Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Enerji arz güvenliðinin ülkenin milli güvelik meselelerinin baþýnda geldiðini biliyoruz
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, KKTC'de düzenlenen Enerji Arz Güvenliði Toplantýsý'nýn ardýndan KKTC Cumhurbaþkaný Tatar ile düzenlediði basýn toplantýsýnda, "Türkiye olarak, birçok alanda olduðu gibi baþta elektrik arz güvenliði olmak üzere enerjinin her alanýnda baþta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýmýz ve EÜAÞ olmak üzere ülkemizin ilgili kurumlarýnýn çalýþmalarýyla KKTC'ye destek vermekteyiz. Enerji arz güvenliðinin ülkenin milli güvelik meselelerinin baþýnda geldiðini biliyor ve KKTC'nin enerji arz güvenliðini ile Kýbrýs Türk halkýnýn refahýný kendi güvenliðimiz ve refahýmýzdan ayýrmýyoruz. Ülkemiz ile KKTC arasýnda her yýl imzalanan Ýktisadi ve Mali Ýþbirliði Anlaþmalarýnda da enerji konusu çok önemli bir yer tutuyor. Mevcut santrallerin bakýmý, onarýmý ve iþletilmesi sürecinde olduðu gibi ilave gelen mobil santrallerle ilgili her süreçte de KKTC'li muhataplarýmýz ile birlikte çalýþmalara devam ediyoruz" diye konuþtu.

KKTC'nin kalkýnmasý rahatsýz etti! Dikkat çeken "Türkiye" cevabý

ELEKTRÝK ÜRETÝMÝ

Yýlmaz, KKTC'ye elektrik tüketimini karþýlama kapsamýnda yapýlan toplam yatýrýmýn 17 milyon euroyu aþtýðýný belirterek, þu ifadelere yer verdi:

"Bu durum, ikili iliþkilerimizde enerjinin ne kadar önemli olduðunun somut bir yansýmasý niteliðindedir. Bu kapsamda, KIB-TEK Teknecik Elektrik Üretim Santralindeki dizel makinelerin bakým ve onarým faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik 'KIB-TEK Santralleri Bakým, Onarým ve Parça Giderleri Projesi' geliþtirilmiþtir. Bu proje kapsamýnda gerek bazý bakiye borçlarýn üstlenilmesi, gerek periyodik ve arýzi bakýmlarýn yapýlarak parça giderlerinin karþýlanmasý amacýyla 2022 yýlýndan bugüne kadar yaklaþýk 12 milyon Euro tutarýnda sözleþme imzalanmýþtýr. Bunlara ilave olarak, KKTC'nin elektrik tüketim talebindeki artýþýn karþýlanmasýna iliþkin çalýþmalarýmýz doðrultusunda, EÜAÞ envanterinde bulunan toplam 125 megawatt kapasiteli 5 mobil treyler elektrik santralinin KKTC'de tesis edilmesi kararlaþtýrýlmýþtýr. Bunlardan 4'ü halihazýrda iþletilmekte olup 1 Santralin ise taþýma süreci devam etmektedir. Artan talep doðrultusunda, Teknecik Üretim Santralinde ilk iki santral 2022 yýlýnda, diðer iki santral ise 2024 yýlýnda kurulmuþ ve iþletmeye alýnmýþtýr. Söz konusu 125 megawattlýk güç artýþýna iliþkin iþ ve iþlemler için 2022 yýlýnda günümüze kadar yapýlan yatýrým bedeli yaklaþýk 5.26 milyon Euro'dur. Bu kapsamda, sadece EÜAÞ'ýn söz konusu faaliyetleri için gerçekleþtirilen yatýrýmýn toplam tutarý yaklaþýk 17.26 Milyon Euro'dur."

KKTC ÝLE DAYANIÞMA VURGUSU

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, rakamlardan ziyade farkýnda olunmasý gereken konunun, Türkiye'nin her zaman KKTC'nin yanýnda olmasý olduðunu ifade ederek, "Burada rakamlardan ziyade farkýnda olunmasý gereken daha önemli konu; Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman, tasada ve kývançta Kýbrýs Halkýnýn yanýnda olduðudur. Bir takým yabancý kuruluþlar, dernekler ve vakýflardan alýnan yardým ve destekleri abartan, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu birlikteliðine ise hiç dem vurmayanlara þunu söylemek istiyorum: Bu bahsettiðim mobil santraller ile sadece 2023 yýlýnda 43 milyon KWh/Yýl üretim gerçeklemiþ olup, bu deðer 18 Milyon Euroluk bir enerji ithalatýnýn önüne geçmiþtir. Diðer ünitelerin de devreye girmesi ile adada enerji arz güvenliði önemli ölçüde saðlanarak, enerji ithalatýndan kaynaklý cari açýðýnda önüne geçilmiþ olacaktýr. Tüm bu santrallerin iþletmeye alýnmasýyla, KKTC'nin kurulu gücü yüzde 22 oranýnda artarak 565MW'tan 690MW seviyelerine ulaþtýrýlmasý saðlanmýþ olacaktýr. Ülkemizin enerji alanýnda faaliyetleri yalnýzca bunlarla sýnýrlý da deðildir. "KIB-TEK'in Akaryakýt Alýmýna Navlun Desteði Projesi" kapsamýnda bugüne kadar 36 adet fuel oil sevkiyatý gerçekleþtirdik. Söz konusu sevkiyatla iliþkin belirli bir program dâhilinde de çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceðiz" dedi.

ENERJÝ GÜVENLÝÐÝ

Yýlmaz, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn vizyonuyla hayata geçirilen mega projelerle KKTC'nin enerji arz güvenliðinin teminat altýna alýnacaðýný vurgulayarak, "KKTC enerji sektöründe daha saðlýklý ve sürdürülebilir bir yapýnýn kurulmasý için elimizden gelen tüm çabayý göstermeye devam edeceðimizi bu vesileyle bir kez daha ifade etmek isterim. Son olarak, enerji arz güvenliðinde nihai hedefimiz olan Kablo Ýle Elektrik getirilmesine iliþkin projemizin de çalýþmalarýna devam ediyoruz. Baþbakan Sayýn Ünal Üstel'le Ankara'da imzaladýðýmýz protokolden sonra ekiplerin fizibilite çalýþmalarý devam ediyor. Projenin büyüklüðü ve kapsamý dikkate alýndýðýnda çalýþmalarýn belli bir süre almasý normal karþýlanmalýdýr. Fizibilite çalýþmalarýnýn tamamlanmasý ile birlikte ortaya çýkabilecek alternatifleri iki ülke yetkilileri olarak deðerlendirecek, alýnacak kararlar doðrultusunda adýmlarýmýzý atacaðýz. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn vizyonu ile hayata geçirdiðimiz ve mega projelerimizden de biri olan Anavatandan deniz altýndan getirdiðimiz su gibi elektriði de önümüzdeki dönemde getirerek Adanýn enerji arz güvenliðini teminat altýna almýþ olacaðýz" diye konuþtu.