ABD'de düzenlenen dünyanýn en büyük roket mühendisliði yarýþmasý "Spaceport America Cup'24"te Türkiye'yi temsil ederek dünya þampiyonu olan Ýstanbul Teknik Üniversitesi (ÝTÜ) Vefa Havacýlýk Takýmý üyeleri, Cumhurbaþkaný Recep Tayip Erdoðan'a verdikleri sözü yerine getirdi.
Ýlim Yayma Vakfý Mütevelli Heyeti Baþkaný Necmeddin Bilal Erdoðan ve ÝTÜ Rektörü Prof. Dr. Ýsmail Koyuncu ile vakfýn Süleymaniye'deki genel merkezinde bir araya gelen Vefa Havacýlýk Takýmý üyeleri, AA muhabirine açýklamalarda bulundu.
Takýmýn kurucu kaptaný ve danýþmanlýðýný yürüten ÝTÜ Makine Mühendisliði bölümü mezunu Ömer Faruk Sarýgöz, 2018'de kurulan Vefa Havacýlýk Takýmý'nýn hem Ýlim Yayma Vakfý bünyesinde hem de ÝTÜ'nün resmi takýmý olduðunu söyledi.
Takýmda, 2018'den itibaren 200'e yakýn kiþinin eðitim aldýðýný dile getiren Sarýgöz, þu anda ise roket ve dron alanlarýnda toplam 20 kiþilik bir ekiple çalýþmalarýný devam ettirdiklerini aktardý.
Takým danýþmanlýðýný ÝTÜ Rektörü Prof. Dr. Ýsmail Koyuncu'nun yürüttüðünü ifade eden Sarýgöz, takýmlarýnýn kurulduðu 2018'den bu yana hem ulusal TEKNOFEST yarýþmalarýnda hem de uluslararasý alanda birçok baþarý elde ettiðini kaydetti.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn 2020'de stantlarýný ziyaret ettiðini ifade eden Sarýgöz, "Biz, 2020 yýlýndaki baþarýmýzý kendisine arz ederken, o tebrik ettikten sonra bir sonraki yýl için hedeflerimizi sormuþtu. O an böyle bir þok etkisi oldu bizde. Mevcut baþarýdan dolayý biraz bir zafer sarhoþluðu varken bir anda böyle bir þey beklemiyorduk. Tabii onun ziyareti motivasyonuyla 2021 yýlýnda dört ayrý yarýþmada ödül aldýk." ifadelerini kullandý.
Yurt içinde elde ettikleri baþarýlarýn ardýndan Türkiye'yi uluslararasý yarýþmalarda temsil etmek için harekete geçtiklerini belirten Sarýgöz, ABD'de düzenlenen ve çoðu geliþmiþ 20 farklý ülkeden 151 takýmýn Spaceport America Cup'a katýldýklarýný dile getirdi.
Bu yarýþma için bir televizyon programýnda Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan yardým talebinde bulunduklarýný anlatan Sarýgöz, þöyle konuþtu:
"Cumhurbaþkanýmýza, cumhuriyetin 100. yýlýnda dünya þampiyonluðunu Türkiye'ye getirme hedefimizden bahsettik. Sað olsun kendileri destekte bulundular. Geçen sene yarýþmaya katýldýk ama bir mahcubiyetimiz oldu. Derece yapmayý kýl payý kaçýrdýk. Bu yýl ise tekrar kollarý sývayýp yarýþmaya katýldýk. Bu sene mahcubiyetimiz giderdik. Çoðu geliþmiþ 20 ülke, 151 takým katýldý ama þampiyon Türkiye oldu. Yahudi lobisini düzenlediði bir yarýþmada, çok þükür, coðrafyamýzýn dertlerini göstermek adýna, Filistin bayraðýný da sahnede açtýk."
Takým üyelerinden ÝTÜ Elektronik ve Haberleþme Bölümü 4. sýnýf öðrencisi Ali Rýza Eke, yarýþmanýn Spaceport America Cup'ýn 15 yýldýr düzenlendiðini ve dünyanýn en büyük roket yarýþmasý olduðunu dile getirdi.
Yarýþmaya 20 farklý ülkeden 151 takýmýn katýldýðýný ifade eden Eke, "Bu yarýþmada dünyanýn en iyi üniversitelerinden, en yüksek bütçeli takýmlarla yarýþýyoruz. Geride býraktýðýmýz üniversiteler arasýnda Princeton, George Washington, Stanford gibi okullar vardý. Bizim katýldýðýmýz kategoride 83 takým vardý bu tarz üniversiteleri geride býrakarak þampiyon olduk." dedi.
Ödül için sahneye Filistin bayraðý ile çýkmalarýnýn çok konuþulduðunu belirten Eke, geliþtirdikleri teknolojinin bir anlamý olmasý ve Filistin'de yaþanan soykýrýma dikkat çekmek için bu davranýþý sergilediklerini söyledi.
Filistin bayraðý dolayýsýyla uygulanacak sansürü tahmin ettiklerini ifade eden Eke, þunlarý aktardý:
"Þampiyonluðumuzun elimizden alýnacaðýný göze alarak yaptýk. Derecemiz elimizden alýnmadý ama sansür uygulandý. Yarýþmanýn resmi medya ekibi internet sitesinde diðer takýmlarla birlikte fotoðraflarýmýzý yüklerken, Filistin bayraðýnýn olduðu kýsmý takým üyeleriyle beraber kýrparak verdi. Sosyal medyada yaptýðý paylaþýmlarda yine bu þekilde kýrparak, dar açýlý bir þekilde bizim fotoðraflarýmýzý yüklediler."
ABD'lilerin kendilerine ve Türkiye'ye olan yaklaþýmýna da deðinen Eke, sözlerini þöyle sürdürdü:
"ABD'liler genel olarak bizim ülkemizden haberdar deðiller. Üçüncü dünya ülkesi olarak bakýyorlar. Haritada yerimizi gösteremezler. ABD'lilerin birçoðu da Arap ülkesi zannediyor bizi ve öyle konuþuyorlar. Böyle bir bakýþ açýsý vardý. Biz bu bakýþ açýlý insanlarýn arasýnda gidip en büyük roket yarýþmasýnda þampiyon olarak sahneye çýktýk ve kendimizi kanýtlamýþ olduk. Sahneye çýkarken çok büyük bir alkýþ tufaný koptu. Bu anlamda bizim ve ülkemiz için de çok gurur verici bir durum oldu."
ÝTÜ Uçak Mühendisliði Bölümü 2. sýnýf öðrencisi ve Vefa Havacýlýk Roket Takýmý kaptaný Nurullah Bedir de hazýrladýklarý rokete iliþkin bilgiler paylaþtý.
Yaptýklarý roketin temel amacýnýn uydu veya uzay turizminde kullanýlan diðer araçlarýn uzaya gönderilmesi olduðunu aktaran Bedir, þunlarý kaydetti:
"Roketimizin içerisine faydalý yük olarak kanatlarý katlanabilir bir dron koyduk. Bu dronun amacý ölçümler yapýp, bizlere anlýk hava durumu hakkýnda bilgi vermekti. Roketimizle birlikte bu dronumuzu 10 bin fit irtifaya çýkardýk. 10 bin fit irtifanýn anlamý þu aslýnda; bugün uzaya gönderilen Space X'in veya Çin devletinin yaptýðý roketlerde temel amaç, uydunuzu atmosferin belli bir seviyesine çýkarýp bu seviyede uydunuzu roketinizden ayýrarak, bunu yörünge transfer araçlarýyla yörünge yerleþtirmek. Biz projemizde bunu simule ettik. Uydumuzu, faydalý yükümüzü atmosferin belli bir seviyesine çýkarýp bu seviyede roketimizden ayýrarak uzaya yerleþtirmemiz gerekiyordu. Fakat bizim simülasyonumuzda bunu tekrardan yumuþak bir þekilde yeryüzüne indirdik. Ayný zamanda faydalý yük ve roketimizi birbirinden baðýmsýz bir þekilde, iki kademeli bir paraþüt ayýrma sistemi kullanarak yere indirdik."