Cumhurbaþkaný Erdoðan, Oruç Reis Sismik Araþtýrma Gemisi kaptaný ile telefonda konuþtu: Çok önemli bir adým atacaðýz
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlýðý arasýnda mart ayýnda imzalanan "Somali Kara ve Açýk Deniz Bloklarý Alanýnda Mutabakat Zaptý" kapsamýnda görev alacak araþtýrma gemisi için Ýstanbul Boðazý'nda düzenlenen uðurlama töreninde mürettebata telefondan hitap etti.

"YOLUNUZ AÇIK OLSUN"

Ýlk olarak Oruç Reis'e eþlik eden Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna baðlý firkateynlerden birinin komutanýyla konuþan Erdoðan, "Hep birlikte sizleri selamlýyoruz. Yolunuz açýk olsun. Deðerli komutaným, arkanýzda da Oruç Reis sondaj gemimiz var. Biliyorum ki uzun bir yolculuða çýkýyorsunuz. Bu uzun yolculukta Somalili kardeþlerinizle bir araya geleceksiniz. Gerek firkateynlerimiz gerekse destek gemilerimizle Türkiye-Somali kardeþliðini inþallah bu açýk denizlerde de ortaya koyacaksýnýz. Þimdiden sizlere yolunuz açýk olsun diyorum. Çok çok teþekkür ediyorum." dedi.

ERDOÐAN ORUÇ REÝS GEMÝSÝNÝN KAPTANI ÝLE GÖRÜÞTÜ

Cumhurbaþkaný Erdoðan, daha sonra Oruç Reis Sismik Araþtýrma Gemisi'nin kaptaný Yaþar Özkan'la bir telefon görüþmesi gerçekleþtirdi.

Erdoðan'ýn "Yaþar kaptan duyuyor musun bizleri?" diye seslenmesi üzerine Özkan, "Duyuyorum Sayýn Cumhurbaþkaným." yanýtýný verdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bu yolculuðun ne kadar süreceðini sormasý üzerine Özkan, toplamda 19 gün süreceðini belirterek, "Allah nasip ederse, bir aksilik çýkmazsa 23 Ekim'de Mogadiþu açýklarýnda olacaðýmýzý öngörüyoruz." diye konuþtu.

Erdoðan'ýn "Mogadiþu'ya geldiðinizde herhalde bizi ararsýnýz." demesi üzerine ise Özkan, "Cumhurbaþkaným onurdur." ifadelerini kullandý.

KAPTAN ÖZKAN'DAN 'DEVLER LÝGÝ' VURGUSU

Kaptan Yaþar Özkan, Cumhurbaþkaný Erdoðan'a hitaben, ülkenin kendi imkanlarýyla dünya ligi üzerinde bayraðý dalgalandýracak olmanýn onurunu yaþadýklarýný söyledi.

Özkan, Türk denizcilik tarihinde bir ilke imza atarak Somali'de gerçekleþtirecekleri sismik araþtýrmanýn milletin yüksek hedefleri doðrultusunda atýlmýþ önemli bir adým olduðunu belirterek, "Bize olan güveniniz ve desteðiniz, vazifemizi ifa ederken en büyük motivasyon kaynaðýmýzdýr. Sizin önderliðiniz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýmýzýn önderliðinde Oruç Reis olarak görevimizi baþarýyla yerine getireceðimize inancýmýz tamdýr. Arz ederim." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan da "Gerek sismik araþtýrma gerekse sondaj çalýþmalarýmýzla inþallah Somalili kardeþlerimizle çok önemli bir adýmý atacaðýmýza olan inancým tamdýr. Sizlere güveniyorum." þeklinde karþýlýk verdi.

Kaptan Özkan, 23-25 Ekim'de hiçbir engel çýkmazsa hava müsaadeli olarak Mogadiþu Limaný'nýn açýðýnda geminin düdüðünü öttürmeyi planladýklarýný dile getirerek, "Tam bir donanýmla ekipmanla tüm yedeklerimizle ikmalimizle Mogadiþu Limaný'na doðru eksiksiz bir þekilde sizin de söylediðiniz gibi yolumuza devam ediyoruz efendim. Arz ederim." ifadelerini kullandý.

Erdoðan'ýn, teþekkür ederek, "Rabbim yar ve yardýmcýmýz olsun." temennisini iletmesi üzerine Özkan da "Çok teþekkürler Cumhurbaþkaným. Allah hepimizin yardýmcýsý olsun. Allah sizlere uzun ve saðlýklý ömürler versin." diye konuþtu.