geçen tüm bakanlarýmýzý ve ilgili kurumlarýmýzý canýgönülden tebrik ediyorum."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, buradan özellikle yüzde 50 oranlarýnda anlaþma saðlamýþ vatandaþlarý, henüz "evet" dememiþ komþularýný da ikna etmek suretiyle bir an evvel "Yarýsý Bizden Kampanyasý"nda yer almaya davet ettiðini söyledi.

- "DEPREME KARÞI HAZIRLIK YAPMAK BÝZÝM ÝÇÝN TERCÝHTEN ÖTE ZORUNLULUKTUR"

Erdoðan, 6 Þubat'ta yaþanan Kahramanmaraþ merkezli þiddetli sarsýntýlarýn, millet olarak kendilerine deprem gerçeðini tekrar hatýrlattýðýný belirterek, "50 binden fazla canýmýzý topraða verdiðimiz, 11 ilimizdeki 14 milyon insanýmýzý doðrudan etkileyen, böylesine büyük bir afetten sonra artýk hiçbir þeyin eskisi gibi olmasý düþünülemez." ifadelerini kulandý.

Devlet ve vatandaþ olarak deprem konusunu önceliklerin en baþýna almalarý gerektiðine iþaret eden Erdoðan, "Yakýn zamanda Marmara Bölgesi'nde meydana gelen depremler, çalýþmalarýmýzý daha da hýzlandýrmamýz gerektiðini gösteriyor." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bir hususa özellikle dikkati çekmek istediðini belirterek, þunlarý söyledi:

"Depreme karþý hazýrlýk yapmak bizim için tercihten öte zorunluluktur. Çünkü coðrafi olarak biz depremle burun buruna yaþayan bir ülkeyiz. Ülkemiz topraklarýnýn yüzde 66'sý, nüfusumuzun ise yüzde 71'i deprem açýsýndan riskli alanlarda yer alýyor. Son bir asýrda 6 ve üzeri büyüklükte 230'dan fazla depreme maruz kaldýk. Bu depremlerde 130 bini aþkýn kardeþimiz vefat etti. Sadece insani açýdan deðil, ekonomik açýdan da çok aðýr bedeller ödedik. 17 Aðustos Marmara depreminin ekonomimiz üzerindeki menfi etkilerini yýllarca hissettik. Son olarak 6 Þubat depremlerinin Türk ekonomisine maliyeti 104 milyar dolardan fazladýr. Her deprem sonrasýnda madden ve manen toparlanmak için yýllarýmýzý harcadýk."

Bunlarýn depremin mali yükü olduðunu vurgulayan Erdoðan, "Toprak altýnda yitirdiklerimizin kalbimizde açtýðý yaralarsa muhtemelen hiç kapanmayacaktýr. Yarým kalan umutlar, enkaza dönen evlerin hafýzalarda býraktýðý tortular özellikle depremzedelerimizin yüreðini yakmaya devam edecek." ifadelerini kullandý.

- "BU TOPRAKLARDA YAÞAMAYA DEVAM EDECEKSEK, DEPREM RÝSKÝNÝ BÝR AN OLSUN AKLIMIZDAN ÇIKARAMAYIZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, hal böyleyken hiç kimsenin depremi hafife alma, deprem gerçeðine gözlerini kapama gibi bir lüksünün olamayacaðýný vurgulayarak, "Bu topraklarda yaþamaya devam edeceksek, ki biz buna inanýyoruz, böyle deprem riskini bir an olsun aklýmýzdan çýkaramayýz. Bunu unutmak demek, Allah korusun 17 Aðustos ve 6 Þubat benzeri felaketlerle yeniden karþýlaþmak demektir." dedi.

Teþhisi doðru koymanýn tedavinin yarýsý, sorunla yüzleþmenin ve kabullenmenin de çözümün ilk adýmý olduðunu belirten Erdoðan, "Dolayýsýyla depremle mücadeleyi önce zihinlerde baþlatmamýz gerekiyor. 'Deprem deðil, çürük, saðlýksýz, dayanýksýz bina öldürür' ilkesini tamamen özümsemeden hiçbir yere varamayýz." diye konuþtu.

Erdoðan, tartýþmasýz bir þekilde Türkiye'nin birincil meselesinin yapý stokunun süratle yenilenmesi olduðunu belirterek, "Bu sebeple baþta Ýstanbul olmak üzere 81 vilayetimize yapacaðýmýz en büyük iyiliðin kentsel dönüþüm hamleleri olduðuna inanýyoruz. Ayný þekilde bu çabalarý dinamitleyenler de ülkeye ve millete ihanet ediyor demektir. Bunu sadece biz deðil esas rakamlar söylüyor." dedi.

- "KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALIÞMALARI ÝÇÝN 480 MÝLYAR LÝRALIK KAYNAK HARCADIK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, vatandaþlara fikir vermesi için bazý istatistikleri paylaþmak arzusunda olduðunu belirterek, þöyle devam etti:

"Türkiye genelinde 31 milyon konut ve 5 milyon ticari alandan oluþan 36 milyon baðýmsýz bölüm bulunuyor. Bunlarýn 6 milyonu þu anda risk altýnda. 2 milyonunun ise acilen dönüþmesi lazým. Bu gerçeklerin ýþýðýnda göreve geldiðimiz andan itibaren bu meseleye özel önem ve öncelik verdik. 2012 yýlýnda tarihimizde ilk defa kentsel dönüþüm yasasýný çýkardýk. Toplam 2 milyon 200 bin baðýmsýz bölümün dönüþümünü tamamladýk. Kentsel dönüþüm çalýþmalarý için 480 milyar liralýk kaynak harcadýk. 400 bin baðýmsýz bölümün dönüþümü halen devam ediyor. TOKÝ baþkanlýðýmýz vasýtasýyla 1 milyon 300 binden fazla konut ürettik. Milyonlarca vatandaþýmýzý gecekondu denilen saðlýksýz yapýlardan kurtararak modern, güvenilir, dayanýklý yuvalarýna kavuþturduk."

Yalnýzca kentsel dönüþüm ve sosyal konut projeleriyle 13 milyonu aþkýn insanýn hayatýna dokunduklarýný ifade eden Erdoðan, "Bilhassa 6 Þubat depremlerinde TOKÝ'nin depreme karþý mücadelede ne kadar hayati, ne kadar kritik bir rol oynadýðý ortaya çýkmýþtýr. Yýllardýr CHP zihniyetinin acýmasýzca eleþtirdiði TOKÝ binalarýmýz, tekniði ve inþaatýyla deprem imtihanýný alnýnýn akýyla vermiþtir." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýnda, TOKÝ tarafýndan yapýlan binalarda hiçbir sýkýntý ve can kaybý yaþanmadýðýný söyledi.

"Muhalefete ve medyadaki kalemþörlerine raðmen TOKÝ'mize böyle bir misyon yükleyerek milyonlarca konut ürettiðimiz için bugün hamdediyoruz." diyen Erdoðan, bundan sonra da TOKÝ'nin lokomotifliðinde, Türkiye'nin konut stokunu yenilemeye devam edeceklerini vurguladý.

Kentsel dönüþüm ihtiyacýnýn had safhada olduðu illerin baþýnda Ýstanbul'un geldiðini kaydeden Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Ýstanbul'da 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alandan oluþan toplam 7,5 milyon baðýmsýz bölüm yer alýyor. Bunlarýn 600 bini süratle dönüþtürülmek zorunda. Þehrimizde 2012 yýlýndan itibaren 800 bin baðýmsýz bölümün dönüþümünü gerçekleþtirdik. 170 bin 941 baðýmsýz bölümün dönüþümü ise devam etmektedir. Ýstanbul genelinde yürütülen kentsel dönüþüm çalýþmalarý için toplamda 128 milyar lira tutarýnda kaynak kullandýk. Hedefimiz, 5 yýl içerisinde Ýstanbul'da 600 bini acilen olmak üzere toplam 1,5 milyon riskli baðýmsýz bölümü dönüþtürmektir."

Erdoðan, bu amaçla alanýnda uzman isimlerin görüþünü de alarak kapsamlý yol haritasý hazýrladýklarýný belirterek, bu yol haritasýnýn ana baþlýklarýndan birini mevzuatta yapýlmasý gereken düzenlemelerin teþkil ettiðini söyledi.

- "DÜZENLEMENÝN YEGANE AMACI KEYFÝ SEBEPLERLE TIKANAN KENTSEL DÖNÜÞÜM SÜRECÝNÝ ÇABUKLAÞTIRMAK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, kýsa süre önce yürürlüðe giren Kentsel Dönüþüm Kanunu'yla, hýzlý dönüþüm için gereken hukuki zemini oluþturduklarýný dile getirerek, "Yasayla ilgili muhalefetin gündeme getirdiði iddialar tamamen safsatadýr. Tamamen bühtandan ibarettir. CHP ve ayný zihniyete sahip çevreler, her zaman olduðu gibi iþ yapmanýn deðil yine takoz koymanýn, hizmeti engellemenin peþindeler çünkü kanunla ne vatandaþýn evine el konulmasý ne insanýmýzýn mülkiyet hakkýnýn ihlal edilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu deðildir." diye konuþtu.

Düzenlemenin yegane amacýnýn, keyfi sebeplerle týkanan kentsel dönüþüm sürecini çabuklaþtýrmak, bu meseleye süratle çözüm bulmak olduðunu vurgulayan Erdoðan, þöyle devam etti:

"Buradan bir kez daha vatandaþlarýmýzý muhalefetin ve marjinal örgütlerin yalanlarýna itibar etmemeye çaðýrýyorum. Ülkenin ve milletin hayrýna olan her iþe saldýrmaktan baþka hiçbir vasýflarý olmayan bu çapsýzlarýn kentsel dönüþüm meselesini rantsal dönüþüm yalanýyla sabote etmesine kesinlikle izin veremeyiz. Kendileri lüks binalarda yaþarken benim Ýstanbullu kardeþime dayanýksýz, çürük, çirkin yapýlarý reva görenlere eyvallah edemeyiz. Onlar istemese de Ýstanbul'la birlikte diðer þehirlerimizin kentsel dönüþüm sürecini baþarýyla tamamlayacaðýz."

- "ÝLÝMÝZ GENELÝNDE 100 BÝN SOSYAL KONUT ÝNÞA EDECEÐÝZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, yol haritasýnýn bir diðer baþlýðýnýn da þehirdeki rezerv alanlar olduðuna dikkati çekerek, "Ýstanbul'da belirlenen rezerv alanlara 400 bin konut inþa ederek dönüþüm çalýþmalarýný hýzlandýracaðýz. Bugün ilk sözleþmelerini imzaladýðýmýz 'Yarýsý Bizden Kampanyasý'yla 350 bin konutun dönüþümünü saðlayacaðýz." dedi.

Bunlara ilaveten il genelinde 100 bin sosyal konut inþa edeceklerini anlatan Erdoðan, "Kentsel dönüþüm seferberliðimiz sayesinde elbette vatandaþlarýmýzýn da desteðiyle inþallah þehrimizin çehresini tamamen deðiþtireceðiz. Zihninde soru iþaretleri, kalbinde tereddüt olan her bir kardeþimizi güvenli, modern, estetik ve yaþanabilir evlere mutlaka kavuþturacaðýz." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Yunus Emre'nin "Ol imaret eylemez, sen viran olmayýnca" mýsrasýný hatýrlatarak, þöyle konuþtu:

"Yani sen viran olmazsan, sen çabalamazsan, sen koþturmazsan ortaya ne imar çýkar ne imaret çýkar ne de eser çýkar. Asýl mesele dert sahibi olmak. Bir dava, ideal, ülkü peþinde koþmaktýr. Bir derdi olmayan, bir meselesi, bir davasý olmayanlarýn çözüm peþinde, eser peþinde, hizmet ve yatýrým peþinde koþmasý zaten beklenemez. Bizi parti, ittifak ve hükümet olarak rakiplerimizden ayýran temel vasfýmýz, ülkeye ve millete hizmet aþkýyla viran olmamýzdýr. Hangi görüþten, kökenden, gelir grubundan olursa olsun milletimizin derdi bizim derdimiz, bizim meselemizdir."

Sadece kendilerine oy verenlerin deðil 85 milyonun tamamýnýn sorumluluðunu yüreklerinde hissettiklerini dile getiren Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Aziz milletimizin teveccühüyle geldiðimiz tüm makamlarý siyasi sýçrama tahtasý olarak deðil ülkemize hizmet etme vasýtasý olarak gördük. 40 yýlý aþan siyasi hayatýmýzýn hiçbir safhasýnda þov peþinde koþmadýk, millete karþý görevlerimizi en güzel þekilde ifa etmeye çalýþtýk. Ýnsanýmýzýn da bizim bu gayretlerimizi görmüþ olmasý, iþte bizi 20 yýldýr bu makamda tutmasýný saðlamýþtýr. Benim milletim bizim çabalarýmýzý takdir etti, samimiyetimize inandý, bize ve hükümetimize güvendi, itimat etti. Bu güvenin bir neticesi olarak son 21 yýlda girdiðimiz 17 seçimin hepsinde milletimiz bizden desteðini, duasýný asla esirgemedi. Þimdi ne kaldý? Þurada 3,5 ay kaldý, 3,5 ay gece gündüz mütevazý olarak kapý kapý dolaþmak suretiyle ana kademe, kadýn kollarý, gençlik kollarý olarak yol yürümeye var mýyýz? Yeniden Ýstanbul diyor muyuz?"

- "31 MART'TA ÝSTANBUL'UN FETRET DEVRÝNÝ KAPATACAÐIZ"

"Milletimizin tüm kesimleriyle aramýzda kurulan bu gönül baðýný siyasetteki en büyük sermayemiz olarak görüyoruz." diyen Erdoðan, ileriki dönemde karþýlýklý güvene dayanan bu iliþkiyi daha da güçlendireceklerini söyledi.

Erdoðan, "Baþkalarý gibi meydanlarda bol keseden atýp tutup göreve gelince bunlarý unutanlardan, verdiði sözlerin üzerine beton dökenlerden olmayacaðýz." dedi.

Yerel yönetimle merkezi hükümet arasýndaki vizyon, ufuk, ideal ve inanç birlikteliðinin önemini herkesin çok iyi bildiðini anlatan Erdoðan, þunlarý dile getirdi:

"Vatandaþa hizmet etmek yerine farklý hayallere kapýlan, fýrsat buldukça belediyeye uðrayan, zihni ve kalbi sürekli baþka yerlerde olan idarecilerin þehirlerini çok kýsa sürede nasýl geriye götürdüklerini 2019 yýlýnda el deðiþtiren belediyelerde çok acý bir þekilde hep beraber tecrübe ettik. Özellikle Fatih'in emaneti bu güzel þehrin son 5 yýlýnýn temel atmama törenleriyle, 'Engelleniyoruz' yalanlarýyla nasýl heba edildiðinin, nasýl boþa harcandýðýnýn hepimiz þahidiyiz. Bunun için 31 Mart seçimleri çok önemli. Ýstanbul'un hizmet ve eser hasretinin dinmesi için 31 Mart, kritik bir eþik. Ýnþallah 31 Mart'ta Ýstanbul'un fetret devrini kapatacak, irtifa kaybýna son verecek, hak ettiði hizmetlerle yeniden buluþmasýný saðlayacaðýz."

- "'YENÝDEN ÝSTANBUL' HEDEFÝYLE HEP BERABER YOLA REVAN OLACAÐIZ"

Erdoðan, "Ýstanbul'a kendini vakfedecek, Ýstanbul'dan baþka hiçbir þeyi gözü görmeyecek, Ýstanbul'u payidar etmekten baþka bir hedefi olmayacak, Ýstanbul'u emanet bilip ona layýkýyla sahip çýkacak, tüm kalbiyle bu þehri sevecek, bu þehrin insanlarýný kucaklayacak, hasýlý Fatih'in yadigarý olan aziz Ýstanbul'a þehreminiliði yapmayý en büyük þeref payesi bilecek adayýmýzý yakýnda açýklayacaðýz." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasý sýrasýnda "Beyoðlu burada, reisinin yanýnda" diye slogan atan katýlýmcýlara, "Gençler, ben de buradayým." þeklinde cevap verdi.

"Yeniden Ýstanbul" hedefiyle hep beraber yola revan olacaklarýný kaydeden Erdoðan, "Hiçbir insanýmýzý ötekileþtirmeden, kimseye hor, hoyrat davranmadan, kimseyi ayýrmadan, ayrýmcýlýk yapmadan milletimizin tüm fertlerini birleþtirmek, bütünleþtirmek, kardeþlik hukukunu yüceltmek için sabýrla, tevazuyla ve kararlýlýkla 31 Mart akþamýna kadar çalýþacaðýz." diye konuþtu.

Erdoðan, "Yüzyýlýn Dönüþümü Ýstanbul" programýnýn hayýrlý olmasýný diledi.

- YIKIM, TEMEL ATMA VE SÖZLEÞME ÝMZA TÖRENÝ YAPILAN 3 NOKTAYLA CANLI BAÐLANTI KURULDU

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn konuþmasýnýn ardýndan kentsel dönüþüm programý kapsamýnda Pendik'te yýkým çalýþmalarý baþlatýlacak 261 konutluk sitenin bulunduðu nokta ile Baðcýlar'daki Asburçaklar Sitesi'nin temel atma töreni ve Çamlýca Spor Okulu'ndaki Kentsel Dönüþümde Yarýsý Bizden Kampanyasý'na katýlan 500 hak sahibiyle sözleþme imza törenine canlý baðlantý gerçekleþtirildi.

Ýlk olarak Pendik'e canlý baðlantý yapan Erdoðan'ýn, "Oradaki 261 konutla ilgili yýkýmý baþlatýyoruz. Zumlayalým ve çalýþmayý baþlatalým. Hayýrlý olsun." ifadelerinin ardýndan iþ makinesiyle sitenin yýkýmýna baþlandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, daha sonra Baðcýlar'da yapýmýna baþlanacak Asburçaklar Sitesi Kentsel Dönüþüm Projesi'nin temel atma törenine canlý baðlantýyla katýldý.

Törenin yapýldýðý noktadaki yetkilileri takdim eden Erdoðan'ýn "Butonlar önümüzde. Butonlara basmak suretiyle burada da yine 3 bin 37 konutun temel atma törenini yapýyoruz. Ya Allah, Bismillah." demesinin ardýndan alandaki yetkililerin butona basmasýyla projenin temeli için ilk beton döküldü.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn son canlý yayýn noktasý, Kentsel Dönüþümde Yarýsý Bizden Kampanyasý kapsamýnda 100 binayý temsilen 500 hak sahibiyle sözleþme imza töreninin yapýldýðý Üsküdar'daki Çamlýca Spor Okulu Salonu oldu. Erdoðan'ýn "Ýmzalara geçebiliriz. Hayýrlý olsun." sözlerinin ardýndan salondaki hak sahipleri sözleþme metinlerini imzaladý.

Ýmza töreninin ardýndan Erdoðan ile görüþme yapan, Pendik'te yýkýmý gerçekleþtirilen sitenin hak sahiplerinden Muharrrem Bey, "Sayýn Cumhurbaþkan'ým, çok teþekkür ediyoruz. Bu tarihi günü bize yaþattýðýnýz için Allah emeði geçen herkesten razý olsun. Allah inþallah tamamýna erdirir. Herkes hak ettiði yuvasýna kavuþur. Kucak dolusu sevgiler, saygýlar sunuyorum." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, bunun üzerine "Sað olun, var olun. Hayýrlý olsun." þeklinde karþýlýk verdi.

Programa Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki, Gençlik ve Spor Bakaný Osman Aþkýn Bak, eski Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný ve AK Parti Ýstanbul Milletvekili Murat Kurum, AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Osman Nuri Kabaktepe, AK Parti genel baþkan yardýmcýlarý, milletvekilleri, belediye baþkanlarý ve partililer katýldý.

Törende ayrýca, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnca hazýrlanan "Tema" filmi izlettirildi.