Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan tütüne karþý mücadele vurgusu: En kararlý hükümetiz
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, nargile kullanýmýnýn çok popüler olduðunu belirterek, "Nargile içme olayý bize de Mýsýr'dan geçme. Þu anda biz de birçok yerlerde buna yasaðý getirdik. Aldatýcý bir hali var. Biliyorsunuz 'meyveli nargile' diyorlar, o þekilde aldatýyorlar" dedi.

"Dünya Tütünsüz Günü ve Çevre Haftasý Programý" kapsamýnda, yurttan ve dünyanýn farklý ülkelerinden Ýstanbul'a gelen gençler ve sporcularla Vahdettin Köþkü'nde buluþan Erdoðan, programda konuklarýn tütün ve tütün ürünleriyle ilgili deðerlendirmelerini dinledi.

Marmara Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliði öðrencisi Vildan Sena Kaya, Cumhurbaþkaný Erdoðan'a 2019'da TEKNOFEST'te saðlýk alanýndaki projesiyle Türkiye birincisi olduðunu ve ürettiði cihazla epilepsi nöbetlerinin önceden haber verilmesini saðladýðýný söyledi.

Kaya, elektronik sigara ve tütün kullanýmýnýn nöbet geçmiþi olmayan kiþilerde bile nöbet riski oluþturabildiðini gördüðünü ve yaptýðý teknolojik çalýþmalarla bu gibi problemlerin çözülmesi için destek saðlamaya devam ettiklerini dile getirdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan da çalýþmalarýndan dolayý Kaya'yý tebrik etti.

Kýrgýzistan'dan gelen 14 yaþýndaki bir öðrenci ise tütün üretiminin etik dýþý endüstrilerden biri olduðunu, 2020'de dünya genelinde 14 yaþ altý 1,3 milyon çocuðun tütün tarlalarýnda çalýþtýðýnýn tahmin edildiðini ve bu durumun saðlýklarýnýn zayýflamasýna neden olduðunu dile getirdi. Sigara endüstrisinin faaliyetlerinin durdurulmasýný talep eden öðrenciyi Erdoðan kutladý.

Programda söz alan 17 yaþýnda Ummanlý öðrenci, sigaranýn kalp hastalýðý, felç ve kanser riskini artýrdýðýný, Ummanlý gençler arasýnda sigara içme oranlarýnýn þoke edici derecede yüksek olduðunu ve gelecek nesillerin saðlýðýnýn tehdit altýnda olduðunu söyledi. Umman'a selamlarýný ileten Erdoðan, "Temenni ederiz ki onlar da bu programý izlemiþtir veya izliyor." diye konuþtu.

Güney Koreli 16 yaþýndaki bir diðer öðrenci, ülkesinde sigara karþýtý politikalarýn güçlendiðini, sigara içilmeyen alanlarda geniþletilme olduðunu, sigara fiyatlarýnýn artýrýldýðýný ve sigara paketleri üzerinde resimli uyarýlarýn kullanýlmaya baþlandýðýný kaydederek, bu önlemlerin dünya çapýnda iyi bir çözüm olabileceðini söyledi. Bunun üzerine Erdoðan, "Güney Kore'ye bizden selam." dedi.

Genç nesillerin elektronik sigaraya kolaylýkla eriþebildiðine, gençlerde hýzla nikotin baðýmlýlýðýnýn geliþtiðine ve geleceklerinin riske atýldýðýna dikkati çeken Kazakistanlý öðrenciye Erdoðan, "Kazakistan'a Türkiye'den selamlar." diye karþýlýk verdi.

Filistin'den gelen öðrenci ise tütün þirketlerinin insanlara zarar verdiðini, para hýrsýyla çalýþtýklarýný, sigaranýn maðazalarda þekerlemelerin yanýna konularak gençlerin hedef alýndýðýný dile getirdi. Filistinli gence teþekkür eden Erdoðan, "Filistin'e çok çok selamlar." þeklinde konuþtu.

Endonezya'dan gelen bir diðer öðrenci ise ülkesindeki aromatik karanfilli sigaralar olduðunu ve pek çok kiþinin bu sigarayý tercih ettiðini, aromalý sigaralarýn yasaklanmasýnýn gençleri korumak için çok önemli olduðunu düþündüðünü söyledi. Erdoðan, öðrencinin açýklamalarýna Ýngilizce teþekkür etti.

Pakistanlý öðrenci de ülkesinin dünyanýn en büyük tütün kullanýcýsý ve üreticilerinden biri olduðunu, tütün üretiminin sýnýrlandýrýlmasýnýn hedeflendiðini ve bu doðrultuda Pakistan'ýn 2005'te Dünya Saðlýk Örgütünün (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleþmesi'nin bir parçasý olduðunu kaydetti. Erdoðan, "Teþekkürler, tütünsüz bir dünya için." þeklinde konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Yunanistan'dan gelen bir öðrencinin, ülkesinde 2020 itibarýyla 15 yaþ ve üzeri nüfusun yüzde 42'sinin tütün ürünleri içtiðini, ancak Þubat 2024'te bu oranýn azalma eðilimi göstererek yüzde 28'e gerilediðini söylemesi üzerine Ýngilizce teþekkür etti.

"TÜTÜNSÜZ BÝR DÜNYA ÝÇÝN ERMENÝSTAN'DA DA SEFERBERLÝÐÝ BAÞLATMIÞ OLALIM"

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn sigara içmediðini ve sigara karþýtý kampanya ile politikalara destekçi olduðunu bildiðini hatýrlatan Ermenistan'dan gelen bir diðer öðrenci ise sigaranýn ülkesindeki erkekler için büyük sorun teþkil ettiðini, baþta komþu ülkeler olmak üzere ülkelerin tütün ürünlerinin kullanýmýna karþý mücadele etmesi gerektiðini söyledi. Erdoðan ise "Ermenistan'a da bu güzel toplantý vesilesiyle bir mesajýmýz olsun. Tütünsüz bir dünya için Ermenistan'da da bir seferberliði baþlatmýþ olalým." ifadelerini kullandý.

Venezuela'dan gelen bir baþka öðrenci de tütün ürünlerinin, sigaralarýn ve purolarýn dünya saðlýðýný etkileyerek erken ölümlere sebep olduðunu, özellikle kanser riskini artýrdýðýný dile getirdi. Bunun üzerine Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Dostum (Venezuela Devlet Baþkaný Nicolas) Maduro'nun ülkesinden bu selamý aldýk. Türkiye'den de Maduro'ya ve Venezuela halkýna selamlar." diye konuþtu.

Kamboçya'dan gelen 16 yaþýndaki öðrenci ise Güney Doðu Asya ülkelerinin tütün ticaretinden kaynaklanan ciddi sorunlar yaþadýðýný, ülkesindeki erkeklerin yüzde 32'sinin, kadýnlarýn ise yüzde 3'ünün her gün sigara içtiðini, sigaranýn yaþam kalitesini düþürdüðünü ve saðlýk hizmetleri üzerinde baský oluþturduðunu anlattý. Erdoðan, öðrencinin bu sözlerine Ýngilizce teþekkür etti.

Ankara'da lise okuyan 17 yaþýndaki Maya isimli Mýsýrlý genç kýz, Orta Doðu ve Güney Asya'da popüler olan nargilenin daha az zararlý olduðu yönünde yanlýþ bir düþüncenin olduðunu ancak týbbý çalýþmalarýn nargilenin tütünden daha zararlý etkileri olduðunu ortaya koyduðunu kaydetti.

"MAALESEF GENÇLERÝMÝZÝ ALDATIYORLAR"

Genç kýzýn Mýsýr'da 17. yüzyýldan itibaren kullanýlan nargilenin ülkesinde çok yaygýn olduðunu söylemesi üzerine Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Çok çok popüler ve nargile içme olayý bize de Mýsýr'dan geçme. Þu anda biz de birçok yerlerde buna yasaðý getirdik. Aldatýcý bir hali var. Biliyorsunuz 'meyveli nargile' diyorlar, o þekilde aldatýyorlar. Bunlarýn hepsi maalesef gençlerimizi zehirliyor ve bunlar için de belli yerlerde, özellikle kýraathaneler diye ifade ediliyor, buralarýn hepsinde nargile içmeyi yaygýn hale getiriyorlar. Fakat mücadelemiz var, baþarýyoruz. Daha olumlu neticeler alacaðýmýza da inanýyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

Programda yer alan Lübnanlý bir öðrenci de nargile kullanýmýnýn ülkesinde de yaygýn olduðunu kaydederek, nargilenin farklý aromalarla piyasaya sunulduða dikkati çekti. Bunun üzerine Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Meyveli nargile... Bu þekilde maalesef gençlerimizi aldatýyorlar." dedi.

Programda söz alan Nijeryalý öðrenci ise 200 bin hektar ormanýn her sene tütün üretiminden dolayý tahrip edildiðini, bunun sadece doðayý deðil ayný zamanda insanlarýn saðlýðýný da etkilediðini ifade etti. Cumhurbaþkaný Erdoðan, genç kýza teþekkür ederek, en güzelini söylediðini belirtti.

Parkta sigara izmariti görmekten üzüntü duyduðunu dile getiren 9 yaþýndaki ilkokul 3. sýnýf öðrencisi Mila Akmaz'ýn, "Keþke dünyada hiç sigara olmasaydý. Sigara fabrikalarýný acaba kaldýrabilir miyiz?" demesi üzerine Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Olabilir." dedi.

Programýn sonunda güzel sanatlar lisesi öðrencileri bir müzik dinletisi gerçekleþtirdi.

AK Parti Ýstanbul Milletvekili Müþerref Pervin Tuba Durgut'un, konser veren öðrencilerin sürpriz bir parça seslendireceði ve parçayý çalacak Ateþ ve Zeynep isimli iki öðrencinin Yükseköðretim Kurumlarý Sýnavý'nýn (YKS) ardýndan programa katýldýklarýný bildirmesi üzerine Erdoðan, öðrencilere "Nasýl geçti?" diye sordu. Öðrenciler ise sýnavlarýnýn iyi geçtiðini söyleyince Erdoðan, "Maþallah. Sürprizinizi þöyle bir dinleyelim." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn opera türündeki parçayý seslendiren genç kýza, "Sendeki diyafram da maþallah baya geniþ" demesi üzerine Durgut, "Sigara içmeyince böyle oluyor Cumhurbaþkaným." dedi.