Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan Dünya Çevre Günü mesajý
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, 5 Haziran Dünya Çevre Günü mesajý þöyle:

Dünyamýz, küresel ýsýnma, çölleþme, biyolojik çeþitliliðin azalmasý gibi çok önemli çevre felaketleriyle karþý karþýyadýr.

Daha yaþanabilir ve yeþil bir dünya, küresel çevre sorunlarýnýn çözüme kavuþturulmasýyla mümkün olabilir.

Çevre sorunlarý tüm insanlýðýn müþterek meselesi olup, çözümü uluslararasý iþ birliðini gerektirmektedir.

Ülkemizde 2022 yýlýndan itibaren Dünya Çevre Günü kutlamalarýnýn daha çok katýlýmla gerçekleþtirilmesi, çevre sorunlarýnýn ve geliþmelerin deðerlendirilmesi maksadýyla 5 Haziran tarihinin bulunduðu hafta "Türkiye Çevre Haftasý" olarak kutlanmaya baþlandý.

Daha yeþil, daha temiz bir Türkiye için ülke genelinde atýk yönetimi, iklim dostu teknoloji, enerji kaynaklarýnýn kullanýmý, hava, su ve toprak kalitesinin iyileþtirilmesi, aðaçlandýrma kampanyalarý ve planlý þehirleþme yönünde önemli çalýþmalarý hýzla sürdürüyoruz.

Ýnsan ve çevre saðýlýðýnýn korunmasýnda kritik öneme sahip katý atýk toplama tesisleri de ülke genelinde yaygýnlaþtýrýlmýþtýr. Sýfýr Atýk Hareketi bütün dünyanýn örnek aldýðý bir çevre hareketi ve ekonomik döngü modeli haline gelmiþtir.

Kuraklýðýn giderek daha büyük bir tehdit halini aldýðý günümüzde yer altý ve yer üstü su kaynaklarýmýzý korumak için de önemli adýmlar atýldý. Ýçme suyu tesisleri ile son dönemde yaþanan taþkýnlardan korunmak için taþkýn tesisleri ve atýk su arýtma tesislerinin sayýsý önemli sayýda artýrýlmýþtýr. Diðer yandan yer altý barajlarý inþa etmekle ilgili çalýþmalar da sürdürülmektedir.

Tabiat varlýklarýmýzýn korunmasý, planlý þehirleþme çalýþmalarý, aðaçlandýrma seferberlikleri ve çevre kirliliðinin önüne geçilmesi amacýyla gerçekleþtirilen projelere de destek vermekteyiz.

Ýçtiðimiz suyun, soluduðumuz havanýn, ayak bastýðýmýz topraðýn, bilinçsizce tükettiðimiz kaynaklarýn insanlýðýn israf yerine, doðaya saygýlý, çevreye duyarlý, kanaati esas alan bir tüketim anlayýþýný yerleþtirmek için çabalarýmýzý sürdürmekteyiz. Bu noktada, aileler ve eðitimciler baþta olmak üzere hepimize büyük sorumluluklar düþüyor.

Türkiye Yüzyýlý'nýn inþasý için çevre konusunda da, ilhamýný kadim medeniyetimizden alan bir anlayýþla çabalarýmýzý sürdüreceðiz.

Bu günün, çevre sorunlarý konusundaki toplumsal farkýndalýðýn artmasýna katký saðlamasýný temenni ediyor, gelecek nesillere daha yeþil bir dünya býrakmak için tüm vatandaþlarýmýzý duyarlý olmaya çaðýrýyor, en kalbi duygularýmla selamlýyorum.