Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay ve Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde ortak basýn toplantýsý düzenledi.
Oktay, sýzýntýnýn Suriye'nin Baniyas bölgesindeki bir rafinerinin yakýnýnda bulunan elektrik santralindeki 15 bin metreküplük depolama tankýndan fuel-oil sýzmasýyla baþladýðýný belirtti. Meydana gelen sýzýntý ve onun oluþturduðu kirliliðe anýnda müdahale edildiðini belirten Oktay, "Özellikle Dipkarpaz bölgesinde Kýbrýs'ta kýyýlara vurma riskine karþý da anýnda tedbirleri aldýk." dedi.
"Kýbrýs'ta 3 deniz aracý vardý zaten; 8 araç da yine buradan, römorkörler dahil bölgeye gitti. Türkiye'den Ulaþtýrma ve Altyapý ile Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýmýz çok ciddi tedbirler almýþ durumda. Þu an itibarýyla zaten Kýbrýs'ta herhangi bir risk görmüyoruz. Sonrasýnda yine rüzgarýn da yön deðiþtirmesiyle birlikte Ýskenderun, Hatay ve Samandað bölgesine doðru yönelmesiyle biz bu sefer o yönde ciddi tedbirler aldýk. Bizim iki büyük gemimiz vardý. Hem Kýbrýs'a gönderdik diðer taraftan da iki gemi daha Hatay bölgesine gönderdik. Denizcilik Genel Müdürlüðümüz bu konuyu özellikle takip ediyor. Orada gördüðümüz manzara þu; kirlilik artýk yüzeysel, çok büyük oranda bir kirliliðin kalmadýðýný görüyoruz, daha parça parça. Tabiri caizse bir bozuk para büyüklüðündeki parçacýklar nezdinde kirliliðin oluþtuðu yaklaþýk bir 800-1000 kilometrelik bir alandaki kirliliði temizliyoruz. Üstesinden gelinemeyecek bir risk görmüyoruz. Buradan hem Hatay'daki hem de KKTC'deki kardeþlerimize bir kez daha tüm tedbirlerin alýndýðýyla ilgili ciddi bir riskin bulunmadýðýyla alakalý mesajý vermek isterim."
Türkiye'de son dönemde meydana gelen afetler dolayýsýyla KKTC hükümetinin verdiði destekten duyduðu memnuniyeti dile getiren Oktay, "Türkiye olarak, gerek yangýnlar gerek sel ve sonrasýnda son 1,5 - 2 aydýr yoðun bir afet dönemi yaþadýk. Hamdolsun hepsinin de üstesinden gelmeyi birlik beraberlik ve dayanýþma içerisinde baþardýk." dedi.
"Bugün sayýn Cumhurbaþkaný da sahada manzarayý gördü. Yangýnlar döneminde de KKTC hükümeti ve kardeþlerimizin yine birlik ve beraberliðimizi gösterme adýna bir köyün özellikle yeniden yapýlanmasýyla ilgili katkýsý vardý. Bir kez daha teþekkür ediyorum. Hem yangýn hem sel afetinde hayatýný kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet, yakýnlarýna ve milletimize de baþsaðlýðý diliyorum. Yaralýlarýmýz tedavilerini almýþ durumdalar. Kayýplarýmýzý tüm ciddiyetimizle arama seferberliðimiz devam ediyor. Artýk yaralarýmýzý yoðun þekilde sarma dönemine girdik.
Cumhurbaþkanýmýz her adýmý yakinen takip etti. Zaten bakanlarýmýz sahada oldular. En geç bir yýla kadar binalar da dahil tamamý yeniden yapýlýp teslim edilecek inþallah. Orada hasar gören hastanemiz vardý belki hatýrlarsýnýz. Havadan hastalarýn kurtarýldýðý bölgeler hamdolsun þimdi hepsi tekrar tek tek hizmete baþladý.
Ýklim deðiþikliðiyle birlikte bundan sonrasýnda daha da hazýrlýklý olmalýyýz. Özellikle dere yataklarýna evlerin yapýlmamasýyla alakalý. Bu vesileyle ben bir kez daha buradan vatandaþlarýmýza özellikle de Karadeniz'deki vatandaþlarýmýza bir kez daha hatýrlatmýþ olmak istiyorum."
Maraþ konusundaki geliþmelerin özellikle Güney Kýbrýs Rum Yönetimi tarafýndan farklý alanlara çekildiðini vurgulayan Oktay, "Biz orayý ýsrarla söyledik. Ölü bir alanýn, affedersiniz farelerin dolaþtýðý bir alanýn insanlarýn çocuklarýn artýk kullanýmýna açýlmasý gerektiði bir þehre böyle bir kötülüðün yapýlamayacaðýný ifade etmiþtik." dedi.
Oktay, þu anda bölgenin cývýl cývýl olduðunu ve 100 binlerce insanýn bölgeyi ziyaret ettiði bilgisini paylaþarak þunlarý kaydetti:
"Burasý Güney tarafýna da açýk, dolayýsýyla bu artarak devam edecek. Bunu farklý yönlere çekerek, gerek AB gerek farklý mahkemeler nezdinde farklý oyunlar içerisinde olan Güney Kýbrýs Rum Kesimi'ne de buradan tekrar bir mesaj daha vermek isterim. Topu sahanýn dýþýna çýkarmanýn bir anlamý yok. Maraþ'ý biz insanlýðýn hizmetine açýyoruz. KKTC'nin böyle bir kararý vardýr. Yine zatýalinizin, hükümetin ciddi çalýþmalarý oldu. Biz de Türkiye olarak sizin çalýþmalarýnýzýn arkasýnda durduk ve durmaya devam edeceðiz. Kýbrýs'taki petrol sahalarýnýn oradaki 10 nolu sahada bir sondaj çalýþmasýnýn yapýlabileceði veya yapýlacaðýyla ilgili gene Rum Kesimi'nin bir açýklamasý var ve anlýyoruz ki tansiyonu yükseltme derdindeler.
Bunun karþýlýðýnda KKTC'nin de Türkiye'nin de elinin baðlý kalmasý düþünülemez ve biz bunu þimdiden çok net bir þekilde ifade ettik. Bunun anlamý bizim de sondaj çalýþmalarýna baþlayacaðýmýz þeklinde olur. Bunun cevabý bu olur. Baþka türlü bir cevap da zaten düþünemeyiz. Özellikle uluslararasý alanda iki egemen eþit devlet temelindeki öneri ve çalýþmalarýnýzý gýptayla izliyoruz. Rum Kesimi'nin oyunu sahanýn dýþýna taþýma çabalarýný da ne yazýk ki görüyoruz. 1960 çözümlerine götürecek þekilde. Olmayan, yürümeyen çalýþmalar ve çözümlerle tekrar vakit kaybetmenin anlamý yok. Önerinizi Birleþmiþ Milletler Genel Sekreteri'ne de sundunuz ve bütün dünyaya da açýkça ifade ettiniz. Önerinizi sonuna kadar desteklediðimizi bir kez daha ifade etmek isterim."