Cumhurbaþkaný Erdoðan: Þehit düþen Yahya Sinvar'a rahmet diliyorum
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, "Elitist zihniyetin muhtarlarýmýzda vücut bulan halk iradesi karþýsýnda diz çökmesi hiç kuþkusuz önemli bir kazanýmdýr. Çünkü muhtar demek millet demektir, sandýk yani demokrasi demektir. Muhtarlar ayný zamanda demokrasi binamýzýn temel yapý taþlarýndandýr." dedi.

Þiþli'deki bir otelde düzenlenen Ýstanbul Muhtarlar Buluþmasý'nda konuþan Erdoðan, tüm muhtarlarýn 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü tebrik etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Ýstanbul ile 81 vilayetteki muhtarlarýn tamamýna samimi hizmetleri için teþekkür ettiðini, selam ve sevgilerini gönderdiðini belirterek, ebediyete intikal eden muhtarlarý rahmetle yad ettiðini söyledi.

31 Mart Yerel Seçimleri'nde belediyelerle muhtarlýklarda da deðiþimler yaþandýðýný anýmsatan Erdoðan, "Muhtarlarýmýzýn bazýsý tekrar güven tazelerken, bir kýsmý da bayraðý yeni kardeþlerimize devretti. Türk demokrasisinin gücünü, olgunluðunu ve kapsayýcýlýðýný son seçimlerde bir kez daha görmüþ olduk. Görevi devreden muhtar kardeþlerime ülkem ve milletim adýna teþekkür ediyor, yeni seçilen kardeþlerime de Mevla'dan üstün baþarýlar diliyorum." ifadesini kullandý.

Erdoðan, mahalle ve köylerine hizmet mücadelelerinde muhtarlarýn yanýnda olmayý sürdüreceklerini ifade ederek, þunlarý kaydetti:

"Aziz milletimizin teveccühüyle 10 yýl önce cumhurbaþkaný olarak seçildiðimizde Türk demokrasisini tanýþtýrdýðýmýz yeniliklerden biri muhtarlar toplantýsýydý. 2015 yýlýnda ilkini gerçekleþtirdiðimiz muhtarlar toplantýmýzda devletin zirvesiyle yerel demokrasinin sembolü olan muhtarlarýmýzý 53 defa bir araya getirdik. Milletin evi olarak tarif ettiðimiz Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi ayný zamanda muhtarlarýmýzýn da evi haline dönüþtü. Türkiye'nin dört bir yanýndan 40 binden fazla muhtarýmýzla bir araya geldik. Ýstiþare ettik, ülkenin ve milletin meselelerine ortak akýlla çözüm yollarý aradýk. Muhtar kardeþlerimle sadece aramýzdaki gönül köprülerini deðil, milletimizin birlik ve beraberliðini de saðlamlaþtýrdýk."

Son toplantýda Cumhuriyetin 100. yaþýný temsilen 81 ilden 2023 muhtarla bir araya geldiklerini hatýrlatan Erdoðan, bugün Ýstanbul'da 39 ilçeden 950 muhtarla bir araya gelmenin bahtiyarlýðýný yaþadýklarýný belirtti.

Erdoðan, toplantýya gelen her muhtara þükranlarýný sunduðunu, bu toplantýya vesile olan Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya ve ekibini tebrik ettiðini kaydetti.

"KAMU KURUMLARININ KAPILARI SÝZLERE TÜM TÜRKÝYE'DE AÇILDI"

Muhtarlarla yaptýðý toplantýlarýn, ülkenin en köklü kurumlarýndan olan muhtarlýk kurumuna yönelik bakýþ açýsýný deðiþtirdiðini, özellikle bürokrasi, siyaset ve yerel yönetimlerde farklý bir hava estirdiðini çok iyi bildiðini vurgulayan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Biz devletin zirvesinin kapýlarýný muhtarlarýmýza açtýkça bu hava dalga dalga illere, ilçelere, beldelere kadar yayýldý. Kamu kurumlarýnýn kapýlarý sizlere tüm Türkiye'de açýldý. Sizinle yakýn muhabbetimizin elbette baþka sonuçlarý da oldu. Daha önce 'muhtar' deyince burun kývýranlar, toplantýlarýmýz sayesinde geç de olsa, mecburiyetten ve mahcubiyetten dolayý da olsa yaptýðýnýz iþlerin gerçek deðerini anlamaya baþladý. Ýþin samimiyeti bir tarafa bizim için aslolan sonuçtur. Elitist zihniyetin muhtarlarýmýzda vücut bulan halk iradesi karþýsýnda diz çökmesi hiç kuþkusuz önemli bir kazanýmdýr. Çünkü muhtar demek millet demektir, sandýk yani demokrasi demektir. Muhtarlar ayný zamanda demokrasi binamýzýn temel yapý taþlarýndandýr."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Burada þunu da söylemek istiyorum; ülkemizde birileri halen anlamasa da milletin teveccühüne mazhar olmak, dünyada ulaþýlabilecek en þerefli payelerden biridir. Ýster muhtar, ister meclis üyesi, ister belediye baþkaný, ister milletvekili, isterse Türkiye Cumhurbaþkaný olsun bu durum deðiþmez. Demokrasinin halka dönük yüzü muhtarla baþlar, devletin baþý olan reisicumhurla sona erer." diye konuþtu.

"KÝMSE BENÝM MUHTAR KARDEÞLERÝMÝ EZEMEZ"

Muhtarlarýn bu yönleriyle demokrasinin de nüvesini teþkil ettiðini belirten Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Vatandaþýn tercihiyle göreve gelenler ne kadar hürmete layýksa, halkýn oyuyla seçilmiþ olan siz muhtarlarýmýz da ayný saygýyý hak ediyorsunuz. Bizim sizinle yakýn diyaloðumuzu eleþtirenlerin anlayamadýðý iþte budur. Onlar seçilmenin, halktan oy almanýn, milletin emanetini taþýmanýn ve bu aziz millete hizmet etmenin ne manaya geldiðini idrak edemiyor. Biz ise bunun önemini, zorluðunu ve deðerini çok çok iyi biliyoruz. Bunun için de muhtarlarýmýzýn ve muhtarlýk kurumunun üzerine titriyoruz. Þu hususun da altýný çizmek durumundayým; bulunduðu yere atamayla gelen tüm kamu görevlileri, devletin imkanlarýný millet için, millete hizmet için kullanmakla mesul ve mükelleftir. Dolayýsýyla hangi konumda olursa olsun makamýnýn gücünü kullanarak hiç kimse benim muhtar kardeþlerimi ezemez, hor ve hakir göremez."

"ESKÝ TÜRKÝYE'NÝN HORTLAMASINA ÝZÝN VEREMEYÝZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Köyünün ve mahallesinin sorunlarýna çözüm arayýþýnda yerel yönetimler de dahil bütün kurumlarýn kapýsý muhtarlara açýktýr ve öyle olmalýdýr. Ne dediler benim için? 'Muhtar bile olamaz.' Bu manþetleri attýlar. E ne oldu? Eski Türkiye'nin tekrar hortlatýlmasýna izin veremeyiz. Bakýnýz bu fakir, eski Türkiye'yi iliklerine kadar yaþamýþ, adaletsizliði, hukuksuzluðu, ayrýmcýlýðý bizzat tecrübe etmiþ bir kardeþinizdir." ifadelerini kullandý.

Yarým asrý geçen siyaset yolculuðunda pek çok zorluklarla karþýlaþtýðýnýn altýný çizen Erdoðan, halkýn seçtiklerine tepeden bakan bürokratik oligarþiyi gördüðünü söyledi.

Elitist, seçkinci, halka raðmen halkçýlýk yapan jakoben zihniyeti de gördüðüne dikkati çeken Erdoðan, þöyle devam etti:

"Millete hizmetkarlýk yerine efendilik taslayanlarýn ülkemize nasýl büyük zararlar verdiðini gördüm. Ýdareimaslahatçýlýðýn, nemelazýmcýlýðýn, aman konforum bozulmasýn, aman baþým aðrýmasýn, bu yaklaþýmlarýn kalkýnma ve refah hamlelerimizi nasýl tökezlettiðini gördüm. Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný, milletvekili, baþbakan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin halk oyuyla seçilmiþ ilk cumhurbaþkaný olarak, siyasi hayatým boyunca Türkiye'yi ve Türk demokrasisini paçasýndan aþaðý çeken bütün bu marazlarla mücadele ettim. Þairin ifadesiyle söyleyecek olursak, 'Nar-ý beyza ateþ, çekiç, su ile döve döve pusat etti dert bizi. Kývýlcýmdan güller açtý bu çile namert bilmez, bilir gardaþ mert bizi.' Evet biz de önümüze çýkan engellere aldýrmadan, baskýlar ve yasaklar karþýsýnda geri adým atmadan çalýþtýk, ter döktük."

"SAYISIZ ADIM ATTIK"

"Aþkýnan koþan yorulmaz." diyerek, tüm Türkiye'ye hizmet etmenin peþinden koþtuðunu dile getiren Erdoðan, "Bundan sonra da mücadelemizi sizlerle birlikte kararlýlýkla devam ettireceðiz. Savrulmadan ve sarsýlmadan Türkiye'yi bugüne kadar olduðu gibi yine demokrasiyle, kardeþlikle, adaletle ve özgürlükler temelinde büyüteceðiz. Ýnanýyorum ki bunu da siz muhtar kardeþlerimin desteðiyle yapacaðýz." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ülkenin kalkýnma hamlelerinden diðer tüm kesimler gibi muhtarlarýn da hak ettikleri payý aldýklarýný vurgulayarak, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Son 22 yýlda muhtarlarýmýzýn güçlendirilmesi adýna sayýsýz adým attýk. Ýçiþleri Bakanlýðýmýz bünyesinde bir Muhtarlar Daire Baþkanlýðý kurduk. Büyükþehir belediyelerinde Muhtarlýk Ýþleri Dairesi Baþkanlýklarý, diðer belediyelerde de Muhtarlýk Ýþleri Müdürlükleri ihdas ettik. 19 Ekim'i tüm Türkiye'de 'Muhtarlar Günü' olarak biz ilan ettik. Muhtarlarýmýzýn maaþlarýný, sigorta primlerini ve diðer özlük haklarýný yaptýklarý görevin seviyesine uygun hale getirdik. 2002 yýlýnda muhtar aylýðý neydi, 97 liraydý. Bugün ne oldu, 20 bin 285 lira oldu. Nereden nereye?"

MUHTAR HÝZMET BÝNALARI

Muhtarlarýn ödemekle yükümlü olduklarý 8 bin 233 liralýk Sosyal Güvenlik Kurumu primlerini þimdi devletin karþýladýðýný aktaran Erdoðan, "En az bir dönem muhtarlýk yapan kardeþlerimizi bugün 55 bin lirayý bulan silah ruhsatý harcýndan muaf tutuyoruz. 30 büyük þehirde yöreye özgü 100 muhtar hizmet binasýnýn yapýmýný tamamladýk. 51 ilimizde 2024 yýlý için planladýðýmýz 179 hizmet binasýndan 98'i hizmete girdi. Kalan 81 tanesinin inþaatý ise hýzla devam ediyor. 2 sene önce hizmete açtýðýmýz Ankara Muhtar Evi ile Ankara'yý ziyaretlerinde muhtarlarýmýzýn üzerinden büyük bir yükü aldýk." diye konuþtu.

Kadýn muhtarlarýn görev yaptýðý yerlerdeki hizmet binalarýnýn güvenlik kamerasý ihtiyaçlarýný da talepleri doðrultusunda karþýladýklarýna vurgu yapan Erdoðan, "Baþlattýðýmýz Muhtar Bilgi Sistemi sayesinde ihtiyaçlarýnýzý daha hýzlý bir þekilde karþýlama yanýnda, merkezdeki birimlerimizle baðýnýzý güçlendirdik. Adrese Dayalý Kayýt Sistemi'ni muhtarlarýmýzýn kullanýmýna açtýk. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun kamu yararýna çalýþan derneklerden sayýlmasýný saðladýk." þeklinde konuþtu.

Erdoðan, Ýçiþleri Bakanlýðý ile YÖK arasýnda imzalanan protokol doðrultusunda Muhtar Akademisi projesini devreye aldýklarýný anýmsatarak, akademide eðitim gören 813 muhtarý temsilen sertifika alan 41 muhtarý da tebrik etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, tüm bu imkanlarýn yaný sýra turizmden kültüre ve enerjiye kadar geniþ bir yelpazede muhtarlarýn yanýnda olduklarýný söyledi.

Muhtarlarýn da bölgedeki geliþmeleri kendileriyle birlikte yakýndan takip ettiklerini ifade eden Erdoðan, Suriye'de 13 yýl önce baþlayan ve 1 milyon insanýn hayatýna mal olan ihtilafa henüz çözüm bulunmadýðýný, Ukrayna-Rusya arasýndaki kanlý savaþýn þubat ayýnda 4. yýlýna ulaþacaðýný aktardý.

"ADETA OYUNCAK OLMUÞ DURUMDA"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bir diðer komþu Irak'ýn halen terör belasýyla mücadele ettiðine, birçok Avrupa ülkesinde Müslüman ve yabancý düþmaný ýrkçý partilerin ya tek baþlarýna iktidara yürüdüðüne ya da iktidar ortaðý olduðuna dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Son bir yýldýr Gazze'de süren, geçen ay Lübnan'a sýçrayan katliamlarý anlatmakla artýk kelimeler çaresiz kalýyor. Çoðu çocuk ve kadýn 50 bin masum insan tüm dünyanýn gözleri önünde katledildi. 100 bini aþkýn yaralý var. Gazze'de yaklaþýk 2 milyon, Lübnan'da 1 milyondan fazla insan evini, barkýný, yýllardýr yaþadýðý topraklarý terk etmek zorunda býrakýldý. Netanyahu denilen gözü dönmüþ bir caninin elinde Amerika'sý, Avrupa'sý, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi adeta oyuncak olmuþ durumda. 20 bin çocuk öldü. Bir tanesi çýkýp 'bu alçaklýktýr' diyemedi. On binlerce kadýn öldü, kadýn haklarý kuruluþlarýnýn gýký dahi çýkmadý. 175 gazeteci öldü, uluslararasý medyanýn umurunda dahi olmadý. Gezi olaylarýnda bir ay boyunca Taksim'de kamp kuranlarýn hiçbirini Filistin'de ve Lübnan'da göremedik, göremiyoruz. Sustular, sindiler, korktular. Ýsrail'i desteklemek uðruna savunageldikleri tüm deðerleri ayaklarýnýn altýnda ezdiler. Ýsrail'in sýrtýný sývazlamak, iþlediði kalleþçe siyasi cinayetler sonrasýnda Ýsrail hükümetini alkýþlamak dýþýnda hiçbir þey yapmadýlar. Þunu akýl ve vicdan sahibi herkes görüyor."

"50 bin masumun katlinin sorumlusu, elbette Ýsrail'in hukuk tanýmaz iþgal güçleridir. Ama son bir Ýsrail hükümetine koþulsuz destek verenler, silah ve mühimmat gönderenler de bu katliama alenen ortaktýrlar." diyen Erdoðan, Gazzeli, Batý Þerialý ve Lübnanlý çocuklarýn ahýnýn Siyonistler kadar onlara kol kanat gerenlerin de peþini býrakmayacaðýný söyledi.

"ZALÝME ASLA BOYUN EÐMEDÝK"

Erdoðan, bu gerçeði tüm dünyada korkusuzca haykýran tek ülkenin Türkiye olduðunu vurgulayarak, "Merhum Mehmet Akif'in mýsralarýnda anlamýný bulan o yüce ruha sýký sýkýya sahip çýkýyoruz. Bu asil milletin þerefli bir evladý ve Türkiye Cumhurbaþkaný olarak þunu büyük bir gururla ifade etmek isterim: Zulmü alkýþlamadýk, zalime asla boyun eðmedik. Birilerinin keyfi için kardeþlerimize sýrtýmýzý dönmedik. Hakký tutup kaldýrmak için Ýslam aleminde ve tüm dünyada öne atýlan daima biz olduk. Filistin halkýna, Gazzeli çocuklara canlarý pahasýna topraklarýný savunan Filistinlilere insanlýk ve kardeþlik vazifemizi hakkýyla yerine getirmeye çalýþtýk." diye konuþtu.

Türkiye olarak "zalimin hasmý, mazlumun da hamisi" olduklarýný herkesin bilmesini isteyen Erdoðan, soykýrým þebekesine karþý yürüttükleri haysiyet ve özgürlük mücadelesinde Filistin halkýnýn tüm imkanlarýyla yanýnda olduklarýný kaydetti.

Sadece örnek mücadeleleriyle deðil þehadetleriyle de destanlaþan Filistin direniþinin tüm önderlerini, tüm mensuplarýný, Gazze topraklarýný mübarek kanlarýyla sulayan tüm kahramanlarý bugün bir kez daha tazimle selamladýðýný ifade eden Erdoðan, "Filistin'in seçilmiþ, son baþbakaný Ýsmail Heniyye kardeþimden sonra geçtiðimiz günlerde þehit düþen Hamas Lideri Yahya Sinvar'a da Allah'tan rahmet diliyorum. Rabbimizin þu müjdesine tüm kalbimizle inanýyoruz: 'Allah yolunda öldürülenleri sakýn ölüler sanma. Bilakis onlar diridirler. Rableri katýnda Allah'ýn lütfundan kendilerine verdiði nimetlerin sevincini yaþayarak rýzýklandýrýrlar.' Allah katýnda mertebelerin en yükseðine eriþmiþ Filistin'in tüm þehitlerini, tüm þehitlerimizi rahmetle yad ediyorum." ifadelerine yer verdi.

"TEMEL POLÝTÝKAMIZ ÜLKEMÝZÝN BEKASINI KORUMAK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bölgenin günden güne yangýn yerine döndüðü, jeopolitiðin kendilerini dört bir yandan sýkýþtýrdýðý bu kýrýlma anýnda, Türkiye'yi tarihin doðru tarafýnda tutmanýn gayretinde olduklarýný dile getirerek, þunlarý belirtti:

"Bir defa þunu çok net söylemek istiyorum: Bizim temel politikamýz ülkemizin bekasýný korumak, 85 milyonun huzur, esenlik ve güvenliðini en üst düzeyde temin etmektir. Vatanýmýza kasteden kim olursa olsun gözünün yaþýna bakmayýz. Ne 782 bin kilometrekare vatan topraklarý üzerinde ne de Misak-ý Milli coðrafyasý üzerinde ameliyat yapýlmasýna müsaade etmeyiz. Bakýnýz, biz Ýsrail yayýlmacýlýðýna dikkati çektikçe önlerine konulan onca delile raðmen ana muhalefetin baþýný çektiði kimi çevreler bizi olaylarý abartmakla itham ediyor. Siyonizm tehlikesini her dile getirdiðimizde Ýsrailli yöneticilerin gösterdiði haritalara bakmak yerine bunun iç politikayla ilgili olduðunu söylemekten utanmýyorlar. Ýsrail'den daha fazla Ýsrailcilik yapan, Ýsrailli yetkililer susarken onlar adýna konuþan, onlar adýna canhýraþ bir þekilde Ýsrail'i savunan tabiri caizse mankurtlaþmýþ bir zihniyetle karþý karþýyayýz. Oysa bizim siyaset tarzýmýzda mesele Türkiye olunca, mesele Türkiye'nin menfaatleri olunca iç politika, dýþ politika diye bir ayrým söz konusu deðildir. Muhalefetin gevþekliði, rahatlýðý, umursamazlýðý bizi alakadar etmez. Onlar affýnýza sýðýnarak söylüyorum raký masalarýnda geyik muhabbeti çevirirken, biz bölgemizdeki ateþi söndürmenin mücadelesini veriyoruz. Onlar belediyeleri arpalýða dönüþtürmenin kavgasýna tutuþmuþken biz bölgemizdeki tehlikelerden ülkemizi nasýl uzakta tutarýz, bunun hesabýný yapýyoruz."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Bekamýzý saðlamak için yalnýz savunma sanayimizi deðil, milletimiz ve millet baðýmýzý daha da güçlendirmenin çabasýndayýz. 22 yýl boyunca ortaya koyduðumuz irade gayet açýktýr. Biz hiçbir zaman farklý etnik kimlikleri, inançlarý, siyasi görüþleri, kültürel aidiyetleri çatýþma veya ayrýlýk unsuru olarak görmedik." deðerlendirmesini yaptý.

85 milyonun tamamýný Türk milletinin ayrýlmaz parçasý olarak gördüklerinin vurgulayan Erdoðan, her fýrsatta tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet dediklerini söyledi.

Erdoðan, bu topraklarda bir arada, barýþ içinde, kardeþçe yaþama iradelerinin ve milli mutabakatýn timsali olan Ýstiklal Marþý'nýn etrafýnda 85 milyonu buluþturmak, milletin tüm fertlerini ayný ortak idealler etrafýnda kenetlendirmek için 22 yýldýr mücadele halinde olduklarýný kaydetti.

"MESELE TÜRKÝYE'NÝN AYDINLIK GELECEÐÝ ÝÇÝN FENER OLABÝLMEK"

Bugün de ayrýlýklarý deðil, müþterekleri büyütmek istediklerini söyleyen Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Tüm siyasi partilerimizi kutuplaþtýrmayý körüklemek yerine, kardeþlik seferberliðimize katký sunmaya davet ediyoruz. Hep söylüyorum. Mesele karanlýða yumruk sallamak deðil, Türkiye'nin aydýnlýk geleceði için bir fener olabilmektir. Ülkemizin sorunlarý, sýkýntýlarý ve bunlara dair çözüm önerileri noktasýnda hepimiz ayný düþünmek zorunda deðiliz ama meseleleri konuþmak için ayný zeminde buluþmak durumundayýz. Sadece istemezük diyerek, sadece eleþtirerek bir yere varýlamayacaðýný herkesin görmesi gerektiðine inanýyoruz. Kuru hamaset yapmanýn da öfke diline sarýlmanýn da doðmamýþ çocuða don biçmenin de muhalefet dahil kimseye bir faydasý dokunmaz. Ýç cephemizin güçlendirilmesine dönük attýðýmýz adýmlarda muhalefet de bizim kadar, Cumhur Ýttifaký kadar istekli olmalý, takoz koymak yerine bu çabalara samimiyetle sahip çýkmalý ve yapýcý katkýda bulunmalýdýr."

Muhtarlardan "Türkiye Yüzyýlý"nýn inþasý için yürüttükleri mücadeleye güçlü destek vermelerini beklediðini dile getiren Erdoðan, 19 Ekim Muhtarlar Günü'nün hayýrlý olmasýný diledi.

PROGRAMDAN NOTLAR

Programa TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya ve Ýstanbul Valisi Davut Gül de katýldý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Ýstanbul Valiliði koordinasyonunda Marmara Üniversitesi ile Ýstanbul Üniversitesi arasýndaki iþbirliði kapsamýnda akademik ve idari eðitim alan muhtarlarla aile fotoðrafý çektirdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan: Vicdan sahibi tüm siyasetçiler Ýsrail'e 'dur' demeli

Kurtulmuþ: Ýnsanýn güveninin ve refahýnýn olmadýðý yerde devlet yönetimi güçlü olmaz

  • erdoðan
  • muhtarlar buluþmasý
  • yahya sinvar