Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan memurlarýn toplu sözleþme ikramiyesini iptal ettiren CHP'ye tepki: Budamaya çalýþýyorlar
ABONE OL

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Yüzyýlý'nýn Emekçileri Ýftar Programý"nda konuþan Cumhurbaþkaný Erdoðan, çalýþanlarýn ramazan ayýný tebrik etti.

Erdoðan, bu mübarek ayýn milletiyle birlikte Ýslam alemine ve tüm insanlýða hayýrlar getirmesini niyaz ettiðini, kardeþliðin, dayanýþmanýn ve birliðin sembolü olan bu bereketli iftar sofrasýnda emekçilerle beraber olmanýn bahtiyarlýðý içinde olduðunu dile getirdi.

Bugün 6. orucunu tuttuklarý 11 ayýn sultaný mübarek Ramazan-ý Þerif'i hüzünlü karþýlayýp hüzünlü yaþadýklarýný ifade eden Erdoðan, "Yakýn çevremizde savaþlarýn, çatýþmalarýn, insani trajedilerin, krizlerin kol gezdiði sancýlý bir dönemde bu mübarek günleri idrak ediyoruz. Bizler sevdiklerimizle, ailelerimizle, yakýnlarýmýzla iþte bugün burada olduðu gibi yol arkadaþýmýz olarak gördüðümüz çalýþanlarýmýzla iftar sevincini hamdolsun paylaþabiliyoruz. Ancak þu an Gazze'de ve iþgal edilmiþ Filistin topraklarýnda kelimelerin kifayetsiz kaldýðý büyük bir insani dram yaþanýyor. Bir kap sýcak yemeði, bir bardak temiz suyu dahi bulmanýn lüks olduðu son derece acý verici insanlýk adýna utanç verici günlere þahitlik ediyoruz." diye konuþtu.

Erdoðan, Yemen, Suriye, Sudan, Türkistan, Afganistan baþta olmak üzere gönül coðrafyasýnýn farklý köþelerinde de kardeþlerinin bu mübarek günlerde gerçekten aðýr imtihanlardan geçtiðini söyledi.

Adalete, barýþa, dayanýþmaya, mazlumlar için yardýmlaþma seferberliðine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduklarý bir dönemde olduklarýný belirten Erdoðan, "Rabbim Gazze'deki mazlumlarla birlikte zulüm ve eziyet gören tüm kardeþlerimizin yardýmcýsý olsun diyorum. Ramazanýn gelmesiyle birlikte milletimizin Gazze'ye ve diðer mazlum coðrafyalara yardýmlarýný arttýrdýðýný görmekten memnuniyet duyuyorum. Türkiye ve Türk milleti olarak asýrlar boyunca yaptýðýmýz gibi baþý dara düþenlerin imdadýna koþmayý sürdüreceðimizin bilinmesini istiyorum." ifadelerini kullandý.

- "EMEÐÝNÝN KARÞILIÐINI HAKKIYLA ALMANIN ÖNEMÝNÝN ÞUURUNDAYIZ"

Erdoðan, çalýþma hayatýna henüz çok genç yaþlarýnda ÝETT'de iþçi olarak baþladýðýný ifade ederek, þunlarý kaydetti:

"Evinin geçimini, ailesinin iaþesini kendi ihtiyaçlarýný karþýlamak için ter döken bir emekçinin nasýl kutlu bir mücadele verdiðini çok iyi biliyorum. Ayný þekilde çalýþmak kadar emeðinin karþýlýðýný hakkýyla almanýn da öneminin hepimiz þuurundayýz. 'Ýþçinin ücretini, teri kurumadan önce ödeyiniz' buyuran bir inancýn mensuplarý olarak zaten baþka türlü hareket etmemiz beklenemez. Ýzinden gittiðimiz atalarýmýz da iþçinin hakkýnýn verilmesi hususunda hep itinayla davranmýþlardýr. Kanuni Sultan Süleyman, Süleymaniye Camii'nin inþaatýnda çalýþan iþçilerin ücretinin günlük olarak verilmesini emretmiþ, bunun için inþaatýn ortasýna bir hesap çadýrý kurdurmuþtu."

Cami inþaatýnýn tamamlanmasýndan sonra bu güzel hatýrayý yaþatmak adýna 1792 yýlýnda "Çadýr Çeþmesi" yaptýrýldýðýný anýmsatan Erdoðan, "Hesap çeþmesi" veya daha bilinen ismiyle "Süleymaniye Meydan Çeþmesi"nin bu hassasiyetin günümüze kadar uzanan simgelerinden biri olduðunu anlattý.

Erdoðan, Sultan 2. Beyazýt'ýn belediye kanununda da iþçilerin izzetinin, günlerin uzunluðu farklý olduðu için yaza ve kýþa göre ayrý ödenmesi hükmünün olduðunu, tarihe ve köklü geleneðe bakýldýðýnda iþçi haklarýyla ilgili bu tarz pek çok iyi ve örnek uygulamaya rastlamanýn mümkün olduðunu kaydetti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Yüzyýlý'nýn Emekçileri Ýftar Programý"nda yaptýðý konuþmada, Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðýndan itibaren, görev aldýklarý her yerde çalýþanlarýn haklarýnýn teslimi için çaba harcadýklarýný söyledi.

Türkiye'de 1 Mayýs tarihinin uzun yýllar gerginliðin, çatýþmanýn ve 1977 yýlýndaki menfur olayýn sembolü olarak anýldýðýna iþaret eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, bu tarihi 2008 yýlýnda resmen Emek ve Dayanýþma Günü, 2009 yýlýndan itibaren de resmi tatil ilan ederek, iþçilerle dayanýþmalarýný gösterdiklerini ifade etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, enflasyona karþý çalýþanlarý ezdirmemenin bir diðer prensipleri olduðunu belirterek, özellikle son yýllarda üst üste yaþadýklarý salgýndan bölgesel savaþlara, küresel ekonomik krizden "asrýn felaketi" olan 6 Þubat depremlerine raðmen bu duruþlarýndan taviz vermediklerini, 2024 yýlýnda da bu hassasiyetlerini muhafaza ettiklerini vurguladý.

Bölgesel krizlerin ve istikrarsýzlýklarýn yol açtýðý mali yükü en az þekilde insanlara yansýtmanýn derdinde olduklarýný anlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, bu anlayýþla bir sosyal koruma ücreti olan ve çalýþma hayatýndaki ücret politikalarýnýn en alt sýnýrýný temsil eden asgari ücretin 17 bin liraya çýktýðýný dile getirdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, böylece asgari ücrette bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yaklaþýk yüzde 100 oranýnda artýþ olduðuna dikkati çekerek, asgari ücret desteðini 700 liraya çýkararak, ödemeyi sürdürdüklerini kaydetti.

- "BU YIL EMEKLÝLERÝMÝZÝN BAYRAM ÝKRAMÝYELERÝNDE DE YÜZDE 50 ARTIÞA GÝTTÝK"

Memurlarýn aylýklarýnda ise 2024 yýlý Ocak ayýnda enflasyon farkýyla birlikte yüzde 50'ye yakýn bir artýþ saðladýklarýný anýmsatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, bu rakamlarla en düþük memur maaþýnýn 2002 yýlýna göre reel olarak yüzde 300 oranýnda, nominal olarak ise 84 kat artýþ gösterdiðini aktardý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ayný þekilde katlanarak artan emekli sayýsýna raðmen emeklilerin ücretlerinde de çok önemli iyileþtirmeler yaptýklarýný belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Daha önce olmayan bayram ikramiyesini, bu uygulamayý getirerek emeklilerimize bayram sevinci yaþattýk. Geçen sene emeklilerimizden gelen talepler doðrultusunda her bir emeklimize tek seferlik 5'er bin liralýk ödeme gerçekleþtirdik. Bu yýl emeklilerimizin bayram ikramiyelerinde de yüzde 50 artýþa gittik. Ramazan Bayramý ikramiyelerini inþallah 2 ila 5 Nisan tarihleri arasýnda emeklilerimizin hesaplarýna yatýrmýþ olacaðýz. Devletimizin deprem bölgesiyle ilgili yükümlülükleri azaldýkça artan kaynaðý emeklilerimiz ve çalýþanlarýmýz baþta olmak üzere, milletimizin istifadesine sunmaya devam edeceðiz. Bunun yanýnda enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara düþürerek, tüm toplum kesimlerinde daha kalýcý refah artýþý saðlayacaðýz."

- "BU YANLIÞIN MÜSEBBÝPLERÝNE SÝZLER DE GEREKEN CEVABI VERMELÝSÝNÝZ"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, emeðin karþýlýðý kadar önemli bir diðer konunun ise emeðin müdafaasý olduðunu vurgulayarak, bu süreçte çok kritik rol üstlenen sendikalarýn ve konfederasyonlarýn, yine kendi dönemlerinde rahat bir nefes alabildiklerini ifade etti.

Sendikacýlýk ile iþçi, iþveren iliþkilerini düzenleyen ve adil temsilini saðlayan sosyal diyalog mekanizmalarýnýn geçmiþte hak ettiði deðeri ve ilgiyi göremediðini, ihmal edildiðini anlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, ancak son 21 yýlda her alanda olduðu gibi sosyal diyalog konusunda da ciddi ilerlemeler kaydettiklerini aktardý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, sendikalaþma oranlarýna iliþkin, "Ýþçilerde sendikalaþma oraný 2024 Ocak istatistiklerinde yüzde 15'i geçti. Memurlarda sendikalaþma oraný ise yüzde 74 oranýna yükseldi. Her toplu görüþmemizde yeni imkanlar getirerek, memurlarýmýzýn haklarýný iyileþtirmeyi sürdürüyoruz." bilgisini paylaþtý.

Ancak ülke ve millet yararýna attýklarý her müspet adýmda olduðu gibi burada da muhalefetin engellemeleriyle karþýlaþtýklarýný dile getiren Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Toplu sözleþme ikramiyesi bu kazanýmlardan birisidir. Yedinci Dönem Kamu Toplu Sözleþmesiyle üye sayýsý yüzde 2'yi geçen sendikalarýn mensuplarýna aylýk 538 lira ödeme yapýyorduk. Ancak bu düzenleme ana muhalefet partisinin baþvurusundan dolayý Anayasa Mahkemesi tarafýndan geçenlerde iptal edildi. Bu iptal kararýyla ikramiyeden yararlanan 2 milyonu aþkýn kamu görevlimiz maalesef 345 lira daha az aylýk alacak. Bu da 2 yýllýk toplu sözleþme sürecinde memurumuzun 8 bin 280 lira kaybý anlamýna geliyor. Biz memurlarýmýzýn haklarýný geniþletmek için gayret ederken, muhalefet ise bunlarý Anayasa Mahkemesine götürerek budamaya çalýþýyor. Çalýþanlarýmýzý ve emeklilerimizi bize karþý kýþkýrtmak için meydanlarda atýp tutuyorlar ama mahkeme kapýlarýný aþýndýrmaktan da maalesef geri durmuyorlar. Bize göre yanlýþ olan bu kararla ilgili olarak üzerimize düþeni mutlaka yapacaðýz. Ancak bu yanlýþýn müsebbiplerine sizler de gereken cevabý vermelisiniz."

- "3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESÝNÝ GENÝÞLETME SÖZÜMÜZÜ ÖNÜMÜZDEKÝ DÖNEMDE HAYATA GEÇÝRECEÐÝZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, geçen yýl yaptýklarý 3600 ek gösterge düzenlemesiyle çalýþan ve emekli 5,3 milyon kamu personelinin ek göstergelerinin yeniden belirlenmesini saðladýklarýný, yine bazý istisna kadrolar dýþýnda tüm kamu görevlilerinin ek gösterge rakamlarýný 600 puan artýrdýklarýný dile getirdi.

Yardýmcý hizmetler sýnýfýnda çalýþanlara da ilk defa ek gösterge verdiklerine iþaret eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Birinci dereceye yükselen tüm memurlarýmýzýn faydalanacaðý þekilde 3600 ek gösterge düzenlemesini geniþleteceðimizi duyurmuþtuk. Ýnþallah bu sözümüzü de önümüzdeki dönemde hayata geçireceðiz." diye konuþtu.

Çalýþma hayatýnýn en önemli istiþare mekanizmalarýndan olan Çalýþma Meclisi Toplantýsýný en son 2019'da emek dünyasýnýn tüm temsilcileriyle bir araya gelerek gerçekleþtirdiklerini hatýrlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, Çalýþma Meclisi'nin "Çalýþma Hayatýnýn Gelecek Yüzyýlý" temalý 13'üncü toplantýsýný gelecek aylarda gerçekleþtirmeyi planladýklarýný duyurdu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan sözlerini tamamlarken, birliðin, dirliðin ve bereketin sembolü olan iftar sofralarýný þereflendirdikleri için katýlýmcýlara teþekkür ederek, her birine kazasýz, belasýz, verimli ve huzurlu çalýþmalar diledi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a konuþmasýnýn ardýndan Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan tarafýndan masa saati hediye edildi.

Programa katýlan iþçiler ve kamu görevlileri de hat sanatýyla hazýrlanan ve Necm Suresi 39. ayetin yer aldýðý tabloyu Cumhurbaþkaný Erdoðan'a takdim etti.

Bir iþçinin kýz çocuðu Cumhurbaþkaný Erdoðan'a kaðýda çizdiði bir resmi hediye etti. Erdoðan da harçlýk verdiði çocuðun elini öptü.

Programa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Ýstanbul Valisi Davut Gül, TÝSK Genel Baþkaný Özgür Burak Akkol, Türk-Ýþ Genel Baþkaný Ergün Atalay, Hak-Ýþ Genel Baþkaný Mahmut Arslan, Türkiye Kamu-Sen Genel Baþkaný Önder Kahveci, Memur-Sen Genel Baþkaný Ali Yalçýn ve TOBB Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu ile çeþitli sektörlerde çalýþan iþçiler ve kamu görevlileri katýldý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn katýlýmcýlarla hatýra fotoðrafý çektirmesinin ardýndan program sona erdi.