Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan 'Türkiye Kültür Yolu Festivali' mesajý: Geliþen yüzün sembolü olacak
ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanlýðý tarafýndan bu yýl 16 þehirde gerçekleþtirilen Kültür Yolu Festivali'nin 6'ncý duraðý Van oldu. Bu yýl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasýna dahil olan Van, 29 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasýnda 9 gün boyunca, konserler, tiyatrolar, opera gösterileri, sergiler, atölyeler, söyleþiler, gastronomi deneyimleri ve her yaþa uygun etkinliklere ev sahibi yapacak. Festival kapsamýnda farklý noktalarda 1000'e yakýn sanatçý da bölge halkýyla buluþacak. Türkiye Kültür Yolu Festivali, 6'ncý gününde Ýpekyolu ilçesinde Ýl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda Cumhurbaþkaný Baþdanýþmaný Gülþen Orhan'ýn moderatörlüðünde Mehmet Nesim Doru, Ali Karadeniz, M. Halit Yalçýn, Abdulhadi Timurtaþ'ýn katýlýmlarý ile Klasik Kürtçe Edebiyat ve Kürtçenin Þaheserleri etkinliði ile devam etti. Etkinlikte aralarýnda Molla Ahmed-i Cezîrî Dîvâný, Fakî-yi Teyran Dîvâný, Molla Hüseyin El Bateyi'nin Bateyî Mevlidi (Mewlûda Nebî), Hakkârili Pertev Bey Dîvâný, Seyfü'l-mülûk ve Bediü'l-Cemâl Destaný ile Dîwana Þêxê Meczûb gibi önemli eserlerin yer aldýðý ve Kültür ve Turizm Bakanlýðý tarafýndan yayýmlanan 13 önemli klasik Kürtçe edebiyat eseri tanýtýldý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn festivale gönderdiði mesaj, Cumhurbaþkaný Baþdanýþman Gülþen Orhan tarafýndan okundu. Erdoðan'ýn mesajýnda þu ifadelere yer verdi:

"Aziz Vanlýlar, deðerli kardeþlerim, Sizleri en kalbi duygularýmla, hasretle, muhabbetle selamlýyorum. Van Kültür Yolu Festivali'nin þehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayýrlara vesile olmasýný diliyorum. Festival kapsamýnda düzenlenen 'Klasik Kürtçe Edebiyat ve Kürtçenin Þaheserleri' konulu programýn baþarýlý geçmesini temenni ediyorum. Bu organizasyonlarda emeði bulunan herkesi tebrik ediyorum. Kültür ve sanat içerikli pek çok programýn yer aldýðý bu festivalin Van'ýn geliþen yüzünün sembolü olacaðýna inanýyorum. Klasik Kürtçe Edebiyatýn temayüz ettiði Cizre, Hemedan, Van, Erdelan, Ýmadiye, Bitlis, Hakkari, Doðubayazýt, Müküs, Hizan, Meyafarikin, Siirt, Diyarbakýr gibi merkezler, ayný zamanda medreseleriyle de adýndan söz ettiren þehirlerimizdir. Edebiyatla beraber tarih, felsefe, musiki, mimari, mühendislik, matematik ve astronomi alanlarýnda da önemli çalýþmalara imza atan bu medreselerden alanýnýn zirvesine çýkmýþ nice alimler, edipler, þairler yetiþmiþtir. Ali-yi Harîrî, Melayê Cizîrî, Ahmedi Hânî, Feqiyê Teyran gibi nice kelam, kalem ve ilim erbabý eserlerini sadece bu topraklarýn insanlarýna deðil; bütün bir insanlýða armaðan etmiþlerdir. Van'da düzenlenen bu programý, Kürtçenin þaheserlerinin özellikle gençlerimize tanýtýlmasý ve medeniyetimizin ihtiva ettiði, zenginliklerin gelecek nesillere aktarýlmasý bakýmýndan çok deðerli buluyorum. Bu vesileyle etkinliklere katký sunan herkesi tebrik ediyor, sizleri bir kez daha muhabbetle selamlýyorum."

  • Vanda Kültür Yolu Festivali
  • Erdoðan mesajý
  • Gülþen Orhan