Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan ''1915'' mesajý: Tarihte yaþananlar vicdan, bilim rehberliðinde ele alýnmalý
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 1915 olaylarýna iliþkin Türkiye Ermenileri Patriði Sahak Maþalyan'a bir mesaj gönderdi.

Mesajýnda, Birinci Dünya Savaþý'nýn ortaya çýkardýðý olumsuz þartlarda hayatýný kaybeden Osmanlý Ýmparatorluðu vatandaþý Ermenileri anan, torunlarýna taziyelerini ileten Erdoðan, çatýþmalar, isyanlar, çete hareketleri ve tedhiþ eylemleri nedeniyle vefat eden, þehit edilen Osmanlý toplumunun tüm mensuplarýna Allah'tan rahmet diledi.

Birinci Dünya Savaþý'nýn Osmanlý topraklarýnda yol açtýðý yýkýmýn, hafýzalarda derin izler býraktýðýný belirten Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Ecdadýmýzdan bize miras kalan huzur ve barýþ ikliminin devamý, ancak müþterek gayretlerimizle mümkün olabilir. Ürettikleri kültürel ve beþeri eserlerle Anadolu topraklarýný zenginleþtiren Ermeni vatandaþlarýmýzýn emniyeti, refahý ve mutluluðu bugün de teminat altýndadýr. Tek bir Ermeni vatandaþýmýzýn dahi ötekileþtirilmesine, dýþlanmasýna, kendini vatanýnda ikinci sýnýf hissetmesine müsaade etmedik, etmeyiz. Tarihte yaþananlarý, radikal söylemlere, ötekileþtirmeye, nefret diline geçit vermeden, aklýn, vicdanýn ve bilimin rehberliðinde ele almamýz önemlidir. Milli belleðimize kazýnan hadiseler arasýnda ayrým yapmaksýzýn, empati kurulmasý, ekilen nefret tohumlarýnýn kök salmasýný da engelleyecektir."

Dünyayý çepeçevre saran þiddet ve savaþ sarmalýndan gelecek kuþaklarý korumanýn yolunun, ortak acýlardan çýkarýlacak dersler ýþýðýnda, geleceði birlikte inþa etmekten geçtiðine iþaret eden Erdoðan, Ermeni toplumunun mensuplarýna selamlarýný iletti.