Erdoðan, Beþtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kültür ve Turizm Bakanlýðý Özel Ödülleri ve Yaþayan Ýnsan Hazineleri Ödül Töreni"ne katýldý.
Burada konuþan Erdoðan, Türkiye'nin ve gönül coðrafyasýnýn farklý köþelerinde sanatlarýný icra eden, kültür ve medeniyet mirasýný yarýnlara taþýyan tüm sanatçýlara, ustalara teþekkür etti.
Modern kültür endüstrisinin tüm araçlarýyla milletin ve farklý toplumlarýn kültürel birikimine saldýrdýðý bir dönemin yaþandýðýna dikkati çeken Erdoðan, bugünlerde sanatçýlarýn kültür mirasýný ve medeniyet deðerlerini yaþatmak adýna verdiði mücadeleyi son derece kýymetli bulduðunu söyledi.
Türkiye'nin her ilinde, ilçesinde yaþayan insan hazinesi vasfýna haiz, nice insanýn, deðerin bulunduðunu belirten Erdoðan, þunlarý kaydetti:
"Bu insanlarýmýz, becerileriyle, ortaya koyduklarý ürünlerle ülkemize ve dünyaya eþsiz eserler kazandýrýyorlar. Her fýrsatta hatýrlatýyorum, aslýnda gönülle yapýlan, alýn teriyle üretilen, emekle, sabýrla ve göz nuruyla iþlenen her þey sanattýr, sanat eseridir. Asli deðerlerimize, mirasýmýza sahip çýkan, onu yaþatmak, yeni kuþaklara aktarmak için ömür harcayan insanlarýmýzýn her biri de esasen yaþayan birer hazinedir. Baþlattýðýmýz çalýþma neticesinde 2008-2022 yýllarý arasýnda toplam 67 miras taþýyýcýmýzý 'yaþayan insan hazinesi' ilan ettik. Bu kýymetli isimlerin 15'i þaheser niteliðindeki eserlerini bizlere miras býrakarak ebediyete irtihal etti. Kültürümüzü yaþatan, yeniden yorumlayan ve geniþ kitlelere ulaþtýran bu ustalarýmýzý bugün bir kez daha rahmetle yad ediyorum."
Erdoðan, 2024 yýlýnda çeþitli alanlarda baþarýlý eserler vücuda getiren 25 yeni usta ve sanatçýyý "yaþayan insan hazinelerine" dahil ettiklerini dile getirerek, ödül alanlarýn isimlerini tek tek saydý.
Bu kiþilere minnettar olduklarýný ifade eden Erdoðan, "Gösterdiðiniz üstün gayretler, ortaya koyduðunuz eserler için sizlere ülkem ve milletin adýna teþekkür ediyor, Rabbimden muvaffakiyetler diliyorum." dedi.
"UNUTULMAYA YÜZ TUTMUÞ DEÐERLERÝMÝZ AÞK ÝLE AYAKTA TUTULUYOR"
Þeyh Sadi Þirazi'nin Bostan ve Gülistan isimli eserinde hikmet ehli bir zatýn çocuklarýna "Caným yavrularým, hüner öðrenin. Dünya malýna, altýna, gümüþe, makam ve mansýba itimat etmeyin. Zira hüner, suyu kesilmez bir çeþmedir. Ebedi bir devlettir. Hünerli kimse nereye gitse þerefiyle, izzetiyle gider ve meclisin baþ köþesine oturur." nasihatinin yer aldýðýný aktaran Erdoðan, þunlarý kaydetti:
"Evet, dilimizde ustalýk, maharet, marifet, beceriklilik anlamýnda kullandýðýmýz hüner kelimesinin bir anlamý da sanattýr. Milletimiz manevi ihtiyaçlarý karþýlayan eserlerin ustalarýna sanatkar, maddi ihtiyaçlarý karþýlayan eserlerin ustalarýna ise zanaatkar demeyi tercih etmiþtir. Sanat da zanaat gibi insanlýk tarihi kadar derin bir maziye sahiptir. Millet olarak biz de sanatýn birçok dalýnda tarihin en iddialý eserlerini vücuda getirmek suretiyle asýrlar içinde Türk sanatýný inþa ettik. Bizim sanat tarzýmýz, týpký hayat tarzýmýz gibi, inanç ve düþünce tarzýmýz gibi millet olmamýzý saðlayan temel unsurlardan biridir. Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki hattatlarýn kalemleriyle, nakkaþlarýn fýrçalarýyla, ustalarýn çekiçleriyle, ozanlarýn mýzraplarýyla yaptýklarý dokunuþlar tam bin yýldýr bu topraklara milletimizin mührünü, ruhunu, deðerlerini nakþediyor."
"RABBÝM SAYILARINI ARTIRSIN"
Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Bir sanat hakkýnda fikir sahibi olmak için o sanatý var eden ve maharetle iþleyen milleti tanýmanýz icap eder" dendiðini belirterek, "Bakýnýz hat, tezhib, ebru, talika, minyatür, sedefkarlýk, çömlekçilik, çinicilik, dokumacýlýk, kispet, kaval, tulum, baðlama ustalýðý gibi onlarca sanat, iletiþim teknolojilerinin yön verdiði bir çaðda hala yaþýyor, hala nesilden nesile aktarýlmaya devam ediyor. Bundan ne kadar memnuniyet duysak azdýr. Bunun sýrrýnýn da þu olduðuna inanýyorum Allah vergisi maharetlere sahip nice sanatçý üstadýmýz görüyor ki unutulmaya yüz tutmuþ olan deðerlerimizi aþk ile ayakta tutuyor." ifadelerini kullandý.
Erdoðan, aþký, "kiþinin sevdiðinde yok olmasý" þeklinde nitelendirerek, "Öyle bugünkü gibi aþk deðil, kiþinin sevdiðinde yok olmasý... Gerçek aþk bu. Yüreklerindeki aþký, ellerindeki maharetle birleþtiren bu sanatkarlarýmýzýn Rabbim sayýlarýný artýrsýn, bize yokluklarýný göstermesin." dedi.
Erdoðan ayrýca, "K-Pop'u çok iyi bilen, Cem Karaca'ya, Barýþ Manço'ya, Neþet Ertaþ'a, Kayahan'a ve daha nice bu topraklarýn sesi soluðu olan sanat yýldýzýmýza aþina olmayan gençlerimizi gördükçe endiþeleniyoruz, üzülüyoruz kendimizi sorguluyoruz. Sadece yurtdýþýnda deðil, Anadolu'da da saklý bulunan bu kültürel mirasýn gün yüzüne çýkarýlmasý için canla baþla çalýþýyoruz. Kuþaktan kuþaða aktararak bugünlere getirdiðimiz nice geleneksel kültür unsurunun ziyan edildiðini, tarihin tozlu raflarýna kaldýrýldýðýný görmek bizleri ziyadesiyle yaralýyor. Sizler kültürel bakýmdan geçmiþin hatalarýyla birlikte çok yönlü bir kuþatma altýnda olduðumuz bu günlerde kültür mirasýmýzýn devam etmesi, yaþatýlmasý noktasýnda çok hayati roller üstlenmektesiniz. Nasýl bir aðaç kökleriyle yaþarsa iþte biz de millet olarak köklerimize sýký sýkýya tutunmaya çalýþýyor, deðerlerimizle baðlarýmýzý saðlam tutuyoruz. Sadece yurtdýþýnda deðil, Anadolu'da da saklý bulunan bu kültürel mirasýn gün yüzüne çýkarýlmasý için canla baþla çalýþýyoruz" dedi.
Erdoðan, her þeyin çok hýzlý tüketildiði bir çaðda yaþandýðýna dikkati çekerek, teknoloji devrimiyle insanýn hayata, çevreye, dünyaya ve sanata yönelik yaklaþýmlarýnda köklü deðiþimler gerçekleþtiðini belirtti.
Dijitalleþmenin ekonomiden finansa, kültürden haberleþmeye kadar her alaný kuþattýðýný vurgulayan Erdoðan, "Yapay zekanýn hangi iþleri yapabildiðini, neleri baþarabildiðini, kimi zaman heyecanla kimi zaman da endiþeyle takip ediyoruz. Ýletiþim ve ulaþým imkanlarýnýn ilerlemesinin sonuçlarýndan biri dijital teknokültürdür. Bu yaygýnlaþýyor. Bu kültürün ayýrýcý özelliði ise trend denilen tek tipleþmedir. Tüketime dayalý neoliberal sistem, yerel zenginliði, bu çeþitliliði, müktesebatý ya yok saymakta ya da ticari meta haline getirerek içini boþaltmaktadýr." diye konuþtu.
Küreselleþmeyle kültürel bir yozlaþmanýn da dünyayý etkisi altýna aldýðýný dile getiren Erdoðan, kuþaktan kuþaða aktarýlarak bugünlere getirilen nice geleneksel kültür unsurunun ziyan edilmesini ve tarihin tozlu raflarýna kaldýrýldýðýný görmenin kendilerini ziyadesiyle yaraladýðýný bildirdi.
"Zenginliðe, çok sesliliðe, farklý geleneklere sahip çýkmak, ayný zamanda maziden atiye köprü kurmak demektir." ifadesini kullanan Erdoðan, þöyle devam etti:
"Ýster para ister çýkar ister ideoloji adýna yapýlsýn. Tek tipleþmenin varacaðý yer kültürel çoraklaþmadýr, çölleþmedir. Biz bir dönem bunun acýsýný çekmiþ, faturasýný ödemiþ bir ülkeyiz. Milletine tepeden bakan, kendi deðerlerinden, kültüründen adeta tiksinen, Batý'dan çok Batýcý zihniyetin, Türkiye'nin kültür hayatýnda açtýðý yaralar halen kapanmadý. Kültürel inkar politikalarýnýn en büyük zararý maalesef zihinlerde oldu. Bugün Avrupa'nýn, Amerika'nýn, Uzak Doðu ülkelerinin müzik listelerini ezbere bilen, sanatçýlarýný tanýyan ama kendi tarihinden birkaç bestekarýn, aþýðýn söz ve saz üstadýnýn ismini bilmeyen insanlarýmýzý gördükçe belli bir döneme damgasýný vuran inkar politikalarýnýn yol açtýðý tahribatý, evet, çok daha net görebiliyoruz. K-Pop'u çok iyi bilen ama Cem Karaca'ya, Barýþ Manço'ya, Neþet Ertaþ'a, Kayahan'a daha nice bu topraklarýn sesi, soluðu olan sanat yýldýzýmýza aþina olmayan gençlerimizi gördükçe elbette endiþeleniyoruz, üzülüyoruz, kendimizi sorguluyoruz çünkü bizler hemen her alanda insanlýk tarihine mührünü vurmuþ, zengin kültür varlýðýna sahip bir milletiz."
"TARÝHÝMÝZÝN EN YOÐUN ÇALIÞMALARINA ÝMZA ATTIK"
Cumhurbaþkaný Erdoðan, vatanýn her köþesinde çeþitli medeniyetlerin izlerini taþýyan þaheserlerin, sanat ürünlerinin bugün de görenleri kendine hayran býraktýðýna iþaret etti.
Türkiye'nin mimari eserleriyle, musiki gelenekleriyle, el iþi sanatlarýyla, edebi ve kültürel ürünleriyle yalnýzca mücavir coðrafyasýnda deðil, dünyada parmakla gösterilen bir konumda ve haklý bir þöhrete sahip olduðunu dile getiren Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Son 100-150 yýlda maruz kaldýklarý talana, yýkýma ve kültürel soykýrýma raðmen ecdat yadigarý eserler, Balkanlar'dan Afrika'ya Kafkaslar'dan Orta Doðu'ya kadar gönül coðrafyamýzýn dört bir köþesini aydýnlatýyor. Daha burada saymaya kalksak saatler alacak nice kültür varlýðý ve eserle mücehhez bir ülkeyiz. Tek eksimiz, uzun yýllar boyunca elimizin altýndaki bu eþsiz hazinenin kadri kýymetini yeterince bilemedik. Hükümetlerimiz döneminde attýðýmýz adýmlarla bu ihmalkarlýða son verdik. Eserlerimizin korunmasýný, muhafaza altýna alýnmasýný, restore edilerek tüm insanlýðýn istifadesine sunulmasýný, kültür ve medeniyetimizin omuzlarýmýza yüklediði sorumluluklardan biri olarak gördük.
Ecdadýn mamur ettiði þehirlerdeki mimari eserlerimizi ve kültür mirasýmýzý yaþatmak adýna önemli faaliyetler gerçekleþtiriyoruz. Vakýflar Genel Müdürlüðü, TÝKA, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdýþý Türkler Baþkanlýðý gibi kurumlarýmýzýn çalýþmalarýyla kültür mirasýmýzý koruyoruz. Sadece yurt dýþýnda deðil Anadolu'da da saklý bulunan bu kültürel mirasýn gün yüzüne çýkarýlmasý için canla baþla çalýþýyoruz. Bilhassa arkeoloji alanýnda tarihimizin en yoðun çalýþmalarýna imza attýk."
"12 BÝN TARÝHÝ ESERÝMÝZÝ AÝT OLDUÐU TOPRAKLARLA BULUÞTURDUK"
Kazý faaliyetleriyle 60 yýlda tamamlanabilecek arkeoloji çalýþmalarýný 4 yýla sýðdýrdýklarýný anlatan Erdoðan, yurt dýþýna kaçýrýlan binlerce tarihi eserin yerlerini tespit edip bu eserleri tekrar ülkeye getirmek için gerekli çalýþmalarý hýzla baþlattýklarýný söyledi.
Erdoðan, þunlarý kaydetti:
"Böylece toplam 12 bin tarihi eserimizi ait olduðu bu topraklarla, milletimizle buluþturduk. Bundan sonra da bize ait olaný korumaya, çalýnaný bulup getirmeye, yurt dýþýndaki müþterek kültür varlýðýmýzý ihya etmeye devam edeceðiz. Nasýl bir aðaç kökleriyle yaþarsa iþte biz de millet olarak köklerimize sýký sýkýya tutunmaya çalýþýyor, deðerlerimizle baðýmýzý saðlam tutuyoruz. Sizler, kültürel bakýmdan geçmiþin hatalarýyla birlikte küresel olarak da çok yönlü bir kuþatma altýnda olduðumuz bu günlerde kültür mirasýmýzýn devam etmesi, yaþatýlmasý noktasýnda çok hayati roller üstlenmektesiniz. Aþkla, tutkuyla, yüksek bir sorumluluk bilinciyle icra ettiðinize inandýðým sanat faaliyetlerinizle sizler, tüm kalbimle ifade etmek isterim ki bizim milli kültürümüzü yeþerten hayat pýnarlarýmýzsýnýz. Rabbim ortaya koyduðunuz tüm eserleri kalýcý, müessir ve bereketli kýlsýn. Gelecek nesillere daha güçlü ve daha zengin bir kültür hazinesi býrakmayý bizlere nasip eylesin diyorum."
Ödül tevdi edilecek kurum ve sanatçýlarý canýgönülden tebrik eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, hayatýný kaybeden usta ve sanatçýlara rahmet, hayatta olanlara saðlýklý, hayýrlý ve bereketli bir ömür diledi.
Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesine teþriflerinden dolayý sanatçýlara teþekkür etti.
25 YAÞAYAN ÝNSAN HAZÝNESÝ VE 3 SANAT KURUMU ÖDÜL ALDI
Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmanýn ardýndan "Kültür ve Turizm Bakanlýðý Özel Ödülleri ile Yaþayan Ýnsan Hazineleri Ödülleri" sahiplerine verdi.
Törende, hat sanatçýsý Mehmet Özçay, minyatür, tezhip ve kat'ý sanatçýsý Dürdane Ünver, nakkaþ Nilgün Gencer, sedefkar, altýn-gümüþ kakma sanatçýsý Mehmet Zeki Kuþoðlu, tulum icracýsý Remzi Bekar, ipek hereke halý dokuma ustasý Nuray Kývanç, çömlek ustasý Ahmet Taþhomcu, metal iþçiliði ile geleneksel kapý süsleme ustasý Hüseyin Þahin Özdemir, baston ustasý Cumali Birol, talika ustasý Özcan Abacý, buldan bezi dokuma ustasý Selahattin Kaçanoðlu, geleneksel týð ve þiþ örme ustasý Asime Koþal, sim sýrma iþleme ustasý Nur Dikilitaþ, kutnu dokuma ustasý Abdülkadir Mekki, tespih yapým ustasý Bünyamin Korucu, hadim bezi dokuma ustasý Müjgan Akdemir, ahþap oyma ustasý Osman Nergiz, geleneksel kapý ve kapý süsleme ustasý Þerif Mehmet Akgün, geleneksel taþ iþlemeciliði ve taþ model eþya yapým ustasý Dursun Köroðlu, Karagöz sanatçýsý Recep Þinasi Çelikkol, keçe sanatçýsý Celalettin Berberoðlu, çini ve seramik sanatçýsý Adil Can Güven, geleneksel müzik ve delbek icracýsý Gülay Diri, mahya ustasý Kahraman Yýldýz, sýcak demir ustasý Yusuf Bayyiðit, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn elinden "Yaþayan Ýnsan Hazineleri Ödülleri"ni aldý.
Hadim bezi dokuma ustasý Müjgan Akdemir, ödülünü alýrken, "Ey Recep Tayyip Erdoðan, 15 Temmuz darbesinde ben çok aðladým, vatan gidiyor diye. O anda seni verdi, Allah bize hediye." ifadelerini kullanarak, þiir okudu.
Tulum icracýsý Remzi Bekar da Cumhurbaþkaný Erdoðan'a tulum hediye etti. Bekar, daha sonra tulum dinletisi sundu.
Kültür ve Turizm Bakanlýðý Özel Ödülleri de Anadolu El Sanatlarýný Yaþatma ve Geliþtirme Derneði (ANELSANDER) adýna Uður Türker, Sadberk Haným Müzesi adýna Hülya Bilgi ve Ýbrahim Alimoðlu Müzik Müzesi adýna müzenin kurucusu Ýbrahim Alimoðlu'na takdim edildi.
Törene, TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy ve davetliler katýldý.