Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Oktay açýkladý! Ýþte masadaki son anket
ABONE OL

Ankara'dan AK Parti milletvekili adayý olarak gösterilen Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, TV 100'de katýldýðý canlý yayýnda gündeme iliþkin sorularý yanýtladý.

Oktay, 6 Þubat'ta Kahramanmaraþ merkezli depremlerin saat 04.17'de gerçekleþmesinin ardýndan, AFAD'dan doðrudan uyarý aldýklarýný ve depremin hemen ardýndan ayakta olduklarýný söyledi.

- "TÜM BAKANLARIMIZI SAHAYA SÜRDÜK"

Ýlk andayken Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile görüþtüðünü dile getiren Oktay, "04.17'de olan bir depremin dakikalar sonrasýnda birbiriyle iletiþim kurmuþ, en üstte Cumhurbaþkaný ile iletiþim kurmuþ, ne yapacaðý ile alakalý ana stratejik kararlarý vermiþ, nasýl ile ilgili de net kararlar vermek üzere de kriz merkezinde toplanmýþ bir iktidardan bahsediyorsunuz." dedi.

Oktay, soðuk hava ve olumsuz þartlara karþýn afet bölgesi için hemen harekete geçildiðini belirterek, "Böyle bir ortamda tüm bakanlarýmýzý biz sahaya sürdük. Ben de AFAD Koordinasyon Merkezi'nde kaldým. Cumhurbaþkanýmýzýn da zaten gerekli görüþlerini, talimatlarýný aldýk. Görevlendirmeler yapýldý. O þartlar içinde tüm bakanlarýmýz, sabahýn erken saatlerinde görev yerlerindelerdi. Ayný zamanda zaten gerek AFAD'ýn arama kurtarma ekipleri gerek diðer iþte bu madenden olsun, diðer yerel yönetimlerden olsun. Her kim nerede varsa tamamý bölgeye yönlendirilmeye baþlandý tüm imkanlarý ile birlikte." ifadelerini kullandý.

Afet bölgesinin, dünyadaki birçok ülkeden daha büyük bir alaný etkilediðine ve tüm bu bölgede arama-kurtarma çalýþmasý yürütüldüðüne iþaret çeken Oktay, "Bu büyüklükteki bir depremin, tüm akut dönemini, her türlü sýkýntýlarýný ilk üç haftada geride býrakan bir Türkiye'den bahsediyorsunuz. Bakýn çok iddialý söylüyorum. Çok çok iddialý söylüyorum. Ne Amerika'sý ne Ýngiltere'si ne Fransa'sý ne Rusya'sý ne Çin'i ne Japonya'sý bu büyüklükteki bu geniþlikteki bir afetin akut dönemini bu kadar kýsa sürede geride býrakma þansý yoktu. Yani bütün arama kurtarma faaliyetlerini tamamlayacaksýnýz ve tüm yaralarýnýzý hastanelere alacaksýnýz ve hiçbir hastane sorunu yaþamayacaksýnýz. Bazý hastanelerin Hatay'da, Ýskenderun'da yýkýlmýþ olmasýna raðmen." diye konuþtu.

Oktay, geçici barýnma merkezlerinde 3,2 milyon kiþinin bulunduðunu belirterek, 770 bin kurulu çadýrýn ve 71 bin konteynerin yer aldýðýný, konteyner sayýsýný 131 bine çýkarmayý hedeflediklerini söyledi.

Tüm enkazlarýn bir hafta içinde kaldýrýlacaðýný, belki Antakya'da bu sürenin bir hafta daha uzayabileceðini aktaran Oktay, afet bölgesi dýþýna çýkanlara da her türlü desteði verdiklerini, 320 bin konutun çalýþmalarýný yaptýklarýný ve iki ay içinde 101 bin konutun temellerini attýklarýný kaydetti.

- "ÝSTÝFA MEKANÝZMASI DA HER ZAMAN AÇIKTIR"

Oktay, deprem çalýþmalarýna ilk andan itibaren Kýzýlay'ýn da katýldýðýný ve Afet Müdahale Planýna göre birincil olarak beslenme grubundan sorumlu olduðunu anlatarak, þöyle konuþtu:

"Tabii Kýzýlay'ýn çadýrlarý da var, çadýr üreten tesisleri de var. Türkiye ve uluslararasý alanda çok hýzlý bir çadýr arayýþýna gittik. Kendi stoklarýmýzýn tamamýný kullandýk zaten hemen. Dýþarýdan da çok ciddi destek aldýk. Sonradan tabii öðrendiðimiz bir olay. Böyle bir parasýyla çadýr satma vesaire gibi... Bunu ben önceden de ifade ettim. Buna biz de üzüldük. Yani böyle bir þey olmasa iyi olurdu. 'Niye genel kurulu iþaret ediyorsunuz?' dediðinizde Kýzýlay genel kurulu olan ve yönetimi genel kurulda belirlenen bir kuruluþtur. 155 yýllýk da bir mazisi vardýr. Þimdi þahýslarý kurumlardan hep ayýrmak lazým. Yani Kýzýlay Genel Baþkaný diye oradaki oluþturulan bir algýyla kurumu dövmemek lazým. bu kurumlar bizim kurumlarýmýz ve bu kurumlarda emek veren çok ciddi arkadaþlarýmýz var. Herkesin emeði var bunda. Dolayýsýyla burada yapacaðýmýz þey iki þeydir; birincisi kiþinin kendi inisiyatifi çerçevesinde istifasýdýr. Genel kurulu olan deðil mi, çok da geniþ bir yönetimi var. Dolayýsýyla oranýn tekrardan olaðanüstü bir genel kurula davet edilmesi ve yönetimin belirlenmesi olaydýr. Þimdi Recep Tayyip Erdoðan çýksa da hemen deðiþtiriyor olsa hemen 'tek adam' diyorsunuz. Deðiþtirmiyor genel kurulu çalýþtýrsýn denildiðinde 'Yav niye yapmýyorsunuz.' þeklinde. Dolayýsýyla genel kurul üyeleri bunu çok rahatlýkla deðiþtirebilir veya genel baþkan kendisi istifa edebilir. Bu kendi kararýdýr, kendi genel kurulunun kendi yönetimidir."

Kýzýlay'ýn yapmasý gereken bir iþi yapmadýðýnda gereken yaptýrýmlarýn uygulandýðýný ve uygulanacaðýný dile getiren Oktay, "Bir kurumun baþýndaki kiþiyi savunmak gibi bir vazifem, görevim de yok. O kiþinin kendi kararýdýr. Ýstifa mekanizmasý da her zaman açýktýr." diye konuþtu.

- "BÝZ O ZAMAN DA ZATEN BUNU KINADIK"

Oktay, ABD Baþkaný Joe Biden'ýn 2019 yýlýnda, Türkiye'deki muhalefeti destekleyerek ve organize ederek mevcut iktidarý uzaklaþtýrmaya yönelik niyetlerini anlatan açýklamalarý bulunduðunu belirterek, þöyle devam etti:

"Biz o zaman da zaten bunu kýnadýk. Bugün de kýnýyoruz. Yani bir baþka devletin, bir baþka ülkenin içiþlerine karýþmak gibi hele seçimlerine karýþmak gibi bir lüksü, lüksü býrakýn haddi de olamaz. Hukuki olarak böyle bir niyeti dahi olamaz. Nasýl ki Türkiye bir baþka ülkenin seçimlerine karýþma ile ilgili bir derdi yoksa bir baþka ülkenin Türkiye ile olan bu çerçevedeki bir niyeti, niyetin ötesindeki þu an uygulamaya konulan bu yedili masa ile de sonuçlanan bir proje ile alakalý sesini yükseltmesi kadar normal bir þey yok. Bu yedili maþa kendiliðinden o masanýn etrafýna toplanmadý. Toplatýldý, oturtuldu."

- "BÝZ HAKARET DÝLÝ KULLANMIYORUZ"

Oktay, 100 yýlda yapýlamayanlarý 20 yýlda yaptýklarýný ve bunu anlattýklarýný ancak muhalefetten gelen ithamlara da cevap verdiklerini belirterek, "Muhalefetin bize karþý yürüttüðü kampanyalara baktýðýnýzda, biz hakaret dili kullanmýyoruz. Olaný olabildiðince anlaþýlýr hale getirmek ile ilgili bir dil kullanmaya çalýþýyoruz." dedi.

Kiþi baþý milli gelir hedeflerinden vazgeçmediklerini dile getiren Oktay, "Milli gelirdeki artýþ ile alakalý artýk 1,6 trilyon dolarlarý ifade ediyoruz ve ihracat hedefimiz var biliyorsunuz; 500 milyar dolar. Bundan vazgeçmiþ deðiliz. Yeni dönemde 400 milyar dolar hedefini koyduk çünkü bizim hedef pazarlarýmýzda çok ciddi bir ekonomik durgunluk var." þeklinde konuþtu.

Cumhurbaþkanlýðý seçiminin, birinci turda Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn galibiyetle sonuçlanmasýný beklediklerini ifade eden Oktay, anketlerdeki son 10-15 günlük trende bakýldýðýnda, farkýn Cumhur Ýttifaký lehine açýldýðýný söyledi.