Cumhurbaþkaný Erdoðan: Mavi Vatan'a 'masal' diyenlere aldýrmadan yürüyeceðiz
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Muðla'nýn Marmaris ilçesinde, Aksaz Tersanesi Komutanlýðý Açýlýþ ve Deniz Platformlarý Teslim Töreni'ne katýldý.

Buradaki konuþmasýnda, Tersane Komutanlýðý ile Türk Silahlý Kuvvetleri için kritik öneme haiz PÝRÝREÝS denizaltýnýn hizmete alýnacaðýný bildiren Erdoðan, þunlarý söyledi:

"HIZIRREÝS denizaltýmýza bayrak çekiyor ve seyir testlerini baþlatýyoruz. MURATREÝS denizaltýmýzýn havuz donatým faaliyetlerine baþlýyor, ilaveten iki, üç, dört numaralý akaryakýt gemileri ile 3 bin tonluk denizaltý havuzunu da hizmete veriyoruz. Gemilerimizin ve denizaltýmýzýn inþasýnda emeði geçen her bir kardeþime kalpten teþekkür ediyor, ülkemiz ve Türk Silahlý Kuvvetlerimiz için hayýrlý olmasýný diliyorum."

Deniz kuvvetlerinin harekat kabiliyeti artacak: 'Bir asýr önce, ithal edeceðimiz iki gemiye ihtiyaç duyuyorduk'

Vatanýn bekasý, milletin istiklal ve istikbali uðrunda can veren aziz þehitleri rahmetle yad eden Erdoðan, kahraman gazilere ülke ve millet adýna þükranlarýný sundu.

"BÜTÜN ÝMKANLARIMIZI SEFERBER ETMÝÞ DURUMDAYIZ"

Kahraman ecdadýn emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni yüceltmek ve hak ettiði yerlere getirmek için mücadelelerini aralýksýz sürdürdüklerini vurgulayan Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Üç tarafý denizlerle çevrili, tüm dünyanýn gözü üzerinde olan bir ülkeyiz. Asýrlar boyunca küresel güç mücadelelerine sahne olmuþ bir coðrafyanýn tam merkezinde yer alýyoruz. Bu topraklardaki bin yýllýk mevcudiyetini þehitlerinin mübarek kanlarýna ve fedakarlýklarýna borçlu olan bir milletiz. Topraklarýmýzda huzur içerisinde yaþamak için hem Mavi Vatanýmýzda hem de uzak coðrafyalarda güçlü ve etkin bir donanmaya sahip olmamýz gerektiðinin bilincindeyiz. Bu anlayýþla 2002'den beri 'Güçlü Türkiye, Güçlü Ordu' þiarýyla Türk Silahlý Kuvvetlerini her alanda güçlendirmenin çabasý içindeyiz.

Bugün burada olduðu gibi, Türkiye'nin attýðý adýmlarý dostlarýmýz gýptayla, kardeþlerimiz minnet ve destek duygularýyla, muarýzlarýmýz ise korkuyla takip etmektedir. Ordumuzu güçlendirme hedefimizin bel kemiðini ise donanmamýzýn kapasitesini ve caydýrýcýlýðýný artýrma çalýþmalarýmýz oluþturmaktadýr. Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyacý olan her türlü platform ve sistemin tedariki için bütün imkanlarýmýzý seferber etmiþ durumdayýz. Projesi tamamlanan, yapýmýna baþlanan, modernize edilen veya teslim alýnan her bir gemiyle donanmamýzý hedeflediðimiz seviyeye bir adým daha yaklaþtýrýyoruz."

Türkiye altý ülkeden biri olacak! Tarihi teknoloji tamamen milli silahlarla donatýlacak

"DONANMAMIZIN GÜCÜNE GÜÇ KATACAÐIZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýnýn stratejik unsurlarýnýn baþýnda denizaltýlarýn geldiðini belirterek, þu bilgileri verdi:

"Bugün hizmete giren TCG PÝRÝREÝS, 6 adet havadan baðýmsýz tahrik sistemine sahip denizaltýlarýmýzýn ilkidir. PÝRÝREÝS denizaltýmýzda þimdiye kadar 380'in üzerinde fabrika, liman ve seyir kabul testi baþarýyla icra edildi. Reis sýnýfý denizaltýlarýmýz dünyadaki emsallerine kýyasla çok daha üstün özelliklerle donatýlmaktadýr. PÝRÝREÝS denizaltýmýz uzun süre satha çýkmak zorunda kalmadan harekat icra edebilecektir. Bayrak çekme ve seyir deneyimleri baþlangýcýný gerçekleþtirdiðimiz HIZIRREÝS denizaltýmýzý 2025 yýlýnda, havuz donatým faaliyetlerini baþlattýðýmýz MURATREÝS denizaltýný da 2026 yýlýnda hizmete almayý planlýyoruz. Dördüncü denizaltýmýz AYDINREÝS'in, beþinci denizaltýmýz SEYDÝALÝREÝS'in ve altýncý denizaltýmýz SELMANREÝS'in inþa faaliyetleri süratle devam ediyor. Proje dahilindeki tüm denizaltýlarýmýzý 2029 yýlýna kadar hizmete alarak donanmamýzýn gücüne güç katacaðýz."

"LÝDER ÜLKELER ARASINA GÝRECEÐÝZ"

Yeni tip denizaltý projesinin sözleþmenin ötesinde bir muhteviyata sahip olduðuna dikkati çeken Erdoðan, þöyle devam etti:

"Bu projemiz, Silahlý Kuvvetlerimizin, kamu ve özel sektörümüzün ahenk içerisinde çalýþtýðý teknik personel yetiþtirme, ürün yerlileþtirme ve sanayileþme gibi çok boyutlu hedefleri içeren örnek bir projedir. Biliyorsunuz halihazýrda kendi savaþ gemisini tasarlayan, inþa eden ve idamesini gerçekleþtirebilen sayýlý ülkeler arasýndayýz. Tabii ki bununla yetinmiyoruz. Yaklaþýk 138 yýllýk hayalimiz olan kendi denizaltýmýzý inþa etme hedefimize MÝLDEN Projemizle ulaþmayý ümit ediyoruz. Böylece kendi denizaltýsýný dizayn edip, inþa edebilen dünyadaki lider ülkeler arasýna girmiþ olacaðýz. MÝLDEN Projemizle ilgili çalýþmalarýmýz da kendi mecrasýnda ilerliyor."

Türkiye'nin 'gizli ÝHA'sýný yakýn takibe aldýlar: Çýðýr açacak

PÝRÝREÝS denizaltýsýnýn inþasýnda birçok savunma sanayi firmasýnýn alt yüklenici olarak görev aldýðýný aktaran Erdoðan, "Böylece MÝLDEN için büyük bir birikim elde edilmiþtir. PÝRÝREÝS, kendi güdümlü mermilerimiz Atmaca ve Gezgin'in yaný sýra, kýsa süre önce harp atýþýyla etkisini gördüðümüz gururumuz AKYA torpidomuzu da kullanacaktýr. Milli denizaltýmýzý, milli sistem ve cihazlarla donatýp tamamen milli silahlarla kullanmayý hedefliyoruz." diye konuþtu.

Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduðu imkan ve kabiliyetlere eriþebilmesi için Savunma Sanayii Ýcra Komitesi'nde alýnan kararlarla çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Erdoðan, milli hücum bot, yeni tip mayýn avlama gemisi, Ýstif sýnýfý fýrkateyn, açýk deniz karakol gemisi, yeni tip çýkarma aracý gibi önemli platformlarýn inþasýnýn devam ettiðini söyledi.

"MÝLLÝ HAVA ARAÇLARIMIZLA DENÝZ AÞIRI ETKÝ ALANLARINDAKÝ MENFAATLERÝMÝZ KORUNACAK"

Deniz Kuvvetlerinde çýðýr açacak TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi, milli denizaltý ve milli uçak gemisinin dizayn çalýþmalarýnýn sürdüðünü ifade eden Erdoðan, "Ýstanbul Tersanesi Komutanlýðýnda yakýn zamanda inþasýna baþlanacak TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi ile ülkemizin hava savunmasýný denizden itibaren kademeli olarak saðlayacaðýz. Hava tehdidine karþý TCG Anadolu ve Milli Uçak Gemisi gibi kritik kabiliyetlerimizin korunmasýný temin edeceðiz. Milli Uçak Gemimizde HÜRJET, KIZILELMA, TB3 ve ANKA-3 yerli ve milli hava araçlarýmýz ile deniz aþýrý etki alanlarýndaki hak ve menfaatlerimiz korunacaktýr." diye konuþtu.

"MAVÝ VATAN'DAKÝ HAKLARIMIZ SAVUNULACAK"

Milli gemileri, yerli ve milli imkanlarla geliþtirilen Milli Dikey Atým Lançer Sistemi ile (MÝDLAS) donattýklarýný dile getiren Erdoðan, "Bu sayede Atmaca, Sapan ve Gezgin gibi güdümlü mermilerimizi kendi lançerlerimizden atma kabiliyeti kazanýyoruz. Deniz Kuvvetlerimizin tüm yüzer, dalar, uçar ve karada konuþlu platformlarýný ADVENT Savaþ Yönetim Sistemi ile teçhiz ediyoruz. Tüm bu projelerimizin devreye girmesiyle Deniz Kuvvetlerimiz çok daha üstün kabiliyetlere kavuþacak, Mavi Vatan'daki haklarýmýz daha etkin bir þekilde savunulacaktýr." ifadesini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, sadece deniz platformlarýna sahip olmanýn güçlü bir donanma için yeterli olmadýðýna dikkati çekerek þöyle devam etti:

"Gerçek bir deniz kuvveti demek, bu platformlarý inþa edecek, bakýmýný ve onarýmýný yapabilecek, modernizasyonlarýný gerçekleþtirecek tersanelere de sahip olmayý gerektirir. Þanlý tarihimizde donanmamýzýn en güçlü zamanlarý ayný zamanda güçlü bir tersanecilik kültürüne sahip olduðumuz dönemlerdir. Bugün, bu anlayýþla tersane altyapýmýzý güçlendiren kritik bir adým daha atýyoruz. MÝLGEM, korvet ve fýrkateynlerimizi baðrýndan çýkaran Ýstanbul Tersanesi, REÝS sýnýfý denizaltýlarý inþa eden Gölcük Tersanesi ve Ege'deki Ýzmir Tersanesinden sonra hamdolsun þimdi dördüncü tersanemize kavuþuyoruz."

Açýlýþý yapýlan tersanenin 13 bin metrekaresi kapalý olmak üzere toplam 113 bin metrekare alana sahip olduðunu bildiren Erdoðan, "Bu tersanemiz Ege ile Akdeniz'in kesiþtiði konumda bulunmasý, doðal yapýsýnýn elveriþliliði ve korunaklý bir limana sahip oluþuyla stratejik açýdan fevkalade önemlidir. Aksaz Tersanesi, uhdesinde bulunan 11 fabrika, ambarlar, 7 bin 500 tonluk yüzer havuz, 450 tonluk çekek yeri, 100 tonluk yüzer vinç ile Deniz Kuvvetlerimize önemli onarým ve inþa kabiliyetleri saðlýyor." dedi.

F-35 üzerinden KAAN çýkýþý: Türkiye kulübe giren az sayýda ülkeden biri

"EN GÜZEL ÖRNEK SAVARONA GEMÝMÝZDÝR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, nitelikli mühendislik gücü ve tecrübeli iþçiler sayesinde gemilerin burada istenilen performans ve maliyette inþa edildiðini belirterek þunlarý söyledi:

"Ayrýca yaþanan arýzalara dünyanýn neresinde olursa olsun 7/24 esasýna göre süratle müdahale edebiliyoruz. Buna en güzel örnek, Cumhuriyet'imizin banisi Gazi Mustafa Kemal'in emaneti olan Savarona gemimizdir. Yýllarca kaderine terkedilen, hatta bir dönem kumarhane olarak kullanýlan, ismi utanç verici olaylarla gündeme gelen Savarona gemisini aslýna sadýk kalarak kýsa sürede ve düþük maliyetle baþtan aþaðý yeniledik. Gazi Mustafa Kemal'in, 'bir çocuðun oyuncaðýný beklemesi gibi bekledim' dediði Savarona'yý bakýmsýzlýktan kurtarýp, Cumhuriyet tarihimizin 86 yýlýna þahitlik eden bir eser olarak milletimize kazandýrdýk. Birileri sadece Gazi'nin ismini kullanarak siyasi rant peþinde koþarken, biz, binlerce yýllýk tarihimizin tamamýný bir bütün olarak kucaklýyoruz."

Tersane altyapýsýnýn güçlendirilmesi için çalýþmalarýn devam edeceðini vurgulayan Erdoðan, "Ýleride inþallah Mersin'de de bir tersanemiz olacak. Ýstanbul ve Gölcük Tersanelerimize ilaveten Ege ve Akdeniz kýyýlarýmýzda da Mavi Vatan'ýn muhafýzlarýnýn her türlü bakým, onarýmýný yapabileceðiz." ifadesini kullandý.

"Denizlere hakim olan cihana hakim olur" prensibiyle bu alandaki kapasiteyi sürekli ileriye taþýmayý sürdüreceklerinin altýný çizen Erdoðan, "Nitekim bugün Deniz Kuvvetlerinin muharip unsurlarýna harekat alanýnda lojistik destek saðlayacak, milli tersanelerimizde dizayn ve inþa edilen her biri 200'er tonluk 3 adet yakýt gemisini de hizmete alýyoruz. Bundan sonra Deniz Kuvvetlerimiz ile Sahil Güvenlik Komutanlýklarýmýza baðlý yüzer unsurlar ve dost, müttefik unsurlarýn lojistik ihtiyaçlarýný daha rahat karþýlayabileceðiz." diye konuþtu.

SAVUNMA SANAYÝNÝN HACMÝ 96 MÝLYAR DOLARI AÞTI

Cumhurbaþkaný Erdoðan, savunma sanayinin asla ihmale gelmeyen, duraksamayý kabul etmeyen, sürekli ve yüksek tempolu çalýþmayý gerektiren bir alan olduðuna dikkati çekerek þunlarý ifade etti:

"Þöyle geriye doðru baktýðýmýzda, çok kýsa sürede nasýl büyük mesafeler katettiðimizi hepimiz görebiliyoruz. Son 22 yýlda savunma sanayinde özellikle vakýf ve özel þirketleri, KOBÝ'leri, araþtýrma kuruluþlarý, teknoloji merkezleri, askeri, özel sektör tersaneleriyle adeta bir devrim gerçekleþtirdik. 2002'de ülkemizde 62 olan savunma sanayi projesi sayýmýz 1013'e, 56 olan savunma sanayi firmamýz 2 bin 500'e çýktý. Savunma sanayii projelerinin toplam büyüklüðü 96 milyar dolarý aþtý. Daha önce askeri gemilerimizi yurt dýþýndan hazýr alým veya yabancý tasarýmla, yurt içinde üretim yöntemiyle temin ederken bugün farklý kategorilerde pek çok ürünü tasarlýyor, üretiyor ve ihraç ediyoruz.

Sadece 2023 yýlý baþýndan bu yana MÝLGEM Ýstif Sýnýfý gemilerimizin ilki olan Ýstanbul, çok amaçlý amfibi hücum gemimiz Anadolu, denizde ikmal muharebe destek gemimiz Derya, lojistik destek gemileri Yüzbaþý Güngör Durmuþ ve Üsteðmen Arif Ekmekçi ile ilk insansýz ve otonom deniz aracýmýz Mardin'in kabulleri yapýldý. Gemilerimiz ihtiyaç duyduðu farklý özellikteki radarlarýn geliþtirilmesi, yakýn hava savunma sistemimiz GÖKDENÝZ'in üretiminin tamamlanarak gemilerimize entegrasyonu, helikopter yakalama ve transfer sistemimizin yerli ve milli imkanlarla üretilerek gemilerimize entegrasyonu gibi pek çok faaliyeti ayný anda ve büyük bir kararlýlýkla yürütüyoruz."

"EMÝN ADIMLARLA YÜRÜYECEÐÝZ"

Geçmiþ yýllarda tamamlanan birçok projeye ek olarak 200 deniz platformu ile 40 su üstü ve su altý otonom ve insansýz deniz aracý projesinin halen devam ettiðini belirten Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Hepimiz biliyoruz ki tüm bunlar sadece birer baþlangýçtýr. Türkiye çok daha fazlasýný baþaracak kapasiteye sahiptir. Yaptýklarýmýzý yapacaklarýmýzýn, baþardýklarýmýzý yeni zaferlerin birer müjdecisi olarak görüyoruz. Karþýlaþtýðýmýz nice ambargoya raðmen elde ettiðimiz neticeler inancýn, azmin ve gayretin neleri baþarabileceðini hepimize göstermiþtir. Karada, havada, denizde ve her yerde güçlü bir Türk Silahlý Kuvvetleri için gerekeni yapmaya devam edeceðimizden kimsenin þüphesi olmasýn. Mavi Vatan'a masal diyen bedhahlara aldýrmadan, bizi yolumuzdan çevirmeyi amaçlayan engellere takýlmadan, yýlmadan, yorulmadan, kesinlikle geri adým atmadan Türkiye Yüzyýlý hedeflerimiz doðrultusunda emin adýmlarla yürüyeceðiz."

Temel hedefin güçlü ve tam baðýmsýz bir savunma politikasý, güçlü ve tam baðýmsýz bir savunma sanayisi olduðunu vurgulayan Erdoðan, "Ülkemizin kaynaklarýný en etkin þekilde kullanarak, vakit ve nakit kaybýna mahal vermeden inþallah savunma sanayisindeki hedeflerimize ulaþacaðýz. Rabbim, yolumuzu, bahtýmýzý açýk etsin. Bu düþüncelerle yeni deniz platformlarýnýn ve Aksaz Tersanesinin ülkemize ve Deniz Kuvvetlerimize hayýrlý, uðurlu olmasýný diliyorum." dedi.

Savunma sanayisi alanýnda görev yapanlarý tebrik eden Erdoðan, deniz platformlarý ve tersanede devlete sadakatle hizmet edecek tüm askerler, mühendisler ve iþçilere baþarýlar diledi.

TÖRENDEN NOTLAR

Saygý duruþunda bulunulmasý ve Ýstiklal Marþý'nýn okunmasýyla baþlayan törene, Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutaný Oramiral Ercüment Tatlýoðlu ve davetliler katýldý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan TCG PÝRÝREÝS denizaltýsý ve TCG Yakýt-2 akaryakýt gemisinin hizmete giriþ ve kurulu belgesi ile komutan flandralarý verildi.

TCG PÝRÝREÝS denizaltýsý, TCG Yakýt-2, TCG Yakýt-3 ve TCG Yakýt-4 akaryakýt gemilerinin komutanlarýnýn ant içtiði törende, HIZIRREÝS denizaltýsýnýn bayrak çekme ve seyir deneyimleri ile MURATREÝS denizaltýsýnýn havuz donatým faaliyetleri baþlatýldý. Ayrýca, 3 bin tonluk denizaltý havuzu ile TCG Yakýt-3 ve TCG Yakýt-4 hizmete alýndý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'a tören aný objesi takdim edildi. Aksaz Tersane Komutanlýðýnýn açýlýþýný kurdele keserek yapan Erdoðan, komutanlar ve tersane iþçileriyle ayrý ayrý hatýra fotoðrafý çektirdi.

  • Cumhurbaþkaný Erdoðan
  • Aksaz Tersanesi Komutanlýðý
  • Deniz Platformlarý