Baþkan Erdoðan: Milletimiz sandýkta zübük siyasetçilere itibar etmez
ABONE OL

Baþkan Erdoðan, partisinin Büyükþehir Belediyesi yanýnda düzenlenen Malatya mitinginde vatandaþlara hitap etti.

"Ecdadýn mirasýna sahip çýkan, erenlerin yoluna baþ koyan evliyalar yurdu, aþýklar memleketi, güzelliði dillere destan" olarak nitelediði Malatya ile bir kez daha kucaklaþmaktan duyduðu memnuniyeti dile getiren Erdoðan, geçen yýl yapýlan seçimlerde Cumhurbaþkanlýðýnda yüzde 72, milletvekilliðinde yüzde 69 oy oranýyla Cumhur Ýttifaký'na destek veren Malatya'ya teþekkür etti.

Erdoðan, "Malatya yine sandýkta destan yazdý. Sizler bize güvendiniz, üzerinize düþeni yaptýnýz. Biz de inþallah bunun karþýlýðýný vermek için gece gündüz çalýþacaðýz. Ýnþallah 31 Mart'ta da büyükþehir ve ilçe belediyeleriyle Malatya'da Cumhur Ýttifaký'ný rekor bir oya taþýyacaðýnýza inanýyorum." diye konuþtu.

Malatya'nýn bugüne kadar kendilerini hiçbir mücadelede yalnýz býrakmadýðýný dile getiren Erdoðan, bu defa da Türkiye Yüzyýlý'nýn inþasýnda Malatya'yla birlikte yol yürümekten þeref duyduklarýný söyledi.

Erdoðan, "Kartal konar Beydaðý'nýn baþýna, kurban olam topraðýna taþýna, yedi iklim dört köþeyi dolaþtým, rastlamadým Malatya'nýn eþine. Bizim gönlümüz eþi bulunmaz Malatya'dan ayrýlmaz." ifadelerini kullandý.

Malatya türküsünün, "Deli gönül çirkine bel baðlama, sevdiðin yar Malatya'ya deðmeli." sözlerini okuyan Erdoðan, þöyle devam etti:

"Bu türküde olduðu gibi Malatyalý kardeþlerim, kimin kendisine gönül verdiðini, kimin þahsi hesaplar peþinde koþtuðunu çok iyi biliyor. Bizim bildiðimiz Malatya'nýn insaný köþeli olur, karakterli olur, mert olur, sözünün eri olur. Pusulasýný þaþýraný, Kandil'le DEM'lenmeyi marifet sayaný, teröristlerle sarmaþ dolaþ olaný Malatya affeder mi? Eser ve hizmet siyasetiyle demokrasi ve kalkýnma atýlýmlarýyla þehrini geliþtireni Malatya unutur mu? Hak ve özgürlük alanýný geniþleterek kendini öz yurdunda garip býrakmak isteyenlere dersini vereni Malatya terk eder mi? Dünyada baþý dik þekilde dolaþmasýný saðlayaný, bayraðýnýn hep dalgalanmasý ve ezanlarýnýn hiç susmamasý için çalýþaný Malatya ihmal eder mi? Depremle sarsýlan, nice sevdiklerini topraða veren, evi, iþ yeri hasar gören kardeþlerine yeniden hayata sarýlma umudu vereni Malatya býrakýr mý?"

Erdoðan, 6 Þubat 2023 depremlerinde Malatya ve diðer þehirlerde hayatýný kaybeden 53 bin kiþiyi rahmetle andý.

Asrýn felaketinde Malatya'da 78 bine yakýn konut, 25 bini aþkýn köy evi, 27 bini aþkýn ahýr ve ticari alanýn zarar gördüðünü hatýrlatan Erdoðan, geçici barýnma ihtiyaçlarýný karþýlamak için þehre 85 bine yakýn çadýr gönderdiklerini, 36 bini aþkýn konteyner kurduklarýný anlattý.

- "70 BÝN HAK SAHÝBÝ BELÝRLENDÝ"

Yapýlan çalýþmalar sonunda Malatya'da 20 bini kýrsalda, kalaný þehir merkezlerinde olmak üzere yaklaþýk 70 bin hak sahibinin belirlendiðini dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti:

"Geçtiðimiz ay inþasý tamamlanan 6 bin 181 konutu hak sahiplerine teslim ettik. Halen þehrimizde 48 bin 837 konutun yapýmý sürüyor. Yerinde dönüþüm için 32 bin 583 Malatyalý kardeþimiz baþvurdu hatta bunlardan 500'ü konutlarýný inþa etmeye baþladýlar. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýmýz, þehir merkezindeki meydan ve iþ yeri düzenlemelerini yapýyor. Yeni Cami çevresinde, Buðday Pazarý civarýnda, Akpýnar Meydaný Emeksiz Caddesi arasýndan Ýnönü Caddesi boyunca Valilik çevresinde çalýþmalar tüm hýzýyla sürüyor. Yeþilyurt'ta da pek çok mahallede proje çalýþmalarý devam ediyor. Ýmar ve inþa çalýþmalarý için þehrimize 6 milyar lira ilave destek saðladýk. Amacýmýz, önümüzdeki yýlýn ortasýna kadar tüm hak sahiplerini, konutlarýna ve ticari binalarýna kavuþturmaktýr. Bununla yetinmiyor, depremzede þehirlerimizi geleceðe hazýrlayacak farklý üretim tesislerini hayata geçiriyoruz."

Erdoðan, "Savunma sanayi yatýrýmlarýný, deprem bölgesi þehirlerde yoðunlaþtýracak bir iskan ve istihdam projesi baþlattýk. ASELSAN firmamýz Malatya'da elektronik bakým, onarým ve elektronik kart dizgi tesisi kuruyor. Altyapýsý ve üstyapýsýyla depremin þehrimizdeki tüm izlerini silene kadar durup dinlenmeden çalýþacaðýz." dedi.

Deprem bölgesi genelindeki faaliyetleri 1000'den fazla þantiyede 110 bin personelle yürüttüklerini bildiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bugüne kadar teslim ettiðimiz 46 bin konut sayýsýný ay sonuna kadar 75 bine çýkartacaðýz. Yýl sonuna kadar her ay 15-20 bin ilaveyle 200 bin konutu hak sahiplerine teslim etmeyi planlýyoruz. Yine deprem bölgesi genelinde yerinde dönüþüm projelerine baþvurular 255 bini buldu. Hibe yanýnda 2 yýlý ödemesiz, 10 yýlý vadeli kredi desteði de içeren bu projelerin ruhsatýndan inþasýna kadar tüm safhalarýný Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýmýz vasýtasýyla denetliyoruz. Tip projeler ve tip sözleþmeler gibi kolaylýklarla sürecin hýzlý ve saðlýklý ilerlemesini temin ediyoruz. Velhasýl depremle sarsýlan þehirlerimizi bir an önce ayaða kaldýrmak için ne gerekiyorsa yapýyoruz."

Türkiye'nin, maruz kaldýðý onca terör saldýrýsýnýn, darbe giriþiminin, gizli-açýk kuþatmanýn üzerine yaþadýðý deprem felaketinin, maddi manevi aðýr bir maliyeti olduðunu belirten Erdoðan, bunca insan kaybýnýn ve þehirlerin gördüðü aðýr hasarýn altýndan kalkmanýn kolay olmadýðýna iþaret etti.

Dünyanýn bir baþka ülkesinin, Türkiye'nin yaþadýklarýný yaþamasý halinde tekrar toparlanmasýnýn on yýllar süreceðini dile getiren Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Hamdolsun, biz asrýn birlikteliðiyle asrýn felaketinin üstesinden geliyoruz. Allah'ýn izniyle Malatya baþta olmak üzere tüm deprem þehirlerimizi eskiden daha güvenli, huzurlu, canlý, hareketli hale getirmekte kararlýyýz. Hayatýný kaybedenleri elbette geri getiremeyiz. Ama onun dýþýndaki tüm kayýplarý, daha iyisiyle yerine koyacak güce, azme, dirayete sahibiz. Týpký yaþadýðýmýz diðer sýnamalar gibi depremin de bizi hedeflerimizden koparmasýna izin vermeyeceðiz. Türkiye, diplomasisiyle, ekonomisiyle, askeri gücüyle, sosyal yapýsýyla dünyanýn en büyük ülkeleri arasýndaki yerini alana kadar mücadelemizi sürdüreceðiz. Malatya þahidimiz olsun ki, milletimizin desteði ve duasý arkamýzda olduðu müddetçe de bu mücadelenin zaferle sonuçlanmasýnýn önüne kimse geçemeyecektir."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin, 31 Mart'ta yapýlacak mahalli seçimlerde þehirlerini yönetecek belediye baþkanlarýný, meclis üyelerini, mahalle veya köylerindeki muhtarlarýný seçeceðini anýmsatarak, Cumhur Ýttifaký olarak bu seçimde de büyükþehirlerde ve illerin bir kýsmýnda iþbirliði yaptýklarýný belirtti.

- "BÝZE KAYBETTÝRMEK ÝÇÝN ÇALIÞAN PARTÝLER ORTAYA ÇIKTI"

AK Parti'nin, belediyecilik konusundaki beceri ve tecrübesini kimseyle tartýþmayacaklarýný vurgulayan Erdoðan, her görev gibi belediye baþkanlýðýnýn da hizmet yolunda bir bayrak yarýþý olduðunu söyledi.

Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bayraðý devralan arkadaþýmýz, emaneti halefine teslim edene kadar ülkesi, milleti, þehri için canla baþla çalýþacaktýr. Malatya Büyükþehir'de ve ilçelerimizin bir kýsmýnda iþte böyle bir deðiþim oldu. Dün þehrimize hizmet eden kardeþlerimizi nasýl desteklediysek, bugün vazifeye talip kardeþlerimizin de ayný þekilde yanlarýnda olacaðýz. Tabii bu arada ülkemizin pek çok il ve ilçesinde þöyle bir manzarayla karþý karþýya kaldýk; partimizin eski belediye baþkanlarýný, eski milletvekillerini, eski teþkilat mensuplarýný aday göstererek, kendileri kazanmak deðil bize kaybettirmek için çalýþan partiler ortaya çýktý. Hep söylediðimiz gibi Türkiye özgür ve demokratik bir ülkedir. Ýsteyen istediði yerde siyaset yapabilir, aday olabilir. Biz kendi ittifakýmýzdan, kendi partimizden, kendi adaylarýmýzdan mesulüz. Ancak hem bize kaybettirmek için çalýþýp hem çeþitli beyan ve imalarla bizim gölgemizde yürümeye kalkanlara da müsaade etmeyiz."

- "BUNUN ADI SÝYASÝ ÞANTAJCILIKTIR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, partisinin siyasetinin, eser ve hizmet siyaseti olduðunu ifade ederek, Hazreti Mevlana'nýn "Kamil odur ki; koya dünyada bir eser, eseri olmayanýn yerinde yeller eser" sözünü aktardý.

Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Ýþte bu anlayýþla tüm hayatýmýzý, ülkemize, insanýmýza, þehirlerimize eser kazandýrmaya adadýk. Ülkeye hiçbir faydanýz dokunmayacak, millete hiçbir hayýrlý hizmetiniz olmayacak, hiçbir insanýn hayatýna olumlu yönde katký yapmayacaksýnýz; sonra sadece yalan yanlýþ konuþarak, sadece haksýzca eleþtirerek, sadece hoyratça enaniyet yaparak siyaseti domine etmeye çalýþacaksýnýz. Bunun adý siyasi þantajcýlýktýr. Türkiye, bugüne kadar ne çektiyse emek ve heyecanla hazýrlanmýþ vizyonu, programý, projesi olmayan zübük siyasetçi tiplerinden çekmiþtir. Sadece 'Öteki ne veriyorsa beþ fazlasý benden' yalanýyla ülkede güven ve istikrar iklimini bozmaktan baþka bir iþ yapmayan bu kafalarýn elinde heder olan yýllarýmýza ve imkanlarýmýza acýyarak bakýyoruz. Maalesef son dönemde bu habis siyaset tarzýnýn yeniden hortlamaya baþladýðýný görüyoruz. Milletimizin sandýkta ne siyasi þantajcýlara ne zübük siyasetçilere itibar etmeyeceðine inanýyorum. Malatya'nýn birliði, beraberliði, kardeþliði, dayanýþmasýyla, bu konuda tüm Türkiye'ye örnek olacaðýndan þüphe duymuyorum."

Mitingi izleyenlere "Malatya'dan öyle bir ses verin ki diðer 80 vilayetimizin tamamýndan duyulsun" diyen Erdoðan, alandakilere, "Eþi bulunmaz, gönülleri coþturan Malatya, 31 Mart'ta Türkiye Yüzyýlý þehirleri için hazýr mýyýz?", "31 Mart'ta Türkiye Yüzyýlý þehirleri için kararlý mýyýz?", "31 Mart'ta gerçek belediyeciliði tercih ediyor muyuz?", "Bunun için seçim gününe kadar kapý kapý dolaþmaya var mýyýz?", "Malatya ile birlikte Türkiye'nin haritasýnýn tamamýný Cumhur Ýttifaký'nýn renkleriyle boyamaya hazýr mýyýz?" sorularýný yöneltti.

Mitingi izleyenler, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn sorularýna baðýrarak "Evet" yanýtýný verdi.

- "31 MART'TA MÝLLÝ ÝRADE BAYRAMINA DA BERABERCE ULAÞMAK ÝSTÝYORUZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ramazana sayýlý günler kaldýðýný anýmsatarak, pazar günü ilk sahura kalkýlacaðýný, gelecek hafta pazartesi günü ise ilk iftarýn yapýlacaðýný hatýrlattý.

Erdoðan, "Bu mübarek ayda tutacaðýmýz oruçlarýmýz ve yapacaðýmýz ibadetleri, Allah þimdiden kabul eylesin. Ramazan Bayramý gelmeden 31 Mart'ta milli irade bayramýna da beraberce ulaþmak istiyoruz. Bunun için ramazaný çok iyi deðerlendirmemiz, rahmetinden ve bereketinden istifade etmemiz gerekiyor. Malatya'nýn, ülkenin ve milletin hayrýna olan her hususta yaptýðý gibi bu konuda da en ön safta yer alacaðýna inanýyorum." diye konuþtu.

Eser ve hizmet siyasetlerinin gerisinde, vatan topraðýnýn her karýþýný ve ülke insanýnýn tamamýný kuþatan bir müktesebat bulunduðuna iþaret eden Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bizim siyaset ahlakýmýz 'söylediðini yapma, yapmayacaðýný söylememe' üzerine kuruludur. Bunun en büyük ispatý da geçtiðimiz 21 yýlda yaptýklarýmýzdýr. Mesela bu dönemde Malatya'ya yaklaþýk 149 milyar liralýk yatýrým yaptýk. Eðitimde 5 bin 739 adet yeni derslik inþa ettik. Þehrimize ikinci bir devlet üniversitesi olarak Turgut Özal Üniversitesini açtýk. Gençlik ve sporda 9 bin 170 kiþi kapasiteli yükseköðrenim yurt binalarý yaptýk. Bir stadyum ile 60 spor tesisi inþa ettik. Malatyalý ihtiyaç sahibi vatandaþlarýmýza yaklaþýk 7,5 milyar lira kaynak aktardýk. Saðlýkta toplam 1640 yataklý 16 hastanenin de aralarýnda bulunduðu 71 saðlýk tesisini tamamlayýp hizmete sunduk. TOKÝ vasýtasýyla 24 bin 98 konutu tamamlayýp hak sahiplerine teslim ettik. Þehrimizde riskli yapý olarak belirlediðimiz 4 bin 859 baðýmsýz bölümün dönüþümünü gerçekleþtirdik."

Söz verdikleri 8 millet bahçesinden beþini tamamladýklarýný anlatan Erdoðan, ulaþtýrmada 36 kilometreden devraldýklarý bölünmüþ yol uzunluðunu, 464 kilometreye çýkardýklarýný söyledi.

"Yaparsa AK Parti yapar" diyen Erdoðan, bünyesinde 23 köprü de bulunan Malatya çevre yolunun Hekimhan ayrýmýna kadar olan 26 kilometresini hizmete sunduklarýný, bu yýl sonuna kadar Battalgazi ayrýmýna kadar olan kesimi trafiðe açacaklarýný bildirdi.

Þehir giriþindeki Beylerderesi viyadük köprüsü ve Kuzey Kuþak alternatif köprü ve yollarýnýn yapýmýna devam ettiklerini söyleyen Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Fýrat'ýn gerdanlýðý Kömürhan köprüsü, tüneli ve baðlantý yolunu, yeni Tohma Þehit Gaffari Güneþ Köprüsü'nü hizmete açtýk. Malatya ve Sivas'ý birbirine baðlayan 8 adet tünel ve 14 adet köprüsüyle seyahat süresini 35 dakika azalttýk. 104 kilometrelik Malatya-Hekimhan yolunu tamamladýk. Elazýð yolundaki Battalgazi Kavþaðý baðlantý yolu ve Hanýmýn Çiftliði Köprüsü'nü bitirdik. Pütürge-Doðanyol yolunun 12,5 kilometrelik kesimini bu yýl açýlýþa hazýr hale getiriyoruz. Kuluncak-Hekimhan yoluna baþladýk. Malatya Organize Sanayi Bölgesi'ne Yazlak Ýltisak Hattý'ný inþa ettik. Sivas-Malatya hýzlý demir yolunun etüt projesini tamamladýk, Malatya-Elazýð hattýyla ilgili etüt çalýþmalarýmýz devam ediyor. Deprem dolayýsýyla hasar gören Malatya-Nurdaðý demir yolu kesimindeki çalýþmalar sürüyor.

Modernize ettiðimiz Malatya Havalimaný'mýzýn 2003'te 89 bin olan yolcu trafiði, geçtiðimiz sene 730 bini geçti. Malatya'ya 15 baraj, bir gölet, 20 sulama tesisi, bir yer altý depolama tesisi, 50 taþkýn koruma tesisi, 4 arazi toplulaþtýrmasý ve 10 adet HES inþa etik, 6 barajýn yapýmý sürüyor. Ýnþaat safhasýnda yer alan 4 sulama tesisimiz ile toplam 206 bin dekar araziyi daha sulayacaðýz. Malatyalý çiftçilerimize toplam yaklaþýk 28 milyar lira tutarýnda tarýmsal hibe desteði verdik. Þehrimize bir teknopark, 4 araþtýrma geliþtirme merkezi ve bir tasarým merkezi kurduk."

- "BU YIL ARGUVAN VE KARAYEL, DAHA SONRA DOÐANYOL VE PÜTÜRGE'YE DOÐAL GAZ ARZINI SAÐLAYACAÐIZ"

Büyüklüðü 120 hektarý bulan bir alaný Battalgazi-Yeniköy Sanayi Bölgesi olarak ilan ettiklerini belirten Erdoðan, lisanslý kuru kayýsý deposunu þehre kazandýrdýklarýný söyledi.

Çalýþan ve Üreten Gençler Programý'nda baþlanan ve bin kiþinin çalýþacaðý tekstil tesislerinden üçünün tamamlandýðýný, birinin de yakýnda biteceðini açýklayan Erdoðan, istihdamý desteklemek için Malatya'daki iþverenlere toplam 3,5 milyar lira tutarýnda prim teþviki verdiklerini dile getirdi.

Akçadað, Arapgir, Battalgazi, Darende, Doðanþehir, Hekimhan, Kuluncak, Yazýhan ve Yeþilyurt'a doðal gaz arzýný saðladýklarýný anlatan Erdoðan, "Bu yýl içinde Arguvan ve Karayel, daha sonra da Doðanyol ve Pütürge'ye de doðal gaz arzýný saðlayacaðýz." dedi.

"Malatya'ya getirdiðimiz yatýrýmlar, ne kadar özetlersek özetleyelim anlatmakla bitmiyor." diyen Erdoðan, alandaki partililere Malatya'ya yapýlan hizmetlerin ve yatýrýmlarýn anlatýldýðý bir video izletti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Yerel yönetimlerde de 31 Mart akþamý bizlere vereceðiniz destekle inþallah hükümet Cumhur Ýttifakýnda, yerel yönetimlerde de inþallah bizler el ele vereceðiz ve Malatya'mýza bugüne kadar ne destekler verdiysek çok daha fazlasýný inþallah yapmaya devam edeceðiz." diye konuþtu.

"Büyükþehir ve ilçe belediye baþkan adaylarýmý sizlere emanet ediyorum. Bu emanete sahip çýkmaya var mýsýnýz?" sorusuna Erdoðan, alandaki kalabalýktan "evet" yanýtýný aldý.

- NOTLAR

Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýnýn ardýndan Cumhur Ýttifaký Malatya Büyükþehir Belediye Baþkan adayý Sami Er ile ilçe belediye baþkan adaylarýný sahneye çaðýrarak, vatandaþlarý selamladý.

Erdoðan, konuþmasý sýrasýnda alandan gelen "Malatya seninle gurur duyuyor" sloganlarýna "Ben de sizinle gurur duyuyorum." karþýlýðýný verdi.

Alandaki "Herkes vazgeçse Malatyalý vazgeçmez" pankartýný okuyan Erdoðan, "Malatya'nýn tabiriyle senin Allah'ýna gurban." ifadesini kullandý.

Erdoðan, "Çözerse AK Parti çözer", "Sen uzayý fethetmeye devam et, Yeþilyurt bize emanet", "Doðru adamla yola devam", "Söz uçar eser kalýr" pankartlarýný da okudu.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki, Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, Malatya Büyükþehir Belediye Baþkan adayý Sami Er, AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Yusuf Ziya Yýlmaz, AK Parti Ýl Baþkaný Namýk Gören'in de birer konuþma yaptýðý mitinge, bazý AK Parti milletvekilleri ile Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun ve Cumhurbaþkaný Dýþ Politika ve Güvenlik Baþdanýþmaný Akif Çaðatay Kýlýç da katýldý.

Erdoðan, mitinglerde kullandýðý týrýn içerisinde yer alan haritada, Malatya'nýn üzerini raptiyeyle iþaretledi.