Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde
ABONE OL

Haliç Kongre Merkezi'nde "Sürdürülebilir Tarým ve Tarýmda Markalaþma" temasýyla "Ziraat Bankasý Tarým Ekosistemi Buluþmasý" programýnda bir konuþma yapan Erdoðan, Ziraat Bankasýnýn düzenlediði programda olmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Ziraat Bankasýný tebrik eden Erdoðan, "Tarýmda sürdürülebilirlik ve iklim deðiþikliði, coðrafi iþaretli ürünler ve tarýmda markalaþma, tarýmýn geleceði temasý altýnda yapýlan ve yapýlacak olan tartýþmalarýn sektörümüz açýsýndan yol gösterici olmasýný temenni ediyorum." diye konuþtu.

Erdoðan, Ziraat Bankasýnýn 160 yýlý aþkýn süredir çiftçinin ve üreticinin yanýnda yer aldýðýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"1863 yýlýndan beri Ziraat Bankamýz Türk tarýmýnýn lokomotifi oldu. Savaþ dönemleri dahil ülkemizin yokluk günlerinde bankamýz, çiftçinin, esnafýn, tüccarýn, giriþimcinin yanýnda yer aldý. Üreticilerimizin, insanýmýzýn iliðini sömüren tefecilerin ve faiz lobilerinin pençesine düþmemesi noktasýnda hayati rol üstlendi. Ziraat Bankasý dün olduðu gibi bugün de ülkeyi ve milleti önceleyen duruþunu muhafaza ediyor. Ziraat varsa memleketin dört bir yanýnda ziraat var anlayýþýyla Türkiye'nin tarým sektörüne güçlü destek veren bankamýzý ve çalýþanlarýný yürekten tebrik ediyorum."

Ziraat Bankasýnýn sadece kar peþinde koþan bir banka olmadýðýný vurgulayan Erdoðan, bankanýn ihtiyaç duyduklarý anda çiftçinin, esnafýn sanayicinin, tüccarýn ve ihracatçýnýn elinden tutan bir kara gün dostu olduðunu söyledi.

- "BULUÞMANIN TARIM EKOSÝSTEMÝNÝN GELÝÞMESÝNE KATKI SUNACAÐINA YÜREKTEN ÝNANIYORUM"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, her iktisadi teþekkülün çalýþmalarýný sürdürmeyi, yeni yatýrýmlarla faaliyet sahasýný büyütmeyi ve geniþletmeyi hedeflediðini dile getirerek, Ziraat Bankasýnýn hem ülke içinde hem de yurt dýþýnda mevcudiyetini artýrdýðýný görmekten memnuniyet duyduklarýný söyledi.

Ziraat Katýlým'ýn da 2015 yýlýnda faaliyete geçmesiyle birlikte bankanýn hýzla geliþen alternatif finans piyasasýnda da yerini aldýðýný aktaran Erdoðan, "Daha nice seneler boyunca Ziraat'ýn bir bankadan daha fazla olma iddiasýný devam ettirmesini bekliyorum. Bugünkü programýmýz Ziraat Bankasýnýn kuruluþ gayesinin misyonunu ve asli vazifesini yerine getirdiðini gösteriyor. 81 ilden, 2 binden fazla sektör temsilcisinin bir araya geldiði bu buluþmanýn tarým ekosisteminin geliþmesine katký sunacaðýna yürekten inanýyorum." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, programdan önce genç ve kadýn çiftçiler ile kooperatif ürünlerinin yer aldýðý stant alanýný ziyaret ettiðini, ülkenin tarýmýnýn çeþitliliðine ve zenginliðine burada tekrar þahit olduðunu belirterek, þöyle dedi:

"Bu hazineyi ne kadar ileriye taþýrsak Türkiye için o kadar iyi olacaktýr. Tabii bunun için tarým sektörünün tüm paydaþlarýnýn el ele vermesi, iþbirliði ve dayanýþma içinde hareket etmesi mühimdir. Tarým sektörünün bütün aktörlerini ayný zamanda buluþturan bu tarz programlar anlayýþ birliðinin tesisini de kolaylaþtýrmaktadýr. Deðerli fikirleriyle bugünkü buluþmaya katký sunan tüm hocalarýmýza ve sektör temsilcilerine teþekkür ediyorum. Ziraat Bankasý yönetimini buluþmaya öncülük ettikleri için tebrik ediyorum. Ülkemizin kalkýnmasýna, ekonomimizin büyümesine, sofralarýmýza ulaþan çeþitli nimetlerin üretimine alýn teri dökerek vesile olan çiftçilerimize de buradan bir kez daha selamlarýmý, saygýlarýmý gönderiyorum."

Erdoðan, Haliç Kongre Merkezi'nde "Sürdürülebilir Tarým ve Tarýmda Markalaþma" temasýyla gerçekleþtirilen "Ziraat Bankasý Tarým Ekosistemi Buluþmasý" programýndaki konuþmasýnda, 14 Mayýs Dünya Çiftçiler Günü'nde, Ankara'da ziraat odasý baþkanlarý ve üretici birlikleriyle bir araya geldiklerini ve kucaklaþýp hasbihal ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin tarýmda son 21 yýlda nereden nereye geldiðini, karþýlaþtýrmalý olarak çok detaylý bir þekilde ortaya koyduklarýný belirten Erdoðan, "Ülkemizde muhalefetin ezberi olan 'Tarým bitti' tezlerinin ne kadar içi boþ, temelsiz ve gerçek dýþý olduðunu rakamlarla ispat ettik. Biraz önce Tarým ve Maliye bakanlarýmýz da yaptýklarý konuþmalarla bunu tekrar teyit ettiler." diye konuþtu.

Özellikle hemen her sene tedavüle konulan saman ithalatý söyleminin, tarým sektörünün tüm paydaþlarýna yapýlmýþ bir hakaret olduðunu vurgulayan Erdoðan, Türkiye'nin gerçekler yerine çarpýtmalarý ve bunun üzerinden yapýlan muhalefeti artýk geride býrakmasý gerektiðini, eski muhalefet tarzýnýn raf ömrünü tamamladýðýný ve bunun yerine, eleþtiren ama daha yapýcý bir anlayýþýn ikame edilmesinin Türkiye için daha faydalý olacaðýný ve kendilerinin de böyle olmasýný arzu ve ümit ettiklerini kaydetti.

Elini vicdanýna koyan herkesin kabul ettiði bir hakikat olduðunu söyleyen Erdoðan, þöyle devam etti:

"Ülkemizin son 21 yýlda baþarý hikayesi yazdýðý alanlarýn en baþýnda tarým, hayvancýlýk ve su ürünleri vardýr. Bunu söylerken elbette her þey güllük gülistanlýk diyemeyiz. Dünyadaki tüm ülkeler gibi bizim de sýkýntýlarýmýz var. Tarýmsal girdi fiyatlarýndaki artýþ, çözmemiz gereken buna benzer sorunlarýmýz var. Kýrmýzý ve beyaz et fiyatlarýnda son dönemde yaþanan dalgalý hareketleri yok sayamayýz. Gübre fiyatlarýndaki artýþlardan, gündelik ve sürekli iþçi eksikliðine kadar farklý alanlarda yükselen þikayetlere kulaklarýmýzý týkayamayýz. Baþarýlarýmýzla birlikte halen problem üreten alanlarýn farkýndayýz. Muhasebemizi yaparken ne ifrata ne tefrite kaçýyor, dengeli ve objektif bir þekilde kendimize ayna tutuyoruz. Amacýmýz güçlü ve zayýf yanlarýmýzý en doðru biçimde tespit etmektir. Tarýmda da durum farklý deðildir. Burada da çözüm odaklý bakýþ açýsýyla hareket ediyoruz. Baþarýlarýmýzýn sayýsýný arttýrmanýn, eksiklerimizi gidermenin derdindeyiz. Problemlerimize ortak akýlla çözüm yollarý geliþtirmeye çalýþýyoruz."

- "BÝZE ÝNSAN HAKLARI DERSÝ VEREN BATILI ÜLKELERÝN PEK ÇOK AFRÝKA ÜLKESÝNDE NELER YAPTIÐINI BÝLÝYORUZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, tarým sektörünün 21 yýlda elde ettiði baþarýlarýn deðersizleþtirilmesine mahal vermeden, milletin en çok þikayet ettiði hususlara odaklanarak Türkiye'yi hep beraber hedeflerine ulaþtýrmak istediklerini belirtti.

Milli mesele olan tarýmda, hiç kimseye kapýlarý kapatmadýklarýný dile getiren Erdoðan, "Türkiye'nin tarým ekosistemini geliþtirmek için herkesin fikrine, katkýsýna, eleþtirisine, önerilerine sonuna kadar açýðýz. Yeter ki tarým konusu ezberlere ve ön yargýlara kurban edilmesin. Yeter ki cýmbýzla çekilen bir ürün üzerinden sektöre haksýzlýk yapýlmasýn. Allah'ýn izniyle gerisi biraz gayret ve emekle zaten kolayca gelecektir." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, geçen asýrda yeraltý kaynaklarýnýn ön planda olduðunu vurgulayarak, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Petrol, altýn, elmas ve diðer yeraltý zenginlikleri için oluk oluk kan aktý. Bir damla petrolü, bir damla kandan daha kýymetli gören sömürgeciler, bunlarý tahakküm altýna almak için her yola baþvurdular. Binlerce kilometre ötedeki ülkeleri iþgal ettiler. Avrupa'dan Afrika'ya saldýrdýlar. Oralarda tüm imkanlarýyla Afrika'nýn o zenci evlatlarýnýn ne yazýk ki imkanlarýný, helikopterlerle elmaslarýný, altýnlarýný Avrupa'ya taþýdýlar. Ýnsanlarý topraklarýndan sürdüler. Savaþ ve iç savaþ çýkardýlar, eli kanlý diktatörleri desteklediler, darbe yaptýlar, cinayet iþlediler, katliamlara imza attýlar. Yerel halký içkiye, uyuþturucuya alýþtýrarak, ekonomik, sosyal ve siyasal bakýmdan kendilerine tamamen baðýmlý hale getirdiler. Kendi refahlarýný mazlumlardan çaldýklarý zenginlikler üzerine bina ettiler. Bize insan haklarý dersi veren batýlý ülkelerin Kongo'da, Cezayir'de, Kenya'da, Somali'de, Güney Afrika'da, Namibya'da, Nijerya'da ve daha pek çok Afrika ülkesinde neler yaptýðýný çok iyi biliyoruz. Avrupa'nýn ortasýnda, Afrika'dan getirilen insanlarýn sergilendiði, 'müze' adý altýnda, affýnýza sýðýnarak söylüyorum, hayvanat bahçeleri kuruldu. Sadece Kongo'da þiddet, açlýk ve hastalýk nedeniyle 10 milyon kiþi öldü. Bu ülkeleri ziyaretimizde sömürgecilerin acýmasýz yüzünü bizzat görme fýrsatý bulduk. Bunlarýn hepsi ve daha fazlasý yeraltý ve yer üstü kaynaklarýnýn kontrolü için yapýldý."

- "TOPLAM 33 MÝLYON TON TAHILIN BOÐAZLARIMIZDAN GÜVENLÝ GEÇÝÞÝNÝ SAÐLADIK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, yeni ve çok daha sinsi yöntemlerle sömürü düzeninin devam ettiðini ancak içinde bulunulan yüz yýlda ayný kavganýn tarým alanlarý, su ve gýda için verileceðinin anlaþýldýðýný ve bunun iþaretlerini þimdiden görmeye baþladýklarýný dile getirdi.

Dünyanýn geliþmiþ ülkelerinin Afrika'da tarým arazisi kiralamak için büyük bir yarýþ içinde olduðunu vurgulayan Erdoðan, "Ýklim deðiþikliðinin olumsuz etkileriyle birlikte su kaynaklarý ve havzalarý birer çatýþma hattýna dönüþüyor. Asya, Amerika, Kuzey Afrika ve Orta Doðu'daki birçok gerilimin altýnda su kaynaklarýyla ilgili anlaþmazlýklar yatýyor." þeklinde konuþtu.

Kovid-19 salgýný ve Rusya-Ukrayna savaþýnda tüm ülkelerin gýda arz güvenliðini temin için nasýl kýyasýya mücadeleler verdiklerini unutmadýklarýný aktaran Erdoðan, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin gayretleriyle hayata geçirilen Karadeniz Giriþimi olmasaydý baþta Afrika ülkeleri olmak üzere birçok yerde kýtlýk yaþanacaktý. Açlýk tehdidiyle karþý karþýya kalan 10 binlerce insan hayatýný kaybedecekti. Biz buna kayýtsýz kalamazdýk ve hamdolsun kalmadýk. Toplam 33 milyon ton tahýlýn Boðazlarýmýzdan güvenli geçiþini saðlayarak durumun iyice kontrolden çýkmasýna engel olduk. Þunu bir defa görmemiz lazým; tarýmýn önemi azalmayacak bilakis daha da artacak. Her yeni küresel kriz, gýda üretimi ve tedarikinin ne kadar stratejik bir alan olduðunu teyit edecek. Ýklim deðiþikliði, çevre kirliliði, küresel ýsýnma ve bölgesel riskler arttýkça rekabet kýzýþacak hatta belki de daha kanlý hale gelecek. Bizim ülke olarak tüm hazýrlýklarýmýzý buna göre yapmamýz gerekiyor. Diðer türlü ciddi sýkýntýlarla karþýlaþmaktan kendimizi kurtaramayýz."

Erdoðan, tarýmý sadece ekonomi için deðil milletin bekasý için de hayati önemde bir sektör olarak gördüklerini ifade etti.

Türkiye Yüzyýlý'nýn temel unsurlarý arasýnda tarýmýn, hayvancýlýðýn, kýrsal kalkýnma ve tüm bu alanlardaki verimlilik artýþýnýn ayrý bir yeri olduðunu söyleyen Erdoðan, son 21 yýlda bunun altyapýsýný güçlendirme yolunda önemli adýmlar attýklarýný ve tarým desteklerini hem çeþitlendirdiklerini hem de ciddi oranda yükselttiklerini belirtti.

Tarým Kredi Kooperatiflerinin sektörün ve çiftçilerin daima yanýnda olduðunu hatýrlatan Erdoðan, "Çiftçilerimizin finansman ihtiyacýný karþýlamak üzere Ziraat Bankamýzýn kullandýrdýðý tarým kredilerinin tutarý 480 milyar lirayý aþmýþ durumdadýr. Bu kredi miktarýyla Ziraat Bankasý, sektörün kredi ihtiyacýnýn yüzde 75'ini tek baþýna omuzlamýþtýr. Bu kredilerden yararlanan çiftçilerimizin sayýsý 1,2 milyonu aþtý. Ziraat Bankasý'nýn kullandýrdýðý tarým kredilerinin yüzde 91'i, yani 435 milyar liralýk kýsmý, faiz desteði verilen kredilerden oluþuyor. Bu kapsamda 587 binin üzerinde çiftçimizin 110 milyar lira tutarýndaki tarým kredisinin faizinin tamamý, devletimiz tarafýndan ödeniyor. Sübvansiyonlu tarým kredisi kullanan çiftçilerimizin faizlerinin ortalama yüzde 69'luk kýsmýný, yine devletimiz karþýlýyor. Bu uygun finansman kaynaðý ne kadar çok çiftçimize ulaþýr ve ihtiyacýný karþýlarsa, çiftçilerimizin karlýlýklarýna o derece katký saðlamýþ oluruz. Bizim gayemiz, insanlarý doðduklarý yerde doyar hale getirmektir." diye konuþtu.

Konuþmasýndan önce, yanýnda oturan bir besiciye "Ne yapýyorsun?" diye sorduðunu ve "Manda yetiþtiriyorum." cevabýný aldýðýný aktaran Erdoðan, "10 mandayla baþlamýþ. Þu anda 120 mandasý var. Öyle mi? Mesele bu." dedi.

"Tarýmýn anavataný olan Anadolu'da yeþil kalkýnma ve yerelden kalkýnma ilkesiyle yeni bir tarým ve kýrsal kalkýnma süreci baþlatýyoruz." ifadesini kullanan Erdoðan, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Kýrsal Kalkýnma Hibe Programlarýmýzý, üretim planlamasýný dikkate alarak yeniden düzenledik. 2024 yýlý Kýrsal Kalkýnma Yatýrýmlarýnýn Desteklenmesi Programý hibe desteðine esas proje limitini, 7 milyon liradan 14 milyon liraya yükselttik. 5 milyar lira hibe desteði saðlayacaðýmýz 7 bin projeyi ve hak sahiplerini, bugünden itibaren Tarým ve Orman Bakanlýðýmýz açýklamaya baþlayacak. Bu projelerle toplam 13 milyar lira yatýrým yapýlacak olup, yaklaþýk 20 bin vatandaþýmýza istihdam saðlayacaðýz. Ziraat Bankasý ve Tarým Kredi Kooperatifleri, çiftçilerimiz için ilk kez hayata geçen yeni tarýmsal kredi uygulamalarýný ay baþýnda kamuoyuyla paylaþtý. Üretim planlamasý kapsamýnda üretim ve sözleþmeli üretim yapan çiftçilerimiz ilk defa ilave faiz, kar payý indiriminden yararlanabilecek. Organize tarým bölgesi yatýrýmý yapacak üreticilerimize ve birinci derecede tarýmsal amaçlý örgütlerimize de ilk defa ilave faiz indirimi uygulanacak."

- ÇÝFTÇÝYE VE BESÝCÝYE KREDÝ LÝMÝTÝ ARTIRMA MÜJDESÝ

Sadece bunlarla yetinmediklerini, Ziraat Bankasý'nýn da yeni müjdelerle sektöre verdiði desteði artýrdýðýný belirten Erdoðan, "Küçük ekipman kredisinin limitini 150 bin liradan 250 bin liraya çýkarýyoruz. Küçükbaþ hayvan üreticilerimize iþlerini büyütmeleri, hayvan sayýlarýný çoðaltmalarý, atýl iþletme kapasitelerini üretime kazandýrmalarý amacýyla verilen kredinin limitini de 400 bin liradan 600 bin liraya getiriyoruz. Büyükbaþ süt hayvancýlýðýyla iþtigal eden üreticilerimiz için bu rakamý 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya yükseltiyoruz." ifadelerini kullandý.

Her zaman gençlerin geleceðimiz olduðunu söylediðini anýmsatan Erdoðan, gençlerin tarým alanýnda iþ ve iþletme sahibi olmalarýný teþvik ettiklerini belirtti.

Türkiye'deki genç nüfusa tarým dahil ne kadar fazla alternatif iþ kolu oluþturulabilirse, ekonomi için o kadar güzel olacaðýný söyleyen Erdoðan, "Genç çiftçi kredisinin limitini 1,5 milyon liradan 2,5 milyon liraya artýrýyoruz. Kadýn çiftçi kredisinin limitini de ayný þekilde 1,5 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltiyoruz. Ziraat Bankamýzýn bu müjdeli haberlerinin de çiftçilerimize hayýrlý olmasýný diliyorum. Bu kredilerin katkýsýyla tarým sektörümüz geliþtikçe inþallah Türkiye daha müreffeh, milletimiz daha huzurlu, geleceðimiz daha aydýnlýk, daha güvenli olacaktýr. Rabbim yolumuzu, bahtýmýzý, açýk etsin diyorum." dedi.

Erdoðan, bu imkanlarýn saðlanmasýnda emeði geçenleri tebrik etti.

Konuþmalarýnýn ardýndan günün anýsýna Cumhurbaþkaný Erdoðan'a, Ziraat Bankasý Genel Müdürü Alpaslan Çakar ve çiftçileri temsilen Ýzmir Menemen'den Aslý Turan tarafýndan ata tohumlarýnýn yer aldýðý tablo hediye edildi.

Daha sonra Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Ziraat Bankasý Genel Müdürü Alpaslan Çakar ve Ziraat Bankasý Yönetim Kurulu üyelerinin yer aldýðý hatýra fotoðrafý çektirildi.