Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Ambargolara raðmen KKTC'yi çekim merkezi haline getirilmesi için ortak çalýþmalarýmýz sürüyor
ABONE OL

Uluslararasý Türk Kültürü Teþkilatý (TÜRKSOY) ve KKTC Ankara Büyükelçiliði tarafýndan, TÜRKSOY Genel Sekreterliði'nde "Doðumunun 100. Yýlýnda Sanatçý Kimliði ile KKTC Kurucu Cumhurbaþkaný Rauf R. Denktaþ'ý Anma Toplantýsý" düzenlendi.

Programa, KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, KKTC Baþbakan Yardýmcýsý, Turizm, Kültür ve Çevre Bakaný Fikri Ataoðlu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türkiye'nin Lefkoþa Büyükelçisi Metin Feyzioðlu ve Denktaþ'ýn oðlu Serdar Denktaþ katýldý.

Burada konuþan Yýlmaz, hayatýný Kýbrýs Türk halkýnýn onurlu varoluþ mücadelesine adayan Denktaþ'ý, doðumunun 100. yýlýnda rahmet ve saygýyla andýðýný söyledi.

Türk dünyasýnýn ayrýlmaz bir parçasý olan Kýbrýs Türkü'nün, on yýllarca Rum mezalimine korkusuzca direndiðini, can ve kan verdiðini ama hürriyetinden vazgeçmediði vurgulayan Yýlmaz, Kýbrýs Türklerinin EOKA zulmüne raðmen 1571'den beri yurdu, memleketi bildiði topraðýný býrakmadýðýný ve egemenliðinden asla taviz vermediðini ifade etti.

Yýlmaz, Kýbrýs Türklerinin efsanevi direniþ destanýnýn, adanýn Yunanistan'a baðlanmasý anlamýna gelen Rumlarýn Enosis hayaline bir hançer gibi saplandýðýný, Kýbrýs Türkü katledilirken seyreden dünyaya azmin zaferini gösterdiðini kaydetti.

Rauf Denktaþ'ýn, Kýbrýs Türkü'nün bu varoluþ mücadelesine önderlik ettiðine, sadece Kýbrýs'ta deðil tüm Türk dünyasýnda yakýn tarihin sembol isimlerinden biri olduðuna dikkati çeken Yýlmaz, Denktaþ'ýn KKTC baþta olmak üzere eserlerinin nefes almaya devam ettiðini ve en önemli eserinin KKTC olduðunu dile getirdi.

Yýlmaz, Denktaþ'ýn hukuk öðrenciliðinden Türk Mukavemet Teþkilatý (TMT) kuruculuðuna uzanan hayat yolculuðunda yeni bir devletin kurucu lideri olarak tarihe adýný yazdýrdýðýna iþaret ederek, bunun yaný sýra gerek fotoðrafçýlýðý gerek yazarlýðý ile çok yönlü bir fikir ve devlet adamý olarak hafýzalarda yer aldýðýný söyledi.

"Sayýn Denktaþ'ýn lensinden yansýyan kareler, Denktaþ'ýn sadece siyasi bir figür deðil, memleket sevdasýný fotoðraflarla ölümsüzleþtirecek kadar tutkulu bir vatansever olduðunu anlatýyor." diyen Yýlmaz, fotoðraf dýþýnda mücadelesini, bayraðýna ve özgürlüðüne olan düþkünlüðünü gelecek nesillere aktarabilmek için hatýrat tutup yayýnlamasýnýn, farkýndalýðý yüksek bir liderin duygusal derinliðini gösterdiðini ifade etti.

- "KUZEY KIBRIS'I HER ALANDA DESTEKLÝYORUZ"

Yýlmaz, Denktaþ'ý, onun sanatla dokuduðu içten yazýlarýyla anarken sevgi, muhabbetle hatýrladýklarýný ve mirasýný kalplerinde taþýdýklarýný anlatarak, "Bu mirasý kararlýlýkla savunuyor, Kýbrýs Türkü kardeþlerimizin egemen eþitlik ve eþit uluslararasý statüsünün tescili için durmadan hep birlikte gayret ediyoruz." diye konuþtu.

KKTC'nin 40 yýldýr ayrý bir devlet, ayrý bir demokrasi olduðu gerçeðini her platformda muhataplarýna anlattýklarýný vurgulayan Yýlmaz, þöyle devam etti:

"Kýbrýs Türk halkýnýn özden gelen haklarýnýn, bir diðer ifadeyle egemen eþitliðinin ve eþit uluslararasý statüsünün tescil edilmesi, çözüme giden yolu açacak anahtardýr. Kýbrýs Adasý'nda çözüm, bölgesel istikrar ve refaha da katkýda bulunacaktýr. Bu þekilde olacak bir çözüm tüm taraflara, tüm paydaþlara fayda saðlayacaktýr. Daha huzurlu, daha müreffeh, geleceði daha güçlü bir Doðu Akdeniz'in oluþumunu da ortaya koyacaktýr. Haksýz, hukuksuz ambargolara raðmen Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin geliþebilmesi, Doðu Akdeniz bölgesinde bir çekim merkezi haline getirilmesi için ortak çalýþmalarýmýz sürüyor. Bir kapý kapalýysa diðer kapýyý açarýz diyoruz. Hiçbir zaman yýlmadan, yorulmadan Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin dünyayla olan iliþkilerini, baðlarýný üst seviyelere çýkarmaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda, Ýktisadi ve Mali Ýþbirliði anlaþmamýz çerçevesinde Kuzey Kýbrýs'ý turizminden tarýmýna, kültüründen altyapýsýna her alanda destekliyoruz. Desteklemeye de devam edeceðiz."

Yýlmaz, KKTC yetkilileriyle yeni Ýktisadi ve Mali Ýþbirliði Programý üzerinde çalýþtýklarýný aktararak, bunu da þekillendirirken Kýbrýs Türkü'nün önceliklerini esas alýp hep birlikte bunu geliþtirdiklerini ve yeni iþbirliði programý tamamlandýðýnda paylaþacaklarýný söyledi.

Denktaþ'ýn ileri taþýdýðý milli dava yolunda, Kýbrýs Türklerine hak ettikleri güzel yarýnlarý sunmak için Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde çalýþmaya, her türlü gayreti ortaya koymaya devam edeceklerini dile getiren Yýlmaz, merhum Denktaþ'ýn tüm dünyada takdir edilen liderlik ve devlet adamlýðý vasýflarýyla tarihteki müstesna yerini her zaman muhafaza edeceðini ifade etti.

  • Kýbrýs geliþim
  • Doðu Akdeniz çekim merkezi
  • Haksýz ambargolar
  • Doðu Akdeniz
  • Cevdet Yýlmaz